Emotie, gevoel of intuïtie; hoe laat jij je verleiden?

Herken je wel eens:

  • Dat je het moeilijk vindt om op je intuïtie te vertrouwen en je het liefst een verklaring vindt voor het ‘weten’ van binnen?
  • Dat je te snel in negatieve emoties belandt en daardoor dingen zegt of doet waar je later spijt van hebt?
  • Dat je het moeilijk vindt om te voelen wat dingen nu echt met je doen?

Emotie, gevoel en intuïtie; drie begrippen die vaak met elkaar verward worden.  Maar ze zijn wel degelijk verschillend.

Gevoel; van het hart

Bij alles wat je denkt en doet heb je een bepaald gevoel
(blijdschap, vreugde, verdriet etc.) dat zich fysiek uit; warm, koud, spanning op de borst, droge lippen, gespannen schouders, buikpuin, rillingen etc. Het kan een positief en een negatief gevoel zijn. De hele dag door stroomt je gevoel; het komt op, golft door je heen en ebt vroeg of laat weer weg.

De kunst is om je bewust te zijn van die gevoelens en te accepteren dat ze er zijn. Voor positieve gevoelens is dat vaak makkelijker. De uitdaging is om ook de negatieve gevoelens te accepteren. Waarom hebben we daar zoveel moeite mee?

In de westerse wereld vinden wij het moeilijk om dingen te accepteren zoals ze zijn. We willen alles naar onze hand zetten, controleren en analyseren. Negatieve gevoelens worden meestal direct omgezet in negatieve gedachten en dat is het begin van de ellende. Een voorbeeld; je bent teleurgesteld omdat je manager niet naar je luisterde. Je kunt ‘gewoon’ accepteren dat dit gevoel er is. Wat er vaak gebeurt is dat je dan gedachten krijgt als; “hij/zij zou meer moeten luisteren” of “had ik dit gesprek maar nooit gepland”. Je verzet je tegen je gevoel van teleurstelling en drukt het weg. Gevoelens stollen zo tot emoties.

Emotie; van het verstand

Bij emotie ga je in de analyse. Emoties zijn daarom niets anders dan een uitvloeisel van gedachten. Ik zeg vaak: “emoties zijn van het hoofd en gevoel is van het hart.” Emoties ontstaan uit gedachten die tegen de realiteit in creëren. Het zijn vaak zinsnedes als: “het zou beter zijn als......”,of hij/zij zou.......moeten doen. Je wilt mensen of zaken om je heen veranderen.

Emoties (irritatie, frustratie, boosheid, teleurstelling, onmacht, woede, schuld e.d.) zijn bijna allemaal negatief. Zijn er ook positieve emoties? Ja, bijvoorbeeld blijdschap. Toch is blijdschap in de vorm van een emotie niet positief. Een voorbeeld hiervan is: Mensen die te blij en euforisch zijn en waarbij je voelt dat dit niet echt is. Echte blijdschap is een gevoel en geen emotie.

Mijn veronderstelling is dat we een groot deel van onze tijd in onze emoties zitten (in ons hoofd) en veel te weinig voelen wat het echte gevoel achter de emotie is. Terwijl het belangrijk is om dit te ontdekken.

Emoties zijn dus het onderzoeken waard. Als je namelijk niet oplet blijf je hangen in je emotie en reageert dat af op anderen door bijvoorbeeld een geïrriteerde opmerking te maken.

Hoe achterhaal je het gevoel achter de emotie?

Kijk waar je boosheid of andere emotie vandaan komt. Achter een emotie zit altijd angst voor pijn. Zodra je in de emotie zit hoef je de pijn niet te voelen. En daar zijn we goed in! Als je boos bent probeer je de wereld zo te regelen dat er geen pijn bij jou ontstaat. Je wilt de mensen om je heen naar jouw hand zetten.

De uitdaging is om bij je oorspronkelijke gevoel (pijn) te komen en te accepteren dat dit er is. Als je dingen accepteert zul je merken dat je rust en ontspanning voelt. Zo ontstaat er ruimte voor nieuwe mogelijkheden.

Intuïtie; van je onderbuik

Intuïtie is het ‘innerlijk weten’ (onderbuikgevoel) of iets wel of niet goed voor je is. Een voorbeeld; je bent manager en wilt iemand in je team aannemen. Je hebt een gesprek met een kandidaat en alles klopt; goed verhaal, mooi profiel en perfecte ervaring voor de functie. Toch voelt het niet goed. Je weet niet precies waarom, maar je intuïtie geeft aan dat je hem of haar niet moet aannemen.

Intuïtie gaat vaak over zaken die niet te verklaren zijn. De kunst is om op je intuïtie te vertrouwen. Jouw intuïtie geeft namelijk het antwoord op al je beslissingen in je leven zonder tussenkomst van beperkende gedachten. Het is je kompas van waaruit je ‘weet’ of dingen goed voor je zijn of niet.

Hoe effectief zijn emoties, gevoelens en intuïtie?
Emoties zijn nooit effectief, gevoel en intuïtie wel.

Samengevat: het stappenplan naar effectiviteit

Stap 1: Voel wat dingen met je doen. Zowel positief als negatief. Herken, accepteer en uit dit gevoel. Druk vooral een negatief gevoel niet weg door belemmerende gedachten te ontwikkelen die tegen de realiteit in creëren. Want dan beland je in emoties. En die leiden tot ineffectief gedrag (ongeduld, drammerigheid, perfectionisme, controledrang, pleasen, slachtofferen etc.). Vaak is het effectief je gevoel te uiten naar anderen. Dan begrijpen ze je tenminste.

Stap 2: Creëer minder emoties. Bedenk dat je emoties van je verstand zijn en niet van jou. Je bent niet wat je denkt! In je emotie wil je dingen veranderen die niet te veranderen zijn.

Stap 3: Het gevoel achter je emotie achterhalen en accepteren. Mocht je toch in je emoties belanden, wat uiteraard menselijk is, achterhaal dan de angst achter de emotie. De angst gaat vaak over gebrek aan zelfvertrouwen, faalangst, niet gewaardeerd of erkend worden. Voel en accepteer deze angst. Ook hier is het uiten van het gevoel vaak heel effectief.

Stap 4: Intuïtie is jouw waarheid; leer erop te vertrouwen. Kinderen leven vanuit intuïtie en handelen daarna. Volwassenen zijn dit vaak kwijt geraakt. Leer te vertrouwen op jezelf en ga niet alles verklaren. Heb het lef om vanuit je ‘innerlijk weten’ te leven en niet te rationaliseren!

Dit artikel is geschreven door Burokracht:

Met mijn programma's help ik leidinggevenden 2 uur tijd per dag en de helft van hun energie te besparen. En topprestaties met hun team te bereiken.

  • Wil je meer oefeningen ontvangen? Schrijf je in via mijn website.

Reacties

nellie van der sterren   (6 January 2011):
Ik ben van nature heel gevoelig, maar heb op het moment moeite om te voelen. Ik wil hier graag aan werken. Het lukt mij niet meer om mijn boosheid toe te laten, want ik voel dat ik nog best boosheid in me heb. En ik geloof als ik weer boosheid toe kan laten, dat mijn kracht ook weer terug komt. Ik weeg 103 kg. en eet regelmatig mijn gevoel weg. Ik wil dat niet meer. Ik wil hier graag doorheen breken als het ware. Wat kan ik het beste doen. Waar kan ik het beste hulp vragen. Hartelijke groet nellie.
Marjan Haselhoff   (BuroKracht)   (6 January 2011):
Dag Nellie,

Fijn dat je een reactie geeft en iets met je probleem wilt doen. Ik denk dat je hier in wel begeleid kan worden door bijvoorbeeld een coach. Je hebt zoals ik het lees een blokkade opgebouwd om te kunnen voelen. Door hier met bijvoorbeeld een coach over te praten kan het zijn dat je gaat ontdekken wat de blokkade is. Ik denk dat er veel mensen zijn die je hier bij kunnen helpen. Ik zelf ben ook coach en je mag me gerust benaderen hiervoor. Maar ik vind het uiteraard ook prima als je iemand anders benadert.

Kijk maar of je hier iets mee kunt.

Sterkte in ieder geval.
Hartelijke groet,
Marjan Haselhoff
Marianne Petersen   (Search for Healing)   (23 February 2011):
www.searchforhealing.nl
Sylvie Jacobs   (www,desteni.net)   (10 March 2014):
Gevoelens zijn de exacte projecties van iedere gegeven emotie. Gevoelens zoals liefde, vrede en harmonie enzovoort zijn allemaal prachtige uitdrukkingen in mensen, maar zijn slechts uitdrukkingen van polariteiten van emoties – ontworpen afgeleidingen van emoties om de ervaring van polariteit of dualiteit in ieder mens op Aarde te laten ervaren. Gevoelens zoals emoties zijn dezelfde energetische uitdrukking als de motor voor het geestbewustzijnssysteem. Het is ontworpen in het geestbewustzijnssysteem van mensen, zodat ieder mens altijd leeft binnen de polariteiten van gevoelens en emoties, goed en slecht, juist en verkeerd, positief en negatief enzovoort om op die manier vanbinnen een slaaf te blijven en als bewustzijn door het Witte Licht bestuurbaar te blijven en je nooit de kans te geven om hier te zijn, constant op ieder moment, waar niets beweegt in jezelf, zoals wie je bent op ieder moment.

Alle uitdrukkingen van emotie en gevoel zijn afkomstig uit het geestbewustzijnssysteem. Het zijn energetische expressies die je beïnvloeden met controle en besturing. Dit is wat de mensen op dit moment beweegt en bestuurt, gevoelens en emoties ontworpen in het geestbewustzijnssysteem als wat mensen zijn geworden. Als je emotioneel wordt – woedend, bedroefd, angstig, bezorgd, enzovoort, of je ervaart gevoelens van liefde, verlangen, geluk, enzovoort, moet je onthouden dat je jezelf laat besturen en beheersen door bewustzijn als geest volgens welk systeem je jezelf hebt gedefinieerd.
Bron: http://desteni.net/index.php?option=com_content&view=article&id=116:5gevoelens&catid=48:faq&Itemid=79
kutmeneer   (oudvaart)   (10 September 2014):
Ik ben een lelijke snotaap en dit slaat nergens op

Plaats uw reactie:

Heeft u ook een tip naar aanleiding van dit artikel? Of een vraag die u aan de auteur wilt stellen? Deel dan nu uw reactie en help anderen een geschikte opleiding, training of cursus vinden.

Not for humans