Cursus Rekenen aan Middenhuur

Tijdsduur
Locatie
Op locatie
Startdatum en plaats

Cursus Rekenen aan Middenhuur

SPRYG Real Estate Academy
Logo van SPRYG Real Estate Academy
Opleiderscore: starstarstarstarstar_half 8,5 SPRYG Real Estate Academy heeft een gemiddelde beoordeling van 8,5 (uit 8 ervaringen)

Tip: meer info over het programma, prijs, en inschrijven? Download de brochure!

Startdata en plaatsen

placeDen Haag
20 mrt. 2024
placeDen Haag
5 jun. 2024

Beschrijving

Realiseer financieel haalbare middenhuurwoningen, juíst in deze turbulente tijd

Na 9 jaar van prijsstijgingen koelt de woningmarkt af. We zien hoge kosten, rentes en personeelstekort, naast een afnemende marktvraag. De vaak automatisch afwachtende houding is nu geen optie. De woningbouwproductie willen we overeind houden. En dat het liefst snel, betaalbaar en duurzaam. Daarbij ligt een flinke kans in het middeldure huursegment. Hoe maakt u dat haalbaar? Dat leert u met deze cursus.

In 1 dag krijgt u waardevol inzicht in de financiële vastgoedketen, de onderlinge afhankelijkheid en vooral samenhang. Leer financieel slim samen te werken en aan de juiste knoppen te draaien om tegen de stroom …

Lees de volledige beschrijving

Veelgestelde vragen

Er zijn nog geen veelgestelde vragen over dit product. Als je een vraag hebt, neem dan contact op met onze klantenservice.

Realiseer financieel haalbare middenhuurwoningen, juíst in deze turbulente tijd

Na 9 jaar van prijsstijgingen koelt de woningmarkt af. We zien hoge kosten, rentes en personeelstekort, naast een afnemende marktvraag. De vaak automatisch afwachtende houding is nu geen optie. De woningbouwproductie willen we overeind houden. En dat het liefst snel, betaalbaar en duurzaam. Daarbij ligt een flinke kans in het middeldure huursegment. Hoe maakt u dat haalbaar? Dat leert u met deze cursus.

In 1 dag krijgt u waardevol inzicht in de financiële vastgoedketen, de onderlinge afhankelijkheid en vooral samenhang. Leer financieel slim samen te werken en aan de juiste knoppen te draaien om tegen de stroom in kansrijk middeldure huurwoningen en appartement te ontwikkelen, bouwen en renoveren. Waar liggen slimme bezuinigingskansen en kunnen we de pijn een beetje delen?

Programma

08:30

Ontvangst

09:00

Introductie: de waarde(ontwikkeling) van middenhuur

De waarde van het vastgoed vormt het vertrekpunt voor vastgoedberekeningen. Daarmee is dit ook het belangrijkste gegeven om de haalbaarheid van woningbouwprojecten in het middenhuursegment, aankoop, exploitatie en zelfs renovatie op te baseren.

Gezien deze belangrijke rol wilt u grip op de vastgoedwaarde hebben. Zeker als de woningmarkt snel verandert, zoals we nu ervaren. Daarbij is de belangrijkste vraag: hoe reageren we met z’n allen op deze verandering? Tijdens deze korte introductie kijken we naar de veranderingen in de huidige woningmarkt en de gevolgen op de waarde van vastgoed.

U krijgt een korte uitleg van de werking en het effect van tegen de stroom in toch bouwen, ontwikkelen en investeren in middeldure huurwoningen. Daarbij besteden uiteraard aandacht aan het nieuwe Woningwaardestelsel (WWS) die per 1 januari 2024 in werking treedt. Hoe kunt u in uw berekeningen goed inspelen op de waardering door het nieuwe puntensysteem, dat zorgt voor een prijsplafond?

De rekentechniek vanuit elke stakeholder
Om de haalbaarheid van middeldure huurwoningen te kunnen berekenen krijgt u eerst een korte opfrissing van de basisbegrippen van de verschillende vastgoedrekenmodellen, waarbij de meest relevante begrippen en rekenmethodieken aan bod komen. Vervolgens kijken we ook naar de rol van de verschillende stakeholders, die allen op hun eigen wijze kunnen bijdragen aan de betaalbaarheid. De belangrijkste vraag daarbij is hoe deze partijen samen optrekken om het vliegwiel op gang te houden. We doorlopen de 3 belangrijkste exploitatiefases:

  • De overheid als het gaat om de onderbouwing van grondprijzen. Hierbij staat de grondexploitatie centraal
  • De ontwikkelaar: welke middelen heeft deze ter beschikking om te sturen op de balans risico – marge – kostprijs. Hierbij staat de opstalexploitatie centraal
  • Op welke wijze kan de belegger bijdragen door juist nu extra te investeren? Hierbij staat de vastgoedexploitatie centraal

10:30

Break

Het gesprek voeren vanuit de Businesscase – harde cijfers!

10:45

Praktijkcase: de invloed van grondwaarde

Vervolgens behandelen we een aantal casussen, waarbij de businesscase vanuit de meest relevante perspectieven wordt bekeken: gemeente, ontwikkelaar, corporatie en belegger (resp. grond, gebouw en gebruik). Op deze manier krijgt u inzicht in de mogelijke knoppen om aan te draaien. Een primaire reactie van elke stakeholder is om vooral te draaien aan de knoppen van andere partijen om het eigen rendement op peil te houden. De ervaring leert dat dit meestal geen oplossing biedt, maar vooral frustratie en vertraging. De kunst is dus om met elkaar te kijken waar de ruimte zit en zo te komen tot oplossingen. De hele woningbouwketen zal mee moeten doen.

De eerste praktijkcase legt de focus op de grondexploitatie (GREX). We gaan een grondexploitatie doorrekenen op basis van verschillende opstalprogramma’s. De mix tussen woningtypen bepaalt hierbij de grondwaarde. Logische verwachting is dat, wanneer de woningtypen in de duurdere categorie vallen, dit leidt tot hogere grondwaarden. We gaan kijken aan welk knoppen gedraaid kan worden om zowel de grondopbrengsten realistisch te houden als aan de kostenkant tot optimale oplossingen te komen. Allemaal met het doel de grondprijsontwikkeling zo beperkt mogelijk te houden.

12:30

Lunch

13:00

Praktijkcase: businesscase middenhuursegment

Waarom is het middenhuursegment in Nederland zo beperkt vertegenwoordigd in de woningmarkt, terwijl de vraag enorm is in dit gat tussen sociale huur en koopwoningen? De aanleiding zit waarschijnlijk in de haalbaarheid van de businesscase in combinatie met winstoptimalisatie. Vanwege het grote tekort in dit segment ligt daar vooral een aantrekkelijke kans, aangezien de markt van koopwoningen op dit moment juist onder druk staat. Ondanks dat beleggers ook last hebben van hogere rentelasten en hoge kosten in beheer, kunnen investeringen in dit marktsegment juist een mooi vliegwiel voor de toekomst vormen.

In deze casus gaan we een eerlijke, transparante doorrekening maken van de rendementen die haalbaar zijn op basis van middeldure woningen. Om hier nog een schepje bovenop te doen wordt ook maximaal rekening gehouden met de duurzaamheidseisen van morgen: BENG2=0.

U krijgt antwoord op de vraag op welke wijze de exploitatie met deze middenhuren in combinatie met stevige randvoorwaarden alsnog kan resulteren in een positief rendement. De uitkomst van deze casus is waardevol voor u als ontwikkelaar, corporatie, belegger maar ook voor uw rol vanuit de overheid.

15:00

Break

15:15

Afwachten of investeren?

Als afsluiting kijken we samen op basis van de voorgaande praktijkcases naar de woningbouwscenario’s die haalbaar zijn. In dit onderdeel gaan we vanuit alle relevante perspectieven met elkaar verkennen wat voor u als overheid, corporatie of als marktpartij verstandig is om te doen. Welke mogelijkheden en kansen liggen er voor u, in samenwerking met de andere stakeholders?

U krijgt concrete tips waarmee u op basis van alle ervaringen, kennis en de getoonde rekenmodellen van vandaag zelf aan de slag kan.

16:30

Afsluiting met netwerkborrel

Collegadeal!
Neem uw collega mee en ontvang allebei korting op de deelnamefee! Deze deal geldt ook als u meerdere collega's meeneemt.

Blijf op de hoogte van nieuwe ervaringen

Er zijn nog geen ervaringen.

Deel je ervaring

Heb je ervaring met deze cursus? Deel je ervaring en help anderen kiezen. Als dank voor de moeite doneert Springest € 1,- aan Stichting Edukans.

Er zijn nog geen veelgestelde vragen over dit product. Als je een vraag hebt, neem dan contact op met onze klantenservice.

Download gratis en vrijblijvend de informatiebrochure

(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)

Aanmelden voor nieuwsbrief

We slaan je gegevens op, en delen ze met SPRYG Real Estate Academy, om je via e-mail en evt. telefoon verder te helpen. Meer info vind je in ons privacybeleid.