Rekenen aan Duurzaam Vastgoed

Tijdsduur
Locatie
Op locatie
Startdatum en plaats

Rekenen aan Duurzaam Vastgoed

SPRYG Real Estate Academy
Logo van SPRYG Real Estate Academy
Opleiderscore: starstarstarstarstar_half 8,5 SPRYG Real Estate Academy heeft een gemiddelde beoordeling van 8,5 (uit 8 ervaringen)

Tip: meer info over het programma, prijs, en inschrijven? Download de brochure!

Startdata en plaatsen

placeBreda
15 mei. 2024
placeBreda
5 nov. 2024

Beschrijving

Financiële grip op uw duurzaamheidsambities in vastgoedprojecten!

De klimaatdoelstellingen van Parijs en de steeds strenger wordende eisen van (lokale) Vlaamse overheden hebben invloed op de businesscase, haalbaarheid en financierbaarheid van uw vastgoedprojecten. Het integreren van duurzaamheid in uw vastgoedprojecten verdient zich echter op termijn terug, mede door de huidige oplopende energie- en bouwkost.

Hoe maakt u uw vastgoedproject duurzaam en ook haalbaar en betaalbaar? Hoe integreert u duurzaamheid, zoals energietransitie van uw gebouwen en zelfs circulariteit in uw haalbaarheidsanalyses? In 1 dag krijgt u grip op de financiële haalbaarheid van uw duurzaamheidsplannen en -ambitie…

Lees de volledige beschrijving

Veelgestelde vragen

Er zijn nog geen veelgestelde vragen over dit product. Als je een vraag hebt, neem dan contact op met onze klantenservice.

Financiële grip op uw duurzaamheidsambities in vastgoedprojecten!

De klimaatdoelstellingen van Parijs en de steeds strenger wordende eisen van (lokale) Vlaamse overheden hebben invloed op de businesscase, haalbaarheid en financierbaarheid van uw vastgoedprojecten. Het integreren van duurzaamheid in uw vastgoedprojecten verdient zich echter op termijn terug, mede door de huidige oplopende energie- en bouwkost.

Hoe maakt u uw vastgoedproject duurzaam en ook haalbaar en betaalbaar? Hoe integreert u duurzaamheid, zoals energietransitie van uw gebouwen en zelfs circulariteit in uw haalbaarheidsanalyses? In 1 dag krijgt u grip op de financiële haalbaarheid van uw duurzaamheidsplannen en -ambities. Schrijft u zich in? Graag tot ziens!

Programma

08:30

Onthaal

09:00

Inleiding duurzaamheid & vastgoedprojecten: Rekenen aan Energietransitie

Uw docent: Jeroen de Jong, senior gebiedseconoom bij BPD Gebiedsontwikkeling én auteur Basisboek Vastgoedrekenen

We zien toenemende eisen die aan duurzaamheid van vastgoedprojecten worden gesteld. Denk aan BEN en de nieuwe renovatieverplichting voor niet-residentieel vastgoed. Dat heeft veel impact op de financiële haalbaarheid van uw projecten. Naar verwachting ontwikkelt de waarde van duurzaam vastgoed positief. Welke duurzame aspecten zijn er voor vastgoedprojecten? Hoe integreert u duurzaamheid in uw vastgoedbusinesscase? Dat staat centraal op deze cursus.

We starten met een kort, actueel overzicht van duurzaamheid in vastgoedprojecten, de trends die daarop van invloed zijn, zoals de sterk oplopende energie- en bouwkost. Daarnaast besteden we in dit eerste lesblok ook aandacht aan de vastgoedrekentechniek die u nodig hebt om de businesscase te kunnen berekenen. Vervolgens kijken we naar de 2 belangrijkste ontwikkelingen: de energietransitie van gebouwen, met zelfs een doorkijk naar circulair vastgoed.

PROGRAMMA

10:30

Break

10:45

Rekenen aan Energietransitie van Gebouwen

De docent kijkt vanuit zijn ruime ervaring in Nederland (BPD is de grootste woningontwikkelaar van Nederland, onderdeel van de Rabobank) naar de financiële impact van het effect van de energietransitie op de ontwikkeling en beheer van vastgoed. Het doel van de Energietransitie is om van fossiele brandstoffen naar volledig duurzame energiebronnen zoals zonne- en windenergie over te stappen. In de ‘overgangsperiode’ wordt het aandeel conventionele energiebronnen, zoals kolencentrales, steeds verder verkleind en wordt tegelijkertijd gewerkt om zo veel mogelijk energie te besparen. Het doel is om uiteindelijk tot een volledig duurzame energievoorziening te komen.

We behandelen de vragen die op u afkomen zoals: Wanneer moeten we starten met investeren in energievoorziening (warmte en koude)? Welke ambities volgt u wel en met welke wacht u nog even? Is een investering nu weggegooid geld of juist waarde verhogend? Ontstaan er nieuwe verdienmodellen en hoe kunt u daarop inspelen? Oftewel: kost de energietransitie u geld of levert het geld op?

12:30

Lunch

13:30

Praktijkcases: Energietransitie bestaand kantoor & verduurzamen woning

Na de lunch gaan we aan slag met het berekenen van de energietransitie van uw vastgoedprojecten. Hoe ziet de businesscase eruit en hoe kunt u die optimaliseren? Daartoe behandelen wij 2 praktijkcases:

Praktijkcase 1: Energietransitie van een bestaand kantoor. Denk aan het vrij maken van stookolie en aardgas, verduurzamen en het effect op de waarde.

Praktijkcase 2: Verduurzamen van een woning
In deze case behandelen we op eenzelfde manier als de vorige opgave, de rekensom van de verduurzaming van residentieel vastgoed.

15:00

Break

15:30

Rekenen aan Circulair Vastgoed: TCO-rekenmodel

Ten slotte staat circulair vastgoed centraal. Het huidige economische model is een lineair model van ‘productie’, ‘gebruiken’ en ‘afdanken’. Daarin ontginnen we hulpbronnen, maken we producten en ontdoen we ons van producten. Het model is gericht op productgebruik en voor elk nieuw product worden nieuwe grondstoffen gewonnen. Het tegenovergestelde van een lineaire economie is een circulaire economie. In een puur circulaire economie bestaat er geen afval, wordt uitsluitend hernieuwbare energie gebruikt en is het gebruik van hulpbronnen geoptimaliseerd. De focus ligt op vermindering, hergebruik en recycling.

Tijdens dit laatste deel van de cursus krijgt u inzicht in circulaire verdienmodellen die ‘potentieel’ toepasbaar zijn in de praktijk. Met de nadruk op potentieel, omdat we qua denken en ambities nog aan het prille begin staan van de echte circulaire economie.

We gaan rekenen aan een circulaire vastgoedproject op basis van het rekenmodel van Total Cost of Ownership (TCO), gericht op afbouwpakket en/of een integrale waardering gericht op financiering van commercieel circulair vastgoed. Daarmee krijgt u inzicht in de rekenmethodiek gericht op de circulaire aanpak, die met eigen inzicht ook weer goed toepasbaar zijn op uw vastgoedpraktijk.

17:00

Netwerkdrink

Collegadeal!
Neem uw collega mee en ontvang allebei korting op de deelnamefee! Deze deal geldt ook als u meerdere collega's meeneemt.

Blijf op de hoogte van nieuwe ervaringen

Er zijn nog geen ervaringen.

Deel je ervaring

Heb je ervaring met deze cursus? Deel je ervaring en help anderen kiezen. Als dank voor de moeite doneert Springest € 1,- aan Stichting Edukans.

Er zijn nog geen veelgestelde vragen over dit product. Als je een vraag hebt, neem dan contact op met onze klantenservice.

Download gratis en vrijblijvend de informatiebrochure

(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)

Aanmelden voor nieuwsbrief

We slaan je gegevens op, en delen ze met SPRYG Real Estate Academy, om je via e-mail en evt. telefoon verder te helpen. Meer info vind je in ons privacybeleid.