Rekenen aan Duurzaam Vastgoed NL

Tijdsduur
Locatie
Op locatie
Startdatum en plaats

Rekenen aan Duurzaam Vastgoed NL

SPRYG Real Estate Academy
Logo van SPRYG Real Estate Academy
Opleiderscore: starstarstarstarstar_half 8,5 SPRYG Real Estate Academy heeft een gemiddelde beoordeling van 8,5 (uit 8 ervaringen)

Tip: meer info over het programma, prijs, en inschrijven? Download de brochure!

Startdata en plaatsen

placeBreda
15 mei. 2024

Beschrijving

Financiële grip op uw duurzaamheidsambities in vastgoedprojecten!

De klimaatdoelstellingen van Parijs en de steeds strenger wordende eisen van (lokale) overheden hebben invloed op de businesscase, haalbaarheid en financierbaarheid van uw vastgoedprojecten. Het integreren van duurzaamheid in uw vastgoedprojecten verdient zich echter op termijn terug, mede door de flink oplopende energie- en bouwkosten.

Hoe maakt u uw vastgoedproject duurzaam en ook haalbaar en betaalbaar? Hoe integreert u duurzaamheid, zoals de energietransitie van uw gebouwen en zelfs circulariteit, in uw haalbaarheidsanalyses? In 1 dag krijgt u grip op de financiële haalbaarheid van uw duurzaamheidsplannen en -ambities. S…

Lees de volledige beschrijving

Veelgestelde vragen

Er zijn nog geen veelgestelde vragen over dit product. Als je een vraag hebt, neem dan contact op met onze klantenservice.

Financiële grip op uw duurzaamheidsambities in vastgoedprojecten!

De klimaatdoelstellingen van Parijs en de steeds strenger wordende eisen van (lokale) overheden hebben invloed op de businesscase, haalbaarheid en financierbaarheid van uw vastgoedprojecten. Het integreren van duurzaamheid in uw vastgoedprojecten verdient zich echter op termijn terug, mede door de flink oplopende energie- en bouwkosten.

Hoe maakt u uw vastgoedproject duurzaam en ook haalbaar en betaalbaar? Hoe integreert u duurzaamheid, zoals de energietransitie van uw gebouwen en zelfs circulariteit, in uw haalbaarheidsanalyses? In 1 dag krijgt u grip op de financiële haalbaarheid van uw duurzaamheidsplannen en -ambities. Schrijft u zich in? Graag tot ziens!

Programma

08:30

Ontvangst

09:00

Inleiding duurzaamheid & vastgoed: Rekenen aan Energietransitie

Uw docent: Jeroen de Jong, senior gebiedseconoom bij BPD Gebiedsontwikkeling én auteur Basisboek Vastgoedrekenen

We zien vanuit de EU flink toenemende eisen die aan duurzaamheid van vastgoedprojecten worden gesteld. Denk aan de aangescherpte BENG-eisen, EPC-normen en MPG-eisen (MilieuPrestatie Gebouwen). Dat heeft veel impact op de financiële haalbaarheid van uw projecten. Naar verwachting ontwikkelt de waarde van duurzaam vastgoed positief. Welke duurzame aspecten zijn er voor vastgoedprojecten? Hoe integreert u duurzaamheid in uw vastgoedbusinesscase? Dat staat centraal op deze cursus.

We starten met een kort, actueel overzicht van duurzaamheid in vastgoedprojecten en de trends die daarop van invloed zijn, zoals de sterk oplopende energiekosten en die van bouwmaterialen. Daarnaast besteden we ook kort aandacht aan de vastgoedrekentechniek die u nodig hebt om de businesscase te kunnen berekenen. Vervolgens kijken we naar de 2 belangrijkste ontwikkelingen: de energietransitie van gebouwen met een doorkijk naar circulair vastgoed.

10:30

Break

10:45

Rekenen aan Energietransitie van Gebouwen

In dit lesblok kijken we naar de financiële impact van de energietransitie op de ontwikkeling en beheer van vastgoed. Het doel van de energietransitie is om van fossiele brandstoffen naar volledig duurzame energiebronnen zoals zonne- en windenergie over te stappen. In de ‘overgangsperiode’ wordt het aandeel conventionele energiebronnen, zoals kolencentrales, steeds verder verkleind en wordt tegelijkertijd gewerkt om zo veel mogelijk energie te besparen. Het doel is om uiteindelijk tot een volledig duurzame energievoorziening te komen.

We behandelen de vragen die op u afkomen zoals: Wanneer moeten we starten met investeren in energievoorziening (warmte en koude)? Welke ambities volgt u wel en met welke wacht u nog even? Is een investering nu weggegooid geld of juist waardeverhogend? Ontstaan er nieuwe verdienmodellen en hoe kunt u daarop inspelen? Oftewel: kost de energietransitie u geld of levert het geld op?

12:30

Lunch

13:00

Praktijkcases: Energietransitie bestaand kantoor & verduurzamen woning

Na de lunch gaan we aan de slag met het berekenen van de energietransitie van uw vastgoedprojecten. Hoe ziet de businesscase eruit en hoe kunt u die optimaliseren? Daartoe behandelen wij 2 praktijkcases:

Praktijkcase 1: Energietransitie bestaand kantoor
Denk aan het gasloos maken, verduurzamen en het effect op de waarde.

Praktijkcase 2: Verduurzamen sociale huurwoning
In deze case behandelen we op eenzelfde manier als bij de vorige opgave, de rekensom van de verduurzaming van een bestaande woning van een corporatie.

14:30

Break

14:45

Rekenen aan Circulair Vastgoed: TCO-rekenmodel

Ten slotte staat circulair vastgoed centraal. Het huidige economische model is een lineair model van ‘productie’, ‘gebruiken’ en ‘afdanken’. Daarin ontginnen we hulpbronnen, maken we producten en ontdoen we ons van producten. Het model is gericht op productgebruik en voor elk nieuw product worden nieuwe grondstoffen gewonnen. Het tegenovergestelde van een lineaire economie is een circulaire economie. In een puur circulaire economie bestaat er geen afval, wordt uitsluitend hernieuwbare energie gebruikt en is het gebruik van hulpbronnen geoptimaliseerd. De focus ligt op vermindering, hergebruik en recycling.

Tijdens dit laatste deel van de cursus krijgt u inzicht in circulaire verdienmodellen die ‘potentieel’ toepasbaar zijn in de praktijk. Met de nadruk op potentieel, omdat we qua denken en ambities nog aan het prille begin staan van de echte circulaire economie.

Praktijkcase 3: commercieel circulair vastgoed
We gaan rekenen aan een circulair vastgoedproject op basis van het rekenmodel van Total Cost of Ownership (TCO), gericht op afbouwpakket en/of een integrale waardering gericht op financiering van commercieel circulair vastgoed. Daarmee krijgt u inzicht in de rekenmethodiek gericht op de circulaire aanpak, die met eigen inzicht ook weer goed toepasbaar is op uw vastgoedpraktijk.

16:30

Afsluitende Netwerkborrel

Collegadeal!
Neem uw collega mee en ontvang allebei korting op de deelnamefee! Deze deal geldt ook als u meerdere collega's meeneemt.

Blijf op de hoogte van nieuwe ervaringen

Er zijn nog geen ervaringen.

Deel je ervaring

Heb je ervaring met deze cursus? Deel je ervaring en help anderen kiezen. Als dank voor de moeite doneert Springest € 1,- aan Stichting Edukans.

Er zijn nog geen veelgestelde vragen over dit product. Als je een vraag hebt, neem dan contact op met onze klantenservice.

Download gratis en vrijblijvend de informatiebrochure

(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)

Aanmelden voor nieuwsbrief

We slaan je gegevens op, en delen ze met SPRYG Real Estate Academy, om je via e-mail en evt. telefoon verder te helpen. Meer info vind je in ons privacybeleid.