Woningbouw Metropoolregio Amsterdam 2023
Startdata en plaatsen
SPRYG Real Estate Academy biedt haar producten standaard aan in de volgende regio's: Brussel, Den Haag, Utrecht
Beschrijving
Volop woningbouwplannen in Metropoolregio Amsterdam
De woningnood in de Metropoolregio Amsterdam (MRA) is hoog. Tot 2040 moeten er maar liefst ruim 250.000 kwalitatief goede en duurzame woningen gebouwd worden. Hoe realiseren we de woondeal en andere vastgoedambities in de huidige economische tijd? Wat betekent dat voor de mobiliteit en leefbaarheid? En waar liggen kansrijke samenwerkingsmogelijkheden?
In 1 middag kijken we op deze 3 editie samen met MRA, wethouders, corporaties, ontwikkelaars en investeerders naar de meest relevante vraagstukken, woningbouwkansen en grote gebiedsontwikkelingen in Metropoolregio Amsterdam, zoals Haven-Stad. Hoe realiseren we samen alle opgaven, maken we te…

Veelgestelde vragen
Er zijn nog geen veelgestelde vragen over dit product. Als je een vraag hebt, neem dan contact op met onze klantenservice.
Volop woningbouwplannen in Metropoolregio Amsterdam
De woningnood in de Metropoolregio Amsterdam (MRA) is hoog. Tot 2040 moeten er maar liefst ruim 250.000 kwalitatief goede en duurzame woningen gebouwd worden. Hoe realiseren we de woondeal en andere vastgoedambities in de huidige economische tijd? Wat betekent dat voor de mobiliteit en leefbaarheid? En waar liggen kansrijke samenwerkingsmogelijkheden?
In 1 middag kijken we op deze 3 editie samen met MRA, wethouders, corporaties, ontwikkelaars en investeerders naar de meest relevante vraagstukken, woningbouwkansen en grote gebiedsontwikkelingen in Metropoolregio Amsterdam, zoals Haven-Stad. Hoe realiseren we samen alle opgaven, maken we tempo en houden we het haalbaar en betaalbaar? Graag tot ziens op 9 mei!
Programma
12:30
Ontvangst met netwerklunch
13:30
Welkom & Inleiding
Onder deskundige leiding van Esther Agricola, regiodirecteur Noord-West BPD Gebiedsontwikkeling, kijken we met belangrijke stakeholders naar de actuele ontwikkelingen, plannen en visies. U bent verzekerd van een scherpe blik op de toekomst van de woningmarkt in Metropoolregio Amsterdam (MRA).
Actueel marktoverzicht
U krijgt een actueel marktoverzicht van Roel Timmermans, partner capital markets Cushman & Wakefield. Hij neemt u mee in de trends en ontwikkelingen rondom de woningbouwplannen en -visies in de Metropoolregio Amsterdam. Wat zijn de verwachtingen? Wat kan de vastgoedmarkt de metropoolregio bieden? En hoe kunnen marktpartijen slim investeren in vastgoed rond Amsterdam en inspelen op woonveranderingen in de markt?
MRA uitdagingen en aanpak woningbouw
Hoe komen we tot de daadwerkelijke realisatie van veel meer woningen binnen de Metropoolregio Amsterdam? De woningnood en de klimaat- en energieopgave zijn enorm. De woningbouwproductie brengt momenteel grote onzekerheden met zich mee. Door de prijs van bouwmaterialen, beschikbaarheid van personeel en de stikstofproblematiek staan de mogelijkheden onder druk. Tegelijkertijd stijgt de rente, zijn energiekosten fors gestegen en is het consumentenvertrouwen erg laag. Hoe komen we ondanks deze uitdagingen tot de werkelijke realisatie? Emiel Reiding, directeur Metropoolregio Amsterdam (MRA), geeft zijn visie.
Beleggersvisie en ESG woningbouwopgave Metropoolregio Amsterdam
Hoe ontwikkelt de woningmarkt in de Metropoolregio Amsterdam zich en wat kunnen we verwachten? Welke doelgroepen zijn in opkomst en welke woningvraag hoort daarbij? Hoe houden we de woningbouwopgave betaalbaar? Waar liggen de investeringskansen voor vastgoed in Metropoolregio Amsterdam? Groen beleggen is in opkomst. Hoe wordt de ESG-strategie ingezet? Annemarie Maarse, directeur wonen & zorg Syntrus Achmea Real Estate & Finance, presenteert haar visie vanuit het beleggersperspectief.
Mobiliteit binnen de MRA en vervoersarmoede
De sociale mobiliteit krijgt de komende jaren meer aandacht binnen de Metropoolregio Amsterdam (MRA). Mobiliteit gaat niet alleen om bereikbaarheid en economische waarde, maar heeft ook een sociale kant: mobiliteitsgeluk en vervoersarmoede. Binnen de MRA zijn deze problemen enorm. Vooral de laagst betaalde werknemers moeten ver reizen om bij hun werkplek te komen. Hoe kunnen we dit sociaaleconomisch probleem binnen de MRA aanpakken? Hier geeft Jeroen Bastiaanssen, researcher transport Planbureau voor de Leefomgeving (PBL), antwoord op.
15:00
Break
Gemeentelijke woningbouwaanpak: visies en plannen
Haven-Stad: een stad binnen de stad
Nog 15-25 jaar tot Amsterdam zich een miljoenenstad mag noemen. En alle inwoners willen een goede en betaalbare woning. Maar hoe kan de stad deze groei opvangen? Er liggen grote kansen voor gebiedsontwikkeling binnen de Ring A10 in het huidige industriegebied tussen Sloterdijk, het Westerpark en in Noord het Cornelis Douwesterrein en de Noorder IJ-plas, met Amsterdam centrum op slechts 10 minuten fietsafstand. Hier is ruimte om volwaardige woon-werkwijken te bouwen tot wel 70.000 woningen en 58.000 arbeidsplaatsen. Deze plek, Haven-Stad, ontwikkelt zich als een ‘stad binnen een stad’. Lubbert Hakvoort, senior projectmanager Haven-Stad Gemeente Amsterdam, vertelt over deze gebiedsontwikkeling in Amsterdam.
15:40
Toekomstbestendige woningbouw Gemeente Lelystad
De gemeente Lelystad speelt een belangrijke rol in huisvesting in de metropoolregio Amsterdam. In september 2022 ondertekende wethouder Dennis Grimbergen, Financiën, Wonen en Economische zaken Gemeente Lelystad, een convenant met afspraken voor toekomstbestendige woningbouw. Hiermee verbindt de gemeente zich aan een raamwerk van ambitieuze afspraken. Die moeten ervoor zorgen dat er in de toekomst sneller, goedkoper en duurzamer woningen gebouwd worden. Hoe wil Gemeente Lelystad de woningbouwopgave duurzaam aanpakken ondanks de verschillende crisissen?
Gemeente Haarlemmermeer: ruimtelijke uitdagingen
Tot 2040 komen er in Haarlemmermeer tussen de 20.000 en 40.000 woningen bij. De gebieden hiervoor zijn al gekozen. Zo kunnen bijvoorbeeld met het doortrekken van de Noord/Zuidlijn, de centrale metrolijn van Amsterdam, er 15.500 woningen bijkomen in het Stationsgebied. Het inwoneraantal in de gemeente Haarlemmermeer zal met al deze extra woningen de 200.000 bereiken. Hoe past deze groei in de omgeving? En hoe gaat de gemeente om met circulaire bouw, natuurinclusief bouwen en duurzame energiebronnen voor deze opgave? Wethouder Jurgen Nobel, Woningbouw en Ruimtelijke Ontwikkeling Gemeente Haarlemmermeer, vertelt u over het plan om de verwachte groei op te vangen.
Topgesprek: uitvoeren van MRA-Woningbouwopgave
Er zijn al veel afspraken gemaakt tussen verschillende partijen over de woningbouwopgave. De grote hamvraag zit nu in de daadwerkelijke uitvoer. Hoe gaan we de woningbouwplannen realiseren in de metropoolregio Amsterdam? Waar liggen kansen voor succesvolle en snelle aanpak van de woningnood? Hierover gaat uw dagvoorzitter Esther Agricola in gesprek met een mooie mix van nauw betrokken stakeholders:
- Wethouder Karin Walters, Wonen Gemeente Hilversum
- Anne Wilbers, bestuursvoorzitter Stadgenoot
- Annemarie Maarse, directeur Wonen & Zorg Syntrus Achmea Real Estate & Finance
- Jaap Meindersma, directeur fysiek domein Gemeente Haarlem & Zandvoort
- Eva Hekkenberg, directeur concepten VORM
- Emiel Reiding, directeur Metropoolregio Amsterdam
17:15
Wrap up & Netwerkborrel
Collegadeal!
Neem uw collega mee en ontvang allebei
korting op de deelnamefee! Deze deal geldt
ook als u meerdere collega's meeneemt.
Blijf op de hoogte van nieuwe ervaringen
Deel je ervaring
Heb je ervaring met deze cursus? Deel je ervaring en help anderen kiezen. Als dank voor de moeite doneert Springest € 1,- aan Stichting Edukans.Er zijn nog geen veelgestelde vragen over dit product. Als je een vraag hebt, neem dan contact op met onze klantenservice.