Effectief Denken

Tijdsduur

Effectief Denken

AOG School of Management
Logo van AOG School of Management
Opleiderscore: starstarstarstarstar_border 8,1 AOG School of Management heeft een gemiddelde beoordeling van 8,1 (uit 41 ervaringen)

Tip: meer info over het programma, prijs, en inschrijven? Download de brochure!

Startdata en plaatsen

Er zijn nog geen startdata bekend voor dit product.

AOG School of Management biedt haar producten standaard aan in de volgende regio's: 's-Hertogenbosch, Alkmaar, Almere / Lelystad, Alphen aan den Rijn, Amersfoort, Amsterdam, Apeldoorn, Arnhem, Assen, Breda, Delft, Den Haag, Deventer, Dordrecht, Drachten, Ede, Eindhoven, Emmen, Enschede, Gouda, Groningen, Haarlem, Haarlemmermeer, Heerenveen, Hilversum, Leeuwarden, Leiden, Maastricht, Middelburg, Nijmegen, Roermond, Rotterdam, Terneuzen, Tilburg, Utrecht, Veenendaal, Venlo, Westland, Zaanstad, Zoetermeer, Zwolle

Beschrijving

Betekenisvol Communiceren

Betekenisvol communiceren
Presenteren. Hoe doe je dat eigenlijk? Hoe zorg je er voor dat je jouw verhaal, visie of idee duidelijk en enthousiast overbrengt op anderen? Iedereen die wel eens presenteert, weet dat de vorm en inhoud van je verhaal voortdurend in evenwicht moeten zijn. En wat voor presenteren geldt, gaat vaak ook op voor het schrijven van een beleidsplan, notitie, offerte of businessplan. Je hebt vaak voop ideeën. Een overvloed aan informatie. Maar kun je met al die input een helder betoog schrijven, effectief communiceren? Het programma Effectief Denken bestaat uit drie module dagen verdeeld over twee maanden. In de modules ligt de nadruk op het inzich…

Lees de volledige beschrijving

Veelgestelde vragen

Er zijn nog geen veelgestelde vragen over dit product. Als je een vraag hebt, neem dan contact op met onze klantenservice.

Nog niet gevonden wat je zocht? Bekijk deze onderwerpen: Hoogwerker, Onderhoudstechniek, NEN 1010, NEN 3140/ Stipel en Onderhoudsmanagement.

Betekenisvol Communiceren

Betekenisvol communiceren
Presenteren. Hoe doe je dat eigenlijk? Hoe zorg je er voor dat je jouw verhaal, visie of idee duidelijk en enthousiast overbrengt op anderen? Iedereen die wel eens presenteert, weet dat de vorm en inhoud van je verhaal voortdurend in evenwicht moeten zijn. En wat voor presenteren geldt, gaat vaak ook op voor het schrijven van een beleidsplan, notitie, offerte of businessplan. Je hebt vaak voop ideeën. Een overvloed aan informatie. Maar kun je met al die input een helder betoog schrijven, effectief communiceren? Het programma Effectief Denken bestaat uit drie module dagen verdeeld over twee maanden. In de modules ligt de nadruk op het inzicht krijgen in het denken als middel om de expressie, het schrijven en het presenteren aan te scherpen. De drie dagen worden op verschillende inspirerende locaties verzorgd. 

Beschrijving
Effectief Denken is een compact programma waarin u een denkwijze ontwikkelt door stil te staan bij de alledaagse activiteit van denken. Allereerst leert u de dagelijkse gedachtestroom die op denken lijkt, te onderscheiden van actief denken. Vervolgens scherpt u dit actieve denken door oefening en inzicht. Zo staat u stil bij de sterke neiging om causaal te denken. Dit leidt echter lang niet altijd tot de beste conclusies. Samen met mededeelnemers denkt u na over de vraag of ‘ergens over nadenken’ wel altijd tot betere resultaten leidt. Gelukkig zijn er redenen genoeg om te blijven denken!

Door te denken, leert u zich beter te verhouden tegenover complexe, spannende projecten en vraagstukken. Ook leert u welke manier van denken houvast geeft en welke ideeën juist onnodige obstakels creëren. Door te investeren in helder denken, werkt u aan zelfstandigheid.

Schrijven
Vervolgens leert u het heldere denken expressief te gebruiken. U gaat aan de slag met uw vermogen om voor iedere schrijf- of spreeksituatie de optimale vorm te vinden en uit te werken. Welke woorden en zinnen ‘vangen’ uw denken? En hoe beïnvloeden ze het denkproces van lezers of luisteraars? U leert nadenken over de precisie, de zeggingskracht en de overtuigingskracht van uw woorden en zinnen. Zo oefent u in verschillende manieren om redeneringen op te bouwen en te formuleren. Aan de hand van online oefeningen, thuis en met elkaar scherpt u uw denken, schrijven en presenteren.

Presenteren
In het programma is ook aandacht voor de stilistische kant van de expressie. Daarin komen onderwerpen aan bod als: ‘hoe neem ik de lezer mee in mijn argumentatie?’ en ‘hoe bouw ik mijn betoog retorisch op?’. Zo sterken offline en online ontmoetingen u in het betekenisvol communiceren.

Voor wie
In uw werk schrijft u regelmatig (website)content, plannen of beleidsstukken die u vervolgens presenteert en verdedigt. U zoekt inspiratie om alle goede gedachten en ideeën in uw hoofd op papier te krijgen en deze in gesprekken of presentaties effectief over te brengen. Nadat u dit korte programma heeft afgerond, kijkt u op een nieuwe, inspirerende en constructieve manier naar de totstandkoming van uw schrijf- en spreekwerk. Naast uw academische of hbo- vooropleiding heeft u minimaal 5 jaar werkervaring.


- bent u in staat om in uw ideeën en de veelheid van informatiestromen doel en structuur aan te brengen, zodat ze van betekenis zijn voor verdere verwerking;
- kunt u uw visie op basis van een helder en logisch argumentatiepatroon opschrijven en op effectieve wijze presenteren;
- heeft uw boodschap meer impact binnen en buiten uw organisatie, doordat u groeit in betekenisvol communiceren.

Voorbereiding
Om goed voorbereid deel te kunnen nemen aan de moduledagen zal een aantal basisvaardigheden via e-learning worden behandeld. Voor aanvang van elke workshop kunt u via online aangeboden lesstof oefenen. Denk hierbij aan het formuleren van een probleemstelling en basisbegrippen van logica, de kunst van het redeneren, argumentatie en grammatica.

Module 1 – Denken
Dialectica
Deze module is er op gericht om door inzicht in onze manier van denken, tot verbetering te komen. Daarom richt u zich op veelgemaakte denkfouten en het herkennen, onderscheiden en beïnvloeden van manieren van denken. Door denkfouten in een vroeg stadium te herkennen, leert u te denken gebaseerd op een juist fundament.

Helder denken is geen doel op zich. Het staat aan de basis van uw business plan, een beleidsnotitie of uw presentatie. Daarom wordt er in deze module ook aandacht besteed aan de sociale component van helder denken: welke reflectieve kwaliteiten worden in uw omgeving gestimuleerd? En wat is er ‘ondenkbaar’?

Module 2 – Schrijven
Dialectica Grammatica
Door te leren schrijven, leren we opnieuw denken. In deze module staat de betekenisvolle relatie tussen geschreven woorden en denken centraal. U oefent uw argumentatie ‘op papier’. Vanuit verschillende invalshoeken gaat u een onderwerp beschouwen en benaderen. Door te leren problematiseren, vergroot u uw flexibiliteit in denken en uw vaardigheid in schrijven.

We behandelen verschillende talen en stijlen als representanten van verschillende manieren van denken. Daarmee ontwikkelt u een rijke woordenschat en maakt zorgvuldige woordkeuzes, afgestemd op het doel van de tekst. Zo leert u de juiste toon te treffen voor het beoogde effect op het denkproces van de lezer.

Module 3 – Spreken
Dialectica Grammatica Retorica
U maakt kennis met de inhoudelijke betekenis van verschillende presentatievormen en herkent de betekenis van ogenschijnlijk toevallige woordkeuzes en zinsopbouw. Zo leert u de impact daarvan te gebruiken als strategie voor effectief communiceren.

De module retorica gaat ook over inspirerend spreken. Door op het juiste moment gebruik te maken van krachtige beelden verbeteren uw gesprekstechniek. U leert vrijmoedig spreken: zeggen wat er gezegd moet worden, zonder de verbinding te verliezen. Deze vaardigheden bevorderen de kwaliteit van denken en helpen bij het spreken in het openbaar, het leiden van vergaderingen en de verdediging van uw argumentatie.Blijf op de hoogte van nieuwe ervaringen

Er zijn nog geen ervaringen.

Deel je ervaring

Heb je ervaring met deze cursus? Deel je ervaring en help anderen kiezen. Als dank voor de moeite doneert Springest € 1,- aan Stichting Edukans.

Er zijn nog geen veelgestelde vragen over dit product. Als je een vraag hebt, neem dan contact op met onze klantenservice.

Download gratis en vrijblijvend de informatiebrochure

Aanhef
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)

Heb je nog vragen?

(optioneel)
We slaan je gegevens op om je via e-mail en evt. telefoon verder te helpen.
Meer info vind je in ons privacybeleid.