Palliatief verpleegkundige

Tijdsduur
Startdatum en plaats
Logo van Avans+
Opleiderscore: starstarstarstarstar_border 8,3 Avans+ heeft een gemiddelde beoordeling van 8,3 (uit 542 ervaringen)

Tip: meer info over het programma, startdatum, prijs, en inschrijven? Download de brochure!

Startdata en plaatsen

Apeldoorn
9 sep. 2019
Utrecht
16 sep. 2019
Breda
18 sep. 2019

Beschrijving

Inleiding

Palliatieve zorg in de eerste lijn gaat de komende jaren sterk toenemen. De bevolking van Nederland vergrijst in hoog tempo waarbij met het stijgen der jaren kwetsbaarheid en ouderdomsziekten toenemen. Naar verwachting zal de prevalentie en incidentie van kanker, dementie, CVA, hartfalen en COPD de komende jaren toenemen. Het huidige overheidsbeleid is erop gericht mensen zo lang als mogelijk thuis te laten blijven, met inzet van hun sociale netwerk en informele- of mantelzorg en waarbij zij zelf regie hebben en houden over de zorg die zij nodig hebben. In combinatie met de toenemende vergrijzing, zorgt deze trend ervoor dat een toenemend percentage mensen thuis of in een hospice z…

Lees de volledige beschrijving

Veelgestelde vragen

Heb je een vraag? Onze adviseurs helpen je graag. Bel ons op 085 7440830 of e-mail naar info@springest.nl.

Nog niet gevonden wat je zocht? Bekijk deze onderwerpen: Mantelzorg, Verpleegkunde, Ouderenzorg, Stervensbegeleiding en Dementie.

Inleiding

Palliatieve zorg in de eerste lijn gaat de komende jaren sterk toenemen. De bevolking van Nederland vergrijst in hoog tempo waarbij met het stijgen der jaren kwetsbaarheid en ouderdomsziekten toenemen. Naar verwachting zal de prevalentie en incidentie van kanker, dementie, CVA, hartfalen en COPD de komende jaren toenemen. Het huidige overheidsbeleid is erop gericht mensen zo lang als mogelijk thuis te laten blijven, met inzet van hun sociale netwerk en informele- of mantelzorg en waarbij zij zelf regie hebben en houden over de zorg die zij nodig hebben. In combinatie met de toenemende vergrijzing, zorgt deze trend ervoor dat een toenemend percentage mensen thuis of in een hospice zal sterven.

Palliatieve zorg is hoog-complex en moeilijk te protocolleren door een hoge mate van onvoorspelbaarheid van zowel ziekte als zorgverloop en waarbij steeds meer wisselende zorgverleners en disciplines betrokken zijn. Het Kwaliteitskader Palliatieve zorg Nederland (2017) gaat uit van één integraal zorgplan, waarin gelijktijdig behandeling, verpleging en verzorging worden verleend en dat wordt geregisseerd door een centrale zorgverlener, die dicht bij de cliënt en diens naaste(n) staat. Professionals en vrijwilligers werken nauw samen. De zorg is persoonsgericht en afgestemd op door de cliënt en diens naaste(n) wensen en op behoud van wat de cliënt als kwaliteit van leven ziet.

Palliatief verpleegkundigen zijn een verbindende schakel tussen de verschillende sectoren, betrokken professionals en –vrijwilligers. In tegenstelling tot het coördineren van dagelijkse verpleging en verzorging door bijv. wijkverpleegkundigen, regisseert de palliatief verpleegkundigen het gehele integrale en intersectorale zorgtraject. Vanuit vergaande kennis en kunde over palliatieve ziekten  en –zorg in de eerste lijn pakken zij hun rol als ketenregisseur, adviseur en belangenbehartiger. De palliatief verpleegkundige van de toekomst draagt bij aan het realiseren en/of versterken van een zorg- en welzijn continuüm palliatieve zorg in de regio. Hiervoor is netwerken en samenwerken vanuit een pioniersmentaliteit van belang. Het vergt strategisch inzicht, visie en de wil om de beste zorg voor palliatieve cliënten hun naaste(n) in de eerste lijn tot stand te brengen, teneinde de kwaliteit van zorg en kwaliteit van leven voor de cliënt zo optimaal mogelijk te laten zijn.

Doelgroep

U bent een BIG-geregistreerde verpleegkundige met een hbo-v diploma. Voor de opleiding dient u een werk- of stage overeenkomst te hebben van minimaal 8 uur per week bij een organisatie die hbo-verpleegkundigen inzet in de eerstelijnszorg, bijvoorbeeld een thuiszorg-, VVT instelling of een verpleegkundige-POH in de huisartsenzorg.

Werkvorm

De opleidingen zijn competentiegericht opgezet. Het programma bevat interactieve en praktijkgerichte werk- en onderwijsvormen. Uw eigen praktijkervaring en die van uw mededeelnemers wordt zoveel mogelijk in het programma geïntegreerd. Met docenten uit de beroepspraktijk, persoonlijke coaching, intervisie, interactieve en innovatieve leermiddelen ondersteunen wij u in dit leerproces.

Indien u de gehele opleiding Palliatief Verpleegkundige volgt, wordt voorafgaand aan het traject een assessment afgenomen. De uitkomsten van het assessment wordt getoetst aan de CanMEDS-competenties en -rollen van bijbehorende V&VN Expertisegebieden.

Resultaat

Met de opleiding Palliatieve zorg in de eerste lijn bent u in staat evidence based zorg te indiceren, te verlenen en de wekelijkse- of dagelijkse zorg te coördineren. U kunt persoonsgericht de zorg proactief plannen op basis van gezamenlijke besluitvorming, bent in staat mantelzorgers te versterken in hun rol en coacht hen in het nemen van zelfverantwoordelijkheid, zelfredzaamheid en zelfregie, waarbij u de kwaliteit van zorg bewaakt. U werkt nauw samen met de centrale zorgverlener, herkent morele dilemma’s en kunt deze bespreekbaar maken, uitgaande van wat de cliënt en/of diens naaste(n) onder kwaliteit van leven verstaan.

Met de opleiding Ketenregisseur, adviseur en cliëntondersteuner met uitstroomprofiel palliatieve zorg ontwikkelt u zich tot een goed onderlegde palliatief verpleegkundige die de rollen van centrale zorgverlener, ketenregisseur en cliëntondersteuner op zich kan nemen, andere professionals adviseert en ambassadeur is voor de belangen van palliatieve cliënten en hun naaste(n). U kunt bijdragen aan een sluitend zorgcontinuüm voor palliatieve zorg binnen de regio en voorkomt stapeling van interventies en realiseert integrale afstemming met ketenpartners gedurende het gehele zorgtraject. U kunt een moreel beraad initiëren en voorzitten.

Na beide opleidingstrajecten bent u in staat om op een resultaatgerichte en professionele manier invulling te geven aan uw functie als palliatief verpleegkundige, door de cliënt en diens naaste(n) centraal te stellen, zorg op maat en kwaliteit van zorg te bieden en eindverantwoordelijkheid voor het zorgtraject te dragen.

Avans+ - Met een plus achter je naam bereik je meer.

Blijf op de hoogte van nieuwe ervaringen

Er zijn nog geen ervaringen.

Deel je ervaring

Heb je ervaring met deze cursus? Deel je ervaring en help anderen kiezen. Als dank voor de moeite doneert Springest € 1,- aan Stichting Edukans.

Heb je een vraag? Onze adviseurs helpen je graag. Bel ons op 085 7440830 of e-mail naar info@springest.nl.

Vraag nu gratis en vrijblijvend informatie aan:

Aanhef
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
We slaan je gegevens op, en delen ze met Avans+, om je via e-mail en evt. telefoon verder te helpen. Meer info vind je in ons privacybeleid.