Verpleegkundige oncologische nazorg in de eerste lijn

Tijdsduur
Startdatum en plaats
Logo van Avans+
Opleiderscore: starstarstarstarstar_border 8,3 Avans+ heeft een gemiddelde beoordeling van 8,3 (uit 542 ervaringen)

Tip: meer info over het programma, startdatum, prijs, en inschrijven? Download de brochure!

Startdata en plaatsen

Apeldoorn
9 sep. 2019
Utrecht
16 sep. 2019
Breda
18 sep. 2019

Beschrijving

Inleiding

Kanker manifesteert zich tegenwoordig vaker als een chronische ziekte: door vroegtijdige signalering is vaak een minder intensieve behandeling nodig en nieuwe behandelmethodes hebben minder bijwerkingen dan bestraling en chemotherapie. Hierdoor komt kanker meer op het terrein van eerste lijnzorg.
Oncologische nazorg kan hoog-complex zijn en moeilijk te protocolleren, door een hoge mate van onvoorspelbaarheid van zowel ziekte als zorgverloop. Het streven is vanuit één integraal zorgplan, waarin behandeling, verpleging en verzorging gelijktijdig worden verleend, de zorg interdisciplinair en –intersectoraal  af te stemmen met en door zorgverleners en vrijwilligers, die samen werken al…

Lees de volledige beschrijving

Veelgestelde vragen

Heb je een vraag? Onze adviseurs helpen je graag. Bel ons op 085 7440830 of e-mail naar info@springest.nl.

Inleiding

Kanker manifesteert zich tegenwoordig vaker als een chronische ziekte: door vroegtijdige signalering is vaak een minder intensieve behandeling nodig en nieuwe behandelmethodes hebben minder bijwerkingen dan bestraling en chemotherapie. Hierdoor komt kanker meer op het terrein van eerste lijnzorg.
Oncologische nazorg kan hoog-complex zijn en moeilijk te protocolleren, door een hoge mate van onvoorspelbaarheid van zowel ziekte als zorgverloop. Het streven is vanuit één integraal zorgplan, waarin behandeling, verpleging en verzorging gelijktijdig worden verleend, de zorg interdisciplinair en –intersectoraal  af te stemmen met en door zorgverleners en vrijwilligers, die samen werken als één team. Goede oncologische nazorg is evidence based en een geïntegreerd onderdeel van het gehele zorgtraject, te starten bij de diagnose. De zorg is persoonsgericht, afgestemd op door de cliënt en diens naaste(n) gestelde waarden, wensen en behoeften en op behoud van wat de cliënt als kwaliteit van leven ziet. De continuïteit van zorg wordt gecoördineerd door een centrale zorgverlener, die dicht bij de cliënt en diens naaste(n) staat en het gehele proces regisseert.

Het overheidsbeleid is erop gericht zorg voor mensen met chronische aandoeningen zo veel mogelijk thuis aan te bieden, met inzet van hun sociale netwerk en informele- of mantelzorg en waarbij zij zelf regie hebben/houden over de zorg die zij nodig hebben. Behoud van autonomie, toegang tot informatie en keuzemogelijkheden spelen daarbij een belangrijke rol.
Verpleegkundige Oncologische nazorg in de eerste lijn regisseren de integrale zorg en zijn de verbindende schakel tussen de sectoren zorg en welzijn en de intra- en extramurale zorg. Zij doen dit in nauwe samenwerking met de oncologieverpleegkundige of zijn dit zelf. Diepgaande kennis en kunde over kankervormen, diagnostische- en behandelmogelijkheden en symptoommanagement, stelt hun in staat hun rol als ketenregisseur, adviseur en cliëntondersteuner uit te voeren, aanjager te zijn van proactieve zorgplanning en gezamenlijke besluitvorming en de belangen van de oncologische cliënt en diens naaste(n) te behartigen.
De verpleegkundige Oncologische nazorg in de eerste lijn, draagt bij aan het realiseren en/of versterken van een zorg- en welzijn continuüm oncologische nazorg in de regio. Hiervoor is netwerken en samenwerken vanuit een pioniersmentaliteit van belang. Het vergt strategisch inzicht, visie en de wil om de beste zorg voor oncologische cliënten hun naaste(n) in de eerste lijn tot stand te brengen, teneinde de kwaliteit van zorg en kwaliteit van leven voor de cliënt zo optimaal mogelijk te laten zijn.

Doelgroep

U bent een BIG-geregistreerde verpleegkundige met een hb0-v diploma. Voor de opleiding dient u een werk- of stage overeenkomst te hebben van minimaal 8 uur per week bij een organisatie die (wijk)verpleegkundigen op hbo niveau inzet in de eerstelijnszorg, bijvoorbeeld een thuiszorg-, VVT instelling of een verpleegkundige-POH in de huisartsenzorg.

Werkvorm

De opleidingen zijn competentiegericht opgezet. Het programma bevat interactieve en praktijkgerichte werk- en onderwijsvormen. Uw eigen praktijkervaring en die van uw mededeelnemers wordt zoveel mogelijk in het programma geïntegreerd. Met docenten uit de beroepspraktijk, persoonlijke coaching, intervisie, interactieve en innovatieve leermiddelen ondersteunen wij u in dit leerproces.

Wanneer u de gehele opleiding Verpleegkundige oncologische nazorg in de eerste lijn volgt, wordt voorafgaand een assessment afgenomen. Aan de hand van de uitkomsten worden individuele leerdoelen opgesteld die het uitgangspunt zijn voor het Persoonlijk Ontwikkeling Plan (POP). Aan deze POP en de persoonlijke effectiviteit wordt gedurende de hele opleiding gewerkt.

 

Avans+ - Met een plus achter je naam bereik je meer.

Blijf op de hoogte van nieuwe ervaringen

Er zijn nog geen ervaringen.

Deel je ervaring

Heb je ervaring met deze cursus? Deel je ervaring en help anderen kiezen. Als dank voor de moeite doneert Springest € 1,- aan Stichting Edukans.

Heb je een vraag? Onze adviseurs helpen je graag. Bel ons op 085 7440830 of e-mail naar info@springest.nl.

Vraag nu gratis en vrijblijvend informatie aan:

Aanhef
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
We slaan je gegevens op, en delen ze met Avans+, om je via e-mail en evt. telefoon verder te helpen. Meer info vind je in ons privacybeleid.