Stelplicht – ‘Kraaienpoten’ op weg naar de materiële waarheidsvinding, effectieve rechtspleging en de regie-functie van de rechter: wiens procedure is het eigenlijk?

Niveau
Tijdsduur
Startdatum en plaats
Logo van Academie voor de Rechtspraktijk
Opleiderscore: starstarstarstarstar_border 7,8 Academie voor de Rechtspraktijk heeft een gemiddelde beoordeling van 7,8 (uit 4 ervaringen)

Tip: meer info over het programma, startdatum, prijs, en inschrijven? Download de brochure!

Startdata en plaatsen

Eigen werkplek
18 sep. 2019
Toon rooster
event 18 september 2019, 11:30-12:30, Online

Beschrijving

Mr. T.R. Hidma (senior rechter Rechtbank Overijssel, oud-bewerker van het deel Bewijs in de Pitlo-serie)

Materiële waarheidsvinding als (hedendaags) beginsel van burgerlijk procesrecht staat op gespannen voet met een (te) starre benadering door de rechter van de stelplicht van partijen, die er immers in beginsel toe leidt dat bij een onvolkomen onderbouwing van het ingeroepen rechtsgevolg het hek naar de bewijsfase gesloten blijft. Tijdens dit webinar wordt - mede aan de hand van literatuur en jurisprudentie - besproken op welke wijze kan worden voorkomen dat een juiste rechtsbedeling hierdoor averij (zoals een lekke band, en erger) oploopt. De regie-functie van de rechter kan hier heilzaam …

Lees de volledige beschrijving

Veelgestelde vragen

Heb je een vraag? Onze adviseurs helpen je graag. Bel ons op 085 7440830 of e-mail naar info@springest.nl.

Nog niet gevonden wat je zocht? Bekijk deze onderwerpen: Procesrecht, Algemeen Civiel Recht, Nederlands recht, Burgerzaken en Herontwikkeling.

Mr. T.R. Hidma (senior rechter Rechtbank Overijssel, oud-bewerker van het deel Bewijs in de Pitlo-serie)

Materiële waarheidsvinding als (hedendaags) beginsel van burgerlijk procesrecht staat op gespannen voet met een (te) starre benadering door de rechter van de stelplicht van partijen, die er immers in beginsel toe leidt dat bij een onvolkomen onderbouwing van het ingeroepen rechtsgevolg het hek naar de bewijsfase gesloten blijft. Tijdens dit webinar wordt - mede aan de hand van literatuur en jurisprudentie - besproken op welke wijze kan worden voorkomen dat een juiste rechtsbedeling hierdoor averij (zoals een lekke band, en erger) oploopt. De regie-functie van de rechter kan hier heilzaam zijn, maar: advocaat, "let op uw saeck!"

Onderwerpen

Aan de orde komen onder andere:

  • de stelplicht als kraaienpoot op weg naar de materiële waarheid;
  • effectieve rechtsbedeling en de rolverdeling tussen rechter en partijen: van wie is de civiele procedure anno 2019?
  • de (grenzen van de) regiefunctie van de rechter en de gewenste 'samenwerking' tussen de procesdeelnemers.

Sprekers

mr. T.R. Hidma

senior rechter Rechtbank Overijssel, oud-bewerker van het deel Bewijs in de Pitlo-serie

Over AvdR Webinars

Op uw werk of thuis in een interactieve leeromgeving via internet een cursus volgen?

Geen tijdrovende bijeenkomsten, geen reistijd, geen last van files maar wel zeer effectief en efficient kennis opdoen. De cursussen zijn van hoge kwaliteit tegen een relatief lage prijs, verzorgd door aansprekende docenten.

Webinars duren een of twee uur. Mocht u verhinderd zijn en een live uitzending niet kunnen bijwonen dan kunt u het webinar alsnog on demand volgen (ook tegen de daarvoor geldende PO-punten). Naast theorie worden tijdens een webinar de meest recente ontwikkelingen in een rechtsgebied behandeld en worden er handvatten geboden om de opgedane kennis te kunnen toepassen in de praktijk. Er is een mogelijkheid om direct vragen te stellen via een chatbox of te bellen naar onze studio waar de webinars live worden uitgezonden en opgenomen.

Elk webinar, zowel "live" als "on demand", is voorzien van digitale documentatie. Deze documentatie is terug te vinden bij uw account, via "Mijn AvdR".

U ontvangt voor het volgen van een webinar live als on demand 1 PO-punt per uur. Wanneer u on demand kijkt, dient u het webinar in een keer van begin tot eind te bekijken. Aan het einde van het webinar volgt er een kort examen met 5 vragen. Nadat u het webinar geheel gevolgd heeft en de vragen goed heeft beantwoord, ontvangt u daags na dato een certificaat in uw account. Het certificaat staat onder certificaten in "Mijn AvdR". De PO punten kunnen via de on demand mogelijkheid alleen behaald worden tot uiterlijk 31 december van het desbetreffende jaar waarin het webinar is aangeschaft (los of via een abonnement). Na 31 december kunt u nog wel on demand het webinar bekijken maar zullen de PO punten niet worden toegekend.

Blijf op de hoogte van nieuwe ervaringen

Er zijn nog geen ervaringen.
  • Vraag informatie aan over deze cursus. Je ontvangt vanaf dan ook een seintje wanneer iemand een ervaring deelt. Handige manier om jezelf eraan te herinneren dat je wilt blijven leren!
  • Bekijk gerelateerde producten mét ervaringen: Procesrecht.

Deel je ervaring

Heb je ervaring met deze cursus? Deel je ervaring en help anderen kiezen. Als dank voor de moeite doneert Springest € 1,- aan Stichting Edukans.

Heb je een vraag? Onze adviseurs helpen je graag. Bel ons op 085 7440830 of e-mail naar info@springest.nl.

Download gratis en vrijblijvend de informatiebrochure

Aanhef
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)

Heb je nog vragen?

(optioneel)
We slaan je gegevens op om je via e-mail en evt. telefoon verder te helpen.
Meer info vind je in ons privacybeleid.