Gegevensmanagement: governance, tools en implementatie

Tijdsduur
Locatie
Op locatie
Startdatum en plaats
Logo van Berenschot Academy
Opleiderscore: starstarstarstarstar_half 9 Berenschot Academy heeft een gemiddelde beoordeling van 9 (uit 2 ervaringen)

Tip: meer info over het programma, prijs, en inschrijven? Download de brochure!

Startdata en plaatsen

placeUtrecht
15 sep. 2021 tot 11 nov. 2021
Toon rooster
event 15 september 2021, 09:30-17:00, Utrecht
event 16 september 2021, 09:30-17:00, Utrecht
event 12 oktober 2021, 09:30-17:00, Utrecht
event 11 november 2021, 09:30-17:00, Utrecht

Beschrijving

Goed gegevensmanagement is de ruggengraat van de informatievoorziening binnen elke organisatie.

Of het nu gaat om de Omgevingswet, big data-projecten, voldoen aan de Algemene Verordening Gegevensbescherming of datagedreven sturen: uw gegevens moeten op orde en beschikbaar zijn. Data vormen dan ook een steeds belangrijker bedrijfsmiddel.
Het op orde brengen van deze gegevens is voor veel organisaties echter een stevige opgave. Naast het technische aspect betreft het namelijk ook een organisatorisch vraagstuk, waarbij bedrijfsvoering, samenwerking en ambities nauw met elkaar samenhangen. Daarom biedt Berenschot u in samenwerking met Stolk Informatiemanagement een vierdaagse training Gegevensma…

Lees de volledige beschrijving

Veelgestelde vragen

Er zijn nog geen veelgestelde vragen over dit product. Als je een vraag hebt, neem dan contact op met onze klantenservice.

Nog niet gevonden wat je zocht? Bekijk deze onderwerpen: Governance, Omgevingswet, Management Algemeen, Accountmanagement en Management accounting.

Goed gegevensmanagement is de ruggengraat van de informatievoorziening binnen elke organisatie.

Of het nu gaat om de Omgevingswet, big data-projecten, voldoen aan de Algemene Verordening Gegevensbescherming of datagedreven sturen: uw gegevens moeten op orde en beschikbaar zijn. Data vormen dan ook een steeds belangrijker bedrijfsmiddel.
Het op orde brengen van deze gegevens is voor veel organisaties echter een stevige opgave. Naast het technische aspect betreft het namelijk ook een organisatorisch vraagstuk, waarbij bedrijfsvoering, samenwerking en ambities nauw met elkaar samenhangen. Daarom biedt Berenschot u in samenwerking met Stolk Informatiemanagement een vierdaagse training Gegevensmanagement: governance, tools en implementatie. Daarin maakt u kennis met de governance en tools rondom gegevensmanagement en de implementatie ervan in uw organisatie. De training is onder meer gebaseerd op NORA en GEMMA-referentiearchitectuur, waarbij we rekening houden met andere frameworks zoals DAMA-DMBOK. Met de training leert u gegevensmanagement binnen uw organisatie te optimaliseren en zo uw data maximaal bruikbaar te maken.

Programma en aanpak

Programma
In de vierdaagse training Gegevensmanagement gaat u zelf aan de hand van (praktijk)opdrachten aan de slag met de theorie. Elke trainingsdag sluiten we af met een praktijkopdracht die u voor de volgende bijeenkomst voorbereidt. Deze praktijkopdracht is zo opgezet dat het te realiseren product ook te gebruiken is in uw eigen organisatie. Na de training krijgt u ook toegang tot het gefaciliteerde netwerk gegevensmanagement.
Tijdens de training Gegevensmanagement komen de volgende tools en thema’s aan bod:

* Hoe zet u gegevensmanagement in uw organisatie in?
* NORA/GEMMA-frameworks gegevensmanagement (overheid/gemeenten), DAMA-DMBOK framework, het Strategisch Alignment Model, het Amsterdams Informatiemanagementmodel en het Data Maturity Model.
* Gegevenskwaliteit en instrumenten (o.a. RACI, Datalake, scorecards, vergelijkingstools uit profit en non-profit).
* Strategie, implementatie en aanpak van gegevensmanagement.
* Toepassing GEMMA, inclusief nieuw gegevensfunctiehuis waarin een verbinding wordt gelegd tussen privacy, informatieveiligheid, wetgeving als AVG en gegevensmanagement.
* Gegevensontwikkelingen zoals AVG, ENSIA en eIDAS.
* Datascience, big data en datagedreven sturing.

Aanpak
De training Gegevensmanagement is verdeeld over vier dagen met drie tot vier maanden doorlooptijd. De eerste twee aaneengesloten dagen zijn sterk gericht op de frameworks GEMMA en DAMA-DMBOK en op de verbinding met de eigen organisatie. De overige twee dagen worden ‘los’ verzorgd zodat u tussentijds de praktijkopdrachten kunt uitvoeren en mee terug kunt nemen naar de trainingsdagen.
Voor elke trainingssessie nodigen we een inspirerende gastspreker uit die u meer vertelt over implementatie of best practices rond gegevensmanagement. Daarnaast kent de training een gezonde afwisseling tussen theorie en praktijk: u gaat zelf aan de slag met alle instrumenten die beschikbaar zijn in de training.

Leerdoelen en resultaten

Leerdoelen

Tijdens de training Gegevensmanagement krijgt u inzicht in de volgende onderdelen:
Gegevenslandschap

* Gegevensverzamelingen: wat zijn dit, hoe creëert u ze en waarvoor kunt u ze gebruiken?
* Processenoverzicht: wat is het nut hiervan?
* Applicatielandschappen: wat zijn dit, hoe creëert u ze en waarvoor kunt u ze gebruiken?
Van elk onderdeel krijgt u voorbeelden aangereikt.

Gegevenscatalogus

* Gegevenswoordenboek: wat is dit, hoe stelt u dit op en wat is het nut ervan?
* Object-/entiteitenmodellen: wat zijn dit, hoe creëert u ze en waarvoor kunt u ze gebruiken?
* Gegevenscatalogus: wat is dit, hoe stelt u deze samen en wat is het nut ervan?
Van elk onderdeel krijgt u voorbeelden aangereikt.

Kwaliteit
Wat verstaan we onder gegevenskwaliteit? Hierbij gaan we in op kwaliteitseisen, meting, auditrapport en verbetervoorstel. Ook bespreken we een aantal standaarden, waaronder ISO.

Governance
Hoe vertaalt u afspraken in rollen en instrumenten?

* Gegevensleveringovereenkomsten: wat zijn dit, hoe stelt u ze op en hoe past u ze toe?
* Richtlijnen: welke richtlijnen zijn er op gegevensgebied?
* Terugmeldverplichtingen bij gebruik van basisregistraties.
* Roadmap: hoe gaat u in de nabije toekomst om met gegevens en welke ontwikkelingen komen op uw organisatie af die van invloed zijn op uw gegevens?
Resultaten
Na afloop van de training Gegevensmanagement beschikt u over kennis van GEMMA/gegevensmanagement en andere toegelichte modellen. U kunt in eigen woorden uitleggen wat gegevensmanagement is en hoe dit kan bijdragen aan uw organisatie en projecten. Ook krijgt u inzicht in de verschillende gegevensmanagementrollen en uw positie daarin. U kent de instrumenten voor gegevensmanagement en kunt deze toepassen. Verder heeft u kennis van verschillende strategieën rondom gegevenskwaliteit, implementatie en het opzetten van een plan van aanpak. U weet met gegevensmanagement een centrale rol te vervullen in de verschillende gegevensontwikkelingen, zoals eIDAS, informatiebeveiliging/CISO, AVG/FG of de Ensia coördinator en begrijpt wat big data, datascience en datagedreven sturing inhouden.

Na het afronden van deze training ontvangt u van Berenschot een officieel certificaat van deelname.

Voor wie?

De training Gegevensmanagement is bedoeld voor iedereen die een rol vervult rond gegevensmanagement. Denk aan gegevensmanagers, informatie- of IT-managers en consultants, architecten, CIO-officemedewerkers, programma-, project -en portfoliomanagers en bijvoorbeeld senior functioneel beheerders.

Blijf op de hoogte van nieuwe ervaringen

Er zijn nog geen ervaringen.

Deel je ervaring

Heb je ervaring met deze cursus? Deel je ervaring en help anderen kiezen. Als dank voor de moeite doneert Springest € 1,- aan Stichting Edukans.

Er zijn nog geen veelgestelde vragen over dit product. Als je een vraag hebt, neem dan contact op met onze klantenservice.

Vraag nu gratis en vrijblijvend informatie aan:

Aanhef
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
We slaan je gegevens op, en delen ze met Berenschot Academy, om je via e-mail en evt. telefoon verder te helpen. Meer info vind je in ons privacybeleid.