Basiscursus Noodrecht en openbare-orderecht

Locatie
Op locatie
Startdatum en plaats
Logo van Berghauser Pont Academy
Opleiderscore: starstarstarstarstar_border 8,4 Berghauser Pont Academy heeft een gemiddelde beoordeling van 8,4 (uit 5 ervaringen)

Tip: meer info over het programma, prijs, en inschrijven? Download de brochure!

Startdata en plaatsen

placeUtrecht
28 sep. 2021 tot 12 okt. 2021
Toon rooster
event 28 september 2021, 09:30-16:45, Utrecht
event 5 oktober 2021, 09:30-16:45, Utrecht
event 12 oktober 2021, 09:30-16:45, Utrecht

Beschrijving

In 3 dagen een compleet overzicht van het juridisch instrumentarium inzake:

 • Rampenbestrijding en crisisbeheersingsmaatregelen in een tijd van Corona
 • Aanpak ondermijning, Outlaw Motorcycle Gangs, drugspanden
 • Regulering demonstraties
 • Openbare-ordebevoegdheden en noodrecht

Met topsprekers: prof. mr. dr. J.G. (Jan) Brouwer, mr. A.J. (Adriaan) Wierenga, mr. dr. B. (Berend) Roorda van het Centrum voor Openbare Orde en Veiligheid van de Rijksuniversiteit Groningen.

Berghauser Pont Academy verzorgt alle cursussen op een coronaproof locatie, bekijk hier onze maatregelen. Als u niet wil of mag reizen, kunt u elke cursus ook via een livestream met interactie volgen; twee opties dus! Met beide haalt u…

Lees de volledige beschrijving

Veelgestelde vragen

Er zijn nog geen veelgestelde vragen over dit product. Als je een vraag hebt, neem dan contact op met onze klantenservice.

Nog niet gevonden wat je zocht? Bekijk deze onderwerpen: Noodrecht & Openbare Orde, Pensioenrecht, Actualiteiten, Fiscaal recht en Financieel recht.

In 3 dagen een compleet overzicht van het juridisch instrumentarium inzake:

 • Rampenbestrijding en crisisbeheersingsmaatregelen in een tijd van Corona
 • Aanpak ondermijning, Outlaw Motorcycle Gangs, drugspanden
 • Regulering demonstraties
 • Openbare-ordebevoegdheden en noodrecht

Met topsprekers: prof. mr. dr. J.G. (Jan) Brouwer, mr. A.J. (Adriaan) Wierenga, mr. dr. B. (Berend) Roorda van het Centrum voor Openbare Orde en Veiligheid van de Rijksuniversiteit Groningen.

Berghauser Pont Academy verzorgt alle cursussen op een coronaproof locatie, bekijk hier onze maatregelen. Als u niet wil of mag reizen, kunt u elke cursus ook via een livestream met interactie volgen; twee opties dus! Met beide haalt u uw studiepunten binnen.

Inhoud

Inleiding

Veiligheid en handhaving van de openbare orde krijgen topprioriteit in de huidige tijd. Wanneer Is de burgemeester en wanneer is de Voorzitter van de Veiligheidsregio aan zet? Welke maatregelen kan wie nemen bij een (ernstige dreiging) van een openbare-ordeverstoringen en een ramp? Welke instrumenten zijn inzetbaar tegen ondermijning van samenleving en hoe reguleer je grote events en demonstraties?

Inhoud en resultaat

Weinig mensen zijn goed thuis in het noodrecht en het openbare-orderecht. Vaak ontbreekt het overzicht in deze nauw met elkaar verwante rechtsgebieden. Het gaat dan om de samenhang en het samenspel tussen een keur van wetten zoals de Gemeentewet, Wet Veiligheidsregio’s, Wet publieke gezondheid, Opiumwet, Wet wapens en munitie, Algemene wet op het binnentreden, Algemene wet bestuursrecht, Wetboek van strafrecht, Wetboek van strafvordering, de APV enz.

Na deze basiscursus weet u:

 • hoe het systeem van het noodrecht en het openbare-orderecht in elkaar zitten
 • wanneer een noodbevel en wanneer een noodverordening dient te worden ingezet
 • wanneer er sprake is van een ramp of een (ernstige) verstoring van de openbare orde dan wel (ernstige) wanordelijkheid
 • welke bevoegdheden de voorzitter van de veiligheidsregio en welke lokale bestuursorganen als de burgemeester, college en raad hebben
 • hoe ondermijning door wie kan worden bestreden
 • hoe Outlaw Motorcycle Gangs kunnen worden aangepakt
 • in welke gevallen een demonstratie beperkt of zelfs verboden kan worden

Doelgroep

Deze cursus is vooral bestemd voor juristen bestuursrecht, algemene juristen en beleidsadviseurs werkzaam bij de diverse overheden, zoals gemeenten, provincies, Veiligheidsregio’s, politie, GGD, etc. Ook ambtenaren van ministeries die te maken hebben met noodrecht kunnen hier hun licht opdoen.

Programma

De cursus bestaat uit drie modules van ieder een dag. De modules zien er als volgt uit:

Module 1: Openbare-orderecht in relatie tot noodrecht
Docenten: Jan Brouwer & Adriaan Wierenga

De eerste module staat in het teken van het systeem van het openbare-orderecht in relatie tot het noodrecht. Enkele wezenlijke openbare-orderechtelijke begrippen passeren hierbij de revue: wat is het verschil tussen verstoring van de openbare orde, wanordelijkheden, ernstige wanordelijkheden en een ramp? Wat is de taak van de politie onder het gezag van de burgemeester als openbare-ordehandhaver? Hoe kunnen boa’s en toezichthouders hun rol hierbij vervullen? Welke openbare-ordebevoegdheden gaan bij een regionale of landelijke ramp over op de voorzitter van de veiligheidsregio? Mag de burgemeester bij een ramp of ordeverstoring van meer dan plaatselijke betekenis nog gebruikmaken van zijn nood- en openbare-ordebevoegdheden? Heeft de commissaris van de Koning ook bevoegdheden? We gaan hierbij niet alleen in op de theorie, maar ook op de praktijk aan de hand van thema’s als ondermijning, sluiting (drugs)panden, aanpak van (woning)overlast, voetbalhooliganisme en preventief fouilleren.

Module 2: Noodrecht en crisisbeheersing
Docenten: Adriaan Wierenga & Jan Brouwer

Voortbouwend op de eerste module zullen we bij de tweede module uitgebreid stilstaan bij een bijzonder deelgebied van het openbare-orderecht, namelijk het noodrecht. Ook is er aandacht voor (de rol van het noodrecht in) de rampenbestrijding en crisisbeheersing. Tijdens verschillende grootschalige ernstige wanordelijkheden en rampen van de laatste jaren zoals Project X, maar ook de situatie rond het Coronavirus is duidelijk geworden dat de kennis van het noodrecht en crisisrecht en de praktische toepassing hiervan nog wel eens te wensen overlaat op lokaal, regionaal of zelfs landelijk niveau. Extra aandacht voor dit onderwerp is dus geen overbodige luxe.Tijdens deze tweede module gaan we in op de verschillende nood- en crisisbevoegdheden die bestuursorganen als de burgemeester, maar ook de voorzitter van de veiligheidsregio, hebben en wanneer zij die noodbevoegdheden precies kunnen inzetten. Een niet onbelangrijke vraag die we daarbij zullen beantwoorden, is wat nu precies het verschil is tussen een noodbevel en noodverordening en wanneer en hoe deze bevoegdheden gebruikt kunnen worden. Een bijzonder praktijkgericht onderzoek getiteld ‘Naar handhaafbare noodbevelen en noodverordeningen’ van docent Wierenga – een publicatie in de reeks van Politie & Wetenschap – zal hierbij uitgebreid aan de orde komen.

Module 3: Demonstratierecht en de bestrijding van Outlaw Motorcycle Gangs
Docenten: Berend Roorda & Adriaan Wierenga

Deze derde module staat eveneens – net als de tweede module – in het teken van twee deelgebieden van het openbare-orderecht, te weten het demonstratierecht en de bestrijding van Outlaw Motorcycle Gangs. Het demonstratierecht is actueler dan ooit en heeft de laatste jaren vanwege onder meer de vergaande wijzen waarop men tegenwoordig nog wel eens actievoert – door middel van bijvoorbeeld wegblokkades – een steeds grotere impact op onze samenleving. Tijdens deze module leert u wanneer een protestactie wel en wanneer zij niet (meer) valt onder het recht om te demonstreren en wat dit betekent voor de mogelijkheden om een dergelijke actie van overheidswege te beperken of zelfs te verbieden. Daarnaast gaan we onder meer in op wat de (mogelijke) juridische consequenties zijn als demonstranten niet voldoen aan de kennisgevingplicht, als zij strafbare (uitings)delicten begaan of als de inhoud van hun actie tot heftige tegenreacties leidt.In het tweede deel van de derde module staat de bestrijding van Outlaw Motorcycle Gangs (OMG’s) centraal. We besteden daarbij aandacht aan vragen als: Kan het leden van een (nog) niet verboden OMG bijvoorbeeld worden verboden om clubkleding te dragen? En als een OMG is verboden, welke juridische consequenties heeft dat precies voor bijvoorbeeld de leden en bestuursleden? Mogen zij nog bijeenkomen? En wat als zij een vergelijkbare club oprichten? Tijdens deze derde en laatste module gaan we niet alleen in op hoe OMG’s op grond van het huidige recht kunnen worden bestreden, maar ook op recente wetsvoorstellen die als doel hebben een effectievere betrijding van OMG’s en vergelijkbare onrechtmatige organisaties.

Materiaal

Als onderdeel van deze cursus wordt u gratis lid van Omgevingsweb Pro. Hiermee krijgt u toegang tot de kennisbank waar u een dossier vindt met alle relevante achtergrondinformatie rondom deze cursus. Zo kunt u voor, tijdens en na de cursus continu leren over dit onderwerp.

Ook krijgt u met Omgevingsweb Pro gratis toegang tot 60 andere dossiers, 40 digitale boeken van Berghauser Pont Publishing, waaronder commentaar en naslag, en het gehele jurisprudentie archief.

Blijf op de hoogte van nieuwe ervaringen

Er zijn nog geen ervaringen.

Deel je ervaring

Heb je ervaring met deze cursus? Deel je ervaring en help anderen kiezen. Als dank voor de moeite doneert Springest € 1,- aan Stichting Edukans.

Er zijn nog geen veelgestelde vragen over dit product. Als je een vraag hebt, neem dan contact op met onze klantenservice.

Vraag nu gratis en vrijblijvend informatie aan:

Aanhef
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
We slaan je gegevens op, en delen ze met Berghauser Pont Academy, om je via e-mail en evt. telefoon verder te helpen. Meer info vind je in ons privacybeleid.