Privacywetgeving in de opsporing: de Wpg voor BOA's

Logo van Berghauser Pont Academy
Opleiderscore: starstarstarstarstar_border 8,3 Berghauser Pont Academy heeft een gemiddelde beoordeling van 8,3 (uit 3 ervaringen)

Tip: meer info over het programma, prijs, en inschrijven? Download de brochure!

Startdata en plaatsen

Er zijn nog geen startdata bekend voor dit product.

Berghauser Pont Academy biedt haar producten standaard aan in de volgende regio's: Utrecht

Beschrijving

 • Krijg inzicht in de verschillen en overeenkomsten tussen de AVG en de Wpg.
 • Word concreet op de hoogte gebracht van de Wpg-normen.

Vanwege de aanscherping van de Corona-maatregelen, hebben wij besloten om al onze cursussen tot en met 27 december uitsluitend online aan te bieden. Elke aanmelding is dan dus voor de online uitvoering.  

Inhoud

Inleiding

Voor organisaties waar BOA’s werkzaam zijn geldt naast de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) ook de Wet politiegegevens (Wpg). De Wpg is specifieker dan de AVG: er gelden andere termijnen, je mag eenmaal verzamelde gegevens ook voor andere doelen gebruiken en je mag gegevens verzamelen en verder verwerken zonder dat de betrokkene to…

Lees de volledige beschrijving

Veelgestelde vragen

Er zijn nog geen veelgestelde vragen over dit product. Als je een vraag hebt, neem dan contact op met onze klantenservice.

Nog niet gevonden wat je zocht? Bekijk deze onderwerpen: Opsporing, AVG (GDPR) / Privacywetgeving, Criminologie, Brandveiligheid en Externe Veiligheid.

 • Krijg inzicht in de verschillen en overeenkomsten tussen de AVG en de Wpg.
 • Word concreet op de hoogte gebracht van de Wpg-normen.

Vanwege de aanscherping van de Corona-maatregelen, hebben wij besloten om al onze cursussen tot en met 27 december uitsluitend online aan te bieden. Elke aanmelding is dan dus voor de online uitvoering.  

Inhoud

Inleiding

Voor organisaties waar BOA’s werkzaam zijn geldt naast de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) ook de Wet politiegegevens (Wpg). De Wpg is specifieker dan de AVG: er gelden andere termijnen, je mag eenmaal verzamelde gegevens ook voor andere doelen gebruiken en je mag gegevens verzamelen en verder verwerken zonder dat de betrokkene toestemming hoeft te geven. Omdat de BOA twee verschillende petten heeft, is het noodzakelijk dat de politiegegevens onderscheiden kunnen worden van AVG-gegevens en alleen mensen met een opsporingsbevoegdheid toegang hebben tot deze gegevens.

Inhoud en resultaat

Na afloop van de cursus ‘Privacywetgeving in de opsporing: de Wpg voor BOA's’ bent u op de hoogte van de wetgeving die op de gegevensverwerkingen door BOA’s van toepassing is. U leert wanneer uw BOA’s zich aan de Wpg moet houden, wanneer aan de AVG en wat de belangrijkste verschillen zijn tussen deze wetten. Ook leert u welke stappen er gezet moeten worden om aan de Wpg te voldoen, hoe gegevens gedeeld kunnen worden en hoe gegevens uit opsporingsactiviteiten gebruikt kunnen worden in het toezichtswerk.

Doelgroep

De cursus is bestemd voor privacydeskundigen van alle publieke en private organisaties waar BOA’s werkzaam zijn. Denk aan privacyadviseurs, -juristen, Chief Information Security Officers en natuurlijk de functionaris Gegevensbescherming. Ook staat de cursus open voor HR- en ICT-managers die als taak hebben de werkomgeving compliant te maken in organisaties waar BOA’s werkzaam zijn.

Programma

De volgende onderwerpen komen aan bod tijdens de eendaagse cursus:

 • De AVG en Wpg: wanneer is welke regelgeving van toepassing op de gegevensverwerking door een BOA?
 • De belangrijkste verschillen tussen de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) en de Wet politiegegevens (Wpg)
 • Algemene bepalingen in de Wpg: o.a. definities, reikwijdte
 • Verwerkingsgronden: welke gegevens vallen onder welke grondslag?
 • Wat zijn de wettelijke bepalingen voor iedere verwerkingsgrondslag?
 • Mogelijkheden voor het verstrekken van gegevens aan partners
 • Gegevensuitwisseling tussen politie, BOA’s en andere opsporingsdiensten
 • Rol en taken van de nieuwe “bevoegd functionaris”
 • Eisen waaraan een register van verwerkingen moet voldoen
 • Wanneer mogen gegevens uit toezichtswerk gebruikt worden voor opsporing?
 • Welke verplichtingen zijn er voor de werkgever? Bevoegd functionaris aanwijzen, gegevensbeschermingseffectbeoordeling (geb), meldplicht datalekken, register van verwerkingen.
 • Praktijkvoorbeelden: wat mag wel en wat niet binnen de Wpg, specifiek toegespitst in het sociaal en fysieke domein.

Materiaal

Vooraf dient u het ‘Praktijkzakboek Wpg voor boa's - Omgaan met persoonsgegevens’ te lezen, te verkrijgen via Uitgeverij Kerckebosch. 

Op de cursus ontvangt u een map met de handouts van de presentatie.

U wordt uitgenodigd om van tevoren eigen praktijkvraagstukken in te dienen zodat de cursus zoveel mogelijk aansluit bij de vragen en behoeften van de deelnemers.

 

Blijf op de hoogte van nieuwe ervaringen

Er zijn nog geen ervaringen.

Deel je ervaring

Heb je ervaring met deze cursus? Deel je ervaring en help anderen kiezen. Als dank voor de moeite doneert Springest € 1,- aan Stichting Edukans.

Er zijn nog geen veelgestelde vragen over dit product. Als je een vraag hebt, neem dan contact op met onze klantenservice.

Vraag nu gratis en vrijblijvend informatie aan:

Aanhef
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
We slaan je gegevens op, en delen ze met Berghauser Pont Academy, om je via e-mail en evt. telefoon verder te helpen. Meer info vind je in ons privacybeleid.