Opleiding Kinder-, Jongeren- en Gezinstherapie

Type product
Startdatum en plaats

Opleiding Kinder-, Jongeren- en Gezinstherapie

BGL & partners
Logo van BGL & partners
Opleiderscore: starstarstarstarstar 9,5 BGL & partners heeft een gemiddelde beoordeling van 9,5 (uit 4 ervaringen)

Tip: meer info over het programma, prijs, en inschrijven? Download de brochure!

Startdata en plaatsen

placeDoorn
1 apr. 2023 tot 11 jan. 2025
placeHoofddorp
21 apr. 2023 tot 10 jan. 2025

Beschrijving

Geaccrediteerde beroepsgerichte opleidingen, praktische en ervaringsgerichte aanpak, modulaire opzet, open aanbod en maatwerk, BTW-vrij, 30+ jaar ervaring

Tijdens de therapeutische verdieping leert u ondersteuning te bieden aan kinderen, jongeren, opvoeders en gezinnen met complexe psychosociale, lichamelijke, gedragsmatige en relationele problemen.

Kinder-, Jongeren- en Gezinstherapie is een kortdurende therapievorm met unieke mogelijkheden, gericht op het ondersteunen van kinderen, jongeren en hun ouders met problemen en klachten van uiteenlopende aard. In de therapie vormen onbewuste processen een belangrijk hulpmiddel bij het activeren van innerlijke hulpbronnen en het realiseren van gezonde oplossingen.

Modules

* Emotieregulatie 2 dagen
* ACT - 3 dagen
* Ontwikkelingspsychopathologie - 3 dagen
* Hechting en systeem - 4 dagen
* Traumaver…

Lees de volledige beschrijving

Veelgestelde vragen

Er zijn nog geen veelgestelde vragen over dit product. Als je een vraag hebt, neem dan contact op met onze klantenservice.

Nog niet gevonden wat je zocht? Bekijk deze onderwerpen: Gezinstherapie, Jeugdzorg, Gezondheidszorg, Gezinsbegeleiding en Gezinscoach.

Geaccrediteerde beroepsgerichte opleidingen, praktische en ervaringsgerichte aanpak, modulaire opzet, open aanbod en maatwerk, BTW-vrij, 30+ jaar ervaring

Tijdens de therapeutische verdieping leert u ondersteuning te bieden aan kinderen, jongeren, opvoeders en gezinnen met complexe psychosociale, lichamelijke, gedragsmatige en relationele problemen.

Kinder-, Jongeren- en Gezinstherapie is een kortdurende therapievorm met unieke mogelijkheden, gericht op het ondersteunen van kinderen, jongeren en hun ouders met problemen en klachten van uiteenlopende aard. In de therapie vormen onbewuste processen een belangrijk hulpmiddel bij het activeren van innerlijke hulpbronnen en het realiseren van gezonde oplossingen.

Modules

* Emotieregulatie 2 dagen
* ACT - 3 dagen
* Ontwikkelingspsychopathologie - 3 dagen
* Hechting en systeem - 4 dagen
* Traumaverwerking (EMDR-RDI) - 4 dagen
* Gezins- en relatiedynamiek in therapie - 2 dagen
* Werken met verbeeldingskracht - 2 dagen
* Angstklachten en -stoornissen - 2 dagen
* Stress, burn-out en depressie - 2 dagen
* Seksualiteit en seksueel misbruik - 2 dagen
* Verlies en rouw - 2 dagen
* Praktijk, supervisie en leertherapie
Instroomeis: Opleiding tot Coach/Counselor met specialistie kindercoach/-counseling, jongerencoach/-counseling, of gezins- en opvoedcoaching/-counseling.
Post-HBO diploma Kinder-, Jongeren- en Gezinstherapie, SNRO geaccrediteerd.

In onze opleidingen hanteren we een integrale benadering van vraagstukken. Hierbij combineren we het verruimen van kennis met het ervaringsgericht trainen van praktische vaardigheid en het werken aan persoonlijke ontwikkeling. Geen tips en trucs, maar werken aan duurzame verandering.In de opleiding worden theoretische en methodische kennis gecombineerd met werken aan persoonlijke ontwikkeling en het trainen van praktische vaardigheden. Leren door te reflecteren en leren door te doen zijn hierbij kernbegrippen.

Vanuit verschillende invalshoeken ontwikkelt u een integrale kijk op therapeutische vraagstukken. Belangrijke pijlers zijn: Oplossingsgerichte Therapie, Motivational Counseling, Systeemtherapie, Acceptance and Commitment Therapy (ACT), Mindfulness-based Therapy, Hechtingstherapie, Traumatherapie (EMDR), Hypnotherapie en Neuro Linguïstisch Programmering (NLP)

In de therapie leert u hoe cliënten in verschillende levensfasen met uiteenlopende vraagstukken en problemen professionele ondersteuning kunt bieden.

U ontwikkelt een begeleidingsstijl die in het verlengde ligt van uw eigen kracht en persoonlijkheid.

BGL beschikt over verschillende keurmerken die de kwaliteit van onze organisatie en opleidingen waarborgen. De opleidingen is geaccrediteerd als Post-HBO opleiding door de SNRO.

U kunt zich onder voorwaarden aansluiten bij verschillende beroepsverenigingen, waardoor vergoedingen van zorgverzekaars vanuit de aanvullende verzekeringen tot de mogelijkheid behoren.

De lessen vinden plaats op meerdere locaties: Hoofddorp, (omgeving) Utrecht, Eindhoven.
Lestijden zijn van 10.00-17.00 uur.
Arrangement is inbegrepen.
Een cyclus omvat 11 modules van in totaal 28 lesdagen. Doorlooptijd: 18 maanden. Er starten meerdere cycli per jaar.
Buiten de lesdagen om wordt gewerkt in een oefen-/intervisiegroep, supervisiegroep , leertherapiegroep,
Individuele begeleiding in de vorm van gesprekken en e-coaching.

De therapeutische verdieping Kinder-, Jongeren- en Gezinstherapie is modulair opgezet en vormen het vervolg op de Coach/ Counselor opleiding met de specialisatie kind, jongere, opvoeders/gezin. De modules worden in een cyclus van ca. 18 maanden aangeboden. In alle modules wordt een vertaalslag gemaakt naar het werken met cliënten in verschillende levensfasen. In de brochure vindt u een beschrijving van de verschillende modules.De opleiding kent een ervaringsgerichte insteek. Zelf doen en zelf ervaren spelen een belangrijke rol. De werkvormen en technieken die behandeld worden, zijn direct toepasbaar in de praktijk.

Natuurlijk krijgt u ook een theoretisch en methodisch kader aangereikt, waarmee u het geleerde kunt verbinden. We gaan daarbij integratief te werk door op verantwoorde wijze denkbebeelden en methodieken uit verschillende psychotherapeutische disciplines samen te brengen.

Een ander belangrijk aspect in de opleiding is zelfonderzoek en reflectie op het eigen handelen. Inzicht in de eigen natuurlijke reactiepatronen is immers wezenlijk voor het ontwikkelen van een adequate therapeutische grondhouding.

Na succesvolle afronding ontvangt u het door de SNRO erkende diploma Kinder-, Jongeren- en Gezinstherapie en kunt u zich onder voorwaarden, waaronder PsBK, aansluiten als therapeut-lid bij verschillende beroepsverenigingen en behoren vergoedingen via de aanvullende zorgverzekeringentot de mogelijkheid.

In de therapeutische verdiepingen werken we vanuit een integratief werkmodel, waarin we theorie en methodieken uit verschillende stromingen bijeen hebben gebracht in een samenhangend geheel. Belangrijke pijlers zijn: Oplossingsgerichte Therapie, Motivational Counseling, Systeemtherapie, Acceptance and Commitment Therapy (ACT), Mindfulness-based Therapy, Hechtingstherapie, Traumatherapie (EMDR), Hypnotherapie en Neuro Linguïstisch Programmering (NLP)Didactische werkvormen zijn: interactief trainen, demonstratie, tonen van beeldmateriaal, rollenspel/simulatie, discussie, presentatie, oefenen in subgroepen, intervisie, supervisie, leertherapie, uitvoeren praktijktrajecten, reflecteren, maken van opdrachten, literatuurstudie.

Tijdens de opleiding tot Kinder-, Jongeren- en Gezinstherapie leert u therapeutische ondersteuning te bieden aan kinderen, jongeren, opvoeders, gezinnen met complexe psychosociale, lichamelijke, gedragsmatige en relationele klachten en problemen.Leerdoelen

* U leert een professionele werkrelatie aan te gaan met uw cliënten die zich kenmerkt door respect, invoelingsvermogen en echtheid.
* U bent in staat het contact met uw cliënten te verdiepen en leert hoe u samen met uw cliënten direct kunt werken aan het vergroten van hun basisveiligheid.
* U leert hulpbronnen van cliënten te identificeren en te benutten om verbinding, veiligheid en groei te stimuleren.
* U werkt planmatig, methodisch en gestructureerd in wisselwerking met de cliënten en hun omgeving, waardoor zij zicht hebben op de behandeldoelen en regie en eigenaarschap ervaren ten aanzien van de gekozen aanpak.
* U verwerft inzicht in (psychiatrische) problemen en situaties die cliënten en hun systeem onder druk kunnen zetten.
* U ontwikkelt een interventierepertoire waarmee u de gezonde ontwikkeling kunt stimuleren en problemen van sociale, emotionele, psychische en psychosomatische kunt aanpakken.
* U herkent de grenzen van uw eigen professionaliteit en weet wanneer doorverwijzing noodzakelijk is.
* U ontwikkelt inzicht in uw eigen gedrag en leert kritisch-reflectief te kijken naar de effecten van uw gedrag op het therapieproces.
* U ontwikkelt gevoel voor de ethische aspecten van de toepassing van het geleerde in de beroepspraktijk.

Na de opleiding zijn er nog tal van andere mogelijkheden uw verworven competenties verder uit te breiden en te verdiepen:

* Medische-Psychosociale Basiskennis
* Therapeutische verdieping Integratieve psychotherapie
* Trainingen en masterclassesPsychosociale-Medische Basiskennis
Om voor vergoedingen van zorgverzekeraars in aanmerking te komen wordt onder meer voldoende Psychosociale Basiskennis (PsBK) op HBO-niveau gevraagd. Hiertoe dient een opleidingsprogramma te worden doorlopen dat door CPION en SNRO is geaccrediteerd. Studenten die een erkende mensgerichte HBO-opleiding hebben gevolgd zijn hiervoor vrijgesteld. BGL biedt een 12-daagse opleiding die voldoet aan de gestelde eisen. Ga naar https:/bgl.nl/opleiding/psychosociale-medische-basiskennis/

Therapeutische verdieping met een ander uitstroomprofiel
Nadat u uw therapieopleiding bij BGL heeft afgerond kunt u ervoor kiezen uw competenties en werkveld als therapeut te verruimen door in een verkort traject en tegen beperkte kosten een andere specialisatierichting te volgen. Heeft u de verplichte modules gevolgd, dan voert u enkel de bij het uitstroomprofiel behorende praktijktrajecten uit in combinatie met de voorgeschreven supervisie en leertherapie.

Trainingen en masterclasses
BGL biedt een breed aanbod aan kortdurende bij- en nascholingsactiviteiten in de vorm van trainingen en masterclasses waarmee u uw kennis en inzichten kunt verrijken. De modules uit de therapeutische verdieping zijn ook los te volgen in het kader van permanente educatie. Ga naar https://bgl.nl/trainingen/ voor een actueel overzicht.

De opleiding Kinder-, Jeugd- en Gezinstherapie is direct toegankelijk voor degenen die de opleiding Kindercoach/-counselor, Jongerencoach/-counselor of Gezins- en Opvoedcoach/-counselor succesvol hebben afgerond.Directe instroom in de therapeutische verdiepingsjaren is enkel mogelijk als u kunt aantonen over de juiste vooropleiding (sociale en menswetenschappen), relevante aanvullende opleidingen en voldoende coachingservaring te beschikken.
Een intakegesprek en assessment vormen verplichte onderdelen van de vrijstellingsprocedure.
Losse modules zijn vrij toegankelijk voor coaches, counselor en therapeuten die hun competenties willen verruimen en verdiepen in het kader van permanente educatie.

Blijf op de hoogte van nieuwe ervaringen

Er zijn nog geen ervaringen.

Deel je ervaring

Heb je ervaring met deze cursus? Deel je ervaring en help anderen kiezen. Als dank voor de moeite doneert Springest € 1,- aan Stichting Edukans.

Er zijn nog geen veelgestelde vragen over dit product. Als je een vraag hebt, neem dan contact op met onze klantenservice.

Download gratis en vrijblijvend de informatiebrochure

(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)

Heb je nog vragen?

(optioneel)

Aanmelden voor nieuwsbrief

We slaan je gegevens op om je via e-mail en evt. telefoon verder te helpen.
Meer info vind je in ons privacybeleid.