Handhaving van Sociale Zekerheidsfraude

Tijdsduur
Locatie
Op locatie
Startdatum en plaats
Logo van BijzonderStrafrecht Academie
Opleiderscore: starstarstarstarstar_half 9 BijzonderStrafrecht Academie heeft een gemiddelde beoordeling van 9 (uit 4 ervaringen)

Wil je dit evenement bijwonen? Schrijf je hier in!

Startdata en plaatsen

placeKoninginnegracht 60 2514 AE Den Haag
16 dec. 2021
Toon rooster
event 16 december 2021, 10:00-17:15, Koninginnegracht 60 2514 AE Den Haag

Beschrijving

Tijdens deze cursus staan de ontwikkelingen op het gebied van de handhaving en het handhavingsbeleid in de sociale zekerheid centraal. Aan de orde komen de bevoegdheden waarover toezichthouders socialezekerheidswetgeving in dat kader beschikken.

De wens van het kabinet en de samenleving is om fraude met uitkeringen stringent aan te pakken en waar mogelijk te voorkomen. Toezicht en handhaving zijn dan ook steeds weer terugkerende speerpunten in elk kabinet. Er is bij het toezicht op en de handhaving van socialezekerheidswetgeving sprake van een breed scala aan instrumenten die moeten voorkomen dat mensen onterecht een uitkering ontvangen. Het sluitstuk is het opleggen van een sanctie bij over…

Lees de volledige beschrijving

Veelgestelde vragen

Er zijn nog geen veelgestelde vragen over dit product. Als je een vraag hebt, neem dan contact op met onze klantenservice.

Nog niet gevonden wat je zocht? Bekijk deze onderwerpen: Handhaving, Omgevingswet, Fiscaal recht, Financieel recht en Grondbeleid.

Tijdens deze cursus staan de ontwikkelingen op het gebied van de handhaving en het handhavingsbeleid in de sociale zekerheid centraal. Aan de orde komen de bevoegdheden waarover toezichthouders socialezekerheidswetgeving in dat kader beschikken.

De wens van het kabinet en de samenleving is om fraude met uitkeringen stringent aan te pakken en waar mogelijk te voorkomen. Toezicht en handhaving zijn dan ook steeds weer terugkerende speerpunten in elk kabinet. Er is bij het toezicht op en de handhaving van socialezekerheidswetgeving sprake van een breed scala aan instrumenten die moeten voorkomen dat mensen onterecht een uitkering ontvangen. Het sluitstuk is het opleggen van een sanctie bij overtreding van de regels. Het niet of onjuist verstrekken van inlichtingen aan de uitkeringsorganen wordt gesanctioneerd met een bestuurlijke boete of met een vervolging door het Openbaar Ministerie. De aanscherping van het sanctiebeleid is genuanceerd door jurisprudentie van de Centrale Raad van Beroep. Deze jurisprudentie gaf aanleiding tot wijziging van de Wet aanscherping handhaving en sanctiebeleid SZW-wetgeving en het Boetebesluit. Bij de uitkeringsorganen zijn toezichthouders dagelijks bezig met het uitvoeren van bestuursrechtelijke onderzoeken. Wanneer de uitkeringsfraude boven aangegeven grenzen stijgt wordt er een strafrechtelijk onderzoek ingesteld. In dat geval is sprake van de zogenaamde sfeerovergang bij de toepassing van bevoegdheden.

Tijdens deze cursus staan bovengenoemde ontwikkelingen centraal.

Programma

Ochtendprogramma: De punitieve sanctie in socialezekerheidswetten

 • Aanwijzing Sociale Zekerheidsfraude van het College van Procureurs-Generaal

 • Implicaties van de Wet Aanscherping handhaving en sanctiebeleid SZW-wetgeving

 • Opleggen van een bestuurlijke boete bij schending van de inlichtingenplicht

 • Vormen van verwijtbaarheid

 • Termijn voor het opleggen van de boete

 • Recidiveboete

 • Procedure bij oplegging van de bestuurlijke boete

Middagprogramma: Handhavingsmogelijkheden

 • Fraudevormen

 • Verplichtingen die opgelegd kunnen worden in het kader van de socialezekerheidswetgeving

 • Bevoegdheden van de toezichthouder bij handhaving van de sociale zekerheidsfraude

 • Sfeerovergang & una via

Er zijn nog geen ervaringen.
 • Bekijk gerelateerde producten mét ervaringen: Handhaving.

Deel je ervaring

Heb je ervaring met deze cursus? Deel je ervaring en help anderen kiezen. Als dank voor de moeite doneert Springest € 1,- aan Stichting Edukans.

Er zijn nog geen veelgestelde vragen over dit product. Als je een vraag hebt, neem dan contact op met onze klantenservice.