Leergang Bestuurlijke Boete (Verdieping)

Tijdsduur
Locatie
Op locatie
Startdatum en plaats

Leergang Bestuurlijke Boete (Verdieping)

BijzonderStrafrecht Academie
Logo van BijzonderStrafrecht Academie
Opleiderscore: starstarstarstarstar_half 9 BijzonderStrafrecht Academie heeft een gemiddelde beoordeling van 9 (uit 4 ervaringen)

Wil je dit evenement bijwonen? Schrijf je hier in!

Startdata en plaatsen

placeKoninginnegracht 60 2514 AE Den Haag
16 feb. 2023 tot 16 mrt. 2023
Toon rooster
event 16 februari 2023, 13:00-17:30, Koninginnegracht 60 2514 AE Den Haag, Bijeenkomst 1
event 9 maart 2023, 13:00-17:30, Koninginnegracht 60 2514 AE Den Haag, Bijeenkomst 2
event 16 maart 2023, 13:00-17:30, Koninginnegracht 60 2514 AE Den Haag, Bijeenkomst 3

Beschrijving

De bestuurlijke boete is niet meer weg te denken uit het handhavingspalet van de overheid. Boetes zijn punitieve sancties en vinden we op tal van terreinen. Denk bijvoorbeeld aan de: financiële toezichts- en privacywetgeving, SZW-wetgeving (o.a. Arbeidsomstandighedenwetgeving, Wet arbeid vreemdelingen, Arbeidstijdenwet, Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag), levensmiddelenwetgeving, Huisvestingswet, Wet op het Centraal bureau voor de statistiek, Wet dieren, Meststoffenwet, Wet inburgering, Woningwet, Huisvestingswet, Binnenvaartwet, Mediawet 2008, Wet kinderopvang en kwaliteitseisen peuterspeelzalen, Geneesmiddelenwetgeving, milieurecht, en het consumentenrecht. Dat betekent dat veel be…

Lees de volledige beschrijving

Veelgestelde vragen

Er zijn nog geen veelgestelde vragen over dit product. Als je een vraag hebt, neem dan contact op met onze klantenservice.

Nog niet gevonden wat je zocht? Bekijk deze onderwerpen: Consumentenrecht, Inburgering, Erfrecht, Beslag- en executierecht en Correct Nederlands.

De bestuurlijke boete is niet meer weg te denken uit het handhavingspalet van de overheid. Boetes zijn punitieve sancties en vinden we op tal van terreinen. Denk bijvoorbeeld aan de: financiële toezichts- en privacywetgeving, SZW-wetgeving (o.a. Arbeidsomstandighedenwetgeving, Wet arbeid vreemdelingen, Arbeidstijdenwet, Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag), levensmiddelenwetgeving, Huisvestingswet, Wet op het Centraal bureau voor de statistiek, Wet dieren, Meststoffenwet, Wet inburgering, Woningwet, Huisvestingswet, Binnenvaartwet, Mediawet 2008, Wet kinderopvang en kwaliteitseisen peuterspeelzalen, Geneesmiddelenwetgeving, milieurecht, en het consumentenrecht. Dat betekent dat veel bestuursorganen de mogelijkheid hebben om boetes op te leggen en dat burgers, bedrijven en overheden met boetes te maken (kunnen) krijgen.

Deze verdiepende leergang bespreekt verschillende thema’s van de boete tijdens drie bijeenkomsten.

Tijdens deze leergang komen vragen aan bod die in de praktijk spelen zoals: aan welke eisen moet een boetebesluit voldoen, aan wie kan een boete worden opgelegd, het bestuursprocesrecht (o.a. bestuurlijke lus, inlichtingenplicht), hoe zit het met herziening van opgelegde boetes, wat dient als bewijs van een boete en hoe wordt tegenbewijs geleverd en beoordeeld, wat houdt de Melo Tadeu-problematiek in, hoe hoog moet een boete zijn, is er verschil tussen een bij wet en bij beleid gefixeerde boete en speelt het Europese recht daarbij een rol, kunnen boetes met andere sancties worden gecombineerd, en hoe zit het met ne bis in idem etc.

De leergang behandelt de stof aan de hand van verschillende casus. De cursus start met actualiteiten, deelnemingsvormen, lex certa, en aspecten van het bestuursprocesrecht. De tweede bijeenkomst staat in het teken van bewijs. Op het programma staat o.a. hoe de bewijsregels van het boeterecht in de praktijk toe te passen, hoe tegenbewijs geleverd kan worden en beoordeeld wordt en de Melo Tadeu-problematiek. De derde en laatste bijeenkomst ziet op de hoogte van de boete. Daarin worden de verwijtbaarheid en de bepaling van de hoogte van een boete (het evenredigheidsbeginsel) besproken aan de hand van een casus waarbij het Europees recht een rol speelt. Ook komt samenloop van boetes en andere sancties aan bod.

Het op de boete toepasselijke wettelijk kader in de Algemene wet bestuursrecht (Awb), het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM) en het Handvest van de Grondrechten van de Europese Unie komen aan bod. Tijdens elke bijeenkomst wordt jurisprudentie besproken. Daarbij ligt de focus op rechtspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State en het College van Beroep voor het bedrijfsleven. Ook komen de rechtspraak van het Hof van Justitie en het Europees Hof voor de Rechten van de Mens aan bod. 

De bijeenkomsten zijn interactief. Tijdens elke sessie worden een of meer casus besproken en is er vanzelfsprekend ruimte om vragen te stellen voor te leggen.

Programma

Bijeenkomst 1: Actualiteiten, deelneming, bestuursprocesrecht

 • Actualiteiten

 • Deelnemingsvormen (pleger, medeplegen, feitelijk leidinggeven, rechtspersonen)

 • Lex certa

 • Bestuursprocesrecht (o.a. op de zaak betrekking hebbende stukken, bestuurlijke lus)

 • Herziening

 • Casus

Bijeenkomst 2: Bewijs

 • Bewijsmiddelen en hoe bewijs te weerleggen

 • Zwijgrecht & cautie

 • Nemo tenetur

 • Onrechtmatig verkregen bewijs

 • Melo Tadeu problematiek

 • Casus

Bijeenkomst 3: Hoogte van de boete (verwijtbaarheid & evenredigheid)

 • Verwijtbaarheid

 • Evenredigheid (wettelijk kader, jurisprudentie)

 • Samenloop van sancties

 • Casus

Er zijn nog geen ervaringen.

Deel je ervaring

Heb je ervaring met deze cursus? Deel je ervaring en help anderen kiezen. Als dank voor de moeite doneert Springest € 1,- aan Stichting Edukans.

Er zijn nog geen veelgestelde vragen over dit product. Als je een vraag hebt, neem dan contact op met onze klantenservice.