Integriteit en ambtelijke loyaliteit door Douwe Jan Elzinga

Niveau
Tijdsduur
Logo van Bureau Kennis
Opleiderscore: starstarstar_borderstar_borderstar_border 4 Bureau Kennis heeft een gemiddelde beoordeling van 4 (uit 3 ervaringen)

Tip: meer info over het programma, prijs, en inschrijven? Download de brochure!

Startdata en plaatsen

Er zijn nog geen startdata bekend voor dit product.

Bureau Kennis biedt haar producten standaard aan in de volgende regio's: 's-Hertogenbosch, Alkmaar, Almere / Lelystad, Alphen aan den Rijn, Amersfoort, Amsterdam, Apeldoorn, Arnhem, Assen, Breda, Delft, Den Haag, Deventer, Dordrecht, Drachten, Ede, Eindhoven, Emmen, Enschede, Gouda, Groningen, Haarlem, Haarlemmermeer, Heerenveen, Hilversum, Leeuwarden, Leiden, Maastricht, Middelburg, Nijmegen, Roermond, Rotterdam, Terneuzen, Tilburg, Utrecht, Veenendaal, Venlo, Westland, Zaanstad, Zoetermeer, Zwolle

Beschrijving

Doel:

Veel aandacht is er de laatste tijd voor de integriteit van politici en bestuurders. Daardoor is de belangstelling voor ditzelfde vraagstuk bij ambtenaren enigszins ondergesneeuwd geraakt. Dat is ten onrechte. In de overheidssfeer worden ambtenaren met grote regelmaat geconfronteerd met vragen rond integriteit en loyaliteit.

Douwe Jan Elzinga is hoogleraar Staatsrecht in Groningen en geldt als deskundige op het terrein van integriteit. Hij heeft vele ambtelijke diensten en afdelingen getraind in de omgang met het vraagstuk van loyaliteit en integriteit. In deze masterclass – die veelal ‘in house’ wordt verzorgd – wordt na een algemene presentatie via een dilemma-training ingegaan op …

Lees de volledige beschrijving

Veelgestelde vragen

Er zijn nog geen veelgestelde vragen over dit product. Als je een vraag hebt, neem dan contact op met onze klantenservice.

Nog niet gevonden wat je zocht? Bekijk deze onderwerpen: Integriteit, Vertrouwenspersoon, E-HRM, Human Resource Management (HRM) en Strategisch HRM.

Doel:

Veel aandacht is er de laatste tijd voor de integriteit van politici en bestuurders. Daardoor is de belangstelling voor ditzelfde vraagstuk bij ambtenaren enigszins ondergesneeuwd geraakt. Dat is ten onrechte. In de overheidssfeer worden ambtenaren met grote regelmaat geconfronteerd met vragen rond integriteit en loyaliteit.

Douwe Jan Elzinga is hoogleraar Staatsrecht in Groningen en geldt als deskundige op het terrein van integriteit. Hij heeft vele ambtelijke diensten en afdelingen getraind in de omgang met het vraagstuk van loyaliteit en integriteit. In deze masterclass – die veelal ‘in house’ wordt verzorgd – wordt na een algemene presentatie via een dilemma-training ingegaan op de diverse aspecten die hier spelen. De masterclass duurt 2,5 uur en een actieve inbreng van de deelnemers is het uitgangspunt.

Vooraf bieden wij de gelegenheid (d.m.v. een intakeformulier) om een eigen dilemma (of vraag) in te brengen opdat u deze masterclass onmiddellijk ‘te gelde’ kunt maken. Nadien ontvangt u een certificaat van deelname.

Voor wie:

Deze masterclass is bedoeld voor ambtenaren, burgemeesters, griffiers, raadsleden, wethouders, gedeputeerden, statenleden, journalisten en andere belangstellenden, die zich bezig houden met het begrip ‘integriteit’.

Vragen die aan de orde komen:

 • Wat doe je als je een misstand signaleert bij collega’s?
 • Trek je aan de bel of doe je alsof je neus bloedt?
 • Tot hoever reikt de loyaliteit jegens de ambtelijke chef en jegens politieke bestuurders?
 • Waar liggen de grenzen van die loyaliteit die hoort bij de ambtelijke positie?
 • Wat is de positie van ambtenaren als er integriteitsvragen spelen rond politici en bestuurders?
 • Moet de ambtenaar in dergelijke gevallen passief blijven of juist heel erg alert?
 • In hoeverre kunnen ambtenaren worden meegezogen in de dergelijke kwesties?
 • Hoe kan worden bereikt dat ambtenaren voortdurend bewust zijn van vragen en dilemma’s die hier spelen?
 • Door deelnemers in te brengen praktijkvragen.

Wij bieden u cursussen, masterclasses en studiemiddagen op het gebied van algemeen bestuursrecht, omgevingsrecht, gemeenterecht, civiel recht, Europees recht en bouwen & wonen.

Ervaren docenten vanuit de universiteit, overheid en advocatuur bespreken de leerstof op basis van situaties uit de dagelijkse praktijk en dragen direct toepasbare oplossingen aan. Primair doel is u en uw medewerkers te ondersteunen bij het professioneel uitoefenen van uw vak.

Bureau | Kennis hanteert helder en professioneel studiemateriaal in de vorm van zeer uitgebreide syllabi. Al ons lesmateriaal is speciaal voor onze cursussen ontwikkeld. Dat veel deelnemers herhaaldelijk terugkeren, zegt meer dan genoeg.

Onze docenten worden na iedere bijeenkomst beoordeeld aan de hand van een door de deelnemers van de bijeenkomst ingevuld evaluatieformulier. Wij maken doorgaans gebruik van zeer goed met het openbaar vervoer bereikbare locaties. Wij hanteren geen aparte arrangements- of locatiekosten. Certificaten van deelname en syllabi worden standaard zonder extra kosten uitgereikt.

Onze opdrachtgevers, met name overheden, ervaren Bureau | Kennis als betrouwbaar, deskundig, praktijkgericht én betaalbaar.

Blijf op de hoogte van nieuwe ervaringen

Er zijn nog geen ervaringen.
 • Vraag informatie aan over deze cursus. Je ontvangt vanaf dan ook een seintje wanneer iemand een ervaring deelt. Handige manier om jezelf eraan te herinneren dat je wilt blijven leren!
 • Bekijk gerelateerde producten mét ervaringen: Integriteit.

Deel je ervaring

Heb je ervaring met deze cursus? Deel je ervaring en help anderen kiezen. Als dank voor de moeite doneert Springest € 1,- aan Stichting Edukans.

Er zijn nog geen veelgestelde vragen over dit product. Als je een vraag hebt, neem dan contact op met onze klantenservice.

Vraag nu gratis en vrijblijvend informatie aan:

Aanhef
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
We slaan je gegevens op, en delen ze met Bureau Kennis, om je via e-mail en evt. telefoon verder te helpen. Meer info vind je in ons privacybeleid.