Agile Leadership training

Type product
Trainers
Adri FijnemanRuud Bruls
Startdatum en plaats
Logo van cibit academy | inspearit B.V.
Opleiderscore: starstarstarstarstar_border 8,4 cibit academy | inspearit B.V. heeft een gemiddelde beoordeling van 8,4 (uit 201 ervaringen)

Tip: meer info over het programma, prijs, en inschrijven? Download de brochure!

Startdata en plaatsen

placeUtrecht
22 jun. 2021 tot 23 jun. 2021
Toon rooster
event 22 juni 2021, 09:30-17:00, Utrecht, Dag 1
event 23 juni 2021, 09:30-17:00, Utrecht, Dag 2
placeUtrecht
7 sep. 2021 tot 8 sep. 2021
Toon rooster
event 7 september 2021, 09:30-17:00, Utrecht, Dag 1
event 8 september 2021, 09:30-17:00, Utrecht, Dag 2
placeUtrecht
16 nov. 2021 tot 17 nov. 2021
Toon rooster
event 16 november 2021, 09:30-17:00, Utrecht, Dag 1
event 17 november 2021, 09:30-17:00, Utrecht, Dag 2

Beschrijving

In deze tweedaagse training bekijken we de nieuwe uitdaging van leiders vanuit verschillende invalshoeken: Hoe help ik teams bij belemmeringen die buiten hun eigen invloedssfeer liggen? Hoe help ik medewerkers in teams groeien in hun rol en als teamspeler? Hoe verschilt agile leiderschap van leiderschap bij niet agile organisaties? Hoe kan ik een voorbeeldfunctie vervullen in de agile transformatie richting teams en organisatiebreed? 

De training voorziet in een basis voor de rol die leiders en managers hebben in het creëren van voorwaarden van een succesvolle agile transformatie. 

Nieuwe uitdagingen voor het management

Wij zien dat veel organisaties volop inzetten op de agile werkwijze. …

Lees de volledige beschrijving

Veelgestelde vragen

Er zijn nog geen veelgestelde vragen over dit product. Als je een vraag hebt, neem dan contact op met onze klantenservice.

In deze tweedaagse training bekijken we de nieuwe uitdaging van leiders vanuit verschillende invalshoeken: Hoe help ik teams bij belemmeringen die buiten hun eigen invloedssfeer liggen? Hoe help ik medewerkers in teams groeien in hun rol en als teamspeler? Hoe verschilt agile leiderschap van leiderschap bij niet agile organisaties? Hoe kan ik een voorbeeldfunctie vervullen in de agile transformatie richting teams en organisatiebreed? 

De training voorziet in een basis voor de rol die leiders en managers hebben in het creëren van voorwaarden van een succesvolle agile transformatie. 

Nieuwe uitdagingen voor het management

Wij zien dat veel organisaties volop inzetten op de agile werkwijze. Ze implementeren Scrum of een geschaalde agile aanpak. Er komt vaak een moment dat ze merken dat de agile werkwijze niet helemaal tot leven komt; dat de transformatie stagneert. 

Als leider heb je bij het implementeren een belangrijke rol te spelen. Er wordt naar jou gekeken door de teams. Je hebt een voorbeeldfunctie en zal het gewenste agile gedrag zelf moeten ademen. Daartoe zal je goed moeten begrijpen wat het is wat je teams doen. 

Je focus is om de teams te helpen groeien in Scrum. Als de medewerkers in de teams hun rol begrijpen, dan kunnen ze als team verantwoordelijkheid nemen. Daarnaast zullen er typische belemmeringen in de organisatie zijn, die enkel het leiderschap kan wegnemen. Denk bijvoorbeeld aan belemmeringen door jaarlijkse budgettering cycli, aannamebeleid, etc. Dit zijn belemmeringen die ook enkel het leiderschap van een organisatie kan overbruggen of wegnemen.

Leiders en managers zijn dus kritische ‘enablers’ voor een succesvolle transformatie, let wel de rol van leiders en managers in een agile organisatie kan behoorlijk anders zijn dan van wat je gewend bent om te doen. Hoe je die rol dan werkelijk anders invult, komt uitvoerig aan bod in de training.

Waarom Agile leadership training?

Deze tweedaagse training richt zich op de rol en verantwoordelijkheden van een agile leider. Leiders in een agile organisatie moeten schakelen van een directieve benadering naar een benadering die werknemers meer autonomie, meesterschap en doelgerichtheid geeft.

Deelnemers beoordelen de huidige staat van agile binnen hun organisatie en bespreken de unieke eisen van de agile leidersrol om te groeien, te onderhouden en agile methoden te verbreden en te schalen.

Wat leer je in de training Agile Leadership?

Je leert:

 • de agile waarden en benaderingen te begrijpen
 • hoe een team groeit in teamvolwassenheid
 • typische belemmeringen in organisatie te onderkennen en beweging te katalyseren en de randvoorwaarden te faciliteren om de verandering op organisatieniveau vooruit te helpen
 • wat het verschil is met wat je gewend bent te doen als manager en wat er gevraagd wordt van een agile leader 
 • hoe je daarin effectief handelt aangaande onzekerheid, complexiteit en snelle veranderinghoe je daarin eigenaarschap en focus op leveren van meer klantwaarde stimuleert bij teams 
 • over persoonlijk leiderschap: zelfbewustzijn vergroten en richting geven aan strategische prioriteiten en resultaten
 • hoe je daarin effectief handelt aangaande onzekerheid, complexiteit en snelle verandering
 • hoe je daarin eigenaarschap en focus op leveren van meer klantwaarde stimuleert bij teams over persoonlijk leiderschap: zelfbewustzijn vergroten en richting geven aan strategische prioriteiten en resultaten
 • dat een agile organisatie meer vraagt dan enkel agile teams

En werk je aan een verandering van Mindset:

 • van ‘fixed’ mindset naar ‘growth’ mindset 
 • van directief naar coachend 
 • van instrueren naar samenwerken 
 • van foutvermijding en verbergen van fouten, naar openlijk leren van fouten
 • van zienswijze op organisatie als machine naar zien van de organisatie als levend systeem 
 • van voorspellen en controleren naar onderzoeken en aanpassen 
 • van expert naar katalysator

Resultaat

Aan het eind van deze training kunnen de deelnemers goed onderbouwd keuzes maken wat er nodig is om het team verder te laten groeien en belemmeringen op organisatieniveau weg te nemen. De deelnemer is in staat een backlog te maken die rekening houdt met de fasering en organisatorische afhankelijkheden en belemmeringen. Ook worden veel handvatten meegegeven die de overgang soepeler maken.

Voor wie is de Agile Leadership training bedoeld? 

 • voor als je een leidinggevende, productmanager, of andere leider bent, met invloed op de organisatie
 • voor als je betrokken bent bij de overgang naar agile werken binnen je organisatie
 • voor als je op zoek bent naar een toegankelijke manier om over de rol en verantwoordelijkheden van een agile leider te leren en de nodige vaardigheden te ontwikkelen 
 • voor als jezelf persoonlijk wilt groeien naar een agile leider en tegelijkertijd je organisatie wilt veranderen

Waarom deze training bij cibit academy?

Omdat onze docenten:

 • de meest recente ontwikkelingen kennen in het Agile vakgebied en veel ervaring hebben met consultancy en coaching van teams en organisaties
 • zelf ervaring hebben als carrière coach of afdelingsleider op het gebied van people development
 • door de cursisten worden gewaardeerd om hun kennis, praktische ervaring en flexibiliteit waarmee zij de training op maat aanpassen
 • altijd hoge cijfers behalen in evaluaties van cursusdeelnemers

En omdat cibit academy:

 • partner is in jouw ontwikkeling want we bieden aansluitende cursussen, opleidingen en certificeringen op de gebieden Agile & Scrum, Product Ownerschap, Scaling Agile en Requirements engineering
 • de nadrukkelijke aandacht legt voor benodigde vaardigheden om succesvol te kunnen zijn en de theorie direct in de praktijk te kunnen brengen
 • de Agile manier van lesgeven hanteert, de deelnemer bepaalt mede het programma en brengt zijn leerdoelen in
 • afwisseling biedt in werkvormen (theorie, uitwerking van opdrachten in groepjes, discussie en presentaties aan elkaar) waardoor deelnemers maximaal betrokken worden en het rendement zeer hoog is

Certificaat

Na afloop ontvang je een certificaat van deelname.

Blijf op de hoogte van nieuwe ervaringen

Er zijn nog geen ervaringen.

Deel je ervaring

Heb je ervaring met deze cursus? Deel je ervaring en help anderen kiezen. Als dank voor de moeite doneert Springest € 1,- aan Stichting Edukans.
Adri Fijneman - Expert agile trainer/coach
Adri Fijneman
Expert agile trainer/coach
8
Ruud Bruls - principal consultant, trainer and coach
Ruud Bruls
principal consultant, trainer and coach
8,3

Er zijn nog geen veelgestelde vragen over dit product. Als je een vraag hebt, neem dan contact op met onze klantenservice.

Download gratis en vrijblijvend de informatiebrochure

Aanhef
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
infoEr is een telefoonnummer vereist om deze informatieaanvraag in behandeling te nemen. (optioneel)
We slaan je gegevens op, en delen ze met cibit academy | inspearit B.V., om je via e-mail en evt. telefoon verder te helpen. Meer info vind je in ons privacybeleid.