Opleiding Schuldhulpverlening

Tijdsduur
Startdatum en plaats
Logo van Credit Management Instituut
Opleiderscore: starstarstarstarstar 10 Credit Management Instituut heeft een gemiddelde beoordeling van 10 (uit 3 ervaringen)

Tip: meer info over het programma, startdatum, prijs, en inschrijven? Download de brochure!

Startdata en plaatsen

Utrecht
4 mrt. 2020 tot 3 jun. 2020
Toon rooster
event 4 maart 2020, 09:30-16:30, Cursusdag 1
event 18 maart 2020, 09:30-16:30, Cursusdag 2
event 1 april 2020, 09:30-16:30, Cursusdag 3
event 15 april 2020, 09:30-16:30, Cursusdag 4
event 13 mei 2020, 09:30-16:30, Cursusdag 5
event 3 juni 2020, 09:30-16:30, Cursusdag 6

Beschrijving

Het Credit Management Instituut "Dé Opleider voor Credit Professionals"

Opleiding Schuldhulpverlening

De laatste jaren is door allerlei omstandigheden, waaronder de economische crisis, de schuldproblematiek in Nederland sterk toegenomen. We praten over een grote groep van ruim 700.000 Nederlanders. Bijna een derde daarvan wordt gezien als problematisch. Inmiddels blijkt dat veel mensen hier niet zelf uit komen en hulp nodig hebben. De materie rondom schuld, schuldsanering en hulpverlening bij financiële problemen is complex en die complexiteit lijkt steeds verder toe te nemen. Daarnaast ontstaat er eveneens een steeds grotere verscheidenheid aan cliënten, omdat ook de hoger opgeleide burger die zijn werkbetrekking verliest in problematische schulden terecht kan…

Lees de volledige beschrijving

Veelgestelde vragen

Er zijn nog geen veelgestelde vragen over dit product. Als je een vraag hebt, neem dan contact op met onze klantenservice.

Nog niet gevonden wat je zocht? Bekijk deze onderwerpen: Schuldhulpverlening, Budgetmanagement, Incasso, Budgetteren en Budgetcoach.

Het Credit Management Instituut "Dé Opleider voor Credit Professionals"

Opleiding Schuldhulpverlening

De laatste jaren is door allerlei omstandigheden, waaronder de economische crisis, de schuldproblematiek in Nederland sterk toegenomen. We praten over een grote groep van ruim 700.000 Nederlanders. Bijna een derde daarvan wordt gezien als problematisch. Inmiddels blijkt dat veel mensen hier niet zelf uit komen en hulp nodig hebben. De materie rondom schuld, schuldsanering en hulpverlening bij financiële problemen is complex en die complexiteit lijkt steeds verder toe te nemen. Daarnaast ontstaat er eveneens een steeds grotere verscheidenheid aan cliënten, omdat ook de hoger opgeleide burger die zijn werkbetrekking verliest in problematische schulden terecht kan komen. De markt voor schuldhulpverlening in Nederland is tot dusverre beperkt gereguleerd en mede hierdoor is de noodzakelijke transparantie voor kwaliteit en verdere professionalisering toegenomen. Om de markt te kunnen voorzien van een kwalitatief gedegen opleiding, heeft CMI de praktische opleiding Schuldhulpverlening ontwikkeld.

Het Credit Management Instituut heeft de essentiële elementen van het vak van Schuldhulpverlener verwerkt in een praktische opleiding tot Schuldhulp- verlening (SHV).

Deze zes dagen durende dagopleiding bereidt u grondig voor op het vak van Schuldhulpverlener. Na afloop bent u in staat om zelfstandig deze functie uit te oefenen.

De opleiding bestaat uit vier blokken, te weten:

Blok I             Persoonlijke Effectiviteit & Communicatie

Blok II            De technische kant van schuldhulpverlening

Blok III           De Juridische en Fiscale kant van schuldhulpverlening

Blok IV           Coaching en Gedrag

Het doordachte ‘action learning’ programma biedt u een combinatie van kennis, inzicht, vaardigheden en toepassingsmogelijkheden op basis van volwasseneneducatie. Actuele vraagstukken vormen de basis van het programma.

Vooropleiding

MBO++ / werk- en denkniveau met minimaal 1 jaar beroepservaring waarin een inhoudelijke en praktische kennis als budgetcoach of binnen het vakgebied is opgebouwd.

Voorbereiding

Voor het lezen van de stof en het uitwerken van de werk- en studie- opdrachten dient u rekening te houden met een voorbereidingstijd van 8 tot 10 uur per cursusdag.

Vanaf de start van de opleiding voert u regelmatig zelfstandig en in groepen opdrachten uit. Wat u vandaag leert, kunt u morgen vaak al toepassen in uw werkomgeving.

Tijdens de opleiding Schuldhulp- verlening leert u zowel de methodisch als de juridische aspecten van het vak van schuldhulpverlener alsmede de samenhang daar tussen. Daarnaast zult u diverse inzichten aangereikt krijgen om de benodigde competenties die noodzakelijk zijn zelfstandig, effectief en met resultaat te kunnen functioneren in de schuldhulpverlening. U combineert theoretische inzichten en praktische toepassingen en ontwikkelt inzicht in alle benodigde facetten van dit specifieke werkgebied, waardoor een helikopterview ontstaat.

Als u deze opleiding met succes heeft afgerond, geeft het diploma de garantie dat u in staat bent om volgens professionele normen het vak van Schuldhulpverlener uit te voeren. Kortom, u schrijft zich in voor een opleiding waarmee u het beroep van Schuldhulpverlener verfijnt of uw huidige expertise vergroot. De totale inhoud is getoetst aan de praktijk zodat u verzekerd bent van directe praktische toepasbaarheid van het geleerde.

Voor wie is de opleiding bestemd?

Deze opleiding is speciaal ontwikkeld voor iedereen die werkzaam is of wil zijn binnen de financiële zorgverlening en zich theoretisch en praktisch (verder) willen ontwikkelen op het gebied van budgetcoaching, budgetbeheer en schuldhulpverlening. Deze opleiding is ook interessant voor iedereen die beleidsmatig met schuldhulpverlening te maken krijgt of voor wie meer inzicht in de problematiek en de aanpak ervan wil krijgen.

Algemeen leerdoel

Aan het einde van de opleiding is:

 • De cursist in staat als professionele financiële zorgverlener aan de slag te gaan binnen de schuldhulpverlening
 • De cursist heeft een helder beeld van het juridisch kader alsmede inzicht in de fiscale kaders van het werk als financieel zorgverlener
 • Een integraal intakegesprek voeren en een probleemanalyse starten
 • Een begeleidingstraject starten, uit te voeren en bewaken
 • Schuldregelingen en betalingsvoorstellen treffen en bemiddelen bij schuld
 • De cursist in staat waar nodig gerichte en adequate financiële en juridische keuzes te maken
 • De cursist beschikt over een helicopterview aangaande de schuldenproblematiek
 • De cursist in staat te reflecteren op het eigen professionele handelen.

Docententeam, advies- en examencommissie

De gehele opleiding is voorafgaand integraal beoordeeld op kwaliteit en aansluiting op de praktijk door professionals die werkzaam zijn in het bedrijfsleven.

Het docententeam en de examen- commisie bestaan uit onderwijs- kundigen, opleidingsontwikkelaars, trainers, budgetcoaches en schuldhulpverleners, belasting- specialisten en juristen.

Programma inhoud

Blok I Persoonlijke Effectiviteit & Communicatie

Onderwerpen:

Inzicht in eigen gedrag en overtuiging, communicatie, niet oordelende communicatie, vraagtechnieken, timemanagement, emotiemanagement, intake- en voortgangsgesprekken, ethiek en integriteit.

Blok II De technische kant van schuldhulpverlening

Onderwerpen:

Inleiding in de schuldhulpverlening, oorzaken van problematische schulden, Schuldhulpverlening in Nederland, inkomsten en uitkeringen, berekening en afloscapaciteit volgens de NVVK methode, stappenplan budgetbegeleiding, schuldregelingen, sanering, bemiddeling en dossiervorming.

Blok III De Juridische en Fiscale kant van schuldhulpverlening

Onderwerpen:

Sociale wetgeving, de juridische kaders bij schuldhulpverlening, incasso, WSNP, belastingen, toeslagen en budgetten.

Blok IV Coaching en Gedrag

Onderwerpen:

Inzicht in gedrag en gedrags- verandering, verbindingsvragen, coaching, inzicht onder de waterlijn, belemmerende overtuigingen, inzicht in verschillende coachingsvormen en stijlen.

Les- en trainingsmaterialen

U ontvangt zonder verdere kosten de speciaal door het Credit Management Instituut samengestelde trainings- mappen en aanvullende literatuur, vergelijkbaar met gangbare opleidingsliteratuur op HBO-niveau.

Welke bijzonderheden heeft deze opleiding?

 • Afgewogen mix tussen kennis, vaardigheden en performance waardoor de opleiding een goede basis biedt voor het professioneel uitoefenen van het beroep Schuldhulpverlener
 • Smart Methode® ‘action learning’ en ‘action examinering’.
 • Gegeven door senior trainers werkzaam in de praktijk
 • Veel leren van elkaar
 • Modulair opgezet

Examen

Deze opleiding wordt afgesloten met examen dat bestaat uit meerdere onderdelen:

 • Action Learning beoordeling
 • Gemaakte opdrachten tijdens de subsets
 • Kennistoets en casus
 • Vaardigheidstoets waarbij op diverse onderdelen van het vak als schuldhulpverlener wordt getoetst
 •  Reflectieportfolio

U ontvangt na het succesvol doorlopen van Blokken I, II, III en IV uw diploma van de Schuldhulpverlening van het CMI.

Samenvattend:

wat levert de opleiding op?

 • Diploma Schuldhulpverlener
 • Kennis, vaardigheden en helicopterview aangaande schuldhulpverlening in Nederland
 • Communicatie en coachingsvaardigheden
 • Goed inzicht in de eigen competenties

NB: Wij bieden al onze open trainingen, opleidingen en seminars ook in-company aan  

Blijf op de hoogte van nieuwe ervaringen

Er zijn nog geen ervaringen.

Deel je ervaring

Heb je ervaring met deze cursus? Deel je ervaring en help anderen kiezen. Als dank voor de moeite doneert Springest € 1,- aan Stichting Edukans.

Er zijn nog geen veelgestelde vragen over dit product. Als je een vraag hebt, neem dan contact op met onze klantenservice.

Download gratis en vrijblijvend de informatiebrochure

Aanhef
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)

Heb je nog vragen?

(optioneel)
We slaan je gegevens op om je via e-mail en evt. telefoon verder te helpen.
Meer info vind je in ons privacybeleid.