Dare to lead™ - Durf te leiden™

Niveau
Tijdsduur

Dare to lead™ - Durf te leiden™

Coupé coaching & training
Logo van Coupé coaching & training
Opleiderscore: starstarstarstarstar_half 9,3 Coupé coaching & training heeft een gemiddelde beoordeling van 9,3 (uit 3 ervaringen)

Tip: meer info over het programma, prijs, en inschrijven? Download de brochure!

9,3
Gemiddeld cijfer voor Dare to lead™ - Durf te leiden™
Gebaseerd op 3 ervaringen Lees alle ervaringenchevron_right
starstarstarstarstar_half
Tonnie Van der Meer
beleidsadviseur overheid/coach
9
Dare to lead™ - Durf te leiden™

"Mieke heeft ons in 2 dagen (incompany) het gedachtegoed kunnen meegeven waarbij alles aan bod kwam wat van belang is. Ze deed dat op een prettige helder manier, met ruimte voor vragen en reflectie (ondanks de tijdsdruk). Daarnaast is Mieke een warm en fijn persoon." - 13-04-2023 08:47

"Mieke heeft ons in 2 dagen (incompany) het gedachtegoed kunnen meegeven waarbij alles aan bod kwam wat van belang is. Ze deed dat op een pre… alles lezen - 13-04-2023 08:47

Startdata en plaatsen

Er zijn nog geen startdata bekend voor dit product.

Beschrijving

Dare to lead™
Een programma over leiderschap, organisatiecultuur, samenwerken en moedige gesprekken.

Voor wie

Voor (toekomstige) leiders en professionals in organisaties, coaches, trainers en adviseurs. En voor iedereen die meer wilt weten over moedig leiderschap en een bijdrage wil leveren aan een cultuur van moed en vertrouwen.

Wat

Moed is geen aangeboren eigenschap, maar een verzameling vaardigheden die te leren is, blijkt uit het onderzoek van Brené Brown. In de training Dare to lead™ leer je deze vier vaardigheden kennen en toepassen. Het programma is vormgegeven door dr. Brené Brown (o.a. De kracht van kwetsbaarheid, Durf te leiden) en wordt over de hele wereld gegeven door erkende …

Lees de volledige beschrijving

Veelgestelde vragen

Er zijn nog geen veelgestelde vragen over dit product. Als je een vraag hebt, neem dan contact op met onze klantenservice.

Nog niet gevonden wat je zocht? Bekijk deze onderwerpen: Durf & moed, Assertiviteit, Feedback geven, Zelfvertrouwen en Geduld.

Dare to lead™
Een programma over leiderschap, organisatiecultuur, samenwerken en moedige gesprekken.

Voor wie

Voor (toekomstige) leiders en professionals in organisaties, coaches, trainers en adviseurs. En voor iedereen die meer wilt weten over moedig leiderschap en een bijdrage wil leveren aan een cultuur van moed en vertrouwen.

Wat

Moed is geen aangeboren eigenschap, maar een verzameling vaardigheden die te leren is, blijkt uit het onderzoek van Brené Brown. In de training Dare to lead™ leer je deze vier vaardigheden kennen en toepassen. Het programma is vormgegeven door dr. Brené Brown (o.a. De kracht van kwetsbaarheid, Durf te leiden) en wordt over de hele wereld gegeven door erkende facilitators.

Je leert in dit programma wat in de weg zit om moedig te zijn en wat er nodig is om moed te ontwikkelen. Je leert herkennen hoe gebrek aan moed in organisaties eruitziet. Je leert over de rol van schaamte, gebrek aan kwetsbaarheid en het dragen van een harnas.

Je krijgt inzicht in de vier vaardigheden: hanteren van kwetsbaarheid, leven vanuit je waarden, werken aan vertrouwen en sterker worden van tegenslag. Je krijgt taal om lastige onderwerpen bespreekbaar te maken en je oefent vaardigheden die je direct kunt toepassen.

Kort

Het officiële Dare to lead™ programma in het Nederlands, begeleid door een ervaren trainer en Certified Dare to lead ™ facilitator. Onder evaluatie en kwaliteitscontrole van Brené Brown Education and Research Group en aangesloten bij de NOBCO en de NOBTA.

Duur: 5 dagen plus voorbereidingstijd, huiswerk, oefenen met andere deelnemers en Q&A’s.

Ontwikkelbehoeften van deelnemers

 • Je wilt je graag verder ontwikkelen als mens, professional, (aankomend) leider, begeleider of adviseur.
 • Je ziet moed in leiderschap en organisaties als must-have, niet als nice-to-have.
 • Je wilt bijdragen aan een cultuur van vertrouwen en betrokkenheid.
 • Je wilt een cultuurverandering in gang zetten, van gebrek aan verbinding, vertrouwen en samenwerking naar een cultuur waarin jezelf laten zien, moeilijke gesprekken aangaan, vertrouwen en integriteit de bedoeling zijn.
 • Je wilt duidelijkere en oprechtere gesprekken voeren.
 • Je wilt je kwetsbaarheid kunnen hanteren, in het bijzonder als het spannend wordt.
 • Je wilt je verder ontwikkelen om autonoom en integer te handelen, terwijl je rekening houdt met je opdracht, rol en verantwoordelijkheden.
 • Je wilt je inzicht in jezelf vergroten. En kunnen inzetten om moediger te zijn.
 • Je wilt je observatievermogen in het kijken naar anderen, een team en de organisatie vergroten.
 • Je wilt leren om een oordeel uit te stellen, nieuwsgierige vragen te stellen en lastige zaken op tafel te leggen.

En je bent nieuwsgierig naar

 • De vier vaardigheden van moed, en hoe je die in de praktijk kunt brengen.
 • Welke rol kwetsbaarheid en emoties spelen en waarom deze erkend, benoemd en gehanteerd moeten worden. ‘Embrace the suck’.
 • Hoe we ons harnas (h)erkennen zodat we minder vaak handelen vanuit niet-werkende reactiepatronen en bewust leren kiezen hoe we willen handelen en wie we willen zijn.
 • Gezamenlijke taal om te werken aan moedige organisaties waar het dragen van een harnas niét nodig is.
 • Hoe het kennen van jouw waarden en die van de organisatie, richting kan geven aan (moedig) handelen. Zodat die waarden niet enkel woorden zijn, maar zichtbaar worden in gedrag en de keuzes die je maakt.
 • Hoe duidelijkheid, grenzen en ruimhartigheid bijdragen aan een veilige werkomgeving.
 • Hoe de mate waarin je jezelf kent en jezelf met compassie behandelt, van wezenlijk belang is. ‘Wie we zijn is hoe we leiden’.
 • De anatomie van vertrouwen: wat draagt bij en wat vermindert vertrouwen? Wat betekent dat voor hoe we samenwerken en leidinggeven?
 • Leren ‘op te staan’ na een mislukking, tegenvaller of teleurstelling. Omdat precies dáár waar het fout ging, nieuwe kennis, wijsheid en veerkracht te vinden zijn, als je bereid bent te onderzoeken. Bovendien is de vaardigheid om weer op te staan nodig om steeds weer de moed te kunnen opbrengen om door te gaan.

Dare to lead™ 

Dare to lead™ heeft tot doel om moedig leiderschap, moedige teams en moedige organisaties te ontwikkelen.

Moed, zo blijkt uit jarenlang wetenschappelijk onderzoek, is een verzameling van vier vaardigheden die te leren, te meten en te observeren zijn en die je praktisch kunt toepassen in je werk. Het ontwikkelen van deze vier vaardigheden vormt de basis van dit leertraject dat is ontwikkeld door dr. Brené Brown en haar team. Brené Brown is o.a. bekend van de boeken De kracht van kwetsbaarheid, De moed van imperfectie en Dare to lead, vertaald als Durf te leiden.

Aan Dare to lead™ nemen, wereldwijd, huidige en toekomstige leiders en volledige organisaties of organisatieonderdelen deel: managers, team- en projectleiders, trainees, (organisatie-)adviseurs, directie, bestuur. Ook teams kunnen zich hiermee sterk ontwikkelen.

Waarom willen we moedig leiderschap ontwikkelen?

Als moedig leiderschap ontbreekt, zien we een aantal (cultuur)problemen waarmee organisaties over de hele wereld worstelen, onder meer:

 1. Lastige gesprekken, waaronder het geven van eerlijke, productieve feedback, worden vermeden. Met als gevolg een gebrek aan duidelijkheid, achter de rug om praten, minder vertrouwen en betrokkenheid.
 2. Er is een gebrek aan empathie en gevoel van verbondenheid.
 3. Als er iets misgaat, komen individuen en teams snel met ineffectieve en niet-duurzame oplossingen in plaats van tijd te nemen om te achterhalen wat nu werkelijk het probleem is.
 4. Niet genoeg mensen nemen verstandige risico’s of delen moedige ideeën om mee te gaan in veranderende eisen en een behoefte aan innovatie.

De gemeenschappelijke noemer van deze problemen is een gebrek aan moed. En de grootste belemmering voor moed is het harnas dat we aantrekken om ons te beschermen tegen kwetsbaarheid. Om moedig leiderschap te ontwikkelen, moeten we een cultuur creëren waarin het vanzelfsprekend is dat we elkaar open en nieuwsgierig tegemoet treden en lastige gesprekken aangaan. Een cultuur waarin het aantrekken van een harnas niet nodig is én niet beloond wordt. ­

De vier pijlers van moedig leiderschap:

1. Kunnen hanteren van kwetsbaarheid.

Moedige leiders gaan kwetsbaarheid niet uit de weg. Ze durven fouten te erkennen, iets niet te weten en hulp te vragen. Ze zijn aanspreekbaar op hun gedrag en gaan moeilijke gesprekken aan, ook als ze daar tegenop zien. Ze maken lastige emoties op het werk bespreekbaar. Ze spannen zich in om ruimhartig te kijken en nieuwsgierigheid in te zetten om relaties en processen te verbeteren.

2. Leven naar je waarden

Moedige leiders staan voor hun waarden. Ze weten wat voor hen belangrijk is. Ze gaan voor wat juist is in plaats van voor wat makkelijk, snel of tactisch is. Ze zijn in staat om hun (organisatie-)waarden tot uiting te brengen in hun dagelijks gedrag. Ze stellen grenzen die aangeven wat oké is en wat niet oké is en ze spreken anderen erop aan als die grens wordt overschreden. Ze weten wanneer ze in staat zijn om feedback te geven en zijn zich bewust van eigen defensief gedrag.

3. Vertrouwen opbouwen

Moedige leiders werken bewust aan het vergroten van vertrouwen in hun relaties, teams en organisatie. Ze weten welke zeven elementen cruciaal zijn om te bouwen aan vertrouwen en zijn zich bewust van gedrag dat vertrouwen beschadigt. Ze durven met anderen hierover het gesprek te voeren.

4. Veerkracht ontwikkelen: leren van tegenslag en fouten

Wie het risico neemt om moedig te zijn, ervaart teleurstelling. Moedige leiders weten welke stappen ze moeten zetten om daarvan te herstellen. De magie zit erin te willen leren over jezelf, de ander en de situatie. Moedige leiders doorzien hun eigen rol, trekken lessen uit de ervaring én durven - met die nieuwe ervaring- opnieuw te kiezen voor moed. Ze zijn in staat om hun emoties te managen, zodat hun emoties hun gedrag niet bepaalt. Ze weten dat moedig leiderschap voortdurend oefenen is en bejegenen zichzelf en anderen met compassie.

‘Wie je bent is hoe je leidt’

Het ontwikkelen van moed is tegelijkertijd sterk persoonlijk én een proces op niveau van organisatiecultuur. We relateren moedig leiderschap steeds aan de organisatie, je rol en wat je te doen staat, in individuele gesprekken, vergaderingen, teambijeenkomsten of momenten waar het ‘erop aan komt’. ‘Wie je bent is hoe je leidt’, één van de uitspraken van Brené Brown, wijst ons er terecht op dat je leiderschap direct gerelateerd is aan wie je bent, hoe jijzelf in het leven staat, en je mate van bewustzijn van je gevoeligheden, automatismen, voorkeuren en drijfveren. Leiderschap start bij jou als mens.

De toon van de training is reflectief, onderzoekend én praktisch. Met behulp van ‘theorie’, dialoog, (zelf)reflectie, video’s en opdrachten doorlopen we de materie. We gaan aan de slag met handvatten en taal die houvast geven om lastige situaties en gesprekken te onderzoeken en aan te gaan. We oefenen moedige gesprekken op basis van ingebrachte en algemeen herkenbare cases. Er wordt gebruik gemaakt van een speciaal voor dit programma ontworpen werkboek, naar keuze Nederlands- of Engelstalig en video-lessen door Brené Brown.

We oefenen verschillende vaardigheden, afgestemd op de leervragen van deelnemers en aan de hand van eigen casuïstiek. Bijvoorbeeld:

 • Vergroten van nieuwsgierigheid en luistervaardigheden.
 • Hanteren van ongemak, onzekerheid en risico.
 • Kalmte en empathie toepassen.
 • Grenzen aangeven terwijl je ook durft uit te gaan van een positieve intentie van de ander.
 • Feedback geven en ontvangen. Basishouding, herkennen van eigen gedrag, defensief reageren, de schuld geven, schuring verdragen.
 • Lastige gesprekken voeren. Eigen cases, basishouding en handvatten bespreken en oefenen.
 • Handvatten voor opstarten en samenwerken in een (project)team: veiligheid creëren, voorwaarden voor open communicatie en meer.

Programma

 • 4 live bijeenkomsten van 10:00-17:00 uur.
 • Looptijd: 3- 4 maanden.
 • Data: twee keer per jaar.
 • Locatie: regio Rotterdam, Utrecht of Hilversum.
 • 9 deelnemers.
 • Telefonische kennismaking
 • Schriftelijke intake
 • Daring Leadership Assessment. Meet individuele vaardigheden en leerpunten op de vier vaardigheden van moed.
 • Voorbereiding en huiswerk (1-2 uur p/w), intervisie (niet begeleid, 4 x), 3 online calls (60 min.)
 • Voorbereiding en tussentijdse opdrachten: lezen Durf te leiden-boek, artikelen, podcasts, video’s, praktijk-uitdagingen, reflectie.
 • 1 telefonische privé sessie van ongeveer 45 min.
 • Video’s exclusief door Brené Brown ontwikkeld voor het Dare to lead-programma.
 • Deelnemers die het volledige programma hebben doorlopen, ontvangen een (digitale) badge ‘Dare to lead Trained’ om op LinkedIn te plaatsen.
 • Vragen per e-mail voor het ondersteunen van toepassing ‘on the job’.
 • Online evaluatie door Brené Brown Education and Research Group.
 • Begeleider Mieke Coupé, erkend Dare to lead ™ facilitator door Brené Brown.

Wil je iemand spreken die de training heeft gedaan?
Ervaringen van anderen opvragen?
Vraag ernaar door een bericht te sturen.

9,3
Gemiddeld cijfer voor Dare to lead™ - Durf te leiden™
Gebaseerd op 3 ervaringen
starstarstarstarstar_half
Tonnie Van der Meer
beleidsadviseur overheid/coach
9
Dare to lead™ - Durf te leiden™

"Mieke heeft ons in 2 dagen (incompany) het gedachtegoed kunnen meegeven waarbij alles aan bod kwam wat van belang is. Ze deed dat op een prettige helder manier, met ruimte voor vragen en reflectie (ondanks de tijdsdruk). Daarnaast is Mieke een warm en fijn persoon." - 13-04-2023 08:47

"Mieke heeft ons in 2 dagen (incompany) het gedachtegoed kunnen meegeven waarbij alles aan bod kwam wat van belang is. Ze deed dat op een pre… alles lezen - 13-04-2023 08:47

starstarstarstarstar
Malou van Buiten
Medior Planningsadviseur
10
Dare to lead™ - Durf te leiden™

"Deze training heeft geen vooraf besloten vaststaand script, rollenspellen of acteurs maar zorgt ervoor dat je gaat vertragen, bewust wordt en zelf gaat nadenken. Mieke zorgt ervoor dat dit op jouw eigen manier in jouw eigen tempo gebeurt. Ze biedt een veilige omgeving zodat je echt kan gaan puzzelen waar het hem voor jou persoonlijk in zit. Dat maakt deze training zo waardevol. Daardoor blijf ik hier elke dag in kleine stapjes nog steeds mee bezig op mijn werk maar ook privé." - 09-02-2023 09:02

"Deze training heeft geen vooraf besloten vaststaand script, rollenspellen of acteurs maar zorgt ervoor dat je gaat vertragen, bewust wordt e… alles lezen - 09-02-2023 09:02

starstarstarstarstar_half
Marloes Godijn
9
Dare to lead™ - Durf te leiden™

"Goede, diepgaande training om meer bewust te worden van je eigen worstelingen als het gaat om moedige gesprekken voeren. Nadruk ligt op gevoelens, empathie, zelfvertrouwen en veerkracht. Mieke zorgde vanaf het begin voor een veilige omgeving waar iedereen zich gehoord voelde, en nam ook de tijd om in te gaan op input vanuit de groep. Als je openstaat om van jezelf te leren, heb je veel aan deze training. Enig feedback puntje is dat er niet per se veel op ''leiderschap'' ingaat - de technieken die je leert kan je vrijwel overal op werk en privé toepassen en is in mijn ervaring niet erg specifiek voor leiderschap / koppelt er ook geen casussen of rollenspellen aan bijvoorbeeld. Maar los daarvan, kan deze training een groot verschil maken in hoe je je opstelt bij lastige gesprekken (en gevoelens), wat heel waardevol is." - 06-02-2023 10:59

"Goede, diepgaande training om meer bewust te worden van je eigen worstelingen als het gaat om moedige gesprekken voeren. Nadruk ligt op gevo… alles lezen - 06-02-2023 10:59

Er zijn nog geen veelgestelde vragen over dit product. Als je een vraag hebt, neem dan contact op met onze klantenservice.

Download gratis en vrijblijvend de informatiebrochure

(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)

Heb je nog vragen?

(optioneel)

Aanmelden voor nieuwsbrief

We slaan je gegevens op om je via e-mail en evt. telefoon verder te helpen.
Meer info vind je in ons privacybeleid.