Trainersopleiding Creatief Denken

Niveau
Tijdsduur
Logo van De Academie voor Innovatief Trainen
Opleiderscore: starstarstarstarstar_half 8,9 De Academie voor Innovatief Trainen heeft een gemiddelde beoordeling van 8,9 (uit 194 ervaringen)

Tip: meer info over het programma, startdatum, prijs, en inschrijven? Download de brochure!

9,5
Gemiddeld cijfer voor Trainersopleiding Creatief Denken
Gebaseerd op 8 ervaringen Lees alle ervaringenchevron_right
starstarstarstarstar_half
Mignon Copray
trainer
9
Trainersopleiding Creatief Denken

"Een inspirerende en leerzame training. Ik vond het geweldig om te leren hoe je anderen creatief kan laten denken aan de hand van tools. Er werden veel praktijkvoorbeelden gebruikt en dat maakt het ook gelijk toepasbaar in de praktijk. Mooie locatie en goeie sfeer in de groep. " - 01-05-2018 18:38

"Een inspirerende en leerzame training. Ik vond het geweldig om te leren hoe je anderen creatief kan laten denken aan de hand van tools. Er w… alles lezen - 01-05-2018 18:38

Startdata en plaatsen

Er zijn nog geen startdata bekend voor dit product.

Beschrijving

Creatief Denktrainingen faciliteren is een vak. Een vak dat je kunt leren. In deze opleiding leer je de basisvaardigheden van het creatief en innovatief denken. Je leert een aantal breed inzetbare basistools, je leert deze met groepen in te zetten en hiermee geheel nieuwe ideeën te genereren.   

De opleiding bestaat uit 6 dagen (12 dagdelen): woensdag 12 en donderdag 13 september, woensdag 26 en donderdag 27 september en woensdag 3 en donderdag 4 oktober.

Op de laatste dag sluit je de opleiding af met een examen. Na dit examen heb je kennis van de basistools Creatief Denken en weet je hoe je deze moet toepassen om sessies te begeleiden waarin je samen met mensen nieuwe ideeën genereert.

N…

Lees de volledige beschrijving

Veelgestelde vragen

Heb je een vraag? Onze adviseurs helpen je graag. Bel ons op 085 7440830 of e-mail naar info@springest.nl.

Creatief Denktrainingen faciliteren is een vak. Een vak dat je kunt leren. In deze opleiding leer je de basisvaardigheden van het creatief en innovatief denken. Je leert een aantal breed inzetbare basistools, je leert deze met groepen in te zetten en hiermee geheel nieuwe ideeën te genereren.   

De opleiding bestaat uit 6 dagen (12 dagdelen): woensdag 12 en donderdag 13 september, woensdag 26 en donderdag 27 september en woensdag 3 en donderdag 4 oktober.

Op de laatste dag sluit je de opleiding af met een examen. Na dit examen heb je kennis van de basistools Creatief Denken en weet je hoe je deze moet toepassen om sessies te begeleiden waarin je samen met mensen nieuwe ideeën genereert.

Na deze opleiding is het mogelijk om tegen gereduceerd tarief van € 1.500 extra deel te nemen aan de Masterclass Creatief Denken in Barcelona van zo 14 - do 18 oktober (normale prijs is € 3.950). 

Cirkeldenken en Creatief Denken

Of we het willen of niet, we zijn allemaal geneigd om steeds op dezelfde manier over hetzelfde probleem na te denken en komen zo dus ook steeds weer op dezelfde oplossing. Dit noemen we Cirkeldenken. Op deze manier blijven we steken in vaste gedachtepatronen en komen we niet verder.

Creatief Denken kan ons helpen om hieruit te komen. Door concrete tools aan te reiken die je helpen om van gebaande paden af te wijken, uit het gareel te lopen en dingen te bedenken die nog nooit iemand bedacht heeft, kom je in gebieden in de hersenen terecht waar echte ontdekkingen gedaan kunnen worden.
In deze tijd is er heel veel behoefte aan het vinden van nieuwe wegen, nieuwe organisatiestructuren, nieuwe oplossingen en nieuwe producten. Hiervoor moeten mensen patroondoorbrekend en out of the box leren denken. De vraag naar goede innovatieve brainstorms en creatieve denksessies van hoog niveau neemt dan ook hand over hand toe. Zo ook de vraag naar goed opgeleide trainers en facilitators. 


De opleiding Creatief Denken aan de Academie voor Innovatief Trainen behoort tot de hoogst gewaardeerde opleidingen op dit gebeid en geeft je een goede en stevige basis om hiermee in de praktijk aan de slag te gaan. Tevens kan je je met deze basis verder specialiseren in dit vak (zie ook Verdiepingsopleiding).

TotalBrainBox-methode

Wij geven Creatief Denken volgens de TotalBrainBox-methode. Deze methode, die we zelf ontwikkeld hebben, is in 2009 door de Universiteit van Twente geaccrediteerd. Het unieke van deze methode is dat deze voor iedereen toegankelijk is en op elke situatie kan worden toegepast. Met de TotalBrainBox-methode kun je zowel creatief OutBox (“out of the box”) als creatief InBox leren denken. Het is daarom zowel geschikt voor associatieve, vrije denkers als voor mensen die logisch denken.

OutBox-denken

Het Out of the Box denken is erop gericht om direct buiten de gebaande paden te denken, veel nieuwe ideeën te genereren en door middel van allerlei OutBox-denktechnieken ideeën te bedenken waar je anders niet op zou komen. Dit denken is primair gericht op verruiming (divergentie) en pas in tweede instantie op selectie (convergentie). Het stimuleert de deelnemer om direct zoveel mogelijk ruimte in hun denken te nemen en pas in tweede instantie terug te keren naar de oorspronkelijke vraagstelling. De TotalBrainBox-methode heeft tientallen OutBox-tools om dit denken te stimuleren.

InBox-denken

Het InBox-denken daarentegen gaat uit van het “Closed World” principe en daagt de deelnemer uit om een oplossing van een probleem te bedenken, die eigenlijk al binnen de bestaande probleemsituatie voorhanden is. Bij het InBox-denken blijf je dus juist dicht bij de probleemsituatie zelf en ga je met behulp van verschillende tools (denkrichtingen) na hoe je slimmer en creatiever met de bouwstenen van de probleemsituatie zelf kan omgaan. Waar OutBox-denken vooral “vrij-denken” stimuleert, is InBox-denken meer “begeleid denken”. 


Inhoud van de opleiding 

In deze opleiding behandelen we verschillende blokken:

Basis Creatief Denken (wo 12 sept)
In dit basisblok worden de algemene principes van Creatief Denken uitgelegd en wordt informatie behandeld over de Hersenwerking (hersentest, links/rechts dominantie, kleurprofilering). De eerste basistools van de TotalBrainbox-methode behandeld en het verschil tussen InBox- en OutBox Denken komt aan de orde.

Patroondoorbrekend Denken (do 13 sept)
In deze module gaan we "out of the box denken" en leren we een aantal breed toepasbare OutBox-tools. De nadruk ligt op tools die het normale denken en de gebruikelijke denkpatronen doorbreken. En je in verschillende gedachten-experimenten dwingen om nieuwe wegen in je denken te bewandelen. Ook leren we hoe met Doorbraakdenken een nieuw, maar ook daadwerkelijk haalbaar idee kan worden bedacht en uitgewerkt.
De deelnemers gaan ook zelf voor de groep staan en er wordt een begin gemaakt met het leren begeleiden van sessies Creatief Denken.

Doorbraak Denken (wo 26 sept)
Hier leer je een aantal tools, die een doorbraak in het denken kunnen forceren. Het zijn OutBox-tools, die je in verschillende gedachte-experimenten dwingen om nieuwe wegen in je denken te bewandelen.

Innovatief Denken (do 27 sept)
In het blok Innovatief Denken maken we een begin met het bedenken van allerlei innovaties met behulp van het InBox-denken. Dit denken is uitermate geschikt om op allerlei verschillende manieren vanuit bestaande producten en diensten nieuwe innovatieve producten te bedenken of om bestaande situaties slimmer in te richten vanuit elementen waar we nog niet eerder aan gedacht hebben. 

Oefenen met praktijksituaties en wanneer welke tool (wo 3 okt)
We besteden één blok geheel aan de vraag wanneer je welke tool inzet en waarom. We bespreken veel vraagstellingen die we in de praktijk bij onze klanten tegen zijn gekomen en we bespreken de vraag welke tools wel en welke niet geschikt zijn voor de betreffende vraagstelling.

Examens (do 4 okt)
Aan het eind van de opleiding houden we de examens waarbij elke deelnemer een specifieke opdracht krijgt om een korte sessie Creatief Denken te geven. We sluiten de opleiding af met de uitreiking van het certificaat Creatief Denken van de Academie voor Innovatief Trainen.

Wat is een tool?

Een tool is in feite niet anders dan een gedachtenexperiment. Daarbij ga je de (probleem)situatie waar je een oplossing voor zoekt op een specifieke manier veranderen en onderzoek je hoe je in die veranderende situatie tegen het probleem of de vraag aankijkt en welke oplossing je dan kan bedenken. Vervolgens ga je na hoe je de oplossingen die je met behulp van het betreffende tool bedacht hebt, ook kan gebruiken voor de reele probleemsituatie. 
De TotalBrainBox-methode kent meer dan 100 verschillende tools. Elk tool daagt uit tot specifiek gedachtenexperiment. Elk tool staat dus voor een andere denkrichting en een andere specifieke manier van kijken. Door bij een vraag meerdere tools te gebruiken, kan je die vraag dus op meerdere manieren benaderen en hiervoor dus ook meerdere oplossingen bedenken. 
De TotalBrainBox-methode is een open methode. Er worden voortdurend nieuwe tools bedacht en ontwikkeld.

Voorbeeld

Een bedrijf heeft een ziekteverzuim van 7% en het lukt maar niet dit terug te brengen naar een acceptabele 5%. Het bedrijf heeft al alles geprobeerd. Met het tool “Verergeren” kun je het gedachte-experiment doen, dat het verzuim niet 7% is, maar 15%. Wat zou het bedrijf doen als dat de werkelijke situatie was? Welke maatregelen zouden dan bedacht kunnen worden om het verzuim naar beneden te krijgen?


Data en locatie

De lesdagen zijn:

  • woensdag 12 september
  • donderdag 13 september
  • woensdag 26 september
  • donderdag 27 september
  • woensdag 3 oktober
  • donderdag 4 oktober

Al deze lesdagen zijn van 10 – 13 uur en van 14-17 uur in Arnhem. De opleiding vindt plaats op onze InspiratieKamers in Arnhem. Deze liggen in het Arnhemse Spijkerkwartier en zijn makkelijk per openbaar vervoer bereikbaar (loopafstand van station Arnhem CS en Arnhem Velperpoort). In deze buurt zijn een ruim aantal gelegenheden aanwezig om tussen de middag te lunchen. Je kunt ook zelf lunch meenemen en op de locatie gebruiken. Koffie en thee zijn de hele dag beschikbaar, alsmede een drankje na afloop van de lesdag. 

Algemene info

Het studiemateriaal is gratis en wordt op de eerste dag van de opleiding verstrekt. De studiebelasting van deze opleiding is ong. 22 uur. Dat is incl. alle opleidingsdagen en het voorbereiden van specifieke opdrachten. Een examenpoging mag 1 keer worden herkanst. Dit wordt in overleg met de deelnemer gepland en afgesproken. Het instroomniveau van deze opleiding is HBO, maar de opleiding staat ook open voor MBO-ers.

Overnachtingen

Tijdens de aaneengesloten opleidingsdagen in Arnhem kun je als je dat wilt overnachten in Hotel Modez in Arnhem, op loopafstand van de InspiratieKamers. Dit trendy hotel heeft 20 kamers, die elk op eigenwijze zijn ingericht en gestyled door een beroemde Nederlandse modeontwerper en vormgever. Kosten voor een overnachting bij Modez bedragen ong. € 90.- p.p. per nacht. Boeken bij Modez kan via de website van Modez of door te bellen 026-4420993. De overnachtingskosten bij Modez zijn niet in de opleidingsprijs inbegrepen. Uiteraard kun je je overnachting zelf ook op een andere manier regelen of gewoon thuis gaan slapen natuurlijk. Bij het weekenden in Bant overnacht je in de trainingslocatie daar.

Masterclass Creatief Denken in Barcelona (zo 14 - do 18 okt)
Als vervolg op de Trainersopleiding Creatief Denken in Nederland kunnen deelnemers ook direct verder gaan met de Masterclass Creatief Denken in Barcelona. Dat kan tegen een gereduceerd tarief van € 1.500 (normale prijs is € 3.950).  
Inspiration Company is marktleider op het gebied van Creatief en Innovatief Denken in Nederland. De Academie voor Innovatief Trainen werkt nauw samen met Inspiration Company. Trainers van dit trainingsbureau geven elk jaar een paar keer een Masterclass Creatief Denken op verschillende plaatsen (Dubai, Marrakech, Barcelona).
Zo ook het komend najaar van 14 - 18 oktober a.s. in Barcelona. Deze Masterclass is geschikt voor iedereen die zich in zeer korte tijd op topniveau wil specialiseren in creatief en innovatief denken. Deze Masterclass is de beste op dit gebied in Europa.

9,5
Gemiddeld cijfer voor Trainersopleiding Creatief Denken
Gebaseerd op 8 ervaringen
starstarstarstarstar_half
Mignon Copray
trainer
9
Trainersopleiding Creatief Denken

"Een inspirerende en leerzame training. Ik vond het geweldig om te leren hoe je anderen creatief kan laten denken aan de hand van tools. Er werden veel praktijkvoorbeelden gebruikt en dat maakt het ook gelijk toepasbaar in de praktijk. Mooie locatie en goeie sfeer in de groep. " - 01-05-2018 18:38

"Een inspirerende en leerzame training. Ik vond het geweldig om te leren hoe je anderen creatief kan laten denken aan de hand van tools. Er w… alles lezen - 01-05-2018 18:38

starstarstarstarstar_half
Alies Dorgelo
Eigenaar bij Alies Dorgelo - trainer & facilitator
9
Trainersopleiding Creatief Denken

"Goede praktische training in kleine setting op een heel mooie locatie. In 3 dagen veel geleerd over denkpatronen en hoe deze met de juiste tools te doorbreken. Veel gedaan en ervaren. Toffe trainers met veel ervaring (veel praktijkvorbeelden!) die elkaar qua persoonlijkheid ook perfect aanvulden. Aanrader voor wie anders wil leren kijken of anderen dit wil leren!" - 29-04-2018 16:22

"Goede praktische training in kleine setting op een heel mooie locatie. In 3 dagen veel geleerd over denkpatronen en hoe deze met de juiste t… alles lezen - 29-04-2018 16:22

starstarstarstarstar
Bert
10
Trainersopleiding Creatief Denken

"In november heb ik de trainersopleiding creatief denken afgerond.Deze opleiding geeft je erg veel tools en technieken om groepen mensen te prikkelen op een andere manier te laten kijken naar problemen of vraagstukken. De trainers proberen zo veel mogelijk aan te sluiten bij de dagelijkse praktijk van elke cursist waardoor alles wat je leert ook meteen ingezet kan worden.Het was een zeer zinvolle, boeiende en inspirerende opleiding. " - 28-05-2013 08:58

"In november heb ik de trainersopleiding creatief denken afgerond.Deze opleiding geeft je erg veel tools en technieken om groepen mensen te p… alles lezen - 28-05-2013 08:58

starstarstarstarstar_half
rob c
marketing
9
Trainersopleiding Creatief Denken

"deze opleiding geeft je op een fantastische manier inzicht in de menselijke mogelijkheden met betrekking tot craeatieve processen en het oplossen van problemen. Met de aangereikte tools kun je direct zelf aan de slag in de meest diverse omstandigheden. gewoon doen!" - 29-06-2012 20:03

"deze opleiding geeft je op een fantastische manier inzicht in de menselijke mogelijkheden met betrekking tot craeatieve processen en het opl… alles lezen - 29-06-2012 20:03

starstarstarstarstar
Foka der Nederlanden
10
Trainersopleiding Creatief Denken

"Deze opleiding was superinnovatief :) Verruimend, helder, toepasbaar. Ik heb het al een kadootje voor mijzelf ervaren!

Geeft energie." - 29-06-2012 11:23

"Deze opleiding was superinnovatief :) Verruimend, helder, toepasbaar. Ik heb het al een kadootje voor mijzelf ervaren! Geeft energie. " - 29-06-2012 11:23

starstarstarstarstar
Erik van Woudenberg
10
Trainersopleiding Creatief Denken

"Naast leuk en leerzaam ook erg concreet en grijpbaar. Ik leerde een breed vocabulair aan technieken om brainstormsessies naar een hoger nivo te brengen. Zowel op het gebied van sturen van groepen, als op het inhoudelijk dieper gaan in brainstorms. Een aanrader!" - 28-06-2012 20:43

"Naast leuk en leerzaam ook erg concreet en grijpbaar. Ik leerde een breed vocabulair aan technieken om brainstormsessies naar een hoger nivo… alles lezen - 28-06-2012 20:43

starstarstarstarstar
Dénise
Communicatie adviseur
10
Trainersopleiding Creatief Denken

"Een praktische training: ik heb tools leren gebruiken, meerdere keren voor de groep gestaan, een stage gedaan bij een groot evenement, cases uit mijn eigen organisatie ingebracht. De sfeer was goed, met dank aan de trainers van de Inspiration Company.

Als ik dan toch iets negatiefs moet zeggen is het de bereikbaarheid van de locatie. Er is nl geen gratis parkeergelegenheid in de buurt." - 28-06-2012 11:10

"Een praktische training: ik heb tools leren gebruiken, meerdere keren voor de groep gestaan, een stage gedaan bij een groot evenement, cases… alles lezen - 28-06-2012 11:10

starstarstarstarstar_half
Jaap van Beugen
8,6
Trainersopleiding Creatief Denken

"Zeer inspirerende en waardevolle training waarin je echt leert om buiten de eigen box te kijken. Ik kan heel veel met de tools ik heb geleerd en vindt het jammer dat het weer voorbij is. " - 12-09-2011 20:09

"Zeer inspirerende en waardevolle training waarin je echt leert om buiten de eigen box te kijken. Ik kan heel veel met de tools ik heb geleer… alles lezen - 12-09-2011 20:09

Heb je een vraag? Onze adviseurs helpen je graag. Bel ons op 085 7440830 of e-mail naar info@springest.nl.

Download gratis en vrijblijvend de informatiebrochure

Aanhef
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
infoEr is een telefoonnummer vereist om deze informatieaanvraag in behandeling te nemen. (optioneel)
(optioneel)

Heeft u nog vragen?

(optioneel)