Strategisch handelen: strategisch denken en tactisch doen

Type product
Tijdsduur
Trainer
Wilga Janssen

Strategisch handelen: strategisch denken en tactisch doen

De Kunst van Anders
Logo van De Kunst van Anders

Tip: incompany training nodig? Vraag een offerte aan bij meerdere aanbieders!

Beschrijving

Heb je soms het gevoel dat je ogen in je rug moet hebben? Voel je je soms een schaap dat als het even niet op let, naar de slachtbank gebracht wordt? Weet je en merk je dat er (onderhuids) allerlei belangen en spelletjes spelen waar je niet echt grip op hebt maar wel mee moet dealen? Ervaar je sommige van de mensen met wie je moet werken als onbetrouwbaar? Speelt beleid|politiek met zijn steeds wisselende belangen en tijdelijke coalities een rol in je werk al adviseur, projectleider of procesleider? Werk je aan een project|programma|opdracht waarin je moet laveren tussen allerlei (ook nog wisselende) partijen en belangen? Dan wordt het hoog tijd dat je leert om (nog beter) strategisch en tac…

Lees de volledige beschrijving

Veelgestelde vragen

Er zijn nog geen veelgestelde vragen over dit product. Als je een vraag hebt, neem dan contact op met onze klantenservice.

Heb je soms het gevoel dat je ogen in je rug moet hebben? Voel je je soms een schaap dat als het even niet op let, naar de slachtbank gebracht wordt? Weet je en merk je dat er (onderhuids) allerlei belangen en spelletjes spelen waar je niet echt grip op hebt maar wel mee moet dealen? Ervaar je sommige van de mensen met wie je moet werken als onbetrouwbaar? Speelt beleid|politiek met zijn steeds wisselende belangen en tijdelijke coalities een rol in je werk al adviseur, projectleider of procesleider? Werk je aan een project|programma|opdracht waarin je moet laveren tussen allerlei (ook nog wisselende) partijen en belangen? Dan wordt het hoog tijd dat je leert om (nog beter) strategisch en tactisch te handelen en communiceren.

Wat wij daarmee bedoelen?

  • Altijd eerst de situatie onderzoeken en analyseren aan de hand van ons handvat 'de speelveld analyse en de krachtenveld analyse'.
  • En tot 10 tellen (en misschien tot 10.000) voordat je wat doet.
  • Niet in je kaarten laten kijken. Ofwel: voorzichtig zijn met wat je communiceert.
  • Tactisch handelen dus je tegenstanders op een ander been zetten en je medestanders nog iets meer aan je verbinden en verplichten.
  • Elke kans benutten om de situatie in je voordeel te beïnvloeden zonder de langere termijn uit het oog te verliezen.

Door op deze manier te werken, leer je strategisch beïnvloeden.
Dat klinkt onaardig, ongewenst, ongeoorloofd? Dat is helemaal waar als je met een groep vertrouwde mensen gezamenlijk werkt aan een doel waar je allemaal vierkant achterstaat. In zo 'n situatie kun je open en eerlijk communiceren. Natuurlijk heeft dat ook mijn voorkeur. Op die manier samenwerken levert immers meer plezier, vertrouwen en succes op de langere termijn.

Maar helaas is dat niet altijd te praktijk. Zeker niet in tijden waarin de budgetten en het aantal banen krap zijn. En ook niet in situaties waarin er grote en tegengestelde belangen op het spel staan en het persoonlijk afbreuk risico voor mensen groot is. In die situaties waarin ook anderen het spel af en toe 'vuil spelen', moet ook jij je mannetje staan en strategisch beïnvloeden.

Wij willen je graag leren hoe je dat doet. Zodat ook jij je kunt weren in moeilijke situaties. We leren je dat, door in workshops|training en/of persoonlijke coaching met behulp van ons handvat 'de speelveld analyse en de krachtenveld analyse' te kijken naar je eigen praktijksituaties.

Vervolgens gaan we met behulp van de communicatie-gereedschappenkist experimenteren met communicatietactieken zodat je flexibel, wendbaar en weerbaar bent en blijft. Natuurlijk vraagt strategisch en tactisch handelen en communiceren veel oefening en ervaring. Wij helpen je graag om de inzichten en vaardigheden die je daarvoor nodig hebt, aan te scherpen, te verdiepen en te verbreden. En we helpen je met 'just-in-time-coaching' graag bij de problemen, dilemma's en kansen die je in het werk tegen komt.

In onze aanpak staat jouw integriteit & je weerbaarheid centraal. Ons doel is niet om je te helpen een manipulatieve schurk te worden :-). Wel om je te leren om, ook in complexe en spannende situaties je doelen zo goed mogelijk te realiseren.

Ervaringen van deelnemer |gecoachte

Ik ben 1,5 jaar geleden gevraagd om het programmamanagement over te nemen van een nationaal programma wat een regionale uitvoering kent. Mijn opdrachtgever is een samenwerkingsverband van 9 bestuurders van overheden met daarom heen een schil van vrijwilligers, ondernemers, belanghebbenden. Een prachtige, complexe en unieke opgave. Met een uitvoeringsbudget van 27 miljoen. Een team aansturen, lobbyen voor het programma en het programmanmanagement was voor mij een nieuwe stap. Coaching heeft mij het volgende opgeleverd: Je zelf nog beter leren kennen: waar ben je goed en wat kan altijd beter; theorieën: netwerk denken, teambuilding, speelvelden overzien, analyseren van gedrag;door middel van Helikoterview: analyseren van diverse vraagstukken en bijhorend netwerk.
Ik heb de coaching ervaren als: zeer professioneel, persoonlijk, doelgericht. In persoonlijke gesprekken, per mail of via skype kon diverse vraagstukken (van theorie, praktijk of persoonlijke vragen) worden voorgelegd. Via scherpe vragen wist Wilga zowel je inhoudelijk als procesmatige verder te brengen. Ik waardeer zeer de openheid, haar inhoudelijk expertise op vlak van menselijk gedrag, coaching/persoonlijke ontwikkeling.Fieke van der Leest, programmamanager.

Wil je je graag inlezen in het onderwerp?

In mijn boekenkast staan o.a.

'De 48 wetten van de macht', van Robert Greene
'Omgaan met macht, ons gedrag met en tegen elkaar', van Mauk Mulder
'Hoe word ik een rat?, de kunst van konkelen en samenzweren', van Joep Schrijvers
'Invloed', van Robert B. Cialdini
'Macht, van instinct tot integriteit', van Oscar David
'Onderhandelen met lastige mensen', van William L. Ury
'Zo krijgt u alles van iedereen gedaan"van Drs. Jeffrey Wijnberg
Ook kranten, tijdschriften of tv kunnen je mooie inzichten en handige tips opleveren.

Wil je graag vast oefenen?

Begin dan met het helemaal onder de knie krijgen van gespreksvaardigheden. Probeer ze uit en kijk welke invloed je er mee kunt hebben. Op onze site vind je allerlei artikelen met communicatietips. 

Leren van anderen?

Voor wie er oog voor heeft, valt er veel te leren van andere mensen uit je directe omgeving. Vooral als je je niet laat meeslepen door je gevoelens maar kritisch en nuchter blijft kijken naar:

  • Wat is hier de situatie, wat speelt er, welke belangen spelen een rol, welke historie en relatie hebben deze mensen met elkaar, wat speelt er nog op de achtergrond?
  • Welk gedrag zet de ander in? Welke communicatie- en beïnvloedingstechnieken gebruikt de ander?
  • Wat is het effect hiervan?
  • EN: waar wordt je zelf door beïnvloed? Wat is het effect van acties van anderen op jou? Wat is het effect van reclame en andere promoties op jou? Denk niet te snel 'ik ben niet beïnvloedbaar'. Want dan heb je het bij het verkeerde eind. Wij mensen zijn allemaal sociale wezens en daarmee beïnvloedbaar. Je gaat het spel ook beter spelen als je weet waarmee en hoe je zelf beïnvloed wordt!

Ook interessant om naar te kijken: NCIS Los Angeles. Deze crime fighters zetten niet alleen hun wapens in. Ze gebruiken ook allerlei beïnvloedingstechnieken waarmee ze de criminelen op het gewenste been zetten.

Maatwerk

Wij maken altijd programma’s op maat. Dat betekent dat we de ruimte hebben om te werken met groepen vanaf 1 persoon! Trainen en coachen, theorie en praktijk gaan zo hand in hand. We hebben ook een 3 maands 'high speed' en een 'in-zes-maanden-strateeg' aanpak voor je ontwikkeld.

Geïnteresseerd?

Ben je geïnteresseerd en zou je graag meer willen weten wat wij voor je kunnen doen? Neem dan contact op met Wilga Janssen via w.janssen@dekunstvananders.nl of via 06 55 79 78 32

Kijk op deze pagina op onze site voor artikelen met direct toepasbare tips, ook over strategisch handelen:

http://www.dekunstvananders.nl/gratis-artikelen-communicatie-gespreksvaardigheden-vitaliteit-leren-persoonlijke-ontwikkeling/

Er zijn nog geen ervaringen.

Deel je ervaring

Heb je ervaring met deze cursus? Deel je ervaring en help anderen kiezen. Als dank voor de moeite doneert Springest € 1,- aan Stichting Edukans.
Wilga Janssen
Wilga Janssen
Wilga Janssen, senior coach|trainer 'persoonlijke invloed'

Er zijn nog geen veelgestelde vragen over dit product. Als je een vraag hebt, neem dan contact op met onze klantenservice.