Cursus Clo3D voor mode

Niveau
Tijdsduur
Logo van Designersupport
Opleiderscore: starstarstarstarstar 9,5 Designersupport heeft een gemiddelde beoordeling van 9,5 (uit 4 ervaringen)

Tip: meer info over het programma, prijs, en inschrijven? Download de brochure!

Startdata en plaatsen

Er zijn nog geen startdata bekend voor dit product.

Designersupport biedt haar producten standaard aan in de volgende regio's: Almere / Lelystad, Amersfoort, Amsterdam, Antwerpen, Apeldoorn, Arnhem, Assen, Deventer, Drachten, Ede, Haarlem, Hilversum, Nijmegen, Utrecht, Zwolle

Beschrijving

De behoefte om het kleding ontwerp om te zetten naar een 3D presentatie wordt steeds groter. Er bestaat een grote hoeveelheid mogelijkheden om dat te doen. Designersupport kiest voor het 3D programma dat de meeste ervaring, flexibiliteit en mogelijkheden biedt op dit gebied genaamd Clo3D. Onze cursus wordt verzorgd door een specialist die voor 3D animatie is opgeleid aan de Hoge School voor de Kunsten in Utrecht. De cursus vind plaats in twee lesdagen achter elkaar. Wij gaan er vanuit dat u een achtergrond met mode hebt en begrijpt hoe kleding patronen in elkaar zitten. De patronen en oefenmodellen tijdens de cursus worden door ons aangeleverd. Het enige waar u voor hoeft te zorgen is een ei…

Lees de volledige beschrijving

Veelgestelde vragen

Er zijn nog geen veelgestelde vragen over dit product. Als je een vraag hebt, neem dan contact op met onze klantenservice.

Nog niet gevonden wat je zocht? Bekijk deze onderwerpen: Flexibiliteit, Aanpassingsvermogen, Improvisatie, Stressbestendigheid en Civiele techniek.

De behoefte om het kleding ontwerp om te zetten naar een 3D presentatie wordt steeds groter. Er bestaat een grote hoeveelheid mogelijkheden om dat te doen. Designersupport kiest voor het 3D programma dat de meeste ervaring, flexibiliteit en mogelijkheden biedt op dit gebied genaamd Clo3D. Onze cursus wordt verzorgd door een specialist die voor 3D animatie is opgeleid aan de Hoge School voor de Kunsten in Utrecht. De cursus vind plaats in twee lesdagen achter elkaar. Wij gaan er vanuit dat u een achtergrond met mode hebt en begrijpt hoe kleding patronen in elkaar zitten. De patronen en oefenmodellen tijdens de cursus worden door ons aangeleverd. Het enige waar u voor hoeft te zorgen is een eigen laptop met Clo3D.

Het is mogelijk om een gratis dertig dagen proefversie van de Clo3D website te downloaden. 

COMPUTEREISEN

Gaat u speciaal voor Clo3D een laptop aanschaffen en heeft u advies nodig. Die geven wij met alle plezier. 

Met een laptop met een NVIDIA GTX 1650 videokaart kom je al aardig goed weg. Maar meer (RTX) is natuurlijk aan te bevelen. 

Kijk op de website van Clo3D voor de exacte systeemeisen (wij kunnen hier helaas geen link plaatsen). 

BEHANDELDE ONDERWERPEN

 • Interface (settings, navigatie, object browser etc.)
  • Als eerste gaan wij het uiterlijk van het programma, 'de interface' onder de loep nemen. Hoe stel je Clo in, hoe navigeer je door het programma en bijvoorbeeld, hoe gebruik je de 'object browser' etc. 
 • Patroonteken- en editing tools
  • Clo3D is speciaal gemaakt om kleding in 3D te maken op basis van patroondelen. Precies zo als je kleding in het echt in elkaar zou naaien. Daar komen gereedschappen voor patroontekenen bij kijken die wij hier gaan behandelen. 
 • Patronen importeren en editen
  • Meestal zal je digitale patronen hebben getekend in een andere CAD programma. Dat kan zijn 'Lectra, Gerber, Pattern Maker, Grafisch en ga zo maar door. Die programma's kunnen het patroon exporteren naar DXF. Het is ook heel goed mogelijk om patronen te tekenen in Adobe Illustrator. Een Adobe Illustrator bestand is als zodanig in Clo te importeren. Ook Adobe Illustrator artworks en textiel repeats zijn in deze hoedanigheid rechtstreeks te importeren. Daarom zijn CAD patronen gemaakt in Adobe Illustrator uitermate geschikt. 
 • Naaien en simuleren
  • Zodra het patroon in Clo aanwezig is, dan worden de patroondelen aan elkaar gestikt. Je wijst zeg maar aan welke naden aan elkaar horen. EN zodra je dat hebt gedaan, dan ga je 'simuleren'. Het programma gaat dan uitrekenen hoe de aan elkaar genaaide patroondelen er in 3D uit zien. 
 • Speciale patroonwaarden: Vouwen, elastiek, pressure
  • Een eenvoudig jurkje in elkaar zetten is waar wij mee starten. Maar kleding bestaat natuurlijk uit veel meer technieken. Deze speciale patroonwaarden zoals 'vouwen', 'elastiek' en 'druk' zullen wij gaan behandelen. 
 • Hardware & trims (ritsen, knopen, gespen en bindings)
  • Een kledingstuk eenmaal in elkaar gezet bevat ook trims zoals ritsen, knopen, gespen en bindings'. Clo heeft hier speciale technieken voor om die weer te geven. Voorts is het ook mogelijk om trims in andere 3D programma's te (laten) modelleren en deze vervolgens in Clo te plaatsen. Er zijn diverse wegen die naar Rome leiden op dit gebied. 
 • Stoffen
  • Één van de meest indrukwekkende vaardigheden van Clo is naar mijn mening de manier waarop het textiele materialen kan weergeven. Gewicht, valling, textuur al deze eigenschappen vallen uitstekend in Clo weer te geven. Door waarden in te vullen en ook door bepaalde plaatjes in te laden die bepaalde uiterlijke kenmerken zullen simuleren. 
 • Graphics (logo’s en prints)
  • Een volgend belangrijk onderdeel van kleding zijn de all-over dessins en de artworks. Die kunnen bedrukt zijn, gezeefdrukt zijn met een materiaal dat een bepaalde dikte heeft en het kan ook geborduurd zijn. Al deze uiterlijkheden zijn uitstekend weer te geven. In de cursus zullen bij bijvoorbeeld een Illustrator bestand inladen die bestaat uit diverse arwtorks, geplaatst op diverse tekengebieden. Wanneer het artwork eenmaal is geplaatst op het kledingstuk is het mogelijk in Clo3D om door de tekengebieden te bladeren en zo live op het kledingstuk artworks te wisselen. Bijvoorbeeld om zo te beoordelen welke het beste past. 
 • Stitchings
  • Voor technisch tekenen met Adobe Illustrator leveren wij speciale stiksel bibliotheken aan. Maar Clo3D heeft het nog beter voor elkaar. Die bieden speciale technieken om stiksels zeer realistisch weer te geven. 
 • Colorways (meerdere variaties op zelfde kledingstuk binnen hetzelfde bestand)
  • Nu is een kledingstuk in 3D vormgegeven, dan zijn er nog kleurvarianten nodig. Het spreekt voor zich dat juist hier digitale kleding tekeningen uitstekend geschikt zijn. U zal leren hoe snel en eenvoudig er kleurvarianten (colorways) van het 3D model te maken zijn. 
 • Renderen en presentatie
  • Nou is het zo dat wanneer je werkt in een 3D programma dat je werkt in een soort voorvertoning weergave. Je moet je voorstellen dat een 3D model in de computer in een omgeving staat, net als in het echt in een kamer bijvoorbeeld. Ook is er sprake van een bepaalde belichting, net zoals in het echt er licht van buiten kan komen of via lampen belicht is. Als deze factoren worden bij elkaar opgeteld tot een virtuele 3 dimensionale omgeving en uitgerekend tot een levensechte foto. Dat uitrekenen noemen wij 'renderen'. Met een dergelijke render kan je een presentatie maken. Het is mogelijk om een plat plaatje te renderen. Het is ook mogelijk om een bewegende video te renderen. Bewegende beelden naar een video renderen kost natuurlijk meer rekenkracht en daarom ook meer rekentijd dan een plat plaatje renderen. 

LESMATERIAAL

Wij starten met het maken van een eenvoudige jurk. Het patroon daar voor hebben wij al vast in Illustrator voorbereid (u heeft géén Adobe Illustrator nodig voor deze cursus). Dat bestand krijgt u van ons aangeleverd. Daarna zal er ook met andere modellen gewerkt worden zoals een overhemd, een broek en een jack en ook hier krijgt u de bestanden van ons voor aangeleverd.  

Wij hebben plaatjes gemaakt van all-over dessins en Adobe Illustrator artworks. Deze krijgt u ook van ons aangeleverd om vrij mee te experimenteren. 

U heeft géén Adobe Illustrator nodig voor de cursus om de documenten in Clo3D te kunnen gebruiken. 

VIDEO LESMATERIAAL

Wij geven les volgens de methodes die Clo3D zelf heeft aangeboden middels video's die te vinden zijn op Youtube. Het voordeel van het feit dat wij zo werken is dat wanneer u de video's na de cursus terug kijkt, het u bekend voor zal komen en zodanig hebben wij ervaren dat de opgedane kennis van de cursus beter te onthouden is. Na de cursus ontvangt u van ons een youtube playlist. Het fijne van een cursus volgen boven alleen maar filmpjes kijken is dat u specifieke vragen kan stellen en dat wij meer tips en tricks tonen dan in de video's te zien zijn. 

BOEKEN

Wanneer u een cursus boekt, dan nemen wij contact met u op en ontvangt u van ons een factuur. U bent zelf verantwoordelijk voor een Clo3D licentie op uw eigen computer. Wij verlangen van u dat het cursusbedrag uiterlijk twee dagen vóór aanvang van de eerste cursusdag op onze rekening is bijgeschreven. 

Designersupport is opgericht en wordt verzorgd door Onno Rijpstra. Onno staat bij Adobe geregistreerd als Adobe Certified Expert. Sinds 2005 is Designersupport.nl hét instituut voor Adobe cursus voor mode. Onze cursussen worden uitsluitend door een senior mode,  artwork en CAD professional gegeven. Na de cursus begint het pas voor jou. Om die reden krijg je, alleen bij Designersupport.nl, na de training gratis online support van jouw trainer én toegang tot de online oefeningen, extra tools.

Blijf op de hoogte van nieuwe ervaringen

Er zijn nog geen ervaringen.

Deel je ervaring

Heb je ervaring met deze cursus? Deel je ervaring en help anderen kiezen. Als dank voor de moeite doneert Springest € 1,- aan Stichting Edukans.

Er zijn nog geen veelgestelde vragen over dit product. Als je een vraag hebt, neem dan contact op met onze klantenservice.

Download gratis en vrijblijvend de informatiebrochure

Aanhef
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)

Heb je nog vragen?

(optioneel)
We slaan je gegevens op om je via e-mail en evt. telefoon verder te helpen.
Meer info vind je in ons privacybeleid.