Scenario Analyse voor Overheden (Strategisch Management, Non-profit Management)

Niveau
Tijdsduur
Trainer
Robert Bood
Locatie
Op locatie
Startdatum en plaats
Logo van FairSights

Tip: meer info over het programma, prijs, en inschrijven? Download de brochure!

Startdata en plaatsen

place's-Hertogenbosch
13 jan. 2022 tot 10 feb. 2022
Toon rooster
event 13 januari 2022, 09:00-17:00, 's-Hertogenbosch
event 14 januari 2022, 09:00-17:00, 's-Hertogenbosch
event 10 februari 2022, 09:00-17:00, 's-Hertogenbosch

Beschrijving

In het programma Scenario Analyse voor Overheden leren deelnemers scenario analyse zowel toepassen om op korte termijn in te spelen op plotselinge veranderingen als op langere termijn strategische transformaties te ontwerpen voor maatschappelijke uitdagingen en transities.

Uitdagingen verkennen & aanpakken

Overheden en overheidsorganisaties staan op tal van beleidsterreinen voor belangrijke strategische uitdagingen in een complex krachtenveld. Terwijl de sectoren waarin ze opereren op korte termijn grillig en onverwacht kunnen veranderen, moeten ze op lange termijn werken aan omvangrijke transities en transformaties om maatschappelijke uitdagingen aan te pakken en beleidsdoelstellingen te …

Lees de volledige beschrijving

Veelgestelde vragen

Er zijn nog geen veelgestelde vragen over dit product. Als je een vraag hebt, neem dan contact op met onze klantenservice.

Nog niet gevonden wat je zocht? Bekijk deze onderwerpen: Strategisch management, Non-profit Management, Management Algemeen, Adviesvaardigheden en Communicatieplan.

In het programma Scenario Analyse voor Overheden leren deelnemers scenario analyse zowel toepassen om op korte termijn in te spelen op plotselinge veranderingen als op langere termijn strategische transformaties te ontwerpen voor maatschappelijke uitdagingen en transities.

Uitdagingen verkennen & aanpakken

Overheden en overheidsorganisaties staan op tal van beleidsterreinen voor belangrijke strategische uitdagingen in een complex krachtenveld. Terwijl de sectoren waarin ze opereren op korte termijn grillig en onverwacht kunnen veranderen, moeten ze op lange termijn werken aan omvangrijke transities en transformaties om maatschappelijke uitdagingen aan te pakken en beleidsdoelstellingen te realiseren. De belangen zijn vaak groot en verkeerde inschattingen en keuzes hebben grote gevolgen. Scenario analyse is een krachtige en gestructureerde aanpak voor overheden om te anticiperen en in te spelen opuiteenlopende omstandigheden. Het doordenken en analyseren van alternatieve toekomstscenario’s als virtuele ‘windtunnels’ draagt op de korte termijn bij aan het inspelen op plotselinge veranderingen en stimuleert op langere termijn het ontwikkelen van alternatieve beleidsrichtingen. Het structureert daarbij een gezamenlijke dialoog tussen alle belanghebbenden om in co-creatie nieuwe opties te ontwikkelen en versterken.

Programma

Het programma combineert diepgaand inzicht in de principes en werking van scenario analyse en voorbeelden van scenarioprojecten met praktische oefeningen. De deelnemers doorlopen een volledige scenariocyclus vanaf het verkennen van de krachten die de toekomst van een sector of beleidsterrein vormgeven én flink opschudden tot het ontwerpen van nieuwe beleidsopties om erop in te spelen of aan bij te dragen. Er is zowel aandacht voor het toepassen van scenario analyse op korte als langere termijn. Tussen de twee blokken, waar het programma uit bestaat, is er volop ruimte om scenario analyse toe te passen op de uitdagingen in het beleidsterrein en de toekomst van de eigen organisatie. Tijdens en na het programma is de docent beschikbaar voor vragen en ondersteuning.

Inzichten

  • Zelf kunnen ontwerpen, leiden en toepassen van scenario analyse om op korte termijn plannen en aanpakken te simuleren en testen en op langere termijn beleidsrichtingen te ontwikkelen.
  • Op verschillende manieren relevante toekomstscenario’s kunnen selecteren, doordenken en analyseren om mogelijke omstandigheden te voorzien en doordenken.
  • Een vliegende start met het inzetten van scenario analyse voor beleidsontwikkeling in of van de eigen organisatie.
  • Een jaarabonnement op de online nieuwsbrief onFutureScenarios met een wekelijkse selectie van de beste artikelen en onderzoeken over toekomstscenario's, disruptieve transities en strategischetransformaties ter waarde van €249.

Deelnemers

Deelnemers zijn werkzaam bij de overheid of een (semi-)overheidsorganisatie en verantwoordelijk voor de uitvoering van bestaande overheidstaken of de ontwikkeling van nieuw beleid. Ze willen zich terdege voorbereiden op uiteenlopende omstandigheden en anticiperen en inspelen op mogelijke of noodzakelijke maatschappelijke transities. Het maakt daarbij niet uit op welk beleidsterrein of schaal een overheidsorgaan of -organisatie opereert. Met scenario analyse kunnen ze belangrijke uitdagingen gestructureerd en in samenwerking met andere betrokken partijen aanpakken.

Docent

Het programma wordt geleid door dr. Robert Bood, die het vak van scenario analyse en strategieontwikkeling in de praktijk heeft geleerd van pioniers in het vakgebied. In de afgelopen 25 jaar heeft hij het toegepast in honderden projecten, programma’s en workshops met ondernemingen, overheden, non-profit organisaties en NGO’s in meer dan 45 landen wereldwijd. Hij is managing partner bij FairSights, zowel verbonden aan TIAS School for Business and Society van Tilburg University als de Asia School of Business in Kuala Lumpur, Maleisië. Hi jheeft uitgebreide kennis van de literatuur op het gebied van scenario analyse, strategie, innovatie, new business development en risicomanagement en publiceert regelmatig nationaal eninternationaal over strategie- en scenario-ontwikkeling.

Je kunt alleen maar voorzien en creëren wat je je kunt voorstellen. De Executive Programma's van FairSights helpen deelnemers om zelf de toekomst te verkennen en voorzien om te anticiperen op (disruptieve) veranderingen en transities, aantrekkelijke kansen te ontdekken en creëren en op tijd in te spelen op strategische risico's.

Blijf op de hoogte van nieuwe ervaringen

Er zijn nog geen ervaringen.

Deel je ervaring

Heb je ervaring met deze cursus? Deel je ervaring en help anderen kiezen. Als dank voor de moeite doneert Springest € 1,- aan Stichting Edukans.
Robert Bood - Foresee and create the future
Robert Bood
Foresee and create the future

Er zijn nog geen veelgestelde vragen over dit product. Als je een vraag hebt, neem dan contact op met onze klantenservice.

Download gratis en vrijblijvend de informatiebrochure

Aanhef
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
We slaan je gegevens op, en delen ze met FairSights, om je via e-mail en evt. telefoon verder te helpen. Meer info vind je in ons privacybeleid.