Keuzehulp Budgetcoach
Waarom Budgetcoach een goede keuze is

 • trending_up Veel vraag naar goed geschoolde budgetcoaches
 • trending_up Opstap naar schuldhulpverlener
 • trending_up Preventief hulp verlenen zodat erger wordt verkomen

Budgetcoach Trends

Op deze pagina:

 1. Wat is Budgetcoaching
 2. Wat leer je tijdens een Budgetcoach opleiding?
 3. Op welke punten let je bij een Budgetcoach opleiding?
 4. Gecertificeerde Budgetcoach
 5. Het verschil tussen Budgetcoaching & Schuldhulpverlening
 6. De drie fases in Budgetadvies

Wat is Budgetcoaching?

Mensen komen dagelijks in aanraking met hun budget, bijvoorbeeld bij het boodschappen doen, het plannen van een vakantie of hun telefoon-abonement. Hoe zorg je dat je deze uitgaven goed worden gepland en beheerd, zodat er een gezonde financiële situatie ontstaat? Daar kan een budgetcoach aan te pas komen. Lijkt het jou leuk om mensen te ondersteunen bij het goed managen van hun budget? Ben je accuraat en weet je mensen te motiveren? Dan is een opleiding tot budgetcoach wellicht wat voor jou.


budgetcoach-opleidingen-cursussen

Wat leer je tijdens een opleiding tot budgetcoach?

Tijdens de opleiding tot budgetcoach focus je op coaching en financiële huishouding. Zo leer je meer over belastingwetgeving en financiële administratie. Er is vanzelfsprekend aandacht voor coachingsvaardigheden. Denk aan handige gesprekstechnieken, een coachplan opstellen en ontdekken welke coachstijl bij jou past. De opleidingen zijn veelal praktijkgericht en geven je de tools om mensen financieel weer op de rit te krijgen.

Wat levert een opleiding tot budgetcoach je op?

De budgetcoach heeft een aanzienlijke baangarantie. Schuldproblematiek komen steeds vaker voor, zelfs in tijden van economische voorspoed. Succesvolle afronding van de opleiding levert je een certificaat op en in een aantal gevallen officiële certificering. Na hun opleiding opereren budgetcoaches vaak als zelfstandig ondernemer. In sommige gevallen treden ze ook in loondienst. Je werkt samen met zorg- en welzijnsinstellingen en lokale overheidsinstellingen.

Bekijk de Budgetcoach opleidingen


Wat leer je tijdens een budgetcoach opleiding

Wat heb je na afloop van je opleiding in ieder geval geleerd?

 • De gang van zaken in de schuldhulpverlening.
 • Coachingsvaardigheden.
 • Een coachingsplan opstellen en uitvoeren.
 • Gesprekstechnieken, informeren en adviseren.
 • Financiëel gedrag bespreken en aanzetten tot verandering.
 • Juridische kennis met betrekking tot financieën.
 • Budgetbeheer: begroten en budgetteren.
 • Praktische kennis over schuldhulpverlening.

Op welke punten moet je letten bij een budgetcoach opleiding?

Een algemene of specifieke opleiding?

Het vakgebied van schuldhulpverlening is erg breed. Bij het kiezen van een opleiding is het belangrijk om na te gaan wat je wilt gaan doen in de schuldhulpverlening. Als je een brede, algemene opleiding wilt, dan zijn dit meestal opleidingen van 13 hele dagen. Wilt je een specifiekere budgetcoach opleiding dan zijn dat opleidingen die over het algemeen 2-5 dagen duren.

De opleidingen zijn op diverse plekken in Nederland te volgen, maar je kunt ook voor budgetcoach thuisstudie en e-learning kiezen. E-learning betekent dat je de opleiding online volgt. Zo leer je in eigen tempo, waar je maar wil. De duur van de opleidingen varieert van enkele dagen tot een jaar. Bedenk goed wat past bij jouw situatie. Op dit moment is het binnen de arbeidsmarkt nog niet noodzakelijk om een certificaat te hebben om te kunnen solliciteren op budgetcoach vacatures.

Verschil MBO en HBO Budgetcoach

De onderwerpen van MBO en HBO Budgetcoach zijn vrijwel hetzelfde. Wat HBO als toevoeging heeft is dat er een persoonscertificering aan vast zit en je officieel wordt erkend als schuldhulpverlener. Daarnaast wordt er vaak wat dieper ingegaan op juridische aspecten van budget en schuld.

Verder leren als je budgetcoach bent

Geld doet alle deuren open en voor wie handig is met geld, gaan veel deuren open. Wat valt er als budgetcoach nog meer in jouw straatje? Denk bijvoorbeeld eens aan beschermingsbewindvoerder en schuldhulpverlener. Er zijn naast budgetcoach ook tal van andere financiële opleidingen voor je.


Gecertificeerd budgetcoach worden

Er zijn een aantal opleidingen die persoonscertificering hebben. Dat betekent meer baangarantie en officiële erkenning als schuldhulpverlener. Denk bijvoorbeeld aan het internationaal erkende Kiwa-certificaat.

Op dit moment zijn er vele ontwikkelingen op dat vlak. Vele gemeentelijke organisaties en kredietbanken zien af van certificering omdat in de NEN-norm op dit moment zaken zijn opgenomen die zijn niet willen onderschrijven. Daarnaast vinden veel organisaties het te duur om tot certificering over te gaan, omdat ze dan alle medewerkers moeten laten certificeren. Een van de eisen om gecertificeerd budgetcoach te worden is dat je actief werkzaam dient te zijn binnen de schuldhulpverlening of budgetcoaching om in aanmerking te komen voor certificering.

Zelfstandig budgetcoach worden

Na afronding van de opleiding tot budgetcoach kun je aan de slag. Om zelfstandig budgetcoach te worden dien je jezelf in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. Je kunt je ook inschrijven bij Mijn Budgetcoach, dat is een landelijk netwerk van gecertificeerde budgetcoaches die werken volgens een franchise formule.


Wat is het verschil tussen budgetcoaching & schuldhulpverlening?

Hoewel schuldhulpverlening en budgetcoaching in vele aspecten op elkaar lijken, zijn ze niet hetzelfde. Beide beroepen beslaan financiële hulpverlening, maar beiden op een ander niveau. Een budgetcoach wordt vaak ingeschakeld als preventieve maatregel om te voorkomen dat mensen in de problemen dreigen te raken met bijvoorbeeld hun uitgave-patroon. Een schuldhulpverlener wordt vaak pas ingezet als het al 'te laat' is: de cliënt heeft zoveel problemen dat hij of zij er niet zelfstandig uit kan komen. Een schuldhulpverleningstraject neemt een periode van minimaal 3 jaar in beslag, terwijl een budgetcoachingstraject tussen de 2 en 10 sessies in beslag neemt.

Wat doet een budgetcoach?

Het klinkt simpel: je zorgt dat er meer inkomt dan er uitgaat. Kinderspel voor jou, maar dat geldt niet voor iedereen. Als budgetcoach ben je de laatste strohalm voor een cliënt de schuldhulpverlening ingaat. Laat je cliënt misschien subsidies en toeslagen liggen? En is dat dure smartphone-abonnement wel zo’n goed idee? Je krijgt te maken met mensen van een divers pluimage. Denk aan jongeren, laaggeletterden, alleenstaande ouderen, maar ook aan zzp’ers, die in veel zaken uitblinken, maar niet in boekhouden. Er is een beroepsvereniging voor budgetcoaches, de NVVBS, en ook het NIBUD is een belangrijke ondersteunende instantie in de branche.


Budgetadvies loopt in drie fasen

Om te komen tot een goed budgetadvies doorloopt je drie fasen:

Inventarisatiefase

Als budgetcoach bepaal je met een begrotingsformulier de inkomsten en bestedingen van de cliënt. Je probeert een beeld te krijgen in de gewoonten en het bestedingsgedrag van het huishouden om een doel vast te stellen.

Beoordelingsfase

In deze fase beoordeel je of de gegevens compleet zijn en toets je de inkosten en uitgaven met de Nibud-referentiecijfers. Je kunt dan precies zien waar de cliënt relatief veel of weinig uitgeeft.

Adviesfase

Met het begrotingsformulier laat je de huidige en gewenste situatie zien en adviseer je welke acties nodig zijn om een verandering teweeg te brengen.


keyboard_arrow_upTerug naar boven

140.774 ervaringen

Voor elke ingevulde ervaring doneert Springest €1 aan Stichting Edukans.

Extra kenmerken:

Springest helpt je groeien.

Springest is de site waar je alles vindt voor je persoonlijke ontwikkeling. Voor particulieren én organisaties. Lees ervaringen van andere deelnemers en overleg met onze adviseurs.

 • Alles waarvan je verder kunt leren

  Meer dan 72.000 cursussen, opleidingen, trainers, coaches, e-learning en incompany trainingen.
 • Hulp bij het zoeken en inschrijven

  Stel je opleidingsvraag, gebruik de keuzehulp of neem contact op met onze klantenservice.
 • Gratis informatie aanvragen

  Op je gemak vergelijken en met je collega's overleggen, meestal direct met PDF.
 • Ervaringen van deelnemers

  Ruim 140.000 onafhankelijke ervaringen helpen je kiezen voor de beste opleiders.
 • Ook voor leren in je organisatie

  Volumekorting, incompany training, social learning met collega's en altijd real-time inzicht.
 • Inschrijven met laagste prijsgarantie

  Klaar om te gaan leren? Schrijf je direct in, gratis annuleren is mogelijk!