Collegereeks Leidinggeven aan gedragsverandering

Niveau
Tijdsduur
Locatie
Op locatie, Online
Startdatum en plaats
Logo van Focus Learning Journeys BV
Opleiderscore: starstarstarstarstar_half 9,4 Focus Learning Journeys BV heeft een gemiddelde beoordeling van 9,4 (uit 5 ervaringen)

Tip: meer info over het programma, prijs, en inschrijven? Download de brochure!

Startdata en plaatsen

placeBar Beton Rijnsweerd, Pythagoraslaan 101, Utrecht
5 okt. 2021 tot 14 dec. 2021
Toon rooster
event 5 oktober 2021, 09:30-16:30, Bar Beton Rijnsweerd, Pythagoraslaan 101, Utrecht, Masterclass
event 12 oktober 2021, 16:00-19:00, Bar Beton Rijnsweerd, Pythagoraslaan 101, Utrecht, College
event 2 november 2021, 16:00-19:00, Bar Beton Rijnsweerd, Pythagoraslaan 101, Utrecht, College
event 9 november 2021, 16:00-19:00, Bar Beton Rijnsweerd, Pythagoraslaan 101, Utrecht, College
event 16 november 2021, 16:00-19:00, Bar Beton Rijnsweerd, Pythagoraslaan 101, Utrecht, College
event 23 november 2021, 16:00-19:00, Bar Beton Rijnsweerd, Pythagoraslaan 101, Utrecht, College
event 30 november 2021, 16:00-19:00, Bar Beton Rijnsweerd, Pythagoraslaan 101, Utrecht, College
event 7 december 2021, 16:00-19:00, Bar Beton Rijnsweerd, Pythagoraslaan 101, Utrecht, College
event 14 december 2021, 09:30-16:30, Bar Beton Rijnsweerd, Pythagoraslaan 101, Utrecht, Masterclass

Beschrijving

Best beoordeelde managementopleider - Volgens het jaarlijkse opleidingenonderzoek van MT Magazine (2013/2014) is Focus met een 9,3 de onbetwiste nummer 1 van alle managementopleiders.

De zin en onzin van cultuurverandering

Op het snijvlak van verandermanagement en psychologie: hoe krijg je mensen mee in verandering? Hoe geef je leiding aan gedragsverandering? Gedragspatronen zijn hardnekkig: zeker in groepsverband. Volgt gedrag cultuur of volgt cultuur gedrag? Toepasbaar op team, afdeling of organisatieniveau.

Stel je zit met je team, afdeling of organisatie in een veranderproces. Het moet anders, beter, sneller of flexibeler. Het staat allemaal mooi op je businesscanvas, in lijn met de doelstellingen van de organisatie. Als leidinggevende weet je wat je wilt. Maar dan komt de vraag: hoe krijg je de mensen mee? Hoe krijg je ze in beweging?

Tijdens deze serie van 7 coll…

Lees de volledige beschrijving

Veelgestelde vragen

Er zijn nog geen veelgestelde vragen over dit product. Als je een vraag hebt, neem dan contact op met onze klantenservice.

Nog niet gevonden wat je zocht? Bekijk deze onderwerpen: Leidinggeven, Leiderschap, Coachend Leidinggeven, Persoonlijk Leiderschap en Leidinggeven aan professionals.

Best beoordeelde managementopleider - Volgens het jaarlijkse opleidingenonderzoek van MT Magazine (2013/2014) is Focus met een 9,3 de onbetwiste nummer 1 van alle managementopleiders.

De zin en onzin van cultuurverandering

Op het snijvlak van verandermanagement en psychologie: hoe krijg je mensen mee in verandering? Hoe geef je leiding aan gedragsverandering? Gedragspatronen zijn hardnekkig: zeker in groepsverband. Volgt gedrag cultuur of volgt cultuur gedrag? Toepasbaar op team, afdeling of organisatieniveau.

Stel je zit met je team, afdeling of organisatie in een veranderproces. Het moet anders, beter, sneller of flexibeler. Het staat allemaal mooi op je businesscanvas, in lijn met de doelstellingen van de organisatie. Als leidinggevende weet je wat je wilt. Maar dan komt de vraag: hoe krijg je de mensen mee? Hoe krijg je ze in beweging?

Tijdens deze serie van 7 colleges en 2 masterclasses leer je alles over ‘leidinggeven aan gedragsverandering’. Je krijgt onder meer antwoord op de volgende vragen:

  • Volgt gedrag cultuur of volgt cultuur gedrag?
  • Waarop heb je invloed als leidinggevende en waarop niet?
  • Hoe werkt groepsdynamiek?
  • Hoe ga je om met weerstand bij verandering?
  • Welke interventietechnieken moeten tot je gereedschapskist behoren?
  • Hoe gebruik je de kracht van storytelling?

Programma

Masterclass 1: Jaap Boonstra - Veranderen als samenspel. 

"Culture eats strategy for breakfast". Hoe goed of hoe slim een strategie ook is, als de eigen bedrijfscultuur geen serieuze aandacht krijgt, dan maakt verandering geen schijn van kans.

Tijdens deze interactieve masterclass ga je samen met medespelers (collega's of medecursisten) in gesprek hoe je verandering in jouw organisatie kunt vormgeven. 

Aan het eind van de dag heb je een helder beeld en een strak plan dat rekening houdt met de -'eigen-aardige' -cultuur van jouw organisatie.

1e college: Jaap van 't Hek & Leike van Oss - De organisatie als sociaal weefsel. 

Er zijn evenveel manieren om naar organisaties te kijken als er mensen zijn. En ze zijn allemaal waar. Iedere beschrijving of definitie van een organisatie is op zichzelf adequaat, ook als definities elkaar lijken uit te sluiten. 
Je kunt een organisatie zowel zien als een product van samenwerking als een ding dat doelen realiseert. En het is net zo goed een bron van arbeidsvreugde als een keurslijf van regels en procedures. Hoe je kijkt, hangt vaak samen met je eigen belang, achtergrond, overtuigingen. 

Tijdens dit college zien we jouw organisatie als een sociaal weefsel. Jouw organisatie is altijd tegelijk een ontworpen systeem én een zelforganiserend systeem. Het eerste kun je sturen, het tweede stuurt zichzelf. 

Probeer daar maar eens grip op te krijgen. We onderzoeken waarom organisaties zich zo teweer kunnen stellen tegen onze ontregelingen, hoe het ons lukt zoveel onmacht te organiseren. En we gaan op zoek naar aanpakken die aansluiten op de pragmatische vermogens van het sociaal weefsel.

2e college: Oscar David - De psychologie van gedragsverandering. 

Organisaties worden platter en teams zelfsturender, terwijl veranderingen zich van alle kanten aandienen. Inzicht in jezelf en anderen is hierdoor belangrijker dan ooit. Het enneagram is een beproefd model dat negen persoonlijkheidstypen beschrijft. Het biedt handvatten waarmee je effectiever kunt communiceren, bewuster kunt leidinggeven en met teams betere resultaten kunt boeken.

De theorie van het enneagram maakt duidelijk dat één van de negen typen het meest op jou van toepassing is. Elk type bedient zich van een specifieke strategie die tot succes leidt, maar ook belemmeringen met zich meebrengt. Inzicht in je type helpt je eigen drijfveren beter te doorgronden en zorgt dat je doelen makkelijker kunt bereiken.

Het enneagram biedt veel aanknopingspunten bij (team)coaching, talentonwikkeling en organisatieverandering. In dit boek wordt je wegwijs gemaakt in het enneagram en de toepassingsmogelijkheden in de dagelijkse praktijk.

3e college: Jitske Kramer - Building Tribes. 

Besturen, leiden en organiseren: ambigue bezigheden. Organisaties zijn geenszins stark gereguleerde systemen. Belangen, toevalligheden, verschillende werkelijkheden maken dat organisaties eerder chaotisch dan gereguleerd zijn. Dat is niet altijd erg, integendeel. Meerstemmigheid en meerduidigheid zijn in principe productief. Maar het valt niet mee om (be)sturing te geven aan georganiseerde anarchie. 

In dit college geeft Jitske Kramer antwoord op de volgende vragen: Hoe schep je een excellente cultuur, hoe maak je een tribe van je organisatie, welke antropologische lessen kun je toepassen als leider, veranderaar, consultant?

4e college: Kilian Wawoe - Performance management in een agile werkomgeving. 

Veel organisatie geven aan dat ze af willen van het klassieke performance management dat bestaat uit jaarlijks stellen van doelen, het vellen van een oordeel in de vorm van een score en een daaraan gekoppelde beloningsconsequentie. 

Dit systeem kost veel tijd, levert veel frustratie en papierwerk op en past niet in een wendbare, agile werkomgeving. Maar wat is het alternatief? 

Kilian Wawoe schetst tijdens dit college een nieuw perspectief waarbij onder meer voorstelt om te stoppen met beoordelingsgesprekken...

5e college: Gytha Heins - Zo creëer je een aanspreekcultuur. 

Natuurlijk. Als een collega zijn afspraken met jou niet nakomt, spreek je hem daar op aan. Als iemand tijdens het overleg op zijn mobiel de mail bijwerkt of zich negatief uitlaat over collega's die er niet bij zijn, dan zeg je daar wat van. Als je leidinggvende jou afvalt in het bijzijn van je medewerkers dan spreek je je uit. En als één van de teamleiders zich de laatste tijd alleen maar negatief uitlaat over het lopende veranderprogramma dan wijs je haar daar op. Toch? Of is dat niet zo vanzelfsprekend?

We praten veel over aanspreken, maar we doen het vrijwel niet. Terwijl we allemaal vinden dat het nodig is om te leren, onze zakelijke doelen te realiseren en de werksfeer goed te houden.

Gytha Heins deed drie jaar onderzoek en legt tijdens dit interactieve college glashelder uit hoe dat zit. 

6e college: Toon Gerbrands - Het gaat niet om cultuurverandering, maar om prestatieverbetering. 

CEO/ topbestuurder Toon Gerbrands geeft een kijkje in de keuken van een high performance organisatie. 

De kernvraag van dit college is hoe je tot een prestatiegrichte cultuur komt. Wat zijn de kenmerken van de prestatiegrichte organisatie en welke stijl van leidinggeven hoort daarbij?

Een ding staat voorop voor Toon: richting, doelen en kernwaarden moeten helder zijn. Daarna gaat het vooral om een goede aansturing. Controle kun je pas achteraf uitvoeren. Dat impliceert een vertrouwensbasis. Een college over managen met het hart en tegelijkertijd hard sturen op doelen. Over duidelijkheid, richting en concreet gedrag.  

7e college: Gabriël Anthonio - Cultuurverandering draait om contactverandering. 

Aan de hand van zeer inspirerende verhalen neemt Gabriël Anthonio je mee op een reis naart de de kern van (gedrags)verandering. Management is en blijft belangrijk want de zaken moeten 'goed geregeld zijn'.Voor Gabriël geen 'managementbashing', dat is te makkelijk.

In dit college is waardengedreven leiderschap het onderwerp. Leiderschap draait om invloed uitoefenen op jezelf en anderen. Ofwel: het échte verschil wordt gemaakt in de kwaliteit van het contact tussen mensen onderling. Gabriel vertelt je in dit college hoe je daar aan kunt werken. 

Als bestuurder wist Gabriël diverse organisaties om te turnen van rode naar zwarte cijfers en hij deed dat op - voor de buitenwereld - vaak onorthodoxe methoden. Laat je inspireren door deze rasverteller en topmanager.

Masterclass 2: Jeroen Busscher - Pimp je team, interventietechnieken voor effectieve teams. 

Soms wil je meer van je team. Meer initiatief, meer energie, meer creativiteit, meer ondernemerschap. Maar hoe pak je dat aan?

Jeroen Busscher toont in deze masterclass aan hoe je met eenvoudige interventies veel kunt bereiken.

En dat het daarbij nog leuk mag zijn ook!

Tijd
De colleges vinden plaats op de dinsdag van 16.00 - 19.00 uur bij Bar Beton in Utrecht

De masterclass 'Veranderen als samenspel' op 5 oktober start om 8.00 uur en eindigt om 16.00 uur bij Bar Beton in Utrecht. 

De masterclass 'Pimp je Team' op 14 december start om 9.30 uur en eindigt om 16.30 uur bij Bar Beton in Utrecht. 

Inbegrepen bij de prijs

- boekenpakket (10 boeken) en overige documentatie

- deelnamecertificaat

Kortom alles wat je nodig hebt om jouw learning journey prettig te laten verlopen. 

Blijf op de hoogte van nieuwe ervaringen

Er zijn nog geen ervaringen.

Deel je ervaring

Heb je ervaring met deze cursus? Deel je ervaring en help anderen kiezen. Als dank voor de moeite doneert Springest € 1,- aan Stichting Edukans.

Er zijn nog geen veelgestelde vragen over dit product. Als je een vraag hebt, neem dan contact op met onze klantenservice.

Download gratis en vrijblijvend de informatiebrochure

Aanhef
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
We slaan je gegevens op, en delen ze met Focus Learning Journeys BV, om je via e-mail en evt. telefoon verder te helpen. Meer info vind je in ons privacybeleid.