Academische Lerarenopleiding Primair Onderwijs (ALPO)

Locatie
Op locatie
Startdatum en plaats

Academische Lerarenopleiding Primair Onderwijs (ALPO)

HAN - Faculteit Educatie
Logo van HAN - Faculteit Educatie

Tip: meer info over het programma, prijs, en inschrijven? Download de brochure!

Startdata en plaatsen

placeNijmegen
1 sep. 2022 tot 31 aug. 2026

Beschrijving

Je wilt naar de universiteit, maar wilt ook graag met kinderen werken en hen iets leren. Met de Academische Pabo (ALPO) van de HAN en de Radboud Universiteit kan dat.

Je leert goed lesgeven aan jonge kinderen en tegelijkertijd doe je onderzoek en verbeter je de kwaliteit van het onderwijs.Je leert alles wat een stevige vernieuwer in het onderwijs nodig heeft. Wetenschappelijk onderzoek combineer je met praktische stages. Je bedenkt oplossingen voor onderwijsproblemen die je in de klas of op school tegenkomt. En dankzij de persoonlijke begeleiding bij de HAN ontwikkel jij je professioneel én persoonlijk.Je leert:* duidelijk en gestructureerd lesgeven;* omgaan met kinderen met diverse problema…

Lees de volledige beschrijving

Veelgestelde vragen

Er zijn nog geen veelgestelde vragen over dit product. Als je een vraag hebt, neem dan contact op met onze klantenservice.

Je wilt naar de universiteit, maar wilt ook graag met kinderen werken en hen iets leren. Met de Academische Pabo (ALPO) van de HAN en de Radboud Universiteit kan dat.

Je leert goed lesgeven aan jonge kinderen en tegelijkertijd doe je onderzoek en verbeter je de kwaliteit van het onderwijs.Je leert alles wat een stevige vernieuwer in het onderwijs nodig heeft. Wetenschappelijk onderzoek combineer je met praktische stages. Je bedenkt oplossingen voor onderwijsproblemen die je in de klas of op school tegenkomt. En dankzij de persoonlijke begeleiding bij de HAN ontwikkel jij je professioneel én persoonlijk.Je leert:* duidelijk en gestructureerd lesgeven;* omgaan met kinderen met diverse problematiek;* leerlingen stimuleren en motiveren;* communiceren met ouders en samenwerken met collega's;* wetenschappelijk onderzoek doen en artikelen schrijven;* meedenken over vernieuwend onderwijs.

In dit jaar verken je de opleiding en leer je meer over jezelf. Je maakt kennis met het vak en je oriënteert je op verschillende typen onderwijs.oe ga je bijvoorbeeld om met ordeproblemen in de klas? Hoe ben jij in een groep? De antwoorden op deze vragen zorgen ervoor dat je steeds relaxter voor de klas staat. Je verdiept je in de theorie over de ontwikkeling van het kind. En je zet je 1e stappen op het gebied van empirisch onderzoek en academisch schrijven. Wat je leert, oefen je meteen tijdens je stage. Je krijgt veel begeleiding, zeker in dit 1e jaar.

Nu begint het echte werk: je start met de hoofdfase van je opleiding. Je diept de vakken van het 1e jaar verder uit. Je bestudeert theorieën over ontwikkelingsproblemen bij kinderen. En tijdens je stage oefen je hoe je het leerproces bij jonge kinderen stimuleert en begeleidt.We werken met 5 leergebieden die overeenkomen met de ordening in de kerndoelen voor het primair onderwijs: 
* Leergebied Taal, bestaande uit de vakken taal en taaldidactiek, logopedie, schrijven en Engels
* Leergebied Rekenen-wiskunde
* Leergebied Oriëntatie op jezelf en de wereld (OJW), bestaande uit de vakken sociale wereldoriëntatie (aardrijkskunde en geschiedenis), natuuronderwijs, educatie en techniek
* Leergebied Kunsten, bestaande uit de vakken drama, beeldende vorming, muziek en dans
* Leergebied Bewegingsonderwijs

Verder zijn er nog 2 vormingsgebieden te onderscheiden:
* Religie en levensbeschouwing (RL) en cultuurbeschouwing
* Pedagogiek en onderwijskunde (P&O)

De verschillende beroepstaken vormen de inhoudelijke structuur of kapstok van het onderwijs binnen de Academische Pabo. Tijdens het 3e jaar kun je extra vakken volgen op de universiteit en werk je op de HAN aan verder didactische verdieping.In dit derde jaar rond je de hoofdfase af. Tijdens je stages werk je met oudere kinderen: je oefent hoe je het leerproces bij deze kinderen stimuleert en begeleidt. Je verdiept je in ontwikkelingsproblemen bij kinderen. Met deze kennis leer je steeds beter inspelen op de individuele behoeftes van kinderen.

Bij HAN Pabo word je als student gezien als volwaardig partner en junior-collega. Je volgt niet alleen onderwijs maar samen maken we het onderwijs. Je kunt bijvoorbeeld werken als voorlichter of reporter, plaatsnemen in de opleidingscommissie en meedenken over de kwaliteit van het onderwijs.

Tijdens je laatste stage werk je vooral aan je afstudeeropdracht. Je bent zelf verantwoordelijk voor het reilen en zeilen van je eigen klas. Afhankelijk van je stage is dat een groep jonge of oudere kinderen op de basisschool. Ook doe je wetenschappelijk onderzoek over een thema uit de praktijk en je schrijft je eindscriptie.Daarnaast dagen wij je uit om jezelf van je beste kant te laten zien. Je schrijft een professioneel werkconcept waarmee je inzicht geeft in wat voor (academische) leerkracht jij wilt worden. Ook laat je daarin duidelijk zien wat je belangrijk vindt en wat je kenmerkt als leerkracht. Aan de universiteit schrijf je je bachelorscriptie waarbij een vraag uit de schoolpraktijk het uitgangspunt is.

Na de Academische Pabo ben je meer dan een goede leraar in het basisonderwijs. Je hebt alles in huis om leerplannen te maken of nieuwe lesmethodes te introduceren. Je kunt kinderen met speciale leerbehoeftes of gedragsproblemen begeleiden en bent gesprekspartner voor ouders, bestuur en management.

De meeste studenten gaan na hun opleiding werken als leerkracht. Vaak combineren ze deze functie met een andere rol, zoals onderwijskundige, orthopedagoog, intern begeleider of remedial teacher.

1. Pak je DigiD erbij
2. Check de toelatingseisen voor de ALPO
3. Meld je aan via Studielink
4. Motivatiebrief
5. Maak je inschrijving 100% definitief
6. De Intro: zorg dat je erbij bent!

* Niet alleen denken, maar ook doen, doen, doen. Vanaf jaar 1 loop je stage en zo bouw je snel een voorsprong op.
* ALPO afgerond? 2 diploma's op zak: een hbo Bachelor of Education en een universitaire Bachelor of Science.
* Na de ALPO kun je 'gewoon' als leraar aan de slag, mét de laatste wetenschappelijke inzichten.
* De ALPO besteedt veel aandacht aan de basisvakken als rekenen en taal. Je staat stevig voor de klas.
* De HAN en Radboud Universiteit hebben al 10 jaar ervaring met de ALPO.

De Academische Pabo volg je bij 2 verschillende onderwijsinstellingen. De helft van je vakken bij de faculteit Pedagogische Wetenschappen aan de Radboud Universiteit, de andere helft bij de HAN Pabo in Nijmegen. De ALPO is een praktijkgerichte opleiding; je loopt vanaf het 1e jaar stage. Zo doe je ervaring op met alle basisschoolgroepen en alle voorkomende vakken. Al deze vakken zie je dan ook terug op je lesrooster.Je wordt opgeleid tot een academische leerkracht die goed om kan gaan met zowel kinderen, collega's als ouders. En jij weet de brug te slaan tussen onderzoek en onderwijspraktijk.

Nog meer kennis opdoen? Met je bachelor kun je een master gaan volgen bij verschillende universiteiten. Voor sommige masters heb je aanvullende vakken nodig. Er zijn in elk geval ruim voldoende mogelijkheden om in korte tijd je kennis te verdiepen of verbreden.

Wil je meer weten over de ontwikkeling van kinderen en jongeren? Of ben je nieuwsgierig naar de rol van de omgeving hierbij? Dan is een universitaire master Pedagogische Wetenschappen misschien iets voor jou.Hoe leert een mens? Wat gebeurt er in de hersenen? Welke invloed heeft persoonlijkheid op een leerstijl? Wat is een goede docent? Dit en meer komt aan bod tijdens een Master Onderwijswetenschappen.

De Academische Pabo kent geen studiekeuzecheck. Toch zijn om toegelaten te worden niet alleen je diploma en cijfers van belang. We willen ook weten of je gemotiveerd bent om deze opleiding te starten en af te ronden. Het is een pittige opleiding die veel van je vraagt. Je brief wordt beoordeeld door zowel docenten van de HAN Pabo als de Radboud Universiteit. Wordt je brief onvoldoende beoordeeld, dan volgt een gesprek.

Op de Academische Pabo doe je wetenschappelijke kennis op over de manier waarop kinderen leren en zich ontwikkelen. Dit pas je direct toe in de praktijk. Na 4 jaar kun je niet alleen goed lesgeven: je hebt ook alles in huis om belangrijke onderwijsvernieuwingen te bedenken en uit te voeren.

Aanmelden voor deze opleiding doe je op de site van Studielink, vanaf 10 oktober 2019 en uiterlijk op 1 mei 2020. Na aanmelding krijg je binnen een paar werkdagen van ons een bevestigingsbrief.

* Lijkt het je inspirerend om aan kinderen les te geven?
* Ben je geïnteresseerd in onderzoek naar leer- en ontwikkelingsprocessen van kinderen in het basisonderwijs?
* Zou je een bijdrage willen leveren aan de kwaliteit van het basisonderwijs?

Dan is de ALPO iets voor jou!

Begrippen als mondialisering, globalisering en internationalisering zijn niet meer weg te denken uit onze maatschappij. Als docent heb je straks de taak om leerlingen voor te bereiden op een internationale en multiculturele samenleving. Bereid jezelf voor door je grenzen te verleggen, letterlijk en figuurlijk.

* Je bent geïnteresseerd in de pabo én in Pedagogische Wetenschappen
* Je bent een harde werker en geeft niet snel op
* Je kunt goed plannen en organiseren
* Je hebt een actieve en open houding
* Je bent ambitieus

Als je kiest voor HAN Pabo, moet je een Verklaring omtrent gedrag (VOG) aanleveren nadat je je hebt aangemeld. Dit is van toepassing voor alle aankomende studenten die in Nederland staan ingeschreven en voor buitenlandse studenten die in de propedeuse starten.

Sinds 2018-2019 betalen nieuwe studenten in hun 1e jaar maar de helft van het collegegeld. Studenten aan een lerarenopleiding profiteren ook in het 2e jaar van 50% korting. De korting geldt voor voltijd, deeltijd en duale studies.

Blijf op de hoogte van nieuwe ervaringen

Er zijn nog geen ervaringen.

Deel je ervaring

Heb je ervaring met deze cursus? Deel je ervaring en help anderen kiezen. Als dank voor de moeite doneert Springest € 1,- aan Stichting Edukans.

Er zijn nog geen veelgestelde vragen over dit product. Als je een vraag hebt, neem dan contact op met onze klantenservice.

Download gratis en vrijblijvend de informatiebrochure

Aanhef
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)

Heb je nog vragen?

(optioneel)
We slaan je gegevens op om je via e-mail en evt. telefoon verder te helpen.
Meer info vind je in ons privacybeleid.