Leraar Aardrijkskunde

Tijdsduur
Locatie
Op locatie
Startdatum en plaats
Logo van HAN - Faculteit Educatie

Tip: meer info over het programma, prijs, en inschrijven? Download de brochure!

Startdata en plaatsen

placeNijmegen
1 sep. 2022 tot 31 aug. 2026

Beschrijving

Klimaatverandering, migratie, globalisering: ben jij gefascineerd door de processen op onze planeet? Hou je van de interactie met jongeren? Deze opleiding bereidt je voor op dit mooie vak.

Tijdens de opleiding Leraar Aardrijkskunde verken je letterlijk en figuurlijk de wereld. Je onderzoekt internationale vraagstukken en je gaat verschillende keren op reis. En hoe breng je die kennis goed over? Dat leer je in verschillende lessen over didactische en pedagogische vaardigheden.Je leert:* alles over de sociale en fysische geografie;* duidelijk en gestructureerd lesgeven; * lesgeven aan kinderen met verschillende niveaus; * omgaan met leer- en gedragsproblemen bij kinderen; * leerlingen stimuler…

Lees de volledige beschrijving

Veelgestelde vragen

Er zijn nog geen veelgestelde vragen over dit product. Als je een vraag hebt, neem dan contact op met onze klantenservice.

Klimaatverandering, migratie, globalisering: ben jij gefascineerd door de processen op onze planeet? Hou je van de interactie met jongeren? Deze opleiding bereidt je voor op dit mooie vak.

Tijdens de opleiding Leraar Aardrijkskunde verken je letterlijk en figuurlijk de wereld. Je onderzoekt internationale vraagstukken en je gaat verschillende keren op reis. En hoe breng je die kennis goed over? Dat leer je in verschillende lessen over didactische en pedagogische vaardigheden.Je leert:* alles over de sociale en fysische geografie;* duidelijk en gestructureerd lesgeven; * lesgeven aan kinderen met verschillende niveaus; * omgaan met leer- en gedragsproblemen bij kinderen; * leerlingen stimuleren en motiveren; * communiceren met ouders en samenwerken met collega's.
Als leraar Aardrijkskunde geef je niet alleen les aan leerlingen in een klas, maar neem je ze ook mee naar buiten. Je coacht en begeleidt leerlingen en als mentor doe je dat ook buiten het vak aardrijkskunde. Samen met collega's en ouders werk je aan goed onderwijs. Er zijn maar weinig beroepen waarbij de persoon er zo toe doet als in het beroep leraar.Lees op www.leraarworden.com de ervaringen van onze (oud-)studenten.

Aan de hand van thema's werk je aan je basiskennis van aardrijkskunde. Je verdiept je in het beroep van leraar Aardrijkskunde en leert veel over onderwijsmethoden. Je sluit het jaar af met veldwerk in Limburg en Zwitserland.

Ook het faciliteren van leren is een belangrijk onderdeel van het docentenvak. Hoe druk jij je verbaal en non-verbaal uit? Je leert spreken voor een groep, onder meer met behulp van vakken als drama en logopedie.

De vakken zoals Energie en Water en Mondialisering staan op het programma. Je gaat uiteraard ook praktisch aan de slag: zo kom je erachter hoe je het beste te werk kunt gaan als je veldwerk moet gaan doen. Ook ontdek je hoe je leerlingen actief aan de slag zet met aardrijkskundige opdrachten.

Je bent veel in de praktijk bezig: in het veld én op de werkvloer. Tijdens boeiende excursies en uitdagende stages doe je nieuwe ervaringen op. Dit geeft je een goed beeld van het beroep leraar.

De stages worden steeds uitdagender. In het 3e jaar ga je aan de slag op een school in jouw regio. Je stage wordt geregeld door Bureau Extern.
In de 2e helft van het 3e jaar kies je een minor, de manier om je opleiding zelf in te 'kleuren'. Een minor is een keuzevak van een half jaar passend bij jouw persoonlijke belangstelling en ambitie. Bij de opleiding Leraar Aardrijkskunde zijn volop mogelijkheden om tijdens de minor ervaring in het buitenland op te doen.

In het laatste jaar van je studie komt alles samen: je afstudeeronderzoek, een reis naar Ierland en de eindstage. Voordat je hieraan kunt beginnen, kies je een afstudeerrichting: algemeen vormend onderwijs (havo/vwo) of beroepsonderwijs (vmbo/mbo).
De LIO-stage (Leraar In Opleiding) is een belangrijk onderdeel van het 4e jaar. Je functioneert als beginnend docent Aardrijkskunde en geeft zelfstandig les. Bovendien voer je je afstudeeronderzoek uit, deze is gerelateerd aan de onderwijspraktijk.

Wil je meer kennis opdoen na de opleiding tot Leraar Aardrijkskunde? Er zijn verschillende mogelijkheden om door te studeren:
* Educatieve master: je zet een volgende stap in jouw loopbaan. De HAN beidt de mogelijkheid om na je bachelor direct door te stromen.
* Master Leraar Aardrijkskunde: je behaalt je 1e-graads bevoegdheid voor het vak aardrijkskunde.
* Master Onderwijskunde: je gaat aan de slag met verschillende onderwijsvraagstukken.

1. Pak je DigiD erbij
2. Check de toelatingseisen
3. Meld je aan via Studielink
4. Doe zo snel mogelijk de studiekeuzecheck
5. Maak je inschrijving 100% definitief
6. De HAN Intro: zorg dat je erbij bent!

* Relatief kleine opleiding, alle studenten en docenten kennen elkaar. Je wordt persoonlijk begeleid.
* Voor elk vak is er een gespecialiseerde docent in huis
* Voor stages zorgen we ervoor dat je reistijd vanaf jouw huis niet te lang is
* De Lerarenopleiding Aardrijkskunde is de op 1-na-beste lerarenopleiding van de HAN
* De opleiding is vernieuwend. Er wordt veel aandacht besteed aan nieuwe werkvormen, ICT, internationalisering en actuele vakinhoud.
* Extra begeleiding door HAN studiesucces

In 4 jaar leiden we je op tot een docent die startklaar is. Daarvoor is ten eerste je basiskennis belangrijk. In de 1e fase van de opleiding kom je erachter of het lerarenvak écht bij jou past. Daarnaast begeleiden we je stap voor stap, zodat je aan het eind precies weet hoe je een klas jongeren enthousiasmeert. Je doet tijdens je studie al veel praktijkervaring op, dus je komt zeker niet voor verrassingen te staan.

Na je lerarenopleiding aan de HAN ben je tweedegraads bevoegd in je vak. Dat betekent dat je mag lesgeven in alle klassen van het vbo, mavo en vmbo en in de onderbouw (klas 1 tot en met klas 3) van het havo, vwo en gymnasium. Daarnaast mag je lesgeven aan cursisten in het beroepsonderwijs en de volwasseneneducatie (ROC).

Vanaf begin februari is jouw studiekeuzecheck beschikbaar. Doe de studiekeuzecheck meteen als je de e-mail krijgt. Dan weet je snel of je een match hebt. En kun je met een gerust hart de zomervakantie tegemoet. Het invullen van de online vragenlijst kost ongeveer 15 minuten. Daarna schrijf je een motivatiebrief.

Voor het 2e deel van de studiekeuzecheck maak je een afspraak:
* Je maakt een korte taaltoets
* Je bespreekt de vragenlijst
* Je kunt verder praten met studenten en docenten

In 4 jaar leiden we je op tot een docent die startklaar is. Daarvoor is ten eerste je basiskennis belangrijk. In de 1e fase van de opleiding kom je erachter of het lerarenvak écht bij jou past. Daarnaast begeleiden we je stap voor stap, zodat je aan het eind precies weet hoe je een klas jongeren enthousiasmeert. Je doet tijdens je studie al veel praktijkervaring op, dus je komt zeker niet voor verrassingen te staan.

Aanmelden voor deze opleiding doe je op de site van Studielink, uiterlijk op 1 mei 2021. Na aanmelding krijg je binnen een paar werkdagen van ons een bevestigingsbrief.

* Je vindt het vak aardrijkskunde interessant/boeiend en hebt interesse in veel uiteenlopende onderwerpen
* Je gaat graat op onderzoek uit, onderneemt activiteiten in de buitenlucht en reist graag
* Je bent geïnteresseerd in zowel fysisch geografische onderwerpen als sociaal geografische onderwerpen
* Je vindt het leuk om ICT te gebruiken als middel om je leerdoelen te bereiken
* Je hebt interesse in het lesgeven aan jongeren van 12 tot 20 jaar

Aan het einde van het 1e jaar krijg je een studieadvies. De studiepunten die je hebt gehaald zijn daarbij belangrijk. Met een positief advies (minimaal 52,5 studiepunten) kun je door naar het 2e jaar. Met een negatief advies moet je helaas stoppen. Zo voorkomen we dat je tijd verliest aan een studie die niet echt bij je past.

Als student krijg je veel contacturen aangeboden. Aan het begin van jaar 1 zijn dat 10 colleges van 1,5 uur en 1,5 uur studieloopbaanbegeleiding.

Naast deze wekelijkse uren zijn er contacturen in de vorm van stages en tentamenbesprekingen. Afhankelijk van de aard van het onderwijs word je begeleid door vakdocenten, onderwijskundigen, vakdidactici of begeleiders op stagescholen.

Sinds 2018-2019 betalen nieuwe studenten in hun 1e jaar maar de helft van het collegegeld. Studenten aan een lerarenopleiding profiteren ook in het 2e jaar van 50% korting. De korting geldt voor voltijd, deeltijd en duale studies.
Op de website lees je aan welke voorwaarden je moet voldoen om recht te hebben op de halvering van het collegegeld.

Blijf op de hoogte van nieuwe ervaringen

Er zijn nog geen ervaringen.

Deel je ervaring

Heb je ervaring met deze cursus? Deel je ervaring en help anderen kiezen. Als dank voor de moeite doneert Springest € 1,- aan Stichting Edukans.

Er zijn nog geen veelgestelde vragen over dit product. Als je een vraag hebt, neem dan contact op met onze klantenservice.

Download gratis en vrijblijvend de informatiebrochure

Aanhef
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)

Heb je nog vragen?

(optioneel)
We slaan je gegevens op om je via e-mail en evt. telefoon verder te helpen.
Meer info vind je in ons privacybeleid.