Leraar Biologie

Tijdsduur
Locatie
Op locatie
Startdatum en plaats
Logo van HAN - Faculteit Educatie

Tip: meer info over het programma, prijs, en inschrijven? Download de brochure!

Startdata en plaatsen

placeNijmegen
1 sep. 2022 tot 31 aug. 2026

Beschrijving

Een tekenplaag, de ziekte van Lyme, een koppel wolven op de Veluwe en waarom zoveel meisjes zich niet in laten enten tegen baarmoederhalskanker. Interessant? Dan is de Lerarenopleiding Biologie iets v

Als biologieleraar weet je veel van mensen, dieren en de natuur, op meso-, macro- en microniveau. Je gaat geregeld het veld in om onderzoek te doen, maar kruipt ook af en toe achter een microscoop om cellen te bestuderen. En je staat zelf voor de klas om meer praktijkervaring op te doen.Je leert tijdens de opleiding van alles over het leven om ons heen. Hoe zijn dieren, planten en micro-organismen opgebouwd en hoe functioneren ze? Je voert onderzoek uit op diverse gebieden en je werkt aan je on…

Lees de volledige beschrijving

Veelgestelde vragen

Er zijn nog geen veelgestelde vragen over dit product. Als je een vraag hebt, neem dan contact op met onze klantenservice.

Een tekenplaag, de ziekte van Lyme, een koppel wolven op de Veluwe en waarom zoveel meisjes zich niet in laten enten tegen baarmoederhalskanker. Interessant? Dan is de Lerarenopleiding Biologie iets v

Als biologieleraar weet je veel van mensen, dieren en de natuur, op meso-, macro- en microniveau. Je gaat geregeld het veld in om onderzoek te doen, maar kruipt ook af en toe achter een microscoop om cellen te bestuderen. En je staat zelf voor de klas om meer praktijkervaring op te doen.Je leert tijdens de opleiding van alles over het leven om ons heen. Hoe zijn dieren, planten en micro-organismen opgebouwd en hoe functioneren ze? Je voert onderzoek uit op diverse gebieden en je werkt aan je onderwijs- en opvoedkundige vaardigheden. Tenslotte wil je op een uitdagende en enthousiasmerende manier bijdragen aan de ontwikkeling van jouw toekomstige studenten.Je leert:* alles over de verschillende aspecten van het vak biologie;* duidelijk en gestructureerd lesgeven; * omgaan met leerlingen met diverse problematiek;* leerlingen stimuleren en motiveren; * communiceren met ouders en samenwerken met collega's; * meedenken over onderwijs.
Lees op de weblog www.leraarworden.com de ervaringen van onze (oud-)studenten.

Je krijgt wetenschappelijke kennis aangereikt, maar gaat ook je praktische vaardigheden oefenen. Dit doe je aan de hand van veldwerk- en (laboratorium)onderzoek. Daarnaast wordt er aandacht besteed aan drama en logopedie: je moet je tenslotte verbaal en non-verbaal goed kunnen uitdrukken. Tijdens de stage kun je al echt proeven aan het vak van docent.

Bij de Lerarenopleiding Biologie wordt gewerkt met leerlijnen, waarbinnen elke keer een thema behandeld wordt. Er worden altijd meerdere leerwerkvormen ingezet om de thema's aan het voetlicht te brengen.

De leerlijnen in de opleiding Leraar Biologie zijn:
* biologie als wetenschap
* cel
* dier
* ecologie
* plant
* vakdidactiek (veldwerk, practicum en educatie)
* onderwijskunde
* werkplekleren of stage

Er is ook een ICT- en een onderzoeksleerlijn voor alle HAN lerarenopleidingen.

Kijk jij graag over de grens en wil je nieuwe landen, culturen en mensen leren kennen? Tijdens de hoofdfase heb je daarvoor verschillende mogelijkheden.
Je kiest in het 3e jaar een minor: een keuzevak waarmee je je kennis binnen of buiten de opleiding verbreedt. Kies je voor de minor Veldwerk en landschap dan kun je naar het buitenland om daar aan een vraagstuk te werken. Je kunt ook een vrije minor kiezen, waarin je een halfjaar in het buitenland aan de universiteit biologie kan studeren.

In je afstudeerjaar begin je met het kiezen van een richting: ga je voor algemeen vormend onderwijs (havo/vwo) of beroepsonderwijs (vmbo/mbo)?
Je lio-stage (Leraar in Opleiding) en afstudeeronderzoek hangen hiermee samen, maar na je opleiding kun je wel lesgeven in beide richtingen. Je geeft 4 dagen in de week zelfstandig les. Je doet praktijkonderzoek op je stageplek en je volgt diverse onderwijsactiviteiten naar keuze.
Meestal voer je ook je afstudeeronderzoek uit tijdens je lio-stage.

Natuurlijk kun je na de opleiding aan de slag als 2e-graads docent biologie. Je kunt dan lesgeven in de onderbouw van het vmbo, havo en vwo, of het mbo. Maar er is veel meer mogelijk.
Er zijn ook verschillende mogelijkheden om door te studeren.
* Je kunt je 1e-graads bevoegdheid behalen door een Educatieve Master te volgen.
* Tijdens het Master's Programme in Science verdiep en verbreed je je in de biologie.
* Verdiep je in de onderwijswetenschappen tijdens de Master Onderwijswetenschappen.

1. Pak je DigiD erbij
2. Check de toelatingseisen
3. Meld je aan via Studielink
4. Doe zo snel mogelijk de studiekeuzecheck
5. Maak je inschrijving 100% definitief
6. De HAN Intro: zorg dat je erbij bent!

* Er is persoonlijke aandacht is voor iedere student. De opleiding is een echt studiethuis voor de studenten.
* Je gaat vaak naar buiten en op excursies: een mooie combinatie van theorie met praktisch (veld)werk.
* Je wordt goed voorbereid op de toekomst en loopt vanaf het 1e jaar stage.
* Expertdocenten uit het werkveld geven zelf vorm aan de leerlijn en ontwerpen hun eigen lessen.
* Docenten zijn betrokken bij de studenten, de opleiding en het vak.
* HAN Studiesucces biedt extra begeleiding.

De Lerarenopleiding Biologie is overzichtelijk opgebouwd. In 4 jaar tijd rond je je major en minor af. Dat doe je in 3 fases: propedeuse, hoofdfase en afstudeerjaar. Als biologieleraar weet je veel van mensen, dieren en de natuur, op meso-, macro- en microniveau. Je gaat geregeld het veld in om onderzoek te doen, maar kruipt ook af en toe achter een microscoop om cellen te bestuderen. En je staat zelf voor de klas om nog meer praktijkervaring op te doen.

Naast de lessen doe je ook aan werkplekleren.

Het werkplekleren bestaat uit drie delen:

Propedeuse: werkplekleren 1
Een oriënterende stage in de eerste fase van de opleiding

Hoofdfase: werkplekleren 2
Een of twee begeleide stages in de tweede fase van de opleiding

Afstudeerfase: werkplekleren 3
Een eindstage (Leraar In Opleiding-stage) in de laatste fase van de opleiding. Bij deze stage draait het om het zelfstandig functioneren als leraar.

De vraag naar goed opgeleide docenten is groot. Als afgestudeerd docent Biologie geeft je dat een goede kans op een baan. Maar na de Lerarenopleiding Biologie heb je nog veel meer mogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan een carrière als medewerker bij een natuurmuseum, waterschap of reisorganisatie.

De studiekeuzecheck voor de opleiding Leraar Biologie bestaat uit online vragenlijsten en een gesprek bij de HAN. In de vragenlijsten staan jouw oriëntatie op de opleiding, je verwachtingen en het kennismaken met de opleiding centraal. Waarom wil je eigenlijk de opleiding Leraar Biologie gaan doen? Je motivatie maakt onderdeel uit van de vragenlijst.
De invulling van de afspraak bij de HAN, hangt af van je opleiding.

Aanmelden voor deze opleiding doe je op de site van Studielink, uiterlijk op 1 mei 2021. Na aanmelding krijg je binnen een paar werkdagen van ons een bevestigingsbrief.

* Je hebt je uitgebreid georiënteerd op de opleiding en het beroep van docent
* Je motivatie voor de opleiding is groot
* Je kunt goed plannen en die planning ook uitvoeren
* Je hebt interesse in het lesgeven aan jongeren van 12 tot 20 jaar
* Je begrijpt dat je actief en aanwezig moet zijn op de opleiding
* Je hebt passie voor het vak biologie
* Je beheerst het vak biologie op bovengemiddeld havoniveau
* Je gaat graag binnen en buiten op onderzoek uit en bent niet bang om je handen vies te make

Aan het einde van het 1e jaar krijg je een studieadvies. De studiepunten die je hebt gehaald zijn daarbij belangrijk. Met een positief advies (minimaal 52,5 studiepunten) kun je door naar het 2e jaar. Met een negatief advies moet je helaas stoppen. Zo voorkomen we dat je tijd verliest aan een studie die niet echt bij je past.

Sinds 2018-2019 betalen nieuwe studenten in hun 1e jaar maar de helft van het collegegeld. Studenten aan een lerarenopleiding profiteren ook in het 2e jaar van 50% korting. De korting geldt voor voltijd, deeltijd en duale studies.
Op de website lees je aan welke voorwaarden je moet voldoen om recht te hebben op de halvering van het collegegeld.

Blijf op de hoogte van nieuwe ervaringen

Er zijn nog geen ervaringen.

Deel je ervaring

Heb je ervaring met deze cursus? Deel je ervaring en help anderen kiezen. Als dank voor de moeite doneert Springest € 1,- aan Stichting Edukans.

Er zijn nog geen veelgestelde vragen over dit product. Als je een vraag hebt, neem dan contact op met onze klantenservice.

Download gratis en vrijblijvend de informatiebrochure

Aanhef
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)

Heb je nog vragen?

(optioneel)
We slaan je gegevens op om je via e-mail en evt. telefoon verder te helpen.
Meer info vind je in ons privacybeleid.