Leraar Frans

Tijdsduur
Locatie
Op locatie
Startdatum en plaats
Logo van HAN - Faculteit Educatie

Tip: meer info over het programma, prijs, en inschrijven? Download de brochure!

Startdata en plaatsen

placeNijmegen
1 sep. 2022 tot 31 aug. 2026

Beschrijving

Meer dan 200 miljoen mensen spreken Frans. Het is de internationale taal van de gastronomie, mode, dans en architectuur. Als docent Frans word je ambassadeur van deze taal; een gevarieerde baan!

Internationale studiereizen, diverse stages en veel werkcolleges in het Frans: de opleiding docent Frans in een notendop. In 4 jaar tijd leer je de taal, cultuur en het docentenvak kennen. En belangrijker: je ontwikkelt je tot een zelfstandige, creatieve leraar met een gezonde dosis zelfvertrouwen.

De HAN leidt je op tot een moderne, zelfbewuste leraar Frans. Je houdt je bezig met onderwijsinnovatie, coaching en het stimuleren van persoonlijke ontwikkeling. Als docent Frans in opleiding ontdek je al…

Lees de volledige beschrijving

Veelgestelde vragen

Er zijn nog geen veelgestelde vragen over dit product. Als je een vraag hebt, neem dan contact op met onze klantenservice.

Nog niet gevonden wat je zocht? Bekijk deze onderwerpen: Gastronomie, Frans, Lerarenopleiding / Docentenopleiding, Horeca en Wijncursus.

Meer dan 200 miljoen mensen spreken Frans. Het is de internationale taal van de gastronomie, mode, dans en architectuur. Als docent Frans word je ambassadeur van deze taal; een gevarieerde baan!

Internationale studiereizen, diverse stages en veel werkcolleges in het Frans: de opleiding docent Frans in een notendop. In 4 jaar tijd leer je de taal, cultuur en het docentenvak kennen. En belangrijker: je ontwikkelt je tot een zelfstandige, creatieve leraar met een gezonde dosis zelfvertrouwen.

De HAN leidt je op tot een moderne, zelfbewuste leraar Frans. Je houdt je bezig met onderwijsinnovatie, coaching en het stimuleren van persoonlijke ontwikkeling. Als docent Frans in opleiding ontdek je alle aspecten van deze veelzijdige taal. Daarnaast verdiep je je in de ontwikkeling van jongeren en de kunst van het lesgeven.

Je leert:
* de Franse taal en cultuur goed beheersen;
* duidelijk en gestructureerd lesgeven;
* motiverende en uitdagende lessen ontwerpen;
* omgaan met leerlingen met diverse problematiek;
* communiceren met ouders en samenwerken met collega's;
* meedenken over onderwijs.

Lees op de weblog www.leraarworden.com de ervaringen van onze (oud-)studenten en stel ook je vragen!

Dit jaar ga je echt hard aan de slag om je taalkennis uit te breiden. Spreek-, schrijf-, luister- en leesvaardigheid: het komt allemaal ruimschoots aan bod. Ook is er aandacht voor cultuur, literatuur en taalkunde. Tijdens de propedeuse maak je voor het eerst kennis met het vak van leraar tijdens een oriënterende stage.

Je ontdekt steeds meer over het beroep van leraar. Wat komt er allemaal kijken bij het lesgeven? Onderwerpen als leerprocessen, intercultureel onderwijs en leerproblemen passeren de revue. Elk jaar loop je stage en geef je les op een van onze partnerscholen.

In het 2e jaar vertrek je voor 4 weken naar een Franstalig land om verder aan je taalvaardigheid te werken. Je gaat bovendien aan de slag met verschillende excursies, stages en onderzoeksopdrachten.In de vrije ruimte krijg je de kans om een eigen invulling te geven aan je persoonlijke ontwikkeling. Je kunt denken aan het volgen van een cursus, meewerken aan de organisatie van de Dag van de Franse taal in scholen, bij het nationaal congres Frans, in een taaldorp en nog veel meer! Net als in de propedeuse krijg je hier in de hoofdfase de ruimte voor.

Tijdens je studie kies je een minor. Hiermee verbreed je je kennis binnen of buiten de opleiding. In het 3e jaar ga je hiermee aan de slag. Bij de opleiding Leraar Frans zijn volop mogelijkheden om ervaring in het buitenland op te doen. Een semester ga je studeren in een Franstalig land aan een universiteit naar keuze. We werken intensief samen met verschillende partneruniversiteiten in het kader van Erasmus+. Je kunt ook kiezen voor een stage op een Franse school.

Je sluit de opleiding af met een stage die 10 maanden duurt: de lio-stage (Leraar in Opleiding). Deze stage is intensief en leerzaam. Je gaat aan de slag als leraar in opleiding en voert daarnaast ook nog een afstudeeronderzoek uit. Je hebt de keuze gemaakt voor de richting havo/vwo of vmbo/mbo, maar na je afstuderen ben je (2e-graads) bevoegd voor beide richtingen.

Het grootste deel van de afgestudeerden gaat aan de slag als leraar Frans. Je geeft les in de onderbouw van het vmbo, havo en vwo, of het mbo. Daarnaast zijn er nog diverse andere banen mogelijk.
Er zijn bovendien verschillende mogelijkheden om door te studeren. Zo kun je je 1e-graads bevoegdheid behalen. Je verdiept je vakinhoudelijke kennis, breidt je vakdidactisch repertoire uit en doet praktijkgericht onderzoek. Je kunt ook een Master Pedagogiek of Onderwijswetenschappen volgen.

1. Pak je DigiD erbij
2. Check de toelatingseisen
3. Meld je aan via Studielink
4. Doe zo snel mogelijk de studiekeuzecheck
5. Maak je inschrijving 100% definitief
6. De HAN Intro: zorg dat je erbij bent!

* Je krijgt onderwijs in kleine groepen, waardoor docenten je echt persoonlijk begeleiden.
* Veel colleges zijn in het Frans en je krijgt les van native speakers. Zo pik je de taal nog sneller op.
* Je taalniveau verbeteren in een Franstalig land? Dat kun je maar liefst 3 keer doen tijdens je opleiding.
* Je hoeft zelf geen stageplek te regelen, dit doet Bureau Extern. De begeleiding is persoonlijk en betrokken.
* Al in het 1e jaar heb je vrije ruimte: geef zelf richting aan je ontwikkeling.

Tijdens je opleiding Leraar Frans staan jouw vakmanschap en meesterschap centraal. Oftewel: Je krijgt alle vakkennis én pedagogische kennis die je als docent nodig hebt. Dat doe je in heldere, overzichtelijke stappen. Je doet in 4 jaar veel praktijkervaring op. Tijdens je studie staat een betrokken team van docenten klaar om jou te begeleiden

Met een Bachelor of Education zit je tegenwoordig goed op de arbeidsmarkt. Zeker met een vak als Frans, waarvoor te weinig docenten beschikbaar zijn. Of kies Frans als 2e vak, zodat je je mogelijkheden verbreedt. Ook kun je aan de slag bij de overheid, in het bedrijfsleven of de toeristische sector.

De studiekeuzecheck bestaat uit online vragenlijsten en een afspraak bij de HAN. In de vragenlijsten staan jouw oriëntatie op de opleiding, je verwachtingen en het kennismaken met de opleiding centraal. Ook schrijf je in een brief op waarom je vindt dat de opleiding Leraar Frans iets voor jou is.
Daarna plan je in overleg een afspraak op de HAN in. Hoe de afspraak eruit ziet, hangt af van je opleiding.

Tijdens je opleiding Leraar Frans staan jouw vakmanschap en meesterschap centraal. Oftewel: Je krijgt alle vakkennis én pedagogische kennis die je als docent nodig hebt. Dat doe je in heldere, overzichtelijke stappen. Je doet in 4 jaar veel praktijkervaring op. Tijdens je studie staat een betrokken team van docenten klaar om jou te begeleiden.

Aanmelden voor deze opleiding doe je op de site van Studielink, uiterlijk op 1 mei 2021. Na aanmelding krijg je binnen een paar werkdagen van ons een bevestigingsbrief.

Als Leraar Frans herken je onder andere de volgende kwaliteiten en interesses bij jezelf:
* Je beheerst de Franse taal op havo-5 niveau
* Je bent geïnteresseerd in verschillende aspecten van het Frans, zoals taalvaardigheid, cultuur, literatuur, grammatica en spelling
* Je geeft graag presentaties voor een groep, ook in het Frans
* Je bent geïnteresseerd in de fases van ontwikkeling die kinderen en jongeren doorlopen en voor hoe zij leren
* Je bent flexibel, creatief en nieuwsgierig

In het 2e jaar vertrek je voor 4 weken naar een Franstalig land om verder aan je taalvaardigheid te werken. Je gaat bovendien aan de slag met verschillende excursies, stages en onderzoeksopdrachten. In het 3e jaar ga je 5 maanden op stage in het buitenland.

Aan het einde van het 1e jaar krijg je een studieadvies. De studiepunten die je hebt gehaald zijn daarbij belangrijk. Met een positief advies (minimaal 52,5 studiepunten) kun je door naar het 2e jaar. Met een negatief advies moet je helaas stoppen. Zo voorkomen we dat je tijd verliest aan een studie die niet echt bij je past.

Sinds 2018-2019 betalen nieuwe studenten in hun 1e jaar maar de helft van het collegegeld. Studenten aan een lerarenopleiding profiteren ook in het 2e jaar van 50% korting. De korting geldt voor voltijd, deeltijd en duale studies.

Blijf op de hoogte van nieuwe ervaringen

Er zijn nog geen ervaringen.

Deel je ervaring

Heb je ervaring met deze cursus? Deel je ervaring en help anderen kiezen. Als dank voor de moeite doneert Springest € 1,- aan Stichting Edukans.

Er zijn nog geen veelgestelde vragen over dit product. Als je een vraag hebt, neem dan contact op met onze klantenservice.

Download gratis en vrijblijvend de informatiebrochure

Aanhef
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)

Heb je nog vragen?

(optioneel)
We slaan je gegevens op om je via e-mail en evt. telefoon verder te helpen.
Meer info vind je in ons privacybeleid.