Leraar Scheikunde

Niveau
Tijdsduur
Locatie
Op locatie
Startdatum en plaats
Logo van HAN - Faculteit Educatie

Tip: meer info over het programma, prijs, en inschrijven? Download de brochure!

Startdata en plaatsen

placeNijmegen
1 feb. 2021 tot 31 jan. 2025
placeNijmegen
1 sep. 2021 tot 31 aug. 2025

Beschrijving

De opleiding Leraar Scheikunde leidt je op tot tweedegraads docent. Als docent geef je niet alleen les. Je motiveert leerlingen en stimuleert ze in hun ontwikkeling op het vakgebied scheikunde.

Onze samenleving kan niet meer zonder technologie. De regering stimuleert al jaren een grotere keuze voor bètavakken in het middelbaar onderwijs. Ben jij geïnteresseerd in technologische ontwikkelingen en wil je graag uitleggen wat we kunnen doen om het milieu te beschermen of hoe er nieuwe geneesmiddelen gemaakt worden? Dan is een opleiding tot Leraar Scheikunde een goede keuze. Bovendien is het carrièreperspectief voor Leraren Scheikunde erg goed!

De opleiding Leraar Scheikunde leidt je op tot twee…

Lees de volledige beschrijving

Veelgestelde vragen

Er zijn nog geen veelgestelde vragen over dit product. Als je een vraag hebt, neem dan contact op met onze klantenservice.

Nog niet gevonden wat je zocht? Bekijk deze onderwerpen: Scheikunde, Lerarenopleiding / Docentenopleiding, Laboratoriumtechniek, Chemie en Archeologie.

De opleiding Leraar Scheikunde leidt je op tot tweedegraads docent. Als docent geef je niet alleen les. Je motiveert leerlingen en stimuleert ze in hun ontwikkeling op het vakgebied scheikunde.

Onze samenleving kan niet meer zonder technologie. De regering stimuleert al jaren een grotere keuze voor bètavakken in het middelbaar onderwijs. Ben jij geïnteresseerd in technologische ontwikkelingen en wil je graag uitleggen wat we kunnen doen om het milieu te beschermen of hoe er nieuwe geneesmiddelen gemaakt worden? Dan is een opleiding tot Leraar Scheikunde een goede keuze. Bovendien is het carrièreperspectief voor Leraren Scheikunde erg goed!

De opleiding Leraar Scheikunde leidt je op tot tweedegraads docent. Als docent geef je niet alleen les. Je motiveert leerlingen en stimuleert ze in hun ontwikkeling op het vakgebied scheikunde. Daarbij komen actuele onderwerpen als duurzaamheid, zorg voor het milieu en technologie vanzelfsprekend aan de orde. Je bent een mentor, een coach, een begeleider bij wie leerlingen aan kunnen kloppen als ze een probleem hebben. Daarnaast ontwikkel je onderwijs binnen jouw school en natuurlijk werk je samen met collega's en ouders van leerlingen.

De opleiding tot Leraar Scheikunde heeft een gezamenlijke propedeuse met de opleiding Leraar Natuurkunde. Daarna vindt specialisatie plaats in de scheikunde, niet alleen vakinhoud maar ook onderwijskunde en vakdidactiek.

De onderwerpen van de propedeuse zijn: wiskunde, optica, stoffen en reacties, atomen en moleculen, thermodynamica, elektriciteit en elektronica, mechanica, organische chemie. Telkens practica gekoppeld aan de theorie. Onderwijskunde en een oriënterende stage completeren het pr

In de postpropedeuse vindt er verdieping van de scheikundige kennis plaats met onderwerpen als: reactiekinetiek en evenwichten, fasen(overgangen), chemie van de elementen, organische chemie en biochemie en spectrometrie, scheidingsmethoden, chromatografie, groene chemie, industriële chemie, vakdidactiek van het practicum, geschiedenis van de natuurwetenschappen, natuur- en scheikunde in context en ethiek. Je past je kennis van de scheikunde en de onderwijskunde toe in twee stages met steeds me

Heb je de smaak van het studeren te pakken? Dan studeer je gewoon verder. Als je de opleiding leraar scheikunde afgerond hebt, kun je in vrij korte tijd de opleiding leraar natuurkunde volgen, zo kun je in twee vakken les geven. Je kunt natuurlijk ook je eerstegraadsbevoegdheid gaan halen, waarmee je in het gehele onderwijs les mag geven. Je kunt je ook verbreden met Zo kun je ook gaan verbreden met de Master Leren en Innoveren of de Master Educational Needs.

Stap 1: meld je (vrijblijvend) aan
Stap 2: ga verder met een intakegesprek
Stap 3: definitieve inschrijving

De opleiding tot leraar scheikunde heeft een gezamenlijke propedeuse met de opleiding leraar natuurkunde.

De opleiding tot leraar scheikunde heeft een gezamenlijke propedeuse met de opleiding leraar natuurkunde. Daarna vindt specialisatie plaats in de scheikunde, niet alleen vakinhoud maar ook onderwijskunde en vakdidactiek.De onderwerpen van de propedeuse zijn: wiskunde, optica, stoffen en reacties, atomen en moleculen, thermodynamica, elektriciteit en elektronica, mechanica, organische chemie. Telkens practica gekoppeld aan de theorie.
Onderwijskunde en een oriënterende stage completeren het programma van het eerst jaar.

In de postpropedeuse vindt er verdieping van de scheikundige kennis plaats met onderwerpen als: reactiekinetiek en evenwichten, fasen(overgangen), chemie van de elementen, organische chemie en biochemie en spectrometrie, scheidingsmethoden, chromatografie, groene chemie, industriële chemie, vakdidactiek van het practicum, geschiedenis van de natuurwetenschappen, natuur- en scheikunde in context en ethiek. Je past je kennis van de scheikunde en de onderwijskunde toe in twee stages met steeds meer verantwoordelijkheid.

Als je de deeltijdlerarenopleiding Scheikunde hebt afgerond ben je tweedegraads bevoegd. Dat betekent dat je les mag geven in alle klassen van het (v)mbo en in de onderbouw (1e t/m de 3e klas) van havo, vwo en gymnasium. Daarnaast mag je lesgeven aan cursisten in het beroepsonderwijs en in de volwasseneneducatie (ROC).Het werkveld staat onder andere door de vergrijzing te springen om praktijkgerichte docenten Scheikunde die inhoudelijk onderwijs aanbieden dat leerlingen aanspreekt. Er is een groot tekort aan docenten in exacte vakken. De carrièreperspectieven zijn dus goed! Een mooie kans voor zittende leraren om een extra bevoegdheid te halen en aan anderen om juist nu een carrièreswitch te maken en leraar Scheikunde te worden.

In het eerste jaar staan zowel natuurkunde als scheikunde op het programma waardoor er een dubbele propedeuse behaald wordt, wat ook lesgeven in NaSk en Science makkelijker maakt. Door deze dubbele propedeuse is het mogelijk een dubbele lesbevoegdheid te halen in beperkte tijd.

Bovendien zijn er ook nog genoeg andere functiemogelijkheden waarbij jouw vakkennis op hbo-niveau en je communicatieve vaardigheden zeer goed van pas komen. Bij je diploma ontvang je een Engelstalig supplement, waarmee je gemakkelijker in het buitenland kunt gaan werken of verder studeren.

Werkplekleren (stage) - In elk jaar van je opleiding loop je stage. Zo oefen je alles wat je tijdens je studie leert meteen in de praktijk. Die stageplekken kunnen wij voor je regelen. Zo kun je kennismaken met verschillende scholen en typen onderwijs.

Minor - De minor is het deel van het 4-jarige programma waarin je je verbreedt of verdiept om je in je beroepsuitoefening te kunnen profileren. Denk daarbij aan minoren zoals 'International Teacher Programme en 'De betekenisvolle Leraar'.

Je kunt je aanmelden tot de startdatum van de opleiding: op 1 februari 2021 en op 1 september 2021. Kijk bij de opleiding van jouw keuze naar de startmomenten. We raden je echter aan ruimschoots op tijd te beginnen. Je moet een aantal stappen doorlopen om te bepalen of de opleiding een goede keuze voor jou is.

De opleiding start in februari 2021 bij voldoende aanmeldingen.

Je brengt graag kennis over op jongeren
Je bent breed geïnteresseerd in verschillende onderdelen van technologische ontwikkelingen
Je vindt de ontwikkelingsfases van jongeren interessant en kunt gemakkelijk met groepen jongeren omgaan
Je vindt het leuk om presentaties te geven en dingen uit te leggen
Je bent gemotiveerd om het onderwijs te verbeteren door inzet van onderzoek en ICT

Woensdagen van 09.00–17.45 uur vakinhoud en donderdagen van 17.45–21.30 uur onderwijskunde
Duur: 2,5-4 jaar

* Kijk of je recht hebt op een Tegemoetkoming leraren of de Lerarenbeurs;
* Wil je een opleiding gaan volgen, maar heb je geen recht (meer) op studiefinanciering? Vanaf het studiejaar 2017-2018 kan iedereen tot 55 jaar via DUO geld lenen om collegegeld of lesgeld te betalen. Dit heet het 'levenlanglerenkrediet';
* Volgens een nieuwe regeling kunnen vanaf studiejaar 2018-2019 de kosten voor het collegeld in het eerste jaar gehalveerd worden. Kijk of je hier recht op hebt.

Blijf op de hoogte van nieuwe ervaringen

Er zijn nog geen ervaringen.

Deel je ervaring

Heb je ervaring met deze cursus? Deel je ervaring en help anderen kiezen. Als dank voor de moeite doneert Springest € 1,- aan Stichting Edukans.

Er zijn nog geen veelgestelde vragen over dit product. Als je een vraag hebt, neem dan contact op met onze klantenservice.

Download gratis en vrijblijvend de informatiebrochure

Aanhef
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)

Heb je nog vragen?

(optioneel)
We slaan je gegevens op om je via e-mail en evt. telefoon verder te helpen.
Meer info vind je in ons privacybeleid.