Leraar Basisonderwijs (Pabo)

Tijdsduur
Locatie
Op locatie
Startdatum en plaats
Logo van HAN - Faculteit Educatie

Tip: meer info over het programma, prijs, en inschrijven? Download de brochure!

Startdata en plaatsen

placeNijmegen
1 sep. 2022 tot 31 aug. 2026

Beschrijving

Lijkt het je leuk om kinderen te inspireren en te begeleiden? Dan is de Pabo iets voor jou. Op de Pabo van de HAN ontwikkel jij je tot een deskundige basisschool leraar met een eigen visie.

Tidens je Pabo-opleiding verdiep je je in de belevingswereld van kinderen. Met je Pabodiploma heb je alles in huis om te zorgen dat kinderen graag bij je in de klas zitten. Je weet hoe je het talent in een kind laat opbloeien en hoe jij jouw kennis overdraagt aan de verschillende leerlingen in je klas. Je hebt ontdekt: leerkracht is de belangrijkste baan ter wereld.

Op de Pabo leer je:
* duidelijk en gestructureerd lesgeven;
* hoe je lesgeeft aan kinderen met verschillende niveaus en achtergronden;
* een…

Lees de volledige beschrijving

Veelgestelde vragen

Er zijn nog geen veelgestelde vragen over dit product. Als je een vraag hebt, neem dan contact op met onze klantenservice.

Lijkt het je leuk om kinderen te inspireren en te begeleiden? Dan is de Pabo iets voor jou. Op de Pabo van de HAN ontwikkel jij je tot een deskundige basisschool leraar met een eigen visie.

Tidens je Pabo-opleiding verdiep je je in de belevingswereld van kinderen. Met je Pabodiploma heb je alles in huis om te zorgen dat kinderen graag bij je in de klas zitten. Je weet hoe je het talent in een kind laat opbloeien en hoe jij jouw kennis overdraagt aan de verschillende leerlingen in je klas. Je hebt ontdekt: leerkracht is de belangrijkste baan ter wereld.

Op de Pabo leer je:
* duidelijk en gestructureerd lesgeven;
* hoe je lesgeeft aan kinderen met verschillende niveaus en achtergronden;
* een veilige omgeving creëren voor je leerlingen;
* hoe je leerlingen stimuleert en motiveert;
* hoe je gedragsproblemen voorkomt;
* samenwerken met collega's;
* wat er komt kijken bij gesprekken met ouders;
* hoe je ICT en nieuwe media toepast in het onderwijs.

Doe je vwo, wil je naar de universiteit, maar wil je ook graag met kinderen werken en hen iets leren? Met de Academische Pabo (ALPO) van de HAN en de RU kan dat. Je leert goed lesgeven aan jonge kinderen en tegelijkertijd doe je onderzoek en verbeter je de kwaliteit van het onderwijs.

In je 1e jaar maak je kennis met je toekomstige beroep. Je verkent de Pabo-opleiding én jezelf. Hoe ga je bijvoorbeeld om met ordeproblemen in de klas? Hoe ben jij in een groep? Vragen die je onder de loep neemt zodat je steeds gemakkelijker voor de klas staat. Wat je leert, oefen je meteen tijdens je stage. Je krijgt veel begeleiding, zeker in dit 1e jaar.Vanaf de start van de opleiding word je in een leerteam geplaatst. Dit team, met soms wel 60 andere Pabo studenten, wordt ondersteund door 3 studiecoaches. Een vaste dag in de week kom je met jouw leerteam samen en ga je aan de slag met vraagstukken uit het onderwijs, maar ook jouw eigen studievoortgang.

In de eerste tentamenperiode maak je een rekentoets. Haal je het landelijke Cito-niveau niet? Geen nood: je hebt een jaar de tijd om bij te spijkeren. Wil je een steuntje in de rug? Doe dan voordat je begint aan de Pabo mee aan onze speciale zomercursus rekenen: daarmee ben je binnen een week helemaal bij!

Nu begint het echte werk: je start met de kernfase van je Pabo-opleiding. Je gaat nu echt de diepte in en je leert over specifieke vakdidactiek. Ook dit jaar geef je weer les aan de jonkies van groep 1 tot en met 4 en aan oudere kinderen, groep 5 tot en met 8. Aan het einde van het jaar maak jij jouw keuze: ga je voor het jonge kind of specialiseer jij je in het oudere kind?Je krijgt steeds meer ruimte om zelf je studie in te vullen. Misschien wil je je verdiepen in een onderwijsvisie, zoals Montessori of Dalton. Of wil je meer weten over rooms-katholiek, protestants of openbaar basisonderwijs. In deze fase beginnen ook de masterclasses over verschillende thema's. Denk aan onderwerpen als begaafde kinderen, tweetalig onderwijs of debatteren met kinderen.

Weer een stap dichterbij je Pabo-diploma: dit jaar rond je de kernfase af. Tijdens je stages werk je aan verschillende thema's. Je leert steeds beter inspelen op de individuele behoeftes van kinderen in de klas.

Het 3e jaar is ook het jaar van je minor: daarmee kun jij je studie een richting geven die je aanspreekt. Een minor duurt 1 semester. Nu is de keuze echt aan jou. Je kiest het onderwerp én de plek die jou aanspreken. Ben je een globetrotter? Volg je minor in het buitenland!De minor International Teacher Programme leidt je bijvoorbeeld op tot leraar voor een tweetalige school. Iets om alvast over na te denken? Ga voor een compleet overzicht naar www.kiesopmaat.nl.

Je eindsprint naar je Pabodiploma! In dit jaar werk je tijdens je laatste stage vooral aan je afstudeeropdracht. Ook ben je 3 dagen per week verantwoordelijk voor een groep kinderen. Afhankelijk van je stage is dat een groep jonge of oudere kinderen in het basisonderwijs, of een groep op het vmbo.Als je kiest voor de HAN Pabo kun je allerlei extra's aan je opleiding toevoegen. Ben je sportief en hou je van bewegen? Dan ga je vast voor het certificaat 'Specialist Sportieve en Gezonde School'. Met deze kennis geef jij straks een enorme boost aan de gezondheid van je school.

In deze eindfase doe je ook mee aan de Simulatieschool: 1 week werk je met een team studenten in een simulatieschool. Samen verdeel je de rollen binnen de school en werk je aan een verbeteropdracht. Je gaat bijvoorbeeld werken aan de sfeer in de groep. Of je brengt natuur of techniek in de lessen. De Simulatieschool is dé kans om te ontdekken welke taken je als leerkracht nog meer kunt vervullen. En ook: om jezelf van je beste kant te laten zien.

Wat kun je met een Pabo diploma? Een heleboel! Na de Pabo heb je het voor het kiezen. De komende jaren zijn er alleen maar meer leraren nodig. Waar je ook terecht komt, als leraar maak jij het verschil. Je bent een rolmodel en je leert kinderen hoe ze hun talenten kunnen ontwikkelen.Als leraar basisonderwijs kun je voor breed kiezen en groepsleerkracht worden. Of je gaat je specialiseren in je lievelingsvak als vakleerkracht. Je kunt lesgeven aan de allerkleinsten in groep 1 en 2. Of je kiest voor oudere kinderen in de bovenbouw of voor jongeren op het mbo.

Na de Pabo kun je aan de HAN direct kunt doorstromen naar een master. Je hoeft geen pre-master te doen en je eindstage telt mee als werkervaring.

1. Pak je DigiD erbij
2. Meld je aan via Studielink
3. Check de toelatingseisen
4. Doe zo snel mogelijk de studiekeuzecheck
5. Plan een afspraak in bij de opleiding
6. Je krijgt een studiekeuzeadvies
7. Maak je aanmelding 100% definitief
8. De HAN Intro: zorg dat je erbij bent!

* Als aankomend basisschoolleraar loop je in jaar 1 meteen 2 dagen per week stage. Wij regelen je stageplekken!
* Wij gooien je niet zomaar in het diepe. Je werkt in een leerteam en wordt begeleid door een studiecoach.
* In ons leerlab iXperium experimenteer je met de nieuwste robots, greenscreens en andere ICT-tools.
* Wat voor leraar wil jij worden? Breed opgeleid of juist met een specifieke expertise? Op de HAN Pabo kies jij.

De HAN Pabo is een praktijkgerichte opleiding. Vanaf het 1e jaar loop je stage. Ruim 40% van de tijd sta je voor de klas. Tijdens je stages doe je ervaring op met alle groepen van het basisonderwijs. In de loop van je Pabo-opleiding kies je accenten. Je specialiseert je in het jonge of oudere kind, je kiest voor de onder- of bovenbouw van het basisonderwijs. Daarnaast kun je masterclasses volgen over bepaalde thema's. Je wordt een beroepsopvoeder die kan omgaan met kinderen, collega's én ouders

Het aantal onderwijsbanen stijgt nog steeds. Ook bieden scholen steeds vaker meteen een vast contract.Steeds meer leraren staan bovendien niet alleen voor hun eigen klas, maar doen er nog iets anders bij. Je kunt je specialiseren in bijvoorbeeld ICT- of kunstonderwijs. Of je wordt daarnaast bouwcoördinator of (adjunct-)directeur. Je werkt bovendien aan de ontwikkeling van je school én je beroep. Je maakt deel uit van bovenschoolse netwerken en helpt de school met nieuwe uitdagingen en ontwikkelingen.

Na je aanmelding krijg je ongeveer een week na je bevestigingsbrief van ons per mail een uitnodiging voor je studiekeuzecheck, de SKC. Doe de studiekeuzecheck meteen als je de e-mail krijgt.
Aan het einde van de online vragenlijst van de SKC plan je een afspraak in bij de opleiding. Per e-mail ontvang je vervolgens de bevestiging voor deze afspraak (deel 2 van je SKC). In de bevestiging staat ook meer informatie over wat er dan van je wordt verwacht.

Je leert alles wat een stevige én moderne basisschoolleraar nodig heeft. Door al je stages en dankzij de persoonlijke begeleiding van de HAN ontwikkel jij je professioneel én persoonlijk.

Wil je starten in februari 2021? Meld je dan uiterlijk 1 februari 2021 aan, maar liefst eerder, ook in verband met de te maken toelatingstoetsen.

* Je kunt je goed inleven in de belevingswereld van een kind in het basisonderwijs en werkt graag met groepen kinderen
* Je bent goed in taal en rekenen
* Je hebt een brede interesse in verschillende vakgebieden (o.a. taal, rekenen, geschiedenis, aardrijkskunde, drama, muziek, natuur en techniek)
* Je bent gemotiveerd om onderwijs te verbeteren door inzet van onderzoek en ICT
* Je bent gemotiveerd om elk kind te helpen zijn talenten maximaal te ontwikkelen

Bij de HAN zijn volop mogelijkheden om je stage, minor of afstudeeropdracht in het buitenland te doen.

Bij de Pabo-opleiding van de HAN zijn volop mogelijkheden om ervaring in het buitenland op te doen. We werken intensief samen met verschillende partneruniversiteiten. Je kunt kiezen voor een vast programma, of je stelt zelf je vakkenpakket samen.

Aan het einde van het 1e jaar krijg je een studieadvies. De studiepunten die je hebt gehaald zijn daarbij belangrijk. Met een positief advies (minimaal 45 studiepunten/EC's) kun je door naar het 2e jaar. Daarnaast moet je de rekennorm hebben gehaald én een positief advies vanuit je stage hebben gekregen. Met een negatief advies moet je helaas stoppen. Zo voorkomen we dat je tijd verliest aan een studie die niet echt bij je past.

Theorie: 50%
Praktijk: 40%
Studieloopbaanbegeleiding: 10%

Sinds 2018-2019 betalen nieuwe studenten in hun 1e jaar maar de helft van het collegegeld. Studenten aan een lerarenopleiding profiteren ook in het 2e jaar van 50% korting. De korting geldt voor voltijd, deeltijd en duale studies.

Blijf op de hoogte van nieuwe ervaringen

Er zijn nog geen ervaringen.

Deel je ervaring

Heb je ervaring met deze cursus? Deel je ervaring en help anderen kiezen. Als dank voor de moeite doneert Springest € 1,- aan Stichting Edukans.

Er zijn nog geen veelgestelde vragen over dit product. Als je een vraag hebt, neem dan contact op met onze klantenservice.

Download gratis en vrijblijvend de informatiebrochure

Aanhef
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)

Heb je nog vragen?

(optioneel)
We slaan je gegevens op om je via e-mail en evt. telefoon verder te helpen.
Meer info vind je in ons privacybeleid.