Bevingsschade en Herstel

Niveau
Tijdsduur
Logo van HanzePro, Hanzehogeschool Groningen
Opleiderscore: starstarstarstarstar_half 8,8 HanzePro, Hanzehogeschool Groningen heeft een gemiddelde beoordeling van 8,8 (uit 6 ervaringen)

Tip: meer info over het programma, prijs, en inschrijven? Download de brochure!

Startdata en plaatsen

Er zijn nog geen startdata bekend voor dit product.

HanzePro, Hanzehogeschool Groningen biedt haar producten standaard aan in de volgende regio's: Assen, Groningen, Zwolle

Beschrijving

Competenties zijn een samenspel tussen vaardigheden en kennis. Voor het vergroten van uw competenties kunt u terecht bij HanzePro, Hanzehogeschool Groningen.

N.B. De cursus Bevingsschade en herstel wordt nog eenmaal aangeboden met als startdatum 17 maart 2021. Deze cursus is onderdeel van de Post-hbo opleiding Aardbevingen en diepe ondergrond. Deze opleiding wordt niet langer in zijn geheel aangeboden.

Uitgebreid

Groningen wordt geregeld opgeschrikt door meldingen van aardbevingen. Gebouwen, infrastructuur en mensen lopen schade op. Dit heeft invloed op het dagelijks leven van de Groningers. Kennis van aardbevingen, mogelijke maatregelen en preventie zijn van essentieel belang voor het gebied, de bewoners én voor elke professional die werkzaam is in het dossier. HanzePro biedt daarom drie cursussen aan voor betrokken bouwkundige en civieltechni…

Lees de volledige beschrijving

Veelgestelde vragen

Er zijn nog geen veelgestelde vragen over dit product. Als je een vraag hebt, neem dan contact op met onze klantenservice.

Nog niet gevonden wat je zocht? Bekijk deze onderwerpen: Aardbevingen, Meettechniek, Civiele techniek, Algemene techniek en Management en techniek.

Competenties zijn een samenspel tussen vaardigheden en kennis. Voor het vergroten van uw competenties kunt u terecht bij HanzePro, Hanzehogeschool Groningen.

N.B. De cursus Bevingsschade en herstel wordt nog eenmaal aangeboden met als startdatum 17 maart 2021. Deze cursus is onderdeel van de Post-hbo opleiding Aardbevingen en diepe ondergrond. Deze opleiding wordt niet langer in zijn geheel aangeboden.

Uitgebreid

Groningen wordt geregeld opgeschrikt door meldingen van aardbevingen. Gebouwen, infrastructuur en mensen lopen schade op. Dit heeft invloed op het dagelijks leven van de Groningers. Kennis van aardbevingen, mogelijke maatregelen en preventie zijn van essentieel belang voor het gebied, de bewoners én voor elke professional die werkzaam is in het dossier. HanzePro biedt daarom drie cursussen aan voor betrokken bouwkundige en civieltechnische professionals. De cursus Bevingsschade en herstel is daar een van.


Door gaswinning komen vooral in de provincie Groningen aardbevingen voor. De geïnduceerde aardbevingen zijn wereldwijd uniek. Ze vinden namelijk niet zo heel diep in de ondergrond plaats en de grondsoort (voornamelijk klei) zorgt voor extra verplaatsing van de beving. Daarnaast is er in Groningen nooit aardbevingsbestendig gebouwd. De stevige Groningse huizen blijken niet goed bestand te zijn tegen de bevingen.

Beoordelen schade en SBR-trillingsrichtlijn A
Tijdens de cursus staat het beoordelen van schade aan gebouwen centraal. Je krijgt kennis van - en inzicht in - factoren die van belang zijn bij het herkennen van schade en het achterhalen van bijbehorende oorzaken. Op een analytische wijze wordt je geleerd om de oorzaak (of combinatie van oorzaken) van de schade te herleiden. Je kijkt hierbij naar gebouw- en omgevingsfactoren.

Vanuit de SBR-trillingsrichtlijn deel A wordt je geleerd hoe schade aan gebouwen objectief beoordeeld dient te worden. In deze meet- en beoordelingsrichtlijn wordt aangegeven hoe trillingsbronnen zoals het wegverkeer, bouwactiviteiten of zware machines schade kunnen veroorzaken aan gebouwen. De SBR- trillingsrichtlijn is uitgegroeid tot een standaardwerk voor iedereen die beroepshalve te maken heeft met het meten en beoordelen van trillingen. In de cursus wordt aandacht besteed hoe je deze richtlijn toepasbaar is in Groningen, voor de schade veroorzaakt door aardbevingen.

Deze basiskennis is nodig om goed te kunnen beoordelen of scheuren wel of niet door aardbevingen zijn veroorzaakt en om juiste oplossingen te kunnen adviseren voor het (aardbevingsbestendig) herstellen van woningen. Aan de hand van praktijkvoorbeelden wordt schadeherkenning en –herstel voor een aantal typische Groningse woningen en gebouwen behandeld. Ook wordt ingegaan op een heldere en volledige manier van onderzoek en rapportage. Je oefent tevens met het lezen en interpreteren van schaderapporten.

Beoordeling bevingsschade in Groningen
In de cursus is aandacht voor de actuele werkwijze die gehanteerd wordt in het Groningse aardbevingsgebied. Denk hierbij aan effectgebied bevingen, bewijsvermoeden, relatie grondversnelling en schade en de wijze van rapporteren. Ook worden de zogenaamde Actuele Onveilige Situaties (AOS) behandeld en hoe het best instabiele (onderdelen van) woningen gestabiliseerd of gestut kunnen worden.

Onderzoek en praktijk
In de cursus zullen een aantal gastsprekers van TU Delft en Researchgroup Earthquake Resistant Structures van Hanzehogeschool je de laatste kennis bijbrengen vanuit onderzoeken naar bijvoorbeeld het effect van cumulatieve bevingen op schade aan metselwerk en de kennis opgedaan vanuit het jarenlang monitoren van gebouwen. Daarnaast is er in de cursus veel ruimte voor het behandelen van praktijkvoorbeelden.

Tot slot
Na het volgen van de cursus ben je specialist op het gebied van het herkennen en beoordelen van bevingsschade. Daarnaast kun je op een heldere en professionele manier een schadecasus onderzoeken en rapporteren. Je krijgt inzicht in wat er in het schaderapport moet staan en waarom. Ook krijg je handvatten om je voor te bereiden op het gesprek over het schaderapport.

Post-hbo Aardbevingen en diepe ondergrond

Naast de cursus Bevingsschade en herstel bieden wij op dit thema ook de volgende cursussen aan:
- Inleiding aardbevingen (wordt niet langer aangeboden)
- Seismiek en aardbevingsbestendig versterken

De cursussen zijn los van elkaar en in willekeurige volgorde te volgen. Na succesvolle afronding van alle drie de cursussen heb je recht op het diploma Post-hbo Aardbevingen en diepe ondergrond. Deze opleiding is geaccrediteerd bij CPION.
NB:  Deze opleiding wordt niet langer in zijn geheel aangeboden.

De cursussen worden aangeboden bij voldoende deelnemers. Bij deelname aan alle drie de cursussen ontvang je een korting van €200,- op de laatste cursus.

Let op: voor de cursus Bevingsschade en herstel en de cursus Seismiek en aardbevingsbestendig versterken geldt een instroomeis. Zie hiervoor de praktische informatie onderaan de webpagina.

Gespecialiseerde docent

De docenten welke betrokken zijn bij de cursus Bevingsschade en herstel zijn al vele jaren werkzaam in de praktijk werkzaam en hebben veel ervaring op het gebied van aardbevingsschade en schadeherstel. De betrokken docenten zijn:

  • Ing. Dave van Drie         - RPS Advies en ingenieursbureau B.V.
  • Dr. Ir. Chris Geurts         - TNO
  • Ir. Jelle Pama                 - KCNR Hanzehogeschool

Dave van Drie is als adviseur werkzaam bij RPS Advies- en ingenieursbureau B.V. uit Zwolle / Delft en hoofddocent in deze cursus. Dave is als senior deskundige tevens gerechtelijk deskundige bouwkunde & bouwtechniek. Hij verricht al jaren in het bijzonder specialistische onderzoeken uit op bouwkundig en bouwfysisch vlak. Onderzoek naar aard, oorzaak en herstel van gebouwschades in het bijzonder. Zijn specialisatie ligt bij Bouwgebreken- en Bouwgeschillenonderzoek. Dit voert hij veelal uit voor de rechtbanken en gerechtshoven in Nederland. Sinds 2013 is hij ook betrokken in het aardbevingsdossier in Noord Oost Groningen en specialist in het herkennen van aardbevingsschade en het geven van (herstel)advies.

Chris Geurts is senior adviseur van TNO en betrokken bij veel onderzoeken en adviezen op het gebied van dynamica en aardbevingen. Hij is gespecialiseerd in het effect van wind- en aardbevingsbelasting op gebouwen, schadepreventie en het ontwerpen van hoogbouw. Chris is lid van diverse technische commissies in het aardbevingsgdossier. Daarnaast is Chris Geurts mede auteur van SBR trillingsrichtlijn deel A en geeft hij al jaren cursussen op het gebied van schade aan gebouwen.

Jelle Pama is inhoudelijk programmaleider en tevens docent in deze cursus. Jelle heeft ruim 20 jaar ervaring als constructief ontwerper en projectleider in de utiliteitsbouw en heeft gewerkt bij diverse adviesbureaus in Nederland. Momenteel is hij hogeschoolhoofddocent constructief ontwerpen bij de Hanzehogeschool en onderzoeker bij ‘Researchgroup Earthquake Resistant Structures’ van KCNR onder leiding van lector Ihsan Bal. Jelle houdt zich bezig met onderzoek in het kader van het aardbevingsbestendig versterken van gebouwen en is een verbinder tussen onderzoek, onderwijs en het bedrijfsleven.

Doelgroep

Medewerkers en beleidsmakers van adviesbureaus, bouwbedrijven, provincies, gemeenten en waterschappen.

Instroomniveau

Hbo werk- en denkniveau.
Instroomeisen: Hbo bouwkundige/civiel-technische opleiding en/of relevante werkervaring.

Startdata

17-03-2021 | Dag 1: Fysieke excursie

Overige data

Lesdag 2: 31 maart
Lesdag 3: 14 april  
Lesdag 4: 28 april
Lesdag 5 12 mei
Lesdag 6: 2 juni
Lesdag 7: 9 juni

Deze cursus start bij voldoende aanmeldingen. Neem voor meer informatie contact op met de productmanager (kijk op de website HanzePro).

Tijden

Excursie op een fysieke locatie van 09.00 tot 16.30 uur
6 digitale lesdagen van 09.00 tot 12.30 uur  

Kosten

Cursus € 1.400,-
Bijkomende literatuurkosten: geen
(prijspeil studiejaar ’20-‘21, wijzigingen voorbehouden).

Wanneer je de cursussen Inleiding aardbevingen en Seismiek en
aardbevingsbestendig versterken reeds gevolgd hebt ontvang je €200,- korting op bovengenoemde cursusprijs.

Locatie

De excursie zal plaatsvinden op een fysieke locatie. Meer informatie daarover wordt na aanmelding bekend gemaakt.

Het lesprogramma wordt in verband met de situatie rondom COVID19 digitaal verzorgd.

Aantal deelnemers

Minimaal 10 deelnemers.
Maximaal 25 deelnemers.

Afronding

De cursus wordt afgerond met een individuele opdracht.
Indien je de cursus succesvol hebt afgerond, ontvang je een persoonsgebonden certificaat.

Wanneer je naast deze cursus ook de cursussen Inleiding aardbevingen en Seismiek en aardbevingsbestendig versterken met goed gevolg afrond heb je de opleiding Aardbevingen en diepe ondergrond voltooid. Je ontvangt dan het diploma post-hbo Aardbevingen en diepe ondergrond. Deze opleiding is geaccrediteerd bij CPION.

Deze cursus is gewaardeerd in het kader van twee registers:
- constructeursregister: 18 punten (www.constructeursregiser.nl)
- NIVRE: 6 PE punten (www.nivre.nl)

Bijzonderheden

Naar aanleiding van de maatregelen omtrent het COVID19-virus bieden wij het programma grotendeels digitaal aan. We starten het programma met een excursie op een fysieke locatie en bieden naast de inhoud van lesdag 1 de mogelijkheid kennis te maken met de docent en mede-deelnemers. Tijdens de excursie houden we ons uiteraard aan de geldende maatregelen. Het vervolg van de lesdagen zal digitaal plaatsvinden.

Blijf op de hoogte van nieuwe ervaringen

Er zijn nog geen ervaringen.

Deel je ervaring

Heb je ervaring met deze cursus? Deel je ervaring en help anderen kiezen. Als dank voor de moeite doneert Springest € 1,- aan Stichting Edukans.

Er zijn nog geen veelgestelde vragen over dit product. Als je een vraag hebt, neem dan contact op met onze klantenservice.

Download gratis en vrijblijvend de informatiebrochure

Aanhef
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)

Heb je nog vragen?

(optioneel)
We slaan je gegevens op om je via e-mail en evt. telefoon verder te helpen.
Meer info vind je in ons privacybeleid.