Fysiotherapie: Herregistratie BIG voor Fysiotherapeuten

Niveau
Totale lesduur

Startdata en plaatsen

Er zijn nog geen startdata bekend voor dit product. Hanzehogeschool Groningen Professionals en Bedrijven biedt haar producten standaard aan in de volgende regio's:

Assen, Groningen

Competenties zijn een samenspel tussen vaardigheden en kennis. Voor het vergroten van uw competenties kunt u terecht bij Hanzehogeschool Groningen Professionals en Bedrijven.

Beschrijving

Algemeen

Het doel van de Wet op de Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg (Wet BIG) is patiënten beschermen tegen onzorgvuldig en ondeskundig handelen van zorgverleners. Een belangrijk instrument van de Wet BIG is het BIG-register. Het BIG-register verleent duidelijkheid over de bevoegdheid van een zorgverlener. Een BIG-registratie betekent dat u mag werken binnen het beroep waarvoor u bent geregistreerd. Ook mag u de bijbehorende beroepstitel voeren. Maar het is niet: eens ingeschreven, altijd ingeschreven; eens deskundig, altijd deskundig. Herregistratie is een instrument om de kwaliteit van zorg en veiligheid van patiënten te waarborgen. Herregistratie is vanaf 1 januari 2009 verplic…

Lees de volledige beschrijving

Veelgestelde vragen

Heb je een vraag? Onze leeradviseurs helpen je graag. Bel ons op 085 7440830 of e-mail naar info@springest.nl.

Competenties zijn een samenspel tussen vaardigheden en kennis. Voor het vergroten van uw competenties kunt u terecht bij Hanzehogeschool Groningen Professionals en Bedrijven.

Algemeen

Het doel van de Wet op de Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg (Wet BIG) is patiënten beschermen tegen onzorgvuldig en ondeskundig handelen van zorgverleners. Een belangrijk instrument van de Wet BIG is het BIG-register. Het BIG-register verleent duidelijkheid over de bevoegdheid van een zorgverlener. Een BIG-registratie betekent dat u mag werken binnen het beroep waarvoor u bent geregistreerd. Ook mag u de bijbehorende beroepstitel voeren. Maar het is niet: eens ingeschreven, altijd ingeschreven; eens deskundig, altijd deskundig. Herregistratie is een instrument om de kwaliteit van zorg en veiligheid van patiënten te waarborgen. Herregistratie is vanaf 1 januari 2009 verplicht voor drie beroepen: de verpleegkundige, verloskundige en fysiotherapeut. Deze beroepsgroepen moeten elke vijf jaar aantonen dat hun kennis en vaardigheden nog van voldoende niveau zijn.

De scholing kan voorafgegaan worden door een EVC procedure.

Voor iedere cursist bestaat er de mogelijkheid om vooraf d.m.v. een EVC procedure voor reeds verworven competenties van de fysiotherapeut vrijstelling te krijgen. Vrijstellingen worden gegeven voor een gehele module. De EVC procedure wordt uitgevoerd door Hogeschool Zuyd.

Uitgebreid

Inhoud en opbouw

De cursus herregistratie fysiotherapie is opgebouwd uit twee modules: een module over het onderzoeken van de patiënt en een over het behandelen van de patiënt.

Korte beschrijving Inhoud

Module Onderzoeken:

De scholing heeft betrekking op de screening en diagnosebepaling met aandacht voor:
 • behoeften en wensen cliënt;
 • eerste screening van de hulpvraag in het kader van de Directe Toegankelijkheid Fysiotherapie, interpretatie en communicatie van rode vlaggen, niet pluis gevoel;
 • actuele inzichten m.b.t. risicofactoren die het te bepalen beleid beïnvloeden, rekening houdend met het gezondheidsprofiel van de cliënt,
 • uitvoering fysiotherapeutisch onderzoek;
 • vaststellen fysiotherapeutische diagnose;
 • indicatiestelling;
 • ontwerpen en beschrijven van het EBP onderbouwde behandelplan;
 • multiprofessionele samenwerking: consulteren van relevante partners in de zorg;
 • verslaglegging conform de richtlijnen van het KNGF;
 • (indien noodzakelijk) doorverwijzen naar relevante partners in de zorg.

Korte beschrijving Inhoud

Module Behandelen:

De scholing heeft betrekking op het therapeutisch handelen met aandacht voor:
 • behoeften en wensen cliënt;
 • behandeling: uitvoering van de in het behandelplan vastgestelde interventies. hands-on en hands-off technieken, begeleiding, coaching en ondersteuning aangepast aan het actuele gezondheidstoestand van de cliënt;
 • (her)testen om de stand van zaken betreffende de gezondheidstoestand en de vorderingen in het therapeutisch proces vast te stellen c.q. te evalueren (klinimetrie);
 • bijstelling van doelen, strategie en middelen bij afwijkend herstelbeloop;
 • interpretatie en evaluatieve bepaling van bereikte resultaten;
 • communicatie over de voortgang met de cliënt;
 • verslaglegging en rapportage conform de richtlijnen van het KNGF;
 • communicatie en onderlinge afstemming met collega’s en andere professionals binnen de gezondheidszorg, in het kader van optimale zorgverlening aan de cliënt.

Er zijn nog geen ervaringen. Deel je ervaring en help anderen kiezen. Als dank voor de moeite doneert Springest € 1,- aan Stichting Edukans.

Heb je een vraag? Onze leeradviseurs helpen je graag. Bel ons op 085 7440830 of e-mail naar info@springest.nl.

Vraag nu gratis en vrijblijvend informatie aan:

Aanhef
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)