Luisteren naar kind en ouder: 'Verhalen vangen'

Type product

Luisteren naar kind en ouder: 'Verhalen vangen'

HanzePro, Hanzehogeschool Groningen
Logo van HanzePro, Hanzehogeschool Groningen
Opleiderscore: starstarstarstarstar_half 8,8 HanzePro, Hanzehogeschool Groningen heeft een gemiddelde beoordeling van 8,8 (uit 6 ervaringen)

Tip: incompany training nodig? Vraag een offerte aan bij meerdere aanbieders!

Beschrijving

Competenties zijn een samenspel tussen vaardigheden en kennis. Voor het vergroten van uw competenties kunt u terecht bij HanzePro, Hanzehogeschool Groningen.

Uitgebreid

Doel

Het opdoen van kennis en vaardigheden omtrent de luistertechniek ‘Verhalen vangen’ zodat u ouders, professionals en kinderen zó kunt interviewen dat hun ervaringen worden gehoord.

Inhoud

  • De samenwerking tussen professionals en ouders is een complex proces waarbij de betrokkenen zich niet altijd bewust zijn van hun gedrag. Daarnaast kunnen allerlei emoties een rol spelen zoals angst, boosheid, schaamte of bijvoorbeeld teleurstelling. In gewone interviews blijft dit meestal onder de oppervlakte. Ook enquêtes geven geen inzicht in het waarom. Met ‘Verhalen vangen’ wordt gevraagd naar concrete situaties en emoties (verhalen vangen). Deze verhalen zeggen veel over de individ…

Lees de volledige beschrijving

Veelgestelde vragen

Er zijn nog geen veelgestelde vragen over dit product. Als je een vraag hebt, neem dan contact op met onze klantenservice.

Competenties zijn een samenspel tussen vaardigheden en kennis. Voor het vergroten van uw competenties kunt u terecht bij HanzePro, Hanzehogeschool Groningen.

Uitgebreid

Doel

Het opdoen van kennis en vaardigheden omtrent de luistertechniek ‘Verhalen vangen’ zodat u ouders, professionals en kinderen zó kunt interviewen dat hun ervaringen worden gehoord.

Inhoud

  • De samenwerking tussen professionals en ouders is een complex proces waarbij de betrokkenen zich niet altijd bewust zijn van hun gedrag. Daarnaast kunnen allerlei emoties een rol spelen zoals angst, boosheid, schaamte of bijvoorbeeld teleurstelling. In gewone interviews blijft dit meestal onder de oppervlakte. Ook enquêtes geven geen inzicht in het waarom. Met ‘Verhalen vangen’ wordt gevraagd naar concrete situaties en emoties (verhalen vangen). Deze verhalen zeggen veel over de individuele beleving van de samenwerking. De training ‘Verhalen vangen’ biedt behalve de mogelijkheid om meer inzicht te krijgen in de samenwerking, tevens praktische handvatten om beter te luisteren.
  • Naast de uitleg over de gesprekstechniek en wat een verhaal precies is, wordt er vooral veel geoefend aan de hand van casuïstiek en rollenspel.

Dagdeel 1
Tijdens deze training leert u de basisprincipes van Verhalen vangen en wordt er geoefend met het vangen van verhalen.

Dagdeel 2
Tijdens deze training worden de basisprincipes van Verhalen vangen herhaald, wordt het huiswerk besproken, leert u een verhaal herkennen in een transcript en wordt er geoefend aan de hand van diverse valkuilen.

Dagdeel 3 (optie)
Voor onderzoekers die de techniek van het ‘verhalen vangen’ willen inzetten als dataverzameling, is er een derde dagdeel mogelijk waarin het verhaal uit een transcript centraal staat. U leert de verhalen uit een transcript te halen, deze te redigeren en te anonimiseren. Daarnaast wordt aandacht besteed aan het coderen van de verhalen.

Werkvorm

Tijdens de dagdelen wordt uitleg afgewisseld met praktische opdrachten die in twee- of drietallen uitgevoerd worden. Bij de training hoort een huiswerkopdracht die tijdens het tweede dagdeel wordt nabesproken.

Doelgroep

De training is bedoeld voor jeugdprofessionals (leerkrachten, jeugdwerkers, CJG consulenten, pedagogisch medewerkers) die veel samenwerken met ouders of dat graag willen leren.

Overige data

Deze training wordt momenteel alleen aangeboden als maatwerktraject. 

Tijden

In overleg met de opdrachtgever.

Duur

De basistraining bestaat uit 2 bijeenkomsten.

Tijdsinvestering

8 uren (inclusief het volgen van 2 bijeenkomsten en het uitvoeren van een huiswerkopdracht).

Kosten

Offerte op maat. 

Locatie

Groningen, Pedagogische Academie, Hanzehogeschool Groningen. 

Afronding

Bij voldoende aanwezigheid en gemaakt huiswerk wordt de training afgesloten met een bewijs van deelname. 


Maatwerktrajecten

In toenemende mate merken we dat scholen en besturen ons benaderen voor het leveren van maatwerk in de vorm van een gerichte training of cursus voor de eigen medewerkers.
Uiteraard zijn hiervoor vele mogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan de laatste ontwikkelingen op het terrein van Rekenen, Taal, Onderzoek maar ook op het terrein van Muziek en Media.
De opbrengsten van taal & rekenen verhogen, gerichter(e) aandacht voor Wetenschap & Techniek, richten op excellente leerlingen, talenten van leerlingen en leraren beter benutten of een combinatie daarvan? Een kleine greep uit de vele mogelijkheden.

Samen bekijken we waar, hoe en met welke expertise we kunnen helpen. Vragen over maatwerkmogelijkheden? Neem contact met ons op via de website HanzePro.

Er zijn nog geen ervaringen.

Deel je ervaring

Heb je ervaring met deze cursus? Deel je ervaring en help anderen kiezen. Als dank voor de moeite doneert Springest € 1,- aan Stichting Edukans.

Er zijn nog geen veelgestelde vragen over dit product. Als je een vraag hebt, neem dan contact op met onze klantenservice.