Medisch Beeldvormende en Radiotherapeutische Technieken duaal (werken en leren)

Niveau
Tijdsduur
Logo van HanzePro, Hanzehogeschool Groningen
Opleiderscore: starstarstarstarstar_half 8,8 HanzePro, Hanzehogeschool Groningen heeft een gemiddelde beoordeling van 8,8 (uit 6 ervaringen)

Tip: meer info over het programma, prijs, en inschrijven? Download de brochure!

Startdata en plaatsen

Er zijn nog geen startdata bekend voor dit product.

HanzePro, Hanzehogeschool Groningen biedt haar producten standaard aan in de volgende regio's: Assen, Groningen, Zwolle

Beschrijving

Competenties zijn een samenspel tussen vaardigheden en kennis. Voor het vergroten van uw competenties kunt u terecht bij HanzePro, Hanzehogeschool Groningen.

Let op: Deze opleiding valt onder het wettelijk collegegeld. Schrijf je voor deze opleiding ook in via Studielink (www.studielink.nl/)

Uitgebreid

De MBRT-opleiding kunt u bij de Hanzehogeschool Groningen voltijd volgen, maar u kunt ook kiezen voor de duale variant. De opleidingen duren beide vier jaar en de diploma’s zijn gelijkwaardig. Bij de duale variant gaat u na een jaar voltijd te hebben gestudeerd aan het werk: u behaalt 40% van het totaal aantal credits van de hoofdfase via theorie op school en 60% in de praktijk bij uw leerinstelling.

Inhoud en opbouw

U leert alles over de beeldvorming en behandeling bij radiodiagnostiek, radiotherapie, nucleaire geneeskunde en echografie. Hoe w…

Lees de volledige beschrijving

Veelgestelde vragen

Er zijn nog geen veelgestelde vragen over dit product. Als je een vraag hebt, neem dan contact op met onze klantenservice.

Nog niet gevonden wat je zocht? Bekijk deze onderwerpen: Echografie, Medisch, Biomedische, Medicatie toedienen en Good Clinical Practice.

Competenties zijn een samenspel tussen vaardigheden en kennis. Voor het vergroten van uw competenties kunt u terecht bij HanzePro, Hanzehogeschool Groningen.

Let op: Deze opleiding valt onder het wettelijk collegegeld. Schrijf je voor deze opleiding ook in via Studielink (www.studielink.nl/)

Uitgebreid

De MBRT-opleiding kunt u bij de Hanzehogeschool Groningen voltijd volgen, maar u kunt ook kiezen voor de duale variant. De opleidingen duren beide vier jaar en de diploma’s zijn gelijkwaardig. Bij de duale variant gaat u na een jaar voltijd te hebben gestudeerd aan het werk: u behaalt 40% van het totaal aantal credits van de hoofdfase via theorie op school en 60% in de praktijk bij uw leerinstelling.

Inhoud en opbouw

U leert alles over de beeldvorming en behandeling bij radiodiagnostiek, radiotherapie, nucleaire geneeskunde en echografie. Hoe werkt het menselijk lichaam? Welke onderzoeken kun je bij welk ziektebeeld uitvoeren en welke apparatuur moet je daarvoor gebruiken? Hoe werken de verschillende apparaten? Wat doen nucleaire stoffen met het lichaam en hoe kun je je daartegen beschermen? Deze vragen komen allemaal tijdens de opleiding aan de orde. De leerstof wordt thematisch en geheel blended aangeboden. Deels zelfstandig, deels onder begeleiding van een mentor of docent, werkt u met medestudenten aan de taken. De verschillende vakken zijn met elkaar verbonden door een overkoepelend thema. De wisselwerking tussen student en docent én studenten onderling staat min of meer centraal in het leerproces.

Tijdens de opleiding werkt u op een afdeling beeldvorming of radiotherapie. U leert de vaardigheden en theorie door onder begeleiding te werken. Daarnaast voert u opdrachten en taken uit. Uw week bestaat uit vier dagen werkend leren en één dag uitwerking van de opdrachten. Hierbij wordt - waar mogelijk - gebruik gemaakt van afstandsonderwijs middels Blackboard. Het werkend leren vindt plaats op één MBRT-afdeling. In het tweede deel van de opleiding loopt u enkele weken stage op andere afdelingen.

Instroom mogelijkheden

Er bestaan twee verschillende manieren om toegelaten te worden tot de duale opleiding MBRT. De eerste optie is dat u solliciteert bij een ziekenhuis uit de regio van de opleiding MBRT Groningen. Een lijst met deelnemende ziekenhuizen is beschikbaar via de opleiding. Vervolgens schrijft u zich via studielink in voor de voltijd opleiding en kunt u na het eerste jaar overstappen naar de duale opleidingsvariant. De tweede optie is dat u zich inschrijft via studielink voor de voltijd opleiding en gedurende het eerste studiejaar solliciteert op een duale opleidingsplaats. Na het eerste studiejaar kunt u overstappen naar de duale opleidingsvariant. De inschrijfeisen zijn gelijk aan die van de voltijd opleiding maar het is mogelijk dat het betrokken ziekenhuis tijdens de sollicitatieprocedure aanvullende eisen stelt ten aanzien van instroomeisen en of studievoortgang.

De verhouding theorie/praktijk:

1e jaar: Volledig op de opleiding met in totaal 3 dagen oriënterende stage
2e jaar: Iedere twee weken 2 contactdagen op de opleiding in combinatie met werkend leren
3e jaar: Iedere drie weken 2 contactdagen op de opleiding in combinatie met werkend leren
4e jaar: 7 weken theorie en 35 weken werkend leren in combinatie met praktijkgericht onderzoek in de beroepspraktijk.

Op school krijgen de duale studenten lessen en practica, colleges worden digitaal beschikbaar gesteld. De contactmomenten zijn aan het begin van het studiejaar al bekend. In de loop van de opleiding verandert de verhouding iets tussen theorie en praktijk (meer praktijk) en wordt er meer eigen regie op de ontwikkeling gevraagd. In het derde studiejaar loopt u in tenminste een ander MBRT werkveld een verbredingsstage van minimaal 6 weken, in het vierde studiejaar wordt het praktijkgericht onderzoek uitgevoerd (loopt gedurende het gehele vierde jaar).

Na uw afstuderen

De MBB-er (Medische Beeldvormings- en Bestralingsdeskundige) is breed inzetbaar. U kunt werken in de radiodiagnostiek, echografie, radiotherapie en nucleaire geneeskunde. Bij radiotherapie staat de behandeling van tumoren centraal. In de andere werkvelden houdt u zich bezig met het vervaardigen van medische beelden zodat de diagnose mogelijk wordt. Denk aan röntgenfoto's, echo's, CT en MRI's. U kunt binnen een ziekenhuis op verschillende afdelingen worden ingezet. U kunt ook in screeningscentra en in het bedrijfsleven werken, bijvoorbeeld als ontwikkelaar van medische apparatuur.

Doorstroommogelijkheden met diploma inservice opleiding Radiodiagnostisch Laborant

Ook inservice-laboranten kunnen in principe alsnog een HBO-diploma halen. Voor reeds gediplomeerde inservice-laboranten hebben de drie MBRT opleidingen (Eindhoven, Haarlem en Groningen) onderling afspraken gemaakt over het geven van vrijstellingen voor studieonderdelen, zodat het niet uitmaakt aan welke MBRT-opleiding u alsnog uw duale MBRT diploma haalt. De opleidingsduur kan met maximaal twee jaar worden bekort en is afhankelijk van Eerder Verworven Competenties (EVC) en de datum van het inservice diploma.

Doelgroep

Mensen die graag met mensen willen werken maar ook met technische apparatuur. Mensen die werken en leren willen combineren.

Instroomniveau

U moet in bezit zijn van een havo-, vwo- of mbo- (niveau 4) diploma. Daarnaast is een profiel met wis- en natuurkunde gewenst. Met het havo-profiel C&M bent u alleen toelaatbaar als u wiskunde A of wiskunde B hebt gedaan. Heeft u een MBO-diploma uit de domeinen 'Economie en administratie' of 'Handel en ondernemerschap', dan bent u toelaatbaar indien u wiskunde A of B hebt gedaan. Het ziekenhuis kan aanvullende of hogere instroomeisen stellen om te worden toegelaten tot de duale opleiding.

Overige data

Startdatum: september

Duur

4 jaar

Tijdsinvestering

Voltijd, 40% theorie, 60% praktijk

Prijs

Zie www.hanze.nl/collegegeld.

Daarnaast in het 1e jaar circa € 1000 voor excursies, introductie, studieboeken en ander lesmateriaal. Deze kosten kunnen, afhankelijk van de leerarbeidsovereenkomst, door de werkgever worden vergoed.

Financiële regelingen

Op de website van HanzePro (link) vindt u regelingen die financieel voordeel kunnen opleveren voor u of uw werkgever. Deze regelingen kunnen het u soms net even iets gemakkelijker maken om uw opleidingswens in vervulling te laten gaan.

Bijzonderheden

Ouder dan 21 en niet de juiste vooropleiding? Dan komt u in aanmerking voor een toelatingsgesprek en -examen. Wanneer u dit met goed gevolg doorloopt, kunt u alsnog deelnemen aan de loting. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het secretariaat van de opleiding, tel (050) 595 38 00.

Interesse in duaal? Hiervoor moet u solliciteren naar een opleidingsplaats MBB’er (Medisch Beeldvormings- en Bestralingsdeskundige) in een ziekenhuis. Voor meer informatie of voor het opvragen van een lijst met deelnemende ziekenhuizen kunt u contact opnemen met het secretariaat van de opleiding, tel (050) 595 38 00.

Financiële aspecten
De duale student heeft evenals de voltijdstudent recht op een studiefinanciering en/of een studentenreisproduct. De studiefinanciering is een lening die u na uw studie moet terugbetalen. Zie voor meer informatie over studeren na je dertigste, voor studenten met een andere nationaliteit dan de Nederlandse nationaliteit en overige informatie over studiefinanciering de website van DUO. Het is van belang om met de aanstaande werkgever duidelijke afspraken te maken over salaris en vergoeding om misverstanden te voorkomen. De school is hierin geen partij. De werkgever zal vaak een tegemoetkoming in de kosten aanbieden (collegegeld, kosten boeken).
N.B.: De duale student is zelf verantwoordelijk voor tijdige betaling van het collegegeld, ook wanneer dit via de werkgever wordt betaald.

Aanmeldingsprocedure
Aanmelden voor de opleiding gaat via studielink. U kunt zich alleen inschrijven voor de voltijd opleiding MBRT. De instellingscode van de Hanzehogeschool is: 25 BE. Let op: bij de opleiding MBRT is sprake van een numerus fixus. Dit houdt in dat er per studiejaar een beperkt aantal opleidingsplaatsen beschikbaar is. Als zich meer studenten aanmelden dat dat er plaatsen zijn, worden studenten geselecteerd door middel van een selectie. Kijk voor meer informatie op hanze.nl/mbrt.

Blijf op de hoogte van nieuwe ervaringen

Er zijn nog geen ervaringen.

Deel je ervaring

Heb je ervaring met deze cursus? Deel je ervaring en help anderen kiezen. Als dank voor de moeite doneert Springest € 1,- aan Stichting Edukans.

Er zijn nog geen veelgestelde vragen over dit product. Als je een vraag hebt, neem dan contact op met onze klantenservice.

Vraag nu gratis en vrijblijvend informatie aan:

Aanhef
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
We slaan je gegevens op, en delen ze met HanzePro, Hanzehogeschool Groningen, om je via e-mail en evt. telefoon verder te helpen. Meer info vind je in ons privacybeleid.