Opleiding tot Verpleegkundige Praktijkondersteuner Huisartsenzorg-POH

Tijdsduur
Locatie
Op locatie
Startdatum en plaats
Logo van HanzePro, Hanzehogeschool Groningen
Opleiderscore: starstarstarstarstar_half 8,8 HanzePro, Hanzehogeschool Groningen heeft een gemiddelde beoordeling van 8,8 (uit 6 ervaringen)

Tip: meer info over het programma, prijs, en inschrijven? Download de brochure!

Startdata en plaatsen

placeGroningen
20 sep. 2021 tot 20 dec. 2022

Beschrijving

Competenties zijn een samenspel tussen vaardigheden en kennis. Voor het vergroten van uw competenties kunt u terecht bij HanzePro, Hanzehogeschool Groningen.

Uitgebreid

Een verpleegkundige met de aanvullende opleiding tot POH verzorgt zelfstandig spreekuren en outreachende zorg voor meerdere patiëntengroepen met gedifferentieerde zorgvragen op het gebied van de chronische zorg (onder andere diabetes, astma/COPD, CVRM).

De opleiding tot Verpleegkundige POH is een deeltijdopleiding op hbo-niveau voor BIG-geregistreerde verpleegkundigen. De opleiding leidt op tot een functie in de eerste lijn, die is ontstaan conform de afspraken met het ministerie van WVS, Zorgverzekeraars Nederland en de beroepsverenigingen. De opleiding van HanzePro sluit aan bij het landelijk opgestelde functieprofiel (competentieprofiel Praktijk Ondersteuner Huisartsenzorg 2017…

Lees de volledige beschrijving

Veelgestelde vragen

Er zijn nog geen veelgestelde vragen over dit product. Als je een vraag hebt, neem dan contact op met onze klantenservice.

Competenties zijn een samenspel tussen vaardigheden en kennis. Voor het vergroten van uw competenties kunt u terecht bij HanzePro, Hanzehogeschool Groningen.

Uitgebreid

Een verpleegkundige met de aanvullende opleiding tot POH verzorgt zelfstandig spreekuren en outreachende zorg voor meerdere patiëntengroepen met gedifferentieerde zorgvragen op het gebied van de chronische zorg (onder andere diabetes, astma/COPD, CVRM).

De opleiding tot Verpleegkundige POH is een deeltijdopleiding op hbo-niveau voor BIG-geregistreerde verpleegkundigen. De opleiding leidt op tot een functie in de eerste lijn, die is ontstaan conform de afspraken met het ministerie van WVS, Zorgverzekeraars Nederland en de beroepsverenigingen. De opleiding van HanzePro sluit aan bij het landelijk opgestelde functieprofiel (competentieprofiel Praktijk Ondersteuner Huisartsenzorg 2017) en de daarbij behorende competenties.

Doel

De opleiding geeft u de mogelijkheid om in de eerste lijn als Verpleegkundige POH te werken. De POH begeleidt mensen met (risico op) chronische aandoeningen. De POH richt zich in haar integrale benadering naast de somatische factoren ook op de psychische, sociale en betekenisgevende factoren in het leven van mensen. U kunt zelfstandig spreekuur verzorgen en uitvoeren en u kunt huisbezoeken afleggen. Voor de uitvoering hiervan bent u verantwoordelijk voor uw bekwaamheid, zoals is opgenomen in de Wet BIG.

Inhoud en opbouw modules

De opleiding is modulair ingericht en kent zes modules:
Module 1: Verpleegkundige en klinische besluitvorming chronisch zieken
Module 2: Diabetes Mellitus
Module 3: Astma/COPD
Module 4: Cardio Vasculair Risico Management (CVRM)
Module 5: Professionele rol, methoden en gesprekstechnieken
Module 6: Ouderenzorg

De opleiding tot Verpleegkundige POH is competentiegericht opgezet en verbindt theorie en praktijk. De competenties van de opleiding Verpleegkundige POH zijn gebaseerd op het competentie profiel POH 2017.

De competenties zijn onderscheiden in zeven competentiegebieden volgens de systematiek van de CanMeds: De praktijkverpleegkundige als zorgverlener, communicator (voorlichting en educatie), samenwerker, reflectieve professional en praktijkonderzoeker, organisator, gezondheidsbevorderaar, professional en kwaliteitsbevorderaar.

Aan de ontwikkeling van deze kerncompetenties werkt u gedurende de gehele opleiding.
Bij het competentiegericht onderwijs staat het verwerven van geïntegreerde en geïnternaliseerde bekwaamheden ten behoeve van de praktijk centraal. In de opleiding wordt gebruikgemaakt van verschillende werkvormen zoals Action Learning Opdrachten (ALO), toepassingsopdrachten, training, groepsreflectie en theoretische input (college, literatuur en opdrachten). Tijdens de opleiding is de beroepspraktijk onmisbaar. U leert in toenemende mate reflecteren op het eigen werk in de praktijk. Er wordt in de opleiding van laag complex naar complexe patiëntensituaties gewerkt. Na de opleiding kunt u de diverse vervolgmodules van HanzePro volgen ter verdieping van uw kennis over bepaalde doelgroepen.

Uw trainer(s)

Annemarie Bosch is docent aan de Academie voor Verpleegkunde van de Hanzehogeschool Groningen. Ze is van oorsprong verpleegkundige en heeft in deze functie gewerkt als wijkverpleegkundige en als praktijkverpleegkundige in asielzoekerscentra. Bij de thuiszorg heeft ze zich gespecialiseerd in astma/ COPD. Vervolgens heeft Annemarie de opleiding tot verpleegkundig specialist gevolgd en heeft zij zich gespecialiseerd in de huisartsenzorg. Hier heeft zij kennis op gedaan op het gebied van de ‘veelvoorkomende klachten’, de ouderenzorg, luchtwegproblematiek en cardiovasculair risicomanagement. Ook deed zij kleine chirurgische ingrepen en behandelde zij op verschillende huisartsenposten traumatologie patiënten.
In 2014 heeft zij de overstap naar het onderwijs gemaakt. In deze functie verzorgt en schrijft zij onderwijs voor de eerstejaarsstudenten HBO-V. Daarnaast werkt zij als portfoliobegeleider voor de opleiding tot Verpleegkundige POH waar zij de opgedane kennis uit de huisartsenpraktijk terug kan brengen in het onderwijs.

Ellen Wessels is diabetes-verpleegkundige bij de polikliniek van het Martini Ziekenhuis in Groningen. Verpleegkundigen op de verpleegafdelingen kunnen Ellen consulteren. Daarnaast is ze bij Hanzehogeschool Groningen Professionals en Bedrijven docent en medeontwikkelaar van de opleiding Verpleegkundige POH. Bij de Hogeschool van Utrecht is ze gastdocent voor de post-hbo-opleiding Diabetes. De link naar het onderwijs is voor Ellen tweeledig. Aan de ene kant kan zij als verpleegkundige vakkennis overdragen en aan de andere kant kan zij studenten coachen naar goede beroepsbeoefenaren. Ellen heeft empatisch vermogen en weet mensen te enthousiasmeren.

René van Heerde werkt als verpleegkundig specialist op de afdeling Longgeneeskunde in Ziekenhuis Bethesda. Hij is daar zelfstandig werkzaam voor patiënten met vooral astma en COPD op de polikliniek en verpleegafdeling. Hij houdt zich bovendien bezig met zorgverbetering. Daarnaast heeft René voor de Hanzehogeschool Groningen de opleiding tot Verpleegkundige POH opgezet en ontwikkeld. Hij verzorgt scholing en training voor verschillende doelgroepen. Het onderwijs en de dagelijkse praktijk als verpleegkundig specialist vormen voor hem een ideale combinatie. Dit levert hem studiemateriaal op voor de lessen en brengt hem tevens de verdieping die nodig is voor de verbetering van het onderwijs.

Liset van Vreumingen is werkzaam als praktijkverpleegkundige POH in Huisartsenpraktijk Westerbork. Haar aandachtsgebied omvat diabetes, astma, COPD, CVRM en stoppen met roken. Daarvoor heeft ze werkervaring opgedaan bij diverse verzorgingstehuizen, verpleeghuizen en ziekenhuizen. Liset heeft de opleiding verpleegkundige in de huisartsenpraktijk aan de Hanzehogeschool Groningen gevolgd. Sinds 2003 is zij hier werkzaam als docent bij de opleiding Verpleegkundige POH.

Afke van der Werf-Brouwer werkt als praktijkverpleegkundige in een grote huisartsenpraktijk in Sneek. In 2014 heeft ze aan de Hanzehogeschool de opleiding tot verpleegkundige in de huisartsenpraktijk afgerond.
Haar hart ligt al jaren bij het onderwijs. Als opleidingsfunctionaris en docent Verpleegkunde is ze werkzaam geweest in o.a. een algemeen ziekenhuis in Sneek, bij Thuiszorg Zuidwest Friesland en bij het CBB-Friesland. Kerntaken hierbij waren: begeleiden van leerlingen en stagiaires, ontwikkelen van leerplannen, ondersteunen en adviseren van afdelingsmedewerkers en leidinggevenden, lesgeven en het geven van sollicitatietrainingen. Daarnaast heeft ze 15 jaar haar eigen praktijk voor haptonomie in Joure gehad.
Haar werkervaring als praktijkverpleegkundige wil ze nu ook inzetten en toepassen als portfoliobegeleider binnen de opleiding voor Verpleegkundige-POH. Haar manier van werken is praktisch, rustig en betrokken. Afke zet haar professionele en persoonlijke kwaliteiten graag in om de studenten te begeleiden en te coachen in hun opleiding.

Doelgroep

BIG-geregistreerde verpleegkundigen met hbo-denk- en werkniveau

Instroomniveau

HBO-V of inservice A met aanvullende hbo-opleiding(en). Hebt u geen hbo- opleiding, dan is een assessment noodzakelijk (hieraan zijn kosten verbonden).

Startdata

20-09-2021

Tijden

Maandag van 09.00 tot 17.00 uur (tweewekelijks)

Duur

De opleiding duurt circa 15 maanden (diplomering november 2022).

Tijdsinvestering

1x in de 14 dagen een lesdag. Daarnaast gedurende de opleiding een leerplek in een huisartsenpraktijk voor 6-8 uur per week. Ten slotte één dag per week voor zelfstudie.

Kosten

Opleiding € 6.250,00 (inclusief cursusarrangement*) onder voorbehoud

Exclusief: literatuur € 700,- onder voorbehoud

*Cursusarrangement: Elektronische leeromgeving, onbeperkt koffie, thee en ijswater. Gebruik van de klantenlounge en kosteloos toegang tot draadloze internetverbinding.

Tijdens de opleiding wordt veel aandacht besteed aan de inhalatie van medicatie bij Astma en COPD. De lessen worden gegeven op basis van de materialen van de Stichting IMIS (Inhalatie Medicatie Instructie School) en de landelijke protocollen van de LAN (Longalliantie Nederland) Deze lessen zijn geaccrediteerd voor het Kwaliteitsregister van de V&VN, mits u daar bent ingeschreven.De lessen over stoppen met roken geven toegang tot het Kwaliteitsregister Stoppen met Roken. U dient zich daar wel zelf voor in te schrijven.

Zie voor stagevergoeding POH:vergoedingen

Belastingdienst en studiekosten

Locatie

Groningen

Afronding

Diploma van HanzePro.

Vervolg of verdieping

Praktijkondersteuner huisartsenzorg GGZ (POH-GGZ) ; Ouderenzorg in de 1e lijn: Verdieping; Module Oncologie in de 1e lijn

Bijzonderheden

Registratie

De opleiding staat ingeschreven binnen het kwaliteitsregister van V&VN (Kwaliteitsregister Verpleegkundigen en Verzorgenden)

( Voor het toekennen van punten, moet u al lid zijn van V&VN voordat u aan de opleiding begint).

Stand van zaken POH en PVH

Zie bijgevoegde informatie:Q & A, Schema,  Rapport

Blijf op de hoogte van nieuwe ervaringen

Er zijn nog geen ervaringen.

Deel je ervaring

Heb je ervaring met deze cursus? Deel je ervaring en help anderen kiezen. Als dank voor de moeite doneert Springest € 1,- aan Stichting Edukans.

Er zijn nog geen veelgestelde vragen over dit product. Als je een vraag hebt, neem dan contact op met onze klantenservice.

Download gratis en vrijblijvend de informatiebrochure

Aanhef
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)

Heb je nog vragen?

(optioneel)
We slaan je gegevens op om je via e-mail en evt. telefoon verder te helpen.
Meer info vind je in ons privacybeleid.