Verpleegkundige Praktijkondersteuner Huisartsenzorg-POH

Niveau
Tijdsduur
Locatie
Op locatie
Startdatum en plaats

Verpleegkundige Praktijkondersteuner Huisartsenzorg-POH

HanzePro, Hanzehogeschool Groningen
Logo van HanzePro, Hanzehogeschool Groningen
Opleiderscore: starstarstarstarstar_half 8,8 HanzePro, Hanzehogeschool Groningen heeft een gemiddelde beoordeling van 8,8 (uit 6 ervaringen)

Tip: meer info over het programma, prijs, en inschrijven? Download de brochure!

Startdata en plaatsen

placeGroningen
18 sep. 2023 tot 31 jul. 2024

Beschrijving

Competenties zijn een samenspel tussen vaardigheden en kennis. Voor het vergroten van uw competenties kunt u terecht bij HanzePro, Hanzehogeschool Groningen.

Uitgebreid

Een verpleegkundige met de aanvullende opleiding tot POH verzorgt zelfstandig spreekuren en outreachende zorg voor meerdere patiëntengroepen met gedifferentieerde zorgvragen op het gebied van de chronische zorg (onder andere diabetes, astma/COPD, CVRM).

De opleiding tot Verpleegkundige POH is een deeltijdopleiding op hbo-niveau voor BIG-geregistreerde verpleegkundigen. De opleiding leidt op tot een functie in de eerste lijn, die is ontstaan conform de afspraken met het ministerie van WVS, Zorgverzekeraars Nederland en de beroepsverenigingen. De opleiding van HanzePro sluit aan bij het landelijk opgestelde functieprofiel (competentieprofiel Praktijk Ondersteuner Huisartsenzorg 2017…

Lees de volledige beschrijving

Veelgestelde vragen

Er zijn nog geen veelgestelde vragen over dit product. Als je een vraag hebt, neem dan contact op met onze klantenservice.

Competenties zijn een samenspel tussen vaardigheden en kennis. Voor het vergroten van uw competenties kunt u terecht bij HanzePro, Hanzehogeschool Groningen.

Uitgebreid

Een verpleegkundige met de aanvullende opleiding tot POH verzorgt zelfstandig spreekuren en outreachende zorg voor meerdere patiëntengroepen met gedifferentieerde zorgvragen op het gebied van de chronische zorg (onder andere diabetes, astma/COPD, CVRM).

De opleiding tot Verpleegkundige POH is een deeltijdopleiding op hbo-niveau voor BIG-geregistreerde verpleegkundigen. De opleiding leidt op tot een functie in de eerste lijn, die is ontstaan conform de afspraken met het ministerie van WVS, Zorgverzekeraars Nederland en de beroepsverenigingen. De opleiding van HanzePro sluit aan bij het landelijk opgestelde functieprofiel (competentieprofiel Praktijk Ondersteuner Huisartsenzorg 2017) en de daarbij behorende competenties.

Doel

De opleiding geeft je de mogelijkheid om in de eerste lijn als Verpleegkundige POH te werken. De POH begeleidt mensen met (risico op) chronische aandoeningen. De POH richt zich in haar integrale benadering naast de somatische factoren ook op de psychische, sociale en betekenisgevende factoren in het leven van mensen. Je kunt zelfstandig spreekuur verzorgen en uitvoeren en je kunt huisbezoeken afleggen. Voor de uitvoering hiervan ben je verantwoordelijk voor je bekwaamheid, zoals is opgenomen in de Wet BIG.

Inhoud en opbouw modules

De opleiding is modulair ingericht en kent zes modules:
Module 1: Verpleegkundige en klinische besluitvorming chronisch zieken
Module 2: Diabetes Mellitus
Module 3: Astma/COPD
Module 4: Cardio Vasculair Risico Management (CVRM)
Module 5: Professionele rol, methoden en gesprekstechnieken
Module 6: Ouderenzorg

De opleiding tot Verpleegkundige POH is competentiegericht opgezet en verbindt theorie en praktijk. De competenties van de opleiding Verpleegkundige POH zijn gebaseerd op het competentie profiel POH 2017.

De competenties zijn onderscheiden in zeven competentiegebieden volgens de systematiek van de CanMeds: De praktijkverpleegkundige als zorgverlener, communicator (voorlichting en educatie), samenwerker, reflectieve professional en praktijkonderzoeker, organisator, gezondheidsbevorderaar, professional en kwaliteitsbevorderaar.

Aan de ontwikkeling van deze kerncompetenties werk je gedurende de gehele opleiding.
Bij het competentiegericht onderwijs staat het verwerven van geïntegreerde en geïnternaliseerde bekwaamheden ten behoeve van de praktijk centraal. In de opleiding wordt gebruikgemaakt van verschillende werkvormen zoals Action Learning Opdrachten (ALO), toepassingsopdrachten, training, groepsreflectie en theoretische input (college, literatuur en opdrachten). Tijdens de opleiding is de beroepspraktijk onmisbaar. Je leert in toenemende mate reflecteren op het eigen werk in de praktijk. Er wordt in de opleiding van laag complex naar complexe patiëntensituaties gewerkt. Na de opleiding kun je je de diverse vervolgmodules van HanzePro volgen ter verdieping van je kennis over bepaalde doelgroepen.

Jouw trainer(s)

Lysanne Lantink is docent aan de Academie voor Verpleegkunde van de Hanzehogeschool in Groningen. Ze is van oorsprong verpleegkundige en heeft in deze functie gewerkt als verpleegkundige in de ouderenzorg, kinderthuiszorg en diverse afdelingen van het ziekenhuis. Vervolgens heeft Lysanne de opleiding tot verpleegkundig specialist gevolgd binnen de ouderenzorg. Hier heeft zij kennis opgedaan op het gebied van de ouderenzorg. In 2018 heeft zij deels de overstap gemaakt naar het onderwijs. In deze functie begeleidt zij studenten in de praktijk en tijdens het afstuderen. Daarnaast werkt zij als portfoliobegeleider voor de opleiding tot verpleegkundige praktijkondersteuner en geeft zij lessen in de ouderenzorg.

Ellen Wessels is diabetes-verpleegkundige bij de polikliniek van het Martini Ziekenhuis in Groningen. De begeleiding van de diabetespatiënt in de tweede lijn is onderdeel van haar werk. Als diabetesverpleegkundige is ze ook vraagbaak voor haar collega op de afdeling als wel de praktijkverpleegkundige in de huisartsenpraktijk. Ze is mede-auteur van het boek: ‘Praktische farmacotherapie bij Diabetes’. Daarnaast is ze bij HanzePro docent en medeontwikkelaar van de opleiding Verpleegkundige POH. Ellen is enthousiast en betrokken in alles wat ze doet.

René van Heerde werkt als verpleegkundig specialist op de afdeling Longgeneeskunde in Ziekenhuis Bethesda. Hij is daar zelfstandig werkzaam voor patiënten met vooral astma en COPD op de polikliniek en verpleegafdeling. Hij houdt zich bovendien bezig met zorgverbetering. Daarnaast heeft René voor de Hanzehogeschool Groningen de opleiding tot Verpleegkundige POH opgezet en ontwikkeld. Hij verzorgt scholing en training voor verschillende doelgroepen. Het onderwijs en de dagelijkse praktijk als verpleegkundig specialist vormen voor hem een ideale combinatie. Dit levert hem studiemateriaal op voor de lessen en brengt hem tevens de verdieping die nodig is voor de verbetering van het onderwijs.

Alize Tigelaar is docent-onderzoeker aan de Academie voor Verpleegkunde van de Hanzehogeschool in Groningen. Zij is sinds 1992 werkzaam in de gezondheidszorg in diverse functies. Haar hart ligt bij het begeleiden van teams en het coachen van zorgprofessionals op persoonlijke en professionele ontwikkeling. Het verpleegkundig beroep vormt de rode draad in haar loopbaan tot nu toe. In 2017 heeft zij een definitieve overstap gemaakt naar het onderwijs. In deze functie begeleidt zij studenten in de praktijk en tijdens het afstuderen. Daarnaast werkt zij als portfoliobegeleider voor de opleiding tot verpleegkundig praktijkondersteuner.

Marissa Knol is werkzaam als praktijkverpleegkundige in een huisartsenpraktijk in Leek. Na werkervaring te hebben opgedaan in verschillende zorgsectoren werd al gauw duidelijk dat haar hart ligt bij de zorg aan ouderen en patiënten met een chronische aandoening. Haar aandachtsgebieden in de huisartsenpraktijk zijn diabetes, CVRM, atriumfibrilleren, stoppen met roken, astma en COPD. Daarnaast houdt zij zich bezig met het coördineren van de zorg voor de kwetsbare ouderen in de huisartsenpraktijk. Marissa heeft de opleiding tot verpleegkundige praktijkondersteuner aan de Hanzepro gevolgd. Sinds 2022 is zij hier werkzaam als portfoliobegeleider.  

Liset van Vreumingen is werkzaam als praktijkverpleegkundige POH in Huisartsenpraktijk Westerbork. Haar aandachtsgebied omvat diabetes, astma, COPD, CVRM en stoppen met roken. Daarvoor heeft ze werkervaring opgedaan bij diverse verzorgingstehuizen, verpleeghuizen en ziekenhuizen. Liset heeft de opleiding verpleegkundige in de huisartsenpraktijk aan de Hanzehogeschool Groningen gevolgd. Sinds 2003 is zij hier werkzaam als docent bij de opleiding Verpleegkundige POH.

Doelgroep

BIG-geregistreerde verpleegkundigen met hbo-denk- en werkniveau

Instroomniveau

HBO-V of inservice A / MBO-V met aanvullende hbo-opleiding(en).
Heb je geen hbo-opleiding, dan is een toelatingsprogramma* noodzakelijk (hieraan zijn kosten verbonden). Neem hierover contact op met de coördinator van de opleiding.

*Voorbereiding op vervolgopleidingen Zorgprofessionals

NB Voor verpleegkundigen die lang geleden onderwijs hebben genoten, adviseren we ook dit programma ter voorbereiding te volgen.

Startdata

18-09-2023

Tijden

Maandag van 09.00 tot 17.00 uur (tweewekelijks)

Duur

De opleiding duurt een studiejaar (diplomering juli 2024).

Tijdsinvestering

1x in de 14 dagen een lesdag. Daarnaast gedurende de opleiding een leerplek in een huisartsenpraktijk voor 6-8 uur per week. Of werkzaam zijn in de functie POH in de huisartsenpraktijk. Eén dag per week (minimaal) voor zelfstudie.

Kosten

Opleiding  € 5.550,- (inclusief cursusarrangement*) onder voorbehoud

Exclusief: literatuur € 700,- onder voorbehoud

*Cursusarrangement: Elektronische leeromgeving, onbeperkt koffie, thee en water. Gebruik van de klantenlounge en kosteloos toegang tot draadloze internetverbinding.

Tijdens de opleiding wordt veel aandacht besteed aan de inhalatie van medicatie bij Astma en COPD. De lessen worden gegeven op basis van de materialen van de Stichting IMIS (Inhalatie Medicatie Instructie School) en de landelijke protocollen van de LAN (Longalliantie Nederland) Deze lessen zijn geaccrediteerd voor het Kwaliteitsregister van de V&VN, mits je daar bent ingeschreven.

Zie voor stagevergoeding POH:
vergoedingen SSFH, Belastingdienst en studiekosten, Subsidiekaart Zorg en Welzijn en Arbeidsmarktscholing Groningen (Coronafonds) raadpleeg de website HanzePro.

Locatie

Groningen

Afronding

Certificaat van HanzePro.

Vervolg of verdieping

Praktijkondersteuner huisartsenzorg GGZ (POH-GGZ) ; Ouderenzorg in de 1e lijn: Verdieping; Module Oncologie in de 1e lijn

Bijzonderheden

Registratie

De opleiding staat ingeschreven binnen het kwaliteitsregister van V&VN (Kwaliteitsregister Verpleegkundigen en Verzorgenden)

( Voor het toekennen van punten, moet je al lid zijn van V&VN voordat je aan de opleiding begint).

Stand van zaken POH en PVH

Zie informatie:

Q & A, Schema,  Rapport (deze kun je vinden op de website HanzePro)

Blijf op de hoogte van nieuwe ervaringen

Er zijn nog geen ervaringen.

Deel je ervaring

Heb je ervaring met deze cursus? Deel je ervaring en help anderen kiezen. Als dank voor de moeite doneert Springest € 1,- aan Stichting Edukans.

Er zijn nog geen veelgestelde vragen over dit product. Als je een vraag hebt, neem dan contact op met onze klantenservice.

Download gratis en vrijblijvend de informatiebrochure

(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)

Heb je nog vragen?

(optioneel)

Aanmelden voor nieuwsbrief

We slaan je gegevens op om je via e-mail en evt. telefoon verder te helpen.
Meer info vind je in ons privacybeleid.