Seismiek en aardbevingsbestendig versterken

Niveau
Tijdsduur
Logo van HanzePro, Hanzehogeschool Groningen
Opleiderscore: starstarstarstarstar_half 8,8 HanzePro, Hanzehogeschool Groningen heeft een gemiddelde beoordeling van 8,8 (uit 6 ervaringen)

Tip: meer info over het programma, prijs, en inschrijven? Download de brochure!

Startdata en plaatsen

Er zijn nog geen startdata bekend voor dit product.

HanzePro, Hanzehogeschool Groningen biedt haar producten standaard aan in de volgende regio's: Assen, Groningen, Zwolle

Beschrijving

Competenties zijn een samenspel tussen vaardigheden en kennis. Voor het vergroten van uw competenties kunt u terecht bij HanzePro, Hanzehogeschool Groningen.

Uitgebreid

Door gaswinning komen vooral in de provincie Groningen aardbevingen voor. De geïnduceerde aardbevingen zijn wereldwijd uniek. Ze vinden namelijk niet zo heel diep in de grond plaats en de grondsoort (voornamelijk klei) zorgt voor extra verplaatsing van de beving. Verder is er in Groningen nooit aardbevingsbestendig gebouwd. De stevige Groningse huizen blijken niet goed bestand te zijn tegen de bevingen. Het feit dat de gebouwen in Groningen nooit op een aardbevingsbelasting ontworpen zijn, heeft als gevolg dat een grootschalig versterkingsprogramma nodig is. Aan de basis hiervan staan onder andere een uitgebreid programma van preventieve inspecties, een analyse van de risico’s va…

Lees de volledige beschrijving

Veelgestelde vragen

Er zijn nog geen veelgestelde vragen over dit product. Als je een vraag hebt, neem dan contact op met onze klantenservice.

Nog niet gevonden wat je zocht? Bekijk deze onderwerpen: Aardbevingen, Meettechniek, Civiele techniek, Algemene techniek en Management en techniek.

Competenties zijn een samenspel tussen vaardigheden en kennis. Voor het vergroten van uw competenties kunt u terecht bij HanzePro, Hanzehogeschool Groningen.

Uitgebreid

Door gaswinning komen vooral in de provincie Groningen aardbevingen voor. De geïnduceerde aardbevingen zijn wereldwijd uniek. Ze vinden namelijk niet zo heel diep in de grond plaats en de grondsoort (voornamelijk klei) zorgt voor extra verplaatsing van de beving. Verder is er in Groningen nooit aardbevingsbestendig gebouwd. De stevige Groningse huizen blijken niet goed bestand te zijn tegen de bevingen. Het feit dat de gebouwen in Groningen nooit op een aardbevingsbelasting ontworpen zijn, heeft als gevolg dat een grootschalig versterkingsprogramma nodig is. Aan de basis hiervan staan onder andere een uitgebreid programma van preventieve inspecties, een analyse van de risico’s van de verschillende gebouwtypologieën en een analyse van de sterkte van de bestaande gebouwen. De cursus Seismiek en aardbevingsbestendig versterken geeft u veel kennis over het gedrag van constructies bij aardbevingen.

In het onderdeel Seismiek, geotechniek, funderingen en infra is ruim aandacht voor de geotechnische gevolgen van de seismische belasting. Na een inleiding over grondmechanica en grond-mechanische faalmechanismen als gevolg van aardbevingen (trillingen), worden onderzoekstechnieken voor grondgevoeligheid op aardbevingen behandeld. Verwekingsgevoeligheid van grondlagen, wateroverspanningen, opslingereffecten van grondlagen en natuurlijk zakking en instabiliteit komen uitgebreid aan bod. De invloeden van het grondgedrag (water) op (waterbouwkundige-) constructies worden geanalyseerd.

Het type gebouw, de materiaalsoort en de ondergrond spelen bij versterken een belangrijke rol. Binnen dit onderdeel wordt een eerste aanzet gegeven tot het berekenen en beoordelen van aardbevingsbestendige constructies. Er wordt ruim aandacht besteed aan de beschikbare rekenmethodieken die voorhanden zijn om gebouwconstructies te analyseren, en de relatie van het mogen toepassen van deze rekenmethodes tot het constructieve ontwerp. Uitgangspunt is de Nationale Praktijkrichtlijn NPR 9998, aangevuld met Eurocode 8.

De volgende onderwerpen worden behandeld:

  • Kenmerken van een aardbevingsbelasting, verschil tussen een opgelegde belasting en een opgelegde vervorming;
  • Wat houdt een aardbevingsbelasting in;
  • Hoe is de balans tussen ondergrond en bovengrond;
  • Principes van aardbevingsbestendig ontwerpen;
  • Waarin verschilt aardbevingsbestendig ontwerpen van reguliere ontwerpen en op welke punten moet specifiek gelet worden om tot een efficiënt en economisch constructief ontwerp te komen;
  • Beschikbare rekenmethodieken om gebouwconstructies te analyseren.

Na het volgen van de cursus Seismiek en aardbevingsbestendig versterken bent u specialist op het gebied van regelgeving en ontwikkelingen in aardbevingsbestendig bouwen. Ook kunt u constructies globaal ontwerpen en beoordelen.

Post-hbo Aardbevingen en diepe ondergrond

Naast de cursus Seismiek en aardbevingsbestendig versterken bieden wij op dit thema ook de volgende cursussen aan:
- Inleiding aardbevingen (wordt niet langer aangeboden)
- Bevingsschade en herstel

De cursussen zijn los van elkaar en in willekeurige volgorde te volgen. Na succesvolle afronding van alle drie de cursussen heb je recht op het diploma Post-hbo Aardbevingen en diepe ondergrond. Deze opleiding is geaccrediteerd bij CPION.

De cursussen worden aangeboden bij voldoende deelnemers. Bij deelname aan alle drie de cursussen ontvang je een korting van €200,- op de laatste cursus.

Let op: voor de cursus Bevingsschade en herstel en de cursus Seismiek en aardbevingsbestendig versterken geldt een instroomeis. Zie hiervoor de praktische informatie onderaan de webpagina.

Gespecialiseerde docenten

Het docententeam dat betrokken is bij de cursus Seismiek en aardbevingsbestendig versterken bestaat uit diverse deskundigen uit overheid, bedrijfsleven en onderwijs.

Inhoudelijk programmaleider: Ir. Jelle Pama
Jelle is werkzaam als hogeschooldocent aardbevingsbestendig ontwerpen aan de Hanzehogeschool Groningen. Daarvoor werkte hij ruim 20 jaar als constructief ontwerper / projectleider in de utiliteitsbouw bij diverse adviesbureaus in Nederland. Jelle houdt zich bezig met onderzoek in het kader van het aardbevingsbestendig versterken van gebouwen en is een verbinder tussen onderzoek, onderwijs en het bedrijfsleven.

Doelgroep

Medewerkers en beleidsmakers van adviesbureaus, bouwbedrijven, provincies, gemeenten en waterschappen.

Instroomniveau

Hbo werk- en denkniveau.
Instroomeisen: Hbo bouwkundige/civiel-technische opleiding en/of relevante werkervaring.

Startdata

Deze cursus start bij voldoende aanmeldingen. Neem voor meer informatie contact op met de productmanager (zie onderstaand voor contactgegevens).

Overige data

Deze cursus start bij voldoende aanmeldingen. Neem voor meer informatie contact op met de productmanager (zie onderstaand voor contactgegevens).

Tijden

5 lesdagen van 9.00u tot 16.30u en een afrondende groepsopdracht.

Kosten

Cursus € 1.800,-
Bijkomende literatuurkosten: geen
(prijspeil studiejaar ’20-‘21, wijzigingen voorbehouden).

Incl. cursusarrangement: broodmaaltijd, onbeperkt koffie, thee en ijswater, gebruik van de klantenlounge en kosteloos toegang tot draadloze internetverbinding.

Wanneer je de cursussen Inleiding aardbevingen en Bevingsschade en herstel reeds gevolgd hebt ontvang je €200,- korting op bovengenoemde cursusprijs.

Locatie

Meerwold, Laan Corpus den Hoorn 300, Groningen

Aantal deelnemers

Minimaal 10 deelnemers.
Maximaal 25 deelnemers.

Afronding

De cursus wordt afgerond met een groepsopdracht met individuele beoordeling.
Indien je de cursus succesvol hebt afgerond, ontvang je een persoonsgebonden certificaat.

Wanneer je naast deze cursus ook de cursussen Inleiding aardbevingen en Bevingsschade en herstel met goed gevolg afrond heb je de opleiding Aardbevingen en diepe ondergrond voltooid. Je ontvangt dan het diploma post-hbo Aardbevingen en diepe ondergrond. Deze opleiding is geaccrediteerd bij CPION.

Blijf op de hoogte van nieuwe ervaringen

Er zijn nog geen ervaringen.

Deel je ervaring

Heb je ervaring met deze cursus? Deel je ervaring en help anderen kiezen. Als dank voor de moeite doneert Springest € 1,- aan Stichting Edukans.

Er zijn nog geen veelgestelde vragen over dit product. Als je een vraag hebt, neem dan contact op met onze klantenservice.

Download gratis en vrijblijvend de informatiebrochure

Aanhef
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)

Heb je nog vragen?

(optioneel)
We slaan je gegevens op om je via e-mail en evt. telefoon verder te helpen.
Meer info vind je in ons privacybeleid.