Verpleegkundige Praktijkondersteuner Huisartsenzorg-POH

Niveau
Tijdsduur
Locatie
Op locatie
Startdatum en plaats

Verpleegkundige Praktijkondersteuner Huisartsenzorg-POH

HanzePro, Hanzehogeschool Groningen
Logo van HanzePro, Hanzehogeschool Groningen
Opleiderscore: starstarstarstarstar_half 8,8 HanzePro, Hanzehogeschool Groningen heeft een gemiddelde beoordeling van 8,8 (uit 6 ervaringen)

Tip: meer info over het programma, prijs, en inschrijven? Download de brochure!

Startdata en plaatsen

placeGroningen
16 sep. 2024 tot 30 jun. 2025

Beschrijving

Competenties zijn een samenspel tussen vaardigheden en kennis. Voor het vergroten van uw competenties kunt u terecht bij HanzePro, Hanzehogeschool Groningen.

Uitgebreid

Een verpleegkundige met de aanvullende opleiding tot POH verzorgt zelfstandig spreekuren en outreachende zorg voor meerdere patiëntengroepen met gedifferentieerde zorgvragen op het gebied van de chronische zorg (onder andere Diabetes, astma/COPD, CVRM en de Ouderenzorg).

De opleiding tot Verpleegkundige POH is een deeltijdopleiding op hbo-niveau voor BIG-geregistreerde verpleegkundigen. De opleiding leidt op tot een functie in de eerste lijn, die is ontstaan conform de afspraken met het ministerie van WVS, Zorgverzekeraars Nederland en de beroepsverenigingen. De opleiding van HanzePro sluit aan bij het landelijk opgestelde functieprofiel (competentieprofiel Praktijk Ondersteuner H…

Lees de volledige beschrijving

Veelgestelde vragen

Er zijn nog geen veelgestelde vragen over dit product. Als je een vraag hebt, neem dan contact op met onze klantenservice.

Competenties zijn een samenspel tussen vaardigheden en kennis. Voor het vergroten van uw competenties kunt u terecht bij HanzePro, Hanzehogeschool Groningen.

Uitgebreid

Een verpleegkundige met de aanvullende opleiding tot POH verzorgt zelfstandig spreekuren en outreachende zorg voor meerdere patiëntengroepen met gedifferentieerde zorgvragen op het gebied van de chronische zorg (onder andere Diabetes, astma/COPD, CVRM en de Ouderenzorg).

De opleiding tot Verpleegkundige POH is een deeltijdopleiding op hbo-niveau voor BIG-geregistreerde verpleegkundigen. De opleiding leidt op tot een functie in de eerste lijn, die is ontstaan conform de afspraken met het ministerie van WVS, Zorgverzekeraars Nederland en de beroepsverenigingen. De opleiding van HanzePro sluit aan bij het landelijk opgestelde functieprofiel (competentieprofiel Praktijk Ondersteuner Huisartsenzorg 2017) en de daarbij behorende competenties.

Doel

De opleiding geeft je de mogelijkheid om in de eerste lijn als Verpleegkundige POH te werken. De POH begeleidt mensen met (risico op) chronische aandoeningen. De POH richt zich op de persoonsgerichte zorg vanuit een integrale benadering. Naast de somatische, psychische en sociale vragen heeft zij ook aandacht voor betekenisgevende factoren in het leven van mensen. Zij kan zelfstandig spreekuur verzorgen en uitvoeren en huisbezoeken afleggen.
NB voor verpleegkundigen: Voor de uitvoering hiervan ben je verantwoordelijk voor je bekwaamheid, zoals is opgenomen in de Wet BIG.

Inhoud en opbouw modules

De opleiding is modulair ingericht en kent vijf modules:
Module 1: Consultvoering en klinische besluitvorming chronisch zieken
Module 2: Diabetes Mellitus
Module 3: Cardio Vasculair Risico Management (CVRM)
Module 4: Astma/COPD
Module 5: Professionele rol, methoden en gesprekstechnieken
Module 6: Ouderenzorg

De opleiding tot Verpleegkundige POH is competentiegericht opgezet en verbindt theorie en praktijk. De competenties van de opleiding Verpleegkundige POH zijn gebaseerd op het competentie profiel POH 2017.

De competenties zijn onderscheiden in zeven competentiegebieden volgens de systematiek van de CanMeds: De praktijkverpleegkundige als zorgverlener, communicator (voorlichting en educatie), samenwerker, reflectieve professional en praktijkonderzoeker, organisator, gezondheidsbevorderaar, professional en kwaliteitsbevorderaar.

Aan de ontwikkeling van deze kerncompetenties werk je gedurende de gehele opleiding.
Bij het competentiegericht onderwijs staat het verwerven van geïntegreerde en geïnternaliseerde bekwaamheden ten behoeve van de praktijk centraal. In de opleiding wordt gebruikgemaakt van verschillende werkvormen zoals Action Learning Opdrachten, toepassingsopdrachten, training, Proeve van Bekwaamheid, groepsreflectie en theoretische input (college, literatuur en lesopdrachten). Tijdens de opleiding is de beroepspraktijk onmisbaar. Je leert in toenemende mate reflecteren op het eigen werk in de praktijk. Er wordt in de opleiding van laag complex naar complexe patiëntsituaties gewerkt. Na de opleiding kun je de diverse vervolgmodules van HanzePro volgen ter verdieping van je kennis over bepaalde doelgroepen.

Jouw trainer(s)

Lysanne Lantink is docent aan de Academie voor Verpleegkunde van de Hanzehogeschool in Groningen. Lysanne is verpleegkundig specialist met aandachtsgebied ouderenzorg en de 1e lijn. Lysanne is als portfoliobegeleider en reflectiedocent verbonden aan de opleiding, tevens geeft zij lessen in de ouderenzorg.


Ellen Wessels is diabetes-verpleegkundige bij de polikliniek van het Martini Ziekenhuis in Groningen. De begeleiding van de diabetespatiënt in de tweede lijn is onderdeel van haar werk. Ellen is als vakdocent en medeontwikkelaar verbonden aan de opleiding. Zij geeft lessen op verschillende gebieden en met name op het gebied van Diabetes Mellites.

René van Heerde werkt als verpleegkundig specialist op de afdeling Longgeneeskunde bij de Treantzorggroep, locatie Bethesda in Hoogeveen. Hij is daar zelfstandig werkzaam voor patiënten met vooral astma en COPD op de polikliniek en verpleegafdeling. Daarnaast heeft René voor de Hanzehogeschool Groningen de opleiding tot Verpleegkundige POH opgezet en ontwikkeld. Rene geeft les in verschillende vakken maar met name Astma COPD.


Alize Tigelaar is docent-onderzoeker aan de Academie voor Verpleegkunde van de Hanzehogeschool in Groningen. Zij is sinds 1992 werkzaam in de gezondheidszorg in diverse functies. Haar hart ligt bij het begeleiden van teams en het coachen van zorgprofessionals op persoonlijke en professionele ontwikkeling. Alize is als portfoliobegeleider en reflectiedocent verbonden aan de opleiding.


Marissa Knol is werkzaam als praktijkverpleegkundige in een huisartsenpraktijk in Leek. Na werkervaring te hebben opgedaan in verschillende zorgsectoren werd al gauw duidelijk dat haar hart ligt bij de zorg aan ouderen en patiënten met een chronische aandoening. Haar aandachtsgebieden in de huisartsenpraktijk zijn diabetes, CVRM, atriumfibrilleren, stoppen met roken, astma en COPD. Marissa is als portfoliobegeleider en reflectiedocent verbonden aan de opleiding.  


Nina Damo is praktijkondersteuner bij een huisartsenpraktijk in Emmen. In 2012 heeft Nina de opleiding POH-ad afgerond bij de Hanzehogeschool Groningen. Sinds 2017 is ze werkzaam in de huisartsenzorg nu als praktijkondersteuner ouderenzorg en sinds 2021 ook als praktijkondersteuner palliatieve- en oncologische zorg (en rouwbegeleiding). Nina is als portfoliodocent en reflectiedocent verbonden aan de opleiding.

Liset van Vreumingen is werkzaam als praktijkverpleegkundige POH in Huisartsenpraktijk Westerbork. Haar aandachtsgebied omvat diabetes, astma, COPD, CVRM en stoppen met roken. Sinds 2003 is zij hier werkzaam als vakdocent bij de opleiding Verpleegkundige POH.

Doelgroep

BIG-geregistreerde verpleegkundigen met hbo-denk- en werkniveau.

Instroomniveau

hbo-v of inservice-A / mbo-v met aanvullende hbo-opleiding(en).

Heb je geen hbo-opleiding, dan is het volgen van de Premodule POH noodzakelijk (hieraan zijn kosten verbonden). Kijk op de website HanzePro voor meer informatie over de inhoud van de Premodule POH of neem contact op met Beatrice Schilstra, de coördinator van de opleiding, b.schilstra@pl.hanze.nl. 

NB. Voor verpleegkundigen die lang geleden hbo onderwijs hebben genoten, adviseren we om de cursus Voorbereiding op vervolgopleidingen Zorgprofessionals te volgen. Klik hier voor meer informatie over de inhoud van deze cursus.

Startdata

16-09-2024

Tijden

Maandag van 09.00 tot 17.00 uur (tweewekelijks)

Duur

De opleiding duurt een studiejaar (diplomering juni 2025).

Tijdsinvestering

1x in de 14 dagen een lesdag op maandag. Daarnaast gedurende de opleiding een leerplaats in een huisartsenpraktijk voor 6-8 uur per week. Of werkzaam zijn in de functie POH in de huisartsenpraktijk. Eén dag per week (minimaal) voor zelfstudie.

Kosten

Opleiding € 6.250,-*  

Exclusief: literatuur € 700,-* 

Inclusief koffie/thee
*prijswijzingen onder voorbehoud

Tijdens de opleiding wordt veel aandacht besteed aan de inhalatie van medicatie bij Astma en COPD. De lessen worden gegeven op basis van de materialen van de Stichting IMIS (Inhalatie Medicatie Instructie School) en de landelijke protocollen van de LAN (Longalliantie Nederland). Deze lessen behelzen o.a. een E-learning. Deze lessen zijn geaccrediteerd voor het Kwaliteitsregister van de V&VN, mits je daar bent ingeschreven.

Zie voor stagevergoeding POH:
vergoedingen SSFH
Subsidiewijzer Zorg en Welzijn

Locatie

Groningen

Afronding

Certificaat van HanzePro - Verpleegkundige praktijkondersteuner huisartsenzorg

Vervolg of verdieping

Ouderenzorg in de 1e lijn
Oncologie en palliatieve zorg in de 1e lijn

Bijzonderheden

Registratie

De opleiding staat ingeschreven binnen het kwaliteitsregister van V&VN (Kwaliteitsregister Verpleegkundigen en Verzorgenden). (Voor het toekennen van punten, moet je al lid zijn van V&VN voordat je aan de opleiding begint.)

Stand van zaken POH en PVH

Zie bijgevoegde informatie (zie website HanzePro)
Q & A
Schema
Rapport

Blijf op de hoogte van nieuwe ervaringen

Er zijn nog geen ervaringen.

Deel je ervaring

Heb je ervaring met deze cursus? Deel je ervaring en help anderen kiezen. Als dank voor de moeite doneert Springest € 1,- aan Stichting Edukans.

Er zijn nog geen veelgestelde vragen over dit product. Als je een vraag hebt, neem dan contact op met onze klantenservice.

Download gratis en vrijblijvend de informatiebrochure

(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)

Heb je nog vragen?

(optioneel)

Aanmelden voor nieuwsbrief

We slaan je gegevens op om je via e-mail en evt. telefoon verder te helpen.
Meer info vind je in ons privacybeleid.