Lerarenopleiding Maatschappijleer (deeltijd, verkort)

Niveau
Tijdsduur

Lerarenopleiding Maatschappijleer (deeltijd, verkort)

Hogeschool Inholland
Logo van Hogeschool Inholland
Opleiderscore: starstarstarstarstar 10 Hogeschool Inholland heeft een gemiddelde beoordeling van 10 (uit 1 ervaring)

Tip: meer info over het programma, prijs, en inschrijven? Download de brochure!

Startdata en plaatsen

Er zijn nog geen startdata bekend voor dit product.

Beschrijving

Locatie

| Amstelveen |

Wat houdt de opleiding Lerarenopleiding Maatschappijleer deeltijd in?

De tweedegraads Lerarenopleidingen voor het leergebied Mens & Maatschappij leiden je op tot Bachelor of Education, met een tweedegraads onderwijsbevoegdheid in Aardrijkskunde, Algemene Economie, Bedrijfseconomie, Geschiedenis of Maatschappijleer. Met deze bevoegdheid kun je lesgeven in het voortgezet onderwijs (vmbo en de onderbouw van havo en vwo), in het middelbaar beroepsonderwijs en de sector beroeps- en volwasseneneducatie (vo/bve). Scholen staan tegenwoordig te springen om leraren die in meer dan één vak kunnen lesgeven. Daarom word je, naast de bevoegdheid in een vak naar keuze, opgeleid om…

Lees de volledige beschrijving

Veelgestelde vragen

Er zijn nog geen veelgestelde vragen over dit product. Als je een vraag hebt, neem dan contact op met onze klantenservice.

Nog niet gevonden wat je zocht? Bekijk deze onderwerpen: Maatschappijleer, Lerarenopleiding / Docentenopleiding, Volwasseneneducatie, Sociologie en Train de trainer.

Locatie

| Amstelveen |

Wat houdt de opleiding Lerarenopleiding Maatschappijleer deeltijd in?

De tweedegraads Lerarenopleidingen voor het leergebied Mens & Maatschappij leiden je op tot Bachelor of Education, met een tweedegraads onderwijsbevoegdheid in Aardrijkskunde, Algemene Economie, Bedrijfseconomie, Geschiedenis of Maatschappijleer. Met deze bevoegdheid kun je lesgeven in het voortgezet onderwijs (vmbo en de onderbouw van havo en vwo), in het middelbaar beroepsonderwijs en de sector beroeps- en volwasseneneducatie (vo/bve). Scholen staan tegenwoordig te springen om leraren die in meer dan één vak kunnen lesgeven. Daarom word je, naast de bevoegdheid in een vak naar keuze, opgeleid om lesondersteuning te kunnen bieden in de verwante vakken binnen het gehele leergebied.

Hbo Lerarenopleiding Maatschappijleer deeltijd: Iets voor jou?

Er is een groeiende behoefte aan breed opgeleide leraren. Leerlingen van nu worden via de media overspoeld met informatie en willen begrijpen wat dna-onderzoek betekent voor hun privacy. Zij willen ook begrijpen waarom er komende jaren drastisch wordt bezuinigd op de sociale zekerheid en de immigratiewetten steeds strenger worden. Heb jij zin om met leerlingen een goede discussie te houden over het drugsbeleid, de invloed van sociale media of de invloed van Europa op de Nederlandse democratie? Dan ben jij een geboren leraar Maatschappijleer!

Uniek: versneld deeltijdprogramma!

Op grond van je vooropleiding en werkervaring kun je bij ons een versneld deeltijdprogramma volgen. Pabo-afgestudeerden, afgestudeerden met een eerste- of tweedegraads bevoegdheid, afgestudeerden met een hbo- of wo-getuigschrift van een niet-educatieve opleiding of studenten van het Europees Platformtraject (Lerarenopleiding Frans en Duits) kunnen hiervoor in aanmerking komen.

Afhankelijk van je vooropleiding of achtergrond, kun je een versneld programma volgen bij onze Lerarenopleidingen.

Wat zijn de studievormen?

De opleiding is ingericht vanuit drie leerlijnen: 

Vakinhoudelijke en vakdidactische lijn

In de schoolvaklijn staan de beroepsrelevante kennis en vaardigheden centraal. Je werkt projectmatig samen met studenten van andere opleidingen in het leergebied Mens & Maatschappij. Zodoende ontmoet je mensen met andere perspectieven en andere kennis. Dit verbreedt nu je horizon en straks je inzetbaarheid.


Onderwijskundige en pedagogische lijn 

Tijdens de opleiding verdiep je je in verschillende pedagogische en onderwijskundige thema's waarbij je ook praktijkonderzoek verricht. Voorbeelden van thema's zijn:

    - pedagogisch handelen,   
    - leerlingenzorg, 
    - leren en leerprocessen, 
    - betekenisvol leren, 
    - diversiteit. 

Daarnaast ontwikkel je vaardigheden door praktijktrainingen op gebied van bijvoorbeeld effectieve instructie geven, klassenmanagement, groepsdynamica, communicatie, toetsen en beoordelen en e-learning.

Praktijklijn/SLB-lijn

De praktijk/SLB-lijn richt zich op het productief maken van kennis in de complexe beroepspraktijk. Tijdens de opleiding werk je aan kenmerkende beroepstaken zoals het verzorgen van (deel)lessen, het geven van begeleiding, het ontwikkelen van onderwijsmaterialen etc. De complexiteit van de taken wordt gedurende de opleiding groter.

Hoe zit het met studiebegeleiding?

Aan het begin van je opleiding krijg je een docent toegewezen voor studieloopbaanbegeleiding. De docent ondersteunt je tijdens het opleidingstraject, zorgt ervoor dat je je snel thuisvoelt in het hbo en leert je effectief studeren. Aan het begin van elke onderwijsperiode leg je met jouw studieloopbaanbegeleider je leerdoelen vast in een portfolio. Later komen daar ontwikkelingsplannen, beroepsgerelateerde producten, evaluaties en beoordelingen bij. Zo maak je met je portfolio jouw professionele ontwikkeling inzichtelijk. Bij specifieke leer- of andere problemen kun je ook hulp en advies krijgen van de studentendecaan. Tevens bereidt de studieloop baanbegeleider je voor op het leren in de praktijk.

Zowel individueel als samen met medestudenten krijg je ondersteuning bij het (verder) ontwikkelen van je studievaardigheden en je persoonlijke professionele ontwikkeling. De ervaringen die je opdoet tijdens werk of stage in het onderwijs bespreek je met je medestudenten tijdens begeleide intervisiebijeenkomsten.

Studiebelasting

De lerarenopleidingen in het leergebied Mens & Maatschappij vragen je volle aandacht en tijd. Zelfdiscipline en regelmaat in studeren zijn noodzakelijke voorwaarden om de opleiding vol te houden. Het begeleiden van leerlingen in een onderwijssituatie is een uitdagende, maar ook intensieve taak.  

Als deeltijdstudent heb je één dag per week les, van 12.30 uur tot 21.30 uur. De eerste vier uur heb je meestal les in je vak, daarna twee uur in je leergebied. Van de overige vier lesuren staan er twee in het teken van trainingen die gericht zijn op je functioneren in de praktijk, zoals het opbouwen van een les. De resterende twee lesuren verdiep je je in een beroepsrelevant thema.

Welke vakken krijg je?

Naast je vaklessen zijn er leergebiedactiviteiten. Hierin werk je samen met andere studenten Maatschappijleer en met studenten Aardrijkskunde, Economie en Geschiedenis aan vakoverstijgende projecten. Bijvoorbeeld over de thema's Europese Unie, natuurrampen en globalisering. Door dit werk krijg je ook zicht op de inhoud van de andere vakken van het leergebied Mens & Maatschappij. Verder volg je het vak onderwijskunde (didactiek en pedagogiek) en trainingen, zoals communicatie. Belangrijk onderdeel van de opleiding is je stage. Hiermee begin je al in het eerste jaar.

Met maatschappijleer worden maatschappelijke problemen in kaart gebracht vanuit vier invalshoeken: de politiek-juridische, de sociaal-economische, de sociaal-culturele en de historisch-vergelijkende invalshoek. In de eerste jaren komen onder meer de volgende thema's aan de orde:

    - politieke besluitvorming, 
    - massamedia en communicatie,
    - criminaliteit, 
    - arbeid en verzorgingsstaat, 
    - multiculturele samenleving, 
    - Internationale samenwerking, 
    - milieubeleid.

Afstuderen

De laatste fase van je studie bestaat uit verschillende onderdelen: 

  • Keuzeonderdelen in jaar 3 periode 4
    Met het onderdeel keuzeonderwijs kun je je kennis verbreden of verdiepen. Je kunt ervoor kiezen om dit binnen je opleiding te volgen, binnen een andere opleiding van Inholland of zelfs op een andere hogeschool of universiteit. Ook de keuze voor een periode studeren in het buitenland of een doorstroomminor naar de universiteit is mogelijk.
  • Afstudeerrichting
    De vakken die je volgt hebben een focus op een van onderstaande afstudeerrichtingen. Je kunt kiezen uit: (v)mbo of havo/vwo.
    - Beroepsgericht onderwijs (gericht op beroepsgerichte didactiek, leerlingen vmbo en mbo).
    - Algemeen vormend onderwijs (gericht op de voorbereiding voor het hoger onderwijs, leerlingen havo/vwo onderbouw).
  • Afrondende praktijk en afstudeeronderzoek 
    Tijdens je afrondende stage werk je aan je praktijkportfolio, waarin je aantoont dat je bekwaam bent om als docent te starten. Ook middels een criteriumgericht interview toon je aan dat je startbekwaam bent. Tijdens de afrondende praktijk voer je tevens een afstudeer onderzoek uit. Als docent in opleiding sta je tijdens deze periode gedurende een door de opleiding vastgesteld aantal praktijkdagen zelfstandig voor de klas. Na het behalen van je diploma ben je Bachelor of Education en heb je een tweedegraads onderwijsbevoegdheid in het vak dat je hebt gekozen. Deze titel wordt zowel nationaal als internationaal erkend.

Blijf op de hoogte van nieuwe ervaringen

Er zijn nog geen ervaringen.

Deel je ervaring

Heb je ervaring met deze cursus? Deel je ervaring en help anderen kiezen. Als dank voor de moeite doneert Springest € 1,- aan Stichting Edukans.

Er zijn nog geen veelgestelde vragen over dit product. Als je een vraag hebt, neem dan contact op met onze klantenservice.

Download gratis en vrijblijvend de informatiebrochure

(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)

Heb je nog vragen?

(optioneel)

Aanmelden voor nieuwsbrief

We slaan je gegevens op om je via e-mail en evt. telefoon verder te helpen.
Meer info vind je in ons privacybeleid.