Pedagogiek (master)

Niveau
Tijdsduur
Logo van Hogeschool Inholland

Tip: meer info over het programma, prijs, en inschrijven? Download de brochure!

Startdata en plaatsen

Er zijn nog geen startdata bekend voor dit product.

Hogeschool Inholland biedt dit product standaard aan in de volgende regio's: Amsterdam

Beschrijving

De masteropleiding Pedagogiek leidt je op voor kaderfuncties in het pedagogisch domein en past goed bij jou als je enige tijd ervaring hebt opgedaan als professional in het onderwijs, de jeugdzorg of in andere pedagogische werkvelden. Deze opleiding past zéker goed bij jou als je op het punt gekomen bent dat je je professionele grenzen wilt verleggen of je horizon wilt verbreden.

De masteropleiding biedt je, naast kansen op reflectie, een beter inzicht in het functioneren van cliënten, medewerkers en je organisatie. Ook biedt de opleiding je een permanente uitdaging om je handelingsrepertoire te verrijken en effectiever te maken, zowel binnen als buiten de grenzen van je organisatie. De pas…

Lees de volledige beschrijving

Veelgestelde vragen

Er zijn nog geen veelgestelde vragen over dit product. Als je een vraag hebt, neem dan contact op met onze klantenservice.

De masteropleiding Pedagogiek leidt je op voor kaderfuncties in het pedagogisch domein en past goed bij jou als je enige tijd ervaring hebt opgedaan als professional in het onderwijs, de jeugdzorg of in andere pedagogische werkvelden. Deze opleiding past zéker goed bij jou als je op het punt gekomen bent dat je je professionele grenzen wilt verleggen of je horizon wilt verbreden.

De masteropleiding biedt je, naast kansen op reflectie, een beter inzicht in het functioneren van cliënten, medewerkers en je organisatie. Ook biedt de opleiding je een permanente uitdaging om je handelingsrepertoire te verrijken en effectiever te maken, zowel binnen als buiten de grenzen van je organisatie. De passende combinatie van werk en studie helpt je om krachtige impulsen te vinden voor je eigen ontwikkeling.

De opleiding is bedoeld voor pedagogische professionals die in lijn- of staffuncties (willen) werken aan het verbeteren van de kerntaak van de organisatie. De hbo-masteropleiding is door het NVAO geaccrediteerd en wordt verzorgd door het domein Gezondheid, Sport en Welzijn.

Toelatingseisen

Als vooropleiding voor de masteropleiding Pedagogiek geldt een hbo-diploma in een aan het pedagogisch domein verwante richting. Denk daarbij aan sociaal-agogisch onderwijs, educatieve opleidingen en uiteraard pedagogische opleidingen.

Naast bovengenoemde toelatingseis gelden de volgende toelatingscriteria:

 • je beschikt over minimaal een jaar relevante werkervaring op hbo-niveau in een (ped)agogisch werkveld;
 • je bent gedurende de opleiding werkzaam in een hbo-functie binnen het pedagogisch domein;
 • je hebt tijdens de opleiding tenminste vier uur in je werksituatie ruimte om praktijkopdrachten uit te voeren.

Als je belangstelling hebt voor de masteropleiding Pedagogiek en aan de instroomcriteria voldoet, wordt er eerst een intakegesprek met je gevoerd. De bedoeling van dit gesprek is dat gezamenlijk wordt nagegaan of de masteropleiding Pedagogiek past bij jouw ambities. Het gesprek is dus niet selectief van aard. Je eigen wensen en verwachtingen staan centraal. 

Startdatum

De opleiding begint jaarlijks in de eerste week van september.

Studieopbouw

De opleiding kent een opleidingsduur van twee jaar en is verdeeld over vier semesters. In elk semester staat een thema centraal. Daaraan is ook een praktijkopdracht gekoppeld. Naast dit hoofdonderdeel is er elk semester sprake van ondersteunende vakken en wordt er gewerkt aan professionele en persoonlijke ontwikkelingstrajecten.

Uitstroomprofielen

De masteropleiding Pedagogiek kent twee uitstroomprofielen: Orthopedagogiek en Management & Beleid. Voorafgaand aan de opleiding moet voor een van beide profielen zijn gekozen. Elk traject heeft zijn eigen specifieke onderwijsblokken, daarnaast wordt een aantal onderdelen gezamenlijk gevolgd.

Competenties uitstroomprofiel Orthopedagogiek:
De master orthopedagoog overziet het proces van diagnostiek, hulpverlening en zorg. Hij/zij heeft kennis van diagnostische besluitvormingsprocessen en beschikt over diagnostische expertise om risico- en beschermende factoren in problematische opvoedingssituaties in gezinnen en scholen te signaleren en te onderzoeken. De master orthopedagoog is gericht op het begeleiden bij en het ondersteunen en sturen van het methodisch werken. Hij/zij is in staat verbeteringen te realiseren in de keten van de (ortho)pedagogische dienstverlening.

Competenties uitstroomprofiel Management en Beleid:
De leidinggevende/beleidsmedewerker is in staat om verschillende bedrijfsprocessen (beleidsvorming, planning en controle, kwaliteitszorg, human resources, projecten) aan te sturen ofwel over de ontwikkelingen binnen deze processen te adviseren. De aandacht is daarbij gericht op het onderhouden, verbeteren en vernieuwen van het primaire pedagogische proces.

Zowel de orthopedagoog als de leidinggevende/beleidsmedewerker geeft mede vorm aan het strategisch beleid van de organisatie. De afgestudeerde verbetert knelpunten in de keten van de pedagogische dienstverlening.

Inhoud

De masteropleiding Pedagogiek leidt professionals op die gericht zijn op het realiseren van verbeteringen in de pedagogische praktijk. Meestal zijn kant-en-klare oplossingen niet voorhanden. De master pedagoog leert theoretische en praktische kennis alsmede bevindingen van eigen onderzoek met elkaar te verbinden, teneinde het handelen in de praktijk te verbeteren. 
Wat kun je van de masteropleiding Pedagogiek verwachten?

 • Aandacht voor je persoonlijke leervragen,
 • verdieping en verbreding van je kennis,
 • werken vanuit andere invalshoeken en nieuwe manieren van kijken,
 • ondersteuning bij je professionele en persoonlijke ontwikkeling,
 • coaching op verbeteracties in je eigen uitvoeringspraktijk,
 • werken aan een reeks leer- en onderzoeksprojecten, ook gericht op verbetering in je eigen werksituatie,
 • een platform om ervaringen uit te wisselen met andere professionals,
 • een gedegen voorbereiding op een kaderfunctie in de pedagogische werkvelden.

Voor de orthopedagogen is er de mogelijkheid tot verkrijging van de 'diagnostische aantekening'. 

Werkvormen

Afwisselend wordt er gewerkt met colleges, trainingen, werkgroepen, studieopdrachten, reflectiemethodieken en onderzoeksprojecten. De groepsgrootte varieert, afhankelijk van de te bereiken doelstellingen.

Lestijden

De vaste lesavond is donderdagavond. De lessen worden gepland van 18.00 uur tot uiterlijk 22.00 uur.

Blijf op de hoogte van nieuwe ervaringen

Er zijn nog geen ervaringen.

Deel je ervaring

Heb je ervaring met deze cursus? Deel je ervaring en help anderen kiezen. Als dank voor de moeite doneert Springest € 1,- aan Stichting Edukans.

Er zijn nog geen veelgestelde vragen over dit product. Als je een vraag hebt, neem dan contact op met onze klantenservice.

Download gratis en vrijblijvend de informatiebrochure

Aanhef
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)

Heb je nog vragen?

(optioneel)
We slaan je gegevens op om je via e-mail en evt. telefoon verder te helpen.
Meer info vind je in ons privacybeleid.