Werktuigbouwkunde (deeltijd)

Niveau
Tijdsduur
Logo van Hogeschool Inholland

Tip: meer info over het programma, prijs, en inschrijven? Download de brochure!

Startdata en plaatsen

Er zijn nog geen startdata bekend voor dit product.

Hogeschool Inholland biedt haar producten standaard aan in de volgende regio's: Alkmaar, Amsterdam, Den Haag, Haarlem, Rotterdam

Beschrijving

Wat houdt de hbo-opleiding Werktuigbouwkunde deeltijd in? 

De bacheloropleiding Werktuigbouwkunde leidt je in vier jaar op tot werktuigbouwkundige, een veelzijdig technisch beroep. Tijdens je studie leer je machines, technische installaties en producten ontwerpen, construeren en berekenen. Ook leer je hoe je samen met anderen technische projecten moet leiden. Tijdens de opleiding krijg je de verschillende vakgebieden van de werktuigbouwkunde onder de knie.

Opleiding Werktuigbouwkunde deeltijd: Iets voor jou?

Ben je in het bezit van een mbo-diploma (niveau 4) in een technische richting? Werk je bovendien al een aantal jaren op dat niveau in een werktuigbouwkundige functie? Vind je dat je m…

Lees de volledige beschrijving

Veelgestelde vragen

Er zijn nog geen veelgestelde vragen over dit product. Als je een vraag hebt, neem dan contact op met onze klantenservice.

Nog niet gevonden wat je zocht? Bekijk deze onderwerpen: Werktuigbouwkunde, Projectuitvoer / Uitvoerder, Grondmechanica, Technisch projectmanagement en Werkvoorbereider.

Wat houdt de hbo-opleiding Werktuigbouwkunde deeltijd in? 

De bacheloropleiding Werktuigbouwkunde leidt je in vier jaar op tot werktuigbouwkundige, een veelzijdig technisch beroep. Tijdens je studie leer je machines, technische installaties en producten ontwerpen, construeren en berekenen. Ook leer je hoe je samen met anderen technische projecten moet leiden. Tijdens de opleiding krijg je de verschillende vakgebieden van de werktuigbouwkunde onder de knie.

Opleiding Werktuigbouwkunde deeltijd: Iets voor jou?

Ben je in het bezit van een mbo-diploma (niveau 4) in een technische richting? Werk je bovendien al een aantal jaren op dat niveau in een werktuigbouwkundige functie? Vind je dat je meer in je mars hebt? Ben je toe aan een volgende carrièrestap, maar ervaar je een drempel omdat je geen hbo-diploma hebt? Kun je de komende jaren de maandagen vrijmaken om lessen te volgen en heb je daarnaast nog minimaal twaalf uur per week over voor zelfstudie? En ben je goed in wiskunde, natuurkunde en mechanica? Dan is de deeltijdopleiding Werktuigbouwkunde echt iets voor jou.

Wat zijn de studievormen?

De opleiding Werktuigbouwkunde bestaat uit de volgende drie hoofdonderdelen, waarbinnen een veelheid aan studieonderdelen wordt aangeboden.
- Mechanisch-constructieve werktuigbouwkunde, waarin het ontwerpen, de materiaalkeuze en de machineonderdelen centraal staan; 
- Warme werktuigbouwkunde, waarin de energietechniek, thermodynamica, stromingsleer en warmteoverdracht centraal staan; 
- Industriële automatisering, waarin de regel- en besturingstechniek centraal staan. 

Studiebegeleiding

De studentendecaan kan je begeleiden bij problemen van persoonlijke aard, zoals dyslexie en faalangst.

Studiebelasting

Je studie kost je in totaal twintig tot dertig uur per week, afhankelijk van je kennis en vooropleiding. In de eerste drie jaar krijg je les in vier vakken per periode. Voor elk vak worden er op de maandagen twee lesuren gegeven, zodat je in totaal acht uur per week les hebt. Daarnaast ben je gemiddeld twaalf uur per week bezig met zelfstudie.

Tijdens het eerste jaar (de propedeuse) van de opleiding beoordeelt Hogeschool Inholland op grond van je behaalde studieresultaten of je aan de voorwaarden voldoet om verder te studeren. Natuurlijk bekijk jij ook of de opleiding voor jou haalbaar is en aan je verwachtingen voldoet. Om eventuele latere teleurstellingen te voorkomen en tijdig een andere keuze te kunnen maken, krijg je aan het eind van het eerste jaar een studieadvies.

Het belangrijkste criterium voor de beoordeling van je resultaten is het aantal behaalde studiepunten (European Credits of EC's). Wanneer je niet voldoende punten hebt gehaald krijg je een bindend studieadvies (BSA). Dat houdt in dat je niet bij dezelfde opleiding aan Hogeschool Inholland verder kunt studeren. 
Lees meer over Bindend studieadvies

Welke vakken krijg je? 

Je volgt lessen in en werkt aan projecten over onderwerpen als:
    - materiaalkunde, 
    - mechanica, 
    - productietechniek, 
    - regeltechniek, 
    - aandrijftechniek, 
    - filtersystemen, 
    - verbrandingstechnologie, 
    - energietechniek, 
    - elektrotechniek, 
    - ontwerpen, 
    - construeren, 
    - technisch tekenen.

Het eerste jaar

Tijdens het eerste jaar van de opleiding Werktuigbouwkunde leg je de basis voor je kennis en vaardigheden. Dankzij die basis kun je je later in je studie technisch verdiepen. In je eerste jaar ga je aan de slag met thema's als mechanica, wiskunde, elektrotechniek, machineonderdelen, materiaalkunde en energietechniek. De theorie die je leert, kun je veelal direct toepassen in je dagelijkse werk.

Het tweede jaar

Vanaf het tweede studiejaar verbreed en verdiep je de theoretische en praktische kennis die je in het eerste jaar hebt opgedaan.

Het derde jaar

Ook in het derde leerjaar krijg je verschillende theorieonderdelen van de werktuigbouwkunde.

Het vierde jaar

Het laatste halfjaar van de opleiding Werktuigbouwkunde sluit je af met een afstudeeropdracht. Deze voer je uit in je eigen werkomgeving. Het resultaat van je opdracht is een uitgebreid verslag en soms een werkend prototype, een meetopstelling of een operationeel computerprogramma. Bij het maken van de opdracht krijg je begeleiding vanuit het bedrijf en vanuit de opleiding. Je presenteert en verdedigt je werk voor een commissie. Die commissie bestaat uit docenten, je bedrijfsbegeleider en een externe deskundige.

Afstuderen, titulatuur

Je sluit de opleiding Werktuigbouwkunde af met een afstudeeropdracht. Hiermee laat je zien dat je op hbo-niveau in een bedrijf kunt werken. Na je afstuderen ontvang je de graad van Bachelor of Engineering en mag je de titel B Eng of ingenieur (ing.) voeren.

Toelatingseisen vooropleiding

Je bent toelaatbaar tot een bacheloropleiding in het hoger beroepsonderwijs als je een havo- of vwo-diploma of een mbo-diploma niveau 4 hebt behaald. Naast een diploma kunnen er ook bepaalde eisen gesteld worden aan je profiel- en/of vakkenpakket. Er wordt onderscheid gemaakt tussen oude en nieuwe profielen. Dit geldt ook als je in het bezit bent van een havo- of vwo-diploma zonder profielvermelding (diploma oude stijl). In dat geval ben je alleen toelaatbaar als je ook voldoet aan de eventuele nadere profiel- en/of vakkenpakketeisen. Voor de deeltijdopleiding Werktuigbouwkunde is het daarnaast ook noodzakelijk dat je een aantal jaren werkervaring hebt in een technisch beroep op minimaal mbo 4-niveau.
Blijf op de hoogte van nieuwe ervaringen

Er zijn nog geen ervaringen.

Deel je ervaring

Heb je ervaring met deze cursus? Deel je ervaring en help anderen kiezen. Als dank voor de moeite doneert Springest € 1,- aan Stichting Edukans.

Er zijn nog geen veelgestelde vragen over dit product. Als je een vraag hebt, neem dan contact op met onze klantenservice.

Download gratis en vrijblijvend de informatiebrochure

Aanhef
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)

Heb je nog vragen?

(optioneel)
We slaan je gegevens op om je via e-mail en evt. telefoon verder te helpen.
Meer info vind je in ons privacybeleid.