Intern Fraude Onderzoeken – officiële ACFE (PE) training

Niveau
Tijdsduur
Locatie
Op locatie
Startdatum en plaats

Intern Fraude Onderzoeken – officiële ACFE (PE) training

IMF Academy (International Management Forum)
Logo van IMF Academy (International Management Forum)
Opleiderscore: starstarstarstarstar_border 8,2 IMF Academy (International Management Forum) heeft een gemiddelde beoordeling van 8,2 (uit 44 ervaringen)

Tip: meer info over het programma, prijs, en inschrijven? Download de brochure!

Startdata en plaatsen

placeAmsterdam
25 mei. 2023 tot 26 mei. 2023
check_circle Startgarantie

Beschrijving

Met een intern fraude onderzoek geeft u het signaal af dat uw organisatie fraude op geen enkele manier zal tolereren!

Het kunnen uitvoeren van een gedegen intern onderzoek bij voldoende vermoedens van een onrechtmatige daad, zoals fraude of corruptie, behoort tot de kerncompetenties van de fraude onderzoeker. Het uitvoeren van een intern fraude onderzoek kan evenwel een lastige opgave zijn. Als u het onderzoek niet met de grootste zorgvuldigheid uitvoert, kan dit leiden tot allerlei juridische problemen en complicaties.

Met een goed uitgevoerd intern onderzoek bent u in staat de bron van fraude te ontdekken, de verantwoordelijke persoon/personen te identificeren/op te sporen en de geleden …

Lees de volledige beschrijving

Veelgestelde vragen

Er zijn nog geen veelgestelde vragen over dit product. Als je een vraag hebt, neem dan contact op met onze klantenservice.

Met een intern fraude onderzoek geeft u het signaal af dat uw organisatie fraude op geen enkele manier zal tolereren!

Het kunnen uitvoeren van een gedegen intern onderzoek bij voldoende vermoedens van een onrechtmatige daad, zoals fraude of corruptie, behoort tot de kerncompetenties van de fraude onderzoeker. Het uitvoeren van een intern fraude onderzoek kan evenwel een lastige opgave zijn. Als u het onderzoek niet met de grootste zorgvuldigheid uitvoert, kan dit leiden tot allerlei juridische problemen en complicaties.

Met een goed uitgevoerd intern onderzoek bent u in staat de bron van fraude te ontdekken, de verantwoordelijke persoon/personen te identificeren/op te sporen en de geleden schade al dan niet te verhalen. U kunt hiermee ook voorkomen dat ontslagen of ontevreden werknemers u juridisch aanklagen. Maar misschien nog wel belangrijker: met een intern onderzoek geeft u aan dat uw organisatie fraude op geen enkele wijze zal tolereren. Steeds meer organisaties vergroten daarom hun mankracht om interne fraude onderzoeken zelf af te handelen.

Hoe voert u een intern onderzoek naar fraude uit?

Het kennen van de best practices bij een intern fraude onderzoek is cruciaal. Voor een effectief intern fraude onderzoek moeten de juiste procedures, technieken en vaardigheden worden toegepast. De trainers bespreken met u de belangrijkste elementen van een intern onderzoek, van de doelstellingen aan het begin tot aan het verzamelen en analyseren van bewijsmateriaal en vervolgens tot de afronding van het onderzoek door het schrijven van het rapport, het presenteren van de uitkomsten en het bespreken van de mogelijkheden om over te gaan tot vervolging. De belangrijkste stappen voor het uitvoeren van een intern fraude onderzoek zijn:

 • Data analyse
 • Documentenonderzoek en bewijsdocumentatie verzamelen
 • Getuigen verhoren
 • Rapport schrijven

In deze training wordt, naast het theoretische gedeelte, een case study gebruikt waarin alle uitdagingen en valkuilen van het interne fraude onderzoek aan bod komen.

Wat leert u in deze officiële ACFE (PE) training?

Tijdens de 2-daagse training Intern Fraude Onderzoek wordt het stappenplan van een intern onderzoek naar fraude met u doorgenomen, vanaf de eerste beschuldiging tot de getuigenverklaring. U leert hoe u een intern fraude onderzoek opzet en uitvoert. De trainers loodsen u efficiënt door het volledige proces van een intern fraude onderzoek. Hiervoor wordt de gestandaardiseerde procedure voor interne fraude onderzoeken van de ACFE gebruikt. Zij stellen samen met u aan de hand van een case study een onderzoeksplan op en nemen vervolgens alle vervolgstappen van het onderzoek met u door.

U doet kennis op van verschillende belangrijke onderwerpen, zoals bijvoorbeeld het fraude interview, een van de meest complexe en cruciale disciplines van het interne fraude onderzoeksproces. Het uitvoeren van verschillende soorten interviews met getuigen en mogelijk betrokken personen om informatie te verkrijgen of te valideren of een bekentenis af te dwingen, wordt gezien als een van de moeilijkste vaardigheden in het hele interne fraude onderzoeksproces. Computer- en gegevensforensisch onderzoek is eveneens een belangrijk onderdeel van vrijwel alle interne onderzoeken. Kort samengevat leert u:

 • Het risico op fraude binnen uw organisatie te beoordelen en hoe u hierop moet reageren wanneer het zich voordoet
 • Fraude op te sporen en te onderzoeken met behulp van data analytics
 • Documenten en elektronisch bewijsmateriaal tijdens de loop van het onderzoek te verzamelen
 • Hoe u het beste informatie kunt vergaren en hoe u het beste getuigenverhoren kunt afnemen
 • Juridische valkuilen m.b.t. interne onderzoeken in kaart brengen
 • Getuigen verhoren/interviewen
 • Een goed gedocumenteerd rapport schrijven

Tijdens de training staat een case study centraal waarin u een intern fraude onderzoek van begin tot eind doorloopt. Zo doet u de nodige ervaring op die u in uw eigen werk direct kunt toepassen.

Voor wie is deze training van belang?

Deze officiële ACFE (PE) training is bedoeld voor:

 • Certified Fraud Examiners (CFEs) die hiermee mede aan hun PE-verplichting kunnen voldoen
 • Managers en professionals die (mede) verantwoordelijk zijn voor het opzetten en uitvoeren van een intern fraude onderzoek in zowel private als publieke organisaties

Wij denken dan aan medewerkers met een fraude onderzoekstaak, audit of compliance functie, coördinatoren fraudebeheersing, controllers, in- en externe accountants, (forensisch) accountants, risicomanagers, insurance managers, in- en externe juridisch adviseurs, security managers, lijnmanagers, advocaten, hoofden AO/IC, HR managers, integriteitsmanagers, GRC managers, vertrouwenspersonen, particulier rechercheurs, (forensisch) IT specialisten, politie en justitie en schade-experts.

Vereiste voorkennis en opleidingsniveau

ACFE stelt geen specifieke eisen aan uw voorkennis. De training Intern Fraude Onderzoek wordt op een HBO/Bachelor werk- en denkniveau gegeven.

PE-verplichting voor het behoud van uw Certified Fraud Examiner (CFE) titel

Als Certified Fraud Examiner (CFE) bent u verplicht elke 12 maanden ten minste 20 PE uren te besteden aan het onderhouden van uw titel/certificering. Ten minste 10 uur moet direct verband houden met het ontdekken en ontmoedigen/bestrijden van fraude en 2 uur moet een directe relatie hebben met ethiek. Heeft u meer dan 20 PE uren verdiend in een voorgaande (12 maanden) periode, dan mag u tot 10 PE uren meenemen naar een volgende periode. Na afloop van deze 2-daagse ACFE training Intern Fraude onderzoek ontvangt u 16 PE punten ten behoeve van uw CFE hercertificering.

Over ACFE (Association of Certified Fraud Examiners)

ACFE (Association of Certified Fraud Examiners) is de grootste internationale anti-fraude organisatie ter wereld met meer dan 85.000 leden in 160 landen en met chapters in 125 landen, waaronder Nederland en België. ACFE is de belangrijkste aanbieder van trainingen op het gebied van fraude preventie, fraude opsporing en fraude onderzoek. ACFE wordt in de verschillende landen vertegenwoordigd door Authorised Training Organizations (ATOs) die als enige geautoriseerd zijn om de officiële Certified Fraud Examiner (CFE) trainingen te organiseren. In de Benelux is IMF Academy de enige officiële, geaccrediteerde aanbieder van CFE en ACFE PE trainingen.

Blijf op de hoogte van nieuwe ervaringen

Er zijn nog geen ervaringen.

Deel je ervaring

Heb je ervaring met deze cursus? Deel je ervaring en help anderen kiezen. Als dank voor de moeite doneert Springest € 1,- aan Stichting Edukans.

Er zijn nog geen veelgestelde vragen over dit product. Als je een vraag hebt, neem dan contact op met onze klantenservice.

Vraag nu gratis en vrijblijvend informatie aan:

(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)

Aanmelden voor nieuwsbrief

We slaan je gegevens op, en delen ze met IMF Academy (International Management Forum), om je via e-mail en evt. telefoon verder te helpen. Meer info vind je in ons privacybeleid.