Strategische Personeelsplanning in de praktijk (Strategisch HRM)

Niveau
Tijdsduur
Locatie
Op locatie
Startdatum en plaats
Logo van International Management Forum (IMF)
Opleiderscore: starstarstarstarstar_border 8,1 International Management Forum (IMF) heeft een gemiddelde beoordeling van 8,1 (uit 36 ervaringen)

Tip: meer info over het programma, prijs, en inschrijven? Download de brochure!

Startdata en plaatsen

placeCentraal in het land
12 apr. 2021 tot 20 apr. 2021
Toon rooster
event 12 april 2021, 09:00-16:00, Centraal in het land
event 13 april 2021, 09:00-16:00, Centraal in het land
event 19 april 2021, 09:00-16:00, Centraal in het land
event 20 april 2021, 09:00-16:00, Centraal in het land

Beschrijving

Strategische Personeelsplanning – wat is het?

Strategische Personeelsplanning is een stuurinstrument om medewerkers, nu en op de lang(e)(re) termijn, effectief te kunnen inzetten voor de realisatie van de organisatiestrategie. Met Strategische Personeelsplanning kunt u tijdig gerichte maatregelen treffen voor de juiste in-, door- en uitstroom van uw personeel, niet alleen in kwantitatieve maar ook in kwalitatieve zin door een analyse van competenties, mobiliteit, kwaliteit, vaardigheden, talenten en loonkosten te maken. Strategische Personeelsplanning betekent voortdurend en systematisch bijsturen en anticiperen terwijl uw organisatie en de externe omgeving volop in beweging zijn.

Strategi…

Lees de volledige beschrijving

Veelgestelde vragen

Er zijn nog geen veelgestelde vragen over dit product. Als je een vraag hebt, neem dan contact op met onze klantenservice.

Nog niet gevonden wat je zocht? Bekijk deze onderwerpen: Personeelsplanning, HR-beleid, Strategisch HRM, Excel en People Analytics.

Strategische Personeelsplanning – wat is het?

Strategische Personeelsplanning is een stuurinstrument om medewerkers, nu en op de lang(e)(re) termijn, effectief te kunnen inzetten voor de realisatie van de organisatiestrategie. Met Strategische Personeelsplanning kunt u tijdig gerichte maatregelen treffen voor de juiste in-, door- en uitstroom van uw personeel, niet alleen in kwantitatieve maar ook in kwalitatieve zin door een analyse van competenties, mobiliteit, kwaliteit, vaardigheden, talenten en loonkosten te maken. Strategische Personeelsplanning betekent voortdurend en systematisch bijsturen en anticiperen terwijl uw organisatie en de externe omgeving volop in beweging zijn.

Strategische Personeelsplanning – een concreet en toepasbaar model 

In de 4-daagse training Strategische Personeelsplanning doet u de benodigde kennis op en ontwikkelt u de juiste vaardigheden om Strategische Personeelsplanning structureel toe te passen. Tijdens de training wordt een concreet en toepasbaar model voor Strategische Personeelsplanning behandeld. Dit model helpt u met het doorlopen van het hele strategische planningsproces. Vervolgens gaat u aan de slag met cases en praktische oefeningen en geven de trainers een aanzet voor uw eigen Strategische Personeelsplanning. 

Strategische Personeelsplanning – resultaat training

Na de training Strategische Personeelsplanning bent u in staat een heldere analyse te maken van de benodigde kwantiteit en kwaliteit van uw personeelsbestand. U heeft inzicht in de strategische doelstellingen van uw organisatie en u kunt invulling geven aan of adviseren over Strategische Personeelsplanning binnen uw organisatie op middellange en lange termijn.

Strategische Personeelsplanning – voor wie?

Vrijwel elke organisatie en in het bijzonder ook overheidsorganisaties, zorginstellingen en andere not-for-profit organisaties hebben belang en baat bij Strategische Personeelsplanning. Deze training over personeelsplanning is dan ook van strategisch belang voor HR-professionals, HR-adviseurs, lijnmanagers, directieleden, inleen- en flexmanagers, financiële professionals en recruitment managers in alle soorten organisaties.

Strategische Personeelsplanning – waarom?

Mede gedwongen door de economische crisis zijn veel organisaties genoodzaakt kritisch naar hun loonkosten te kijken en waar nodig hun workforce in te krimpen en te flexibiliseren. Niet alleen bezuinigingen, maar ook vergrijzing, reorganisaties, fusies, outsourcing, enz. vragen om een voortdurende aanpassing van uw personeelsbestand, zowel in kwantitatieve als in kwalitatieve zin. Een van de belangrijkste HR topics op dit moment is daarom Strategische Personeelsplanning.

Strategische Personeelsplanning – hoogste HR-prioriteit

Volgens recent onderzoek heeft Strategische Personeelsplanning op dit moment de hoogste prioriteit in veel organisaties, gevolgd door talent management en duurzame inzetbaarheid. Deze ‘sense of urgency’ wordt vooral gevoed door de volgende externe ontwikkelingen: 

Vergrijzing
Demografische veranderingen (vergrijzing) zijn in veel organisaties reden geweest om na te denken over de mogelijke consequenties van ‘een grote uittocht’. De vervangingsvraag op de arbeidsmarkt wordt hierdoor de komende jaren vergroot.

Sturen op (arbeids)kosten
Het nadrukkelijker sturen op kosten – waaronder arbeidskosten – is voor veel organisaties een noodzaak om de concurrentie te kunnen bijbenen. Een loonprofiel dat sterk is gebaseerd op anciënniteit (diensttijd) is dan, in combinatie met vergrijzing, een duidelijk risico, zeker als de productiviteitsstijging onvoldoende compensatie biedt.

Strategisch Talent Management
In het verlengde hiervan is de roep om strategisch talent management nadrukkelijker naar voren gekomen. Het kunnen beschikken over een goed toegerust personeelsbestand, de juiste competenties, houding en motivatie, met voldoende aanstormend talent, vraagt om goede succession planning. De kwaliteit van uw personeelsbestand is een onderscheidende en kritieke succesfactor. 

Flexibilisering van de arbeid
Tot slot is voor veel organisaties de noodzaak toegenomen om flexibel te kunnen inspelen op veranderende markten, consumentenvoorkeuren en de economische conjunctuur. Veel vormen van numerieke en functionele flexibiliteit zijn de laatste jaren met wisselend succes ontwikkeld en toegepast.

Strategische Personeelsplanning – right size, shape, costs en agility

Het gaat bij Strategische Personeelsplanning dus om 4 dimensies, t.w. de right size (geen vacatures of boventalligheid, lage frictiekosten), right shape (voldoende kritieke competenties en opvolging), right costs (beheersbare arbeidskosten) en right agility (wendbaarheid, veerkracht, flexibiliteit).

Strategische Personeelsplanning – product, data en proces

Bij Strategische Personeelsplanning zijn 3 componenten van wezenlijk belang, t.w. product, data en proces. Met product doelen we op de tooling, de instrumenten en de berekeningsmethoden, soms kwantitatief, soms kwalitatief van aard. Data die benodigd zijn, komen in de regel uit diverse systemen, het personeelsregistratiesysteem, maar ook financiële loongegevens zijn van belang. Bovendien zijn deze data niet alleen kwantitatief. Denkt u ook aan kwalitatieve data zoals vlootschouw (kwaliteit, organisatiestrategie en arbeidsmarkt analyse). Proceskenmerken zijn ook relevant. Strategische Personeelsplanning is een coproductie van HR, lijn en vaak ook finance (planning & control). Wie doet wat, wanneer, samen of apart? Wat zijn de directe belangen van deze partijen, welke urgentie ervaren zij, hoe worden de onderliggende processen ingericht? Strategische Personeelsplanning is niet alleen een kwestie van gelijk hebben, maar ook van gelijk krijgen.

Strategische Personeelsplanning – opzet/didactiek van de cursus

De cursus is verdeeld in 2 blokken van telkens 2 dagen. Gedurende het eerste blok wordt de theorie behandeld en wordt er al klassikaal geoefend. Vervolgens is er een (korte) periode van huiswerk en eigen veldonderzoek ingebouwd. In het tweede blok wordt ingegaan op de verkregen resultaten en wordt een synthese tot stand gebracht rond oplossingsrichtingen.

Strategische Personeelsplanning – niveau training

Deze training over Strategische Personeelsplanning wordt gegeven op HBO (+) niveau.

Strategische Personeelsplanning – gelimiteerd aantal deelnemers

In deze 4-daagse interactieve en intensieve training Strategische Personeelsplanning overladen de docenten u niet met overbodige theorie, maar sluiten zij zoveel mogelijk aan bij de praktijk. U krijgt volop de gelegenheid uw eigen praktijksituatie voor te leggen en antwoord te krijgen op uw vragen. Omdat de training bijzonder interactief is, wordt een maximum van 8 deelnemers gehanteerd.

Blijf op de hoogte van nieuwe ervaringen

Er zijn nog geen ervaringen.

Deel je ervaring

Heb je ervaring met deze cursus? Deel je ervaring en help anderen kiezen. Als dank voor de moeite doneert Springest € 1,- aan Stichting Edukans.

Er zijn nog geen veelgestelde vragen over dit product. Als je een vraag hebt, neem dan contact op met onze klantenservice.

Vraag nu gratis en vrijblijvend informatie aan:

Aanhef
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
We slaan je gegevens op, en delen ze met International Management Forum (IMF), om je via e-mail en evt. telefoon verder te helpen. Meer info vind je in ons privacybeleid.