Echografie Gynaecologie

Tijdsduur
Locatie
Op locatie
Startdatum en plaats

Echografie Gynaecologie

Inholland Academy
Logo van Inholland Academy
Opleiderscore: starstarstarstarstar_half 8,5 Inholland Academy heeft een gemiddelde beoordeling van 8,5 (uit 43 ervaringen)

Tip: meer info over het programma, prijs, en inschrijven? Download de brochure!

Startdata en plaatsen

placeHaarlem
29 sep. 2022 tot 28 feb. 2023

Beschrijving

De module Echografie in de Gynaecologie leidt op voor echografisch onderzoek bij de gynaecologische, niet-zwangere vrouw of voor onderzoek naar (in)fertiliteit.

Ben je geïnteresseerd in echografisch onderzoek binnen de gynaecologie of fertiliteit of wil jij je echografische werkzaamheden uitbreiden met dit onderzoek? De module Echografie in de Gynaecologie leidt op voor echografisch onderzoek bij de gynaecologische, niet-zwangere vrouw of voor onderzoek naar (in)fertiliteit. Tijdens de module worden de specifieke vaardigheden voor het uitvoeren van gynaecologisch onderzoek aangeleerd, zowel transabdominaal als transvaginaal. We maken onder andere gebruik van een fantoom voor transvaginale ec…

Lees de volledige beschrijving

Veelgestelde vragen

Er zijn nog geen veelgestelde vragen over dit product. Als je een vraag hebt, neem dan contact op met onze klantenservice.

Nog niet gevonden wat je zocht? Bekijk deze onderwerpen: Gynaecologie, Echografie, Fysiologie, Anatomie en Verpleegkunde.

De module Echografie in de Gynaecologie leidt op voor echografisch onderzoek bij de gynaecologische, niet-zwangere vrouw of voor onderzoek naar (in)fertiliteit.

Ben je geïnteresseerd in echografisch onderzoek binnen de gynaecologie of fertiliteit of wil jij je echografische werkzaamheden uitbreiden met dit onderzoek? De module Echografie in de Gynaecologie leidt op voor echografisch onderzoek bij de gynaecologische, niet-zwangere vrouw of voor onderzoek naar (in)fertiliteit. Tijdens de module worden de specifieke vaardigheden voor het uitvoeren van gynaecologisch onderzoek aangeleerd, zowel transabdominaal als transvaginaal. We maken onder andere gebruik van een fantoom voor transvaginale echografie. Het theoretisch onderwijs richt zich op anatomie, fysiologie, pathologie, beeldherkenning, klinisch redeneren en echofysica. Naast het onderwijs op school, loop je tijdens de module minimaal twee dagdelen per week (8 uur) stage.

De module Echografie in de Gynaecologie duurt 5 maanden.

N.B. De module Echografie in de Gynaecologie is ook te volgen als onderdeel van de opleiding Echografie in de Gynaecologie en Obstetrie. Lees hier verder!

Tijdens de module worden vaardigheden aangeleerd om de vrouwelijke, niet-zwangere onderbuik methodisch te onderzoeken. De theorie richt zich op echofysica, beeldherkenning van normaal en afwijkend beeld, het diagnostisch en therapeutisch traject van de gynaecologische patiënt, klinisch redeneren en verslaglegging. De module richt zich niet op obstetrische echografie.  

De uitvoering van echografisch onderzoek vraagt veel praktijkervaring, daarom is een stageplaats verplicht. 

Onderwerpen

De volgende onderwerpen komen aan bod tijdens de complete opleiding:

 • Anatomie, fysiologie en pathologie
 • Echofysica, theorie en praktijk, transabdominaal en transvaginaal
 • Onderzoekstechniek: Gynaecologisch onderzoek in de vrouwelijke, niet-zwangere onderbuik
 • Beeldherkenning: normaalbeeld en pathologie
 • (In)fertiliteit
 • Praktijkonderwijs onder begeleiding van ervaren echoscopisten, op medestudenten en een fantoom
 • Gynaecologisch beleid
 • Colleges van anatoom, fysicus, artsen en ervaren echoscopisten

Naast de lesdagen in Haarlem wordt tijd besteed aan zelfstudie, een logboek, tentamens, het praktijkexamen, de praktijkstage en het schrijven van een artikel.

Toetsing

Het onderwijs wordt getoetst middels diverse toetsen:

 • Theoretische toets
 • Stagebeoordelingen
 • Logboek (transvaginaal)
 • Praktijkexamens (abdominaal)
 • Literatuuropdracht

Bijzonderheden

Je kunt de opleiding Echografie in de Gynaecologie en Obstetrie volgen als onderdeel van de masteropleiding Medical Imaging/Radiation Oncology.

Na afronding van de module Echografie in de Gynaecologie kun jij gynaecologisch echografisch onderzoek zelfstandig uitvoeren en interpreteren. Je ontvangt na succesvolle afronding een post-hbo certificaat waarmee je je kunt laten registreren bij de BEN en in het Kwaliteitsregister Paramedici.


Wil je je ook graag richten op obstetrisch echografisch onderzoek, dan kun je voorafgaand aan deze module de modulen Obstetrie Basis en Obstetrie SEO (2e trim) volgen. 

De module Echografie in de Gynaecologie maakt onderdeel uit van de opleiding Echografie in de Gynaecologie en Obstetrie. Tezamen met de modulen Obstetrie Basis en Obstetrie SEO (2e trim) wordt de opleiding afgerond met een diploma. De complete opleiding Echografie in de Gynaecologie en Obstetrie maakt onderdeel uit van de masteropleiding Medical Imaging and Radiation Oncology, die officieel is geaccrediteerd door de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO). Daarnaast is de opleiding geaccrediteerd door de Stichting Accreditatie Deskundigheidsbevorderende Activiteiten Paramedici (ADAP).

De module Echografie in de Gynaecologie is bedoeld voor professionals met een (para-)medische opleiding op hbo-niveau of hoger, zoals obstetrisch echoscopisten, verloskundigen, MBB’ers, verpleegkundigen, arts-assistenten en artsen. Indien je om een andere reden wilt deelnemen aan de opleiding, dan vragen we je een motivatie en CV te sturen aan Miriam Riemer, coördinator van de opleiding miriam.riemer@inholland.nl. 

Deelname met een vooropleiding op mbo-niveau is niet mogelijk.

Voor deelname is het noodzakelijk om over echografische basiscompetenties te beschikken. Je dient eerst de module Echografie Obstetrie Basis of een andere obstetrische basisopleiding te volgen. Deelname na afronding van een andere echografische opleiding op post-hbo niveau wordt beoordeeld door de opleidingscoördinator. 

Praktijkstage

Tijdens de module is een stageplaats verplicht voor minimaal 2 dagdelen (8 uur) per week. De stageplaats(en) dien je zelf te regelen voorafgaand aan de start van de opleiding. De stagebegeleider heeft minimaal 2 jaar werkervaring met gynaecologische echografie. Tijdens de stage dient zowel transabdominaal als transvaginaal onderzoek aan bod te komen. Minimaal de helft van de stage dient in een 2e of 3e lijns centrum gelopen te worden.


Procedure toelating

Na inschrijving voor de module volgen twee stappen om je inschrijving definitief te maken. Eerst worden je diploma(‘s) van je vooropleiding(en) opgevraagd en beoordeeld. Daarna vragen we naar je stagegegevens. Ook deze gegevens worden beoordeeld. Na goedkeuring ontvang je een akkoord voor toegelaten en word je op de wachtlijst geplaatst. 

U zoekt persoonlijke aandacht en een opleider die met u meedenkt, u bent bij ons van harte welkom.

Blijf op de hoogte van nieuwe ervaringen

Er zijn nog geen ervaringen.

Deel je ervaring

Heb je ervaring met deze cursus? Deel je ervaring en help anderen kiezen. Als dank voor de moeite doneert Springest € 1,- aan Stichting Edukans.

Er zijn nog geen veelgestelde vragen over dit product. Als je een vraag hebt, neem dan contact op met onze klantenservice.

Download gratis en vrijblijvend de informatiebrochure

Aanhef
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)

Heb je nog vragen?

(optioneel)
We slaan je gegevens op om je via e-mail en evt. telefoon verder te helpen.
Meer info vind je in ons privacybeleid.