Vakbekwaamheid bewegingsonderwijs

Tijdsduur
Locatie
Op locatie
Startdatum en plaats

Vakbekwaamheid bewegingsonderwijs

Inholland Academy
Logo van Inholland Academy
Opleiderscore: starstarstarstarstar_half 8,5 Inholland Academy heeft een gemiddelde beoordeling van 8,5 (uit 43 ervaringen)

Tip: meer info over het programma, prijs, en inschrijven? Download de brochure!

Startdata en plaatsen

placeROTTERDAM
11 sep. 2023 tot 16 jun. 2025
Toon rooster
event 11 september 2023, 09:00-18:00, ROTTERDAM
placeALKMAAR
13 sep. 2023 tot 2 apr. 2025
Toon rooster
event 13 september 2023, 14:30-17:30, ALKMAAR
placeALKMAAR
7 feb. 2024 tot 2 apr. 2025
Toon rooster
event 7 februari 2024, 14:30-17:30, ALKMAAR
placeROTTERDAM
12 feb. 2024 tot 16 jun. 2025
Toon rooster
event 12 februari 2024, 09:00-18:00, ROTTERDAM
placeROTTERDAM
16 sep. 2024 tot 16 jun. 2025
Toon rooster
event 16 september 2024, 09:00-18:00, ROTTERDAM
placeALKMAAR
2 okt. 2024 tot 2 apr. 2027
Toon rooster
event 2 oktober 2024, 14:30-17:30, ALKMAAR

Beschrijving

Heb je affiniteit met bewegen en spelen, maar heb je na augustus 2004 je Pabo-diploma behaald? Dan is het noodzakelijk je bevoegdheid te halen om bewegingsonderwijs te geven aan groep 3 t/m 8.

Kinderen leren de wereld, zichzelf en elkaar ontdekken door bewegen en spelen. Door kinderen vroegtijdig kennis te laten maken met voldoende en kwalitatief goed bewegingsonderwijs, draagt dit aan hun algehele ontwikkeling en gezondheid. De kans is dan groter dat zij ook later blijven bewegen. Heb je affiniteit met bewegen en spelen, maar heb je na augustus 2004 je Pabo-diploma behaald? Dan is het noodzakelijk je volledige bevoegdheid te halen om bewegingsonderwijs (ook spellessen) te geven aan groep 3 …

Lees de volledige beschrijving

Veelgestelde vragen

Er zijn nog geen veelgestelde vragen over dit product. Als je een vraag hebt, neem dan contact op met onze klantenservice.

Nog niet gevonden wat je zocht? Bekijk deze onderwerpen: Vakbekwaamheid, ADR Certificaat, Code 95 / Richtlijn Vakbekwaamheid, NEN 3840 en Taal Ontwikkeling.

Heb je affiniteit met bewegen en spelen, maar heb je na augustus 2004 je Pabo-diploma behaald? Dan is het noodzakelijk je bevoegdheid te halen om bewegingsonderwijs te geven aan groep 3 t/m 8.

Kinderen leren de wereld, zichzelf en elkaar ontdekken door bewegen en spelen. Door kinderen vroegtijdig kennis te laten maken met voldoende en kwalitatief goed bewegingsonderwijs, draagt dit aan hun algehele ontwikkeling en gezondheid. De kans is dan groter dat zij ook later blijven bewegen. Heb je affiniteit met bewegen en spelen, maar heb je na augustus 2004 je Pabo-diploma behaald? Dan is het noodzakelijk je volledige bevoegdheid te halen om bewegingsonderwijs (ook spellessen) te geven aan groep 3 t/m 8. Zie jij jezelf als vakspecialist bewegingsonderwijs, die helpt om bewegen en spelen op de basisschool de juiste plek te geven? Volg dan de opleiding Vakbekwaamheid bewegingsonderwijs!

De opleiding Vakbekwaamheid bewegingsonderwijs bestaat uit drie blokken. Bij de start van de opleiding, na het volgen van je eerste les van blok 1, ontvang je een tijdelijke bevoegdheid van 2 jaar om bewegingsonderwijs te geven aan de groepen 3 t/m 8. Het is aan te raden de opleiding in die 2 jaar af te ronden. Als je nog niet klaar bent met de opleiding in deze 2 jaar, dan moet je de resterende (stage)lessen verzorgen in de aanwezigheid van een bevoegde leerkracht.De opleiding Vakbekwaamheid bewegingsonderwijs bestaat uit drie blokken. Bij de start van de opleiding, na het volgen van je eerste les van blok 1, ontvang je een tijdelijke bevoegdheid van 2 jaar om bewegingsonderwijs te geven aan de groepen 3 t/m 8. Het is aan te raden de opleiding in die 2 jaar af te ronden. Als je nog niet klaar bent met de opleiding in deze 2 jaar, dan moet je de resterende (stage)lessen verzorgen in de aanwezigheid van een bevoegde leerkracht.

Er wordt tijdens ieder blok van je verwacht dat je minimaal 20 lessen bewegingsonderwijs van minimaal 45 minuten verzorgt. Deze lessen worden verdeeld over diverse groepen 3 t/m 8 en over verschillende leerlijnen zoals:

balanceren
doelspelen
bewegen op muziek
Van de 20 lessen wordt er een dagdeel (circa 4 lessen) gegeven in het bijzijn van een bevoegde leerkracht. Dat kan een vakleerkracht (ALO) zijn of een vakspecialist (Pabo + leergang afgerond). Tijdens dit dagdeel krijg je feedback van deze vakleerkracht of vakspecialist.

De overige lessen kan en mag je zelfstandig geven en reflecteer je zelf op je gegeven les. Tijdens de gehele opleiding wordt veel gebruik gemaakt van foto en videomateriaal. Deze beelden worden niet gepubliceerd, maar gebruikt voor opleidingsdoeleinden. Bewegingsonderwijs moet letterlijk en figuurlijk een zichtbaar vak zijn. Met behulp van het plaatje kunnen zowel de opleidingsdocenten als de deelnemers een krachtige impuls geven aan de ontwikkeling van de cursist binnen de leergang.

Blok 1: Aanbieden van activiteiten
In dit eerste blok worden 30 eenvoudige bewegingsactiviteiten behandeld. Centraal staat:

de kwetsbaarheid en het belang van bewegen en spelen voor het opgroeiende kind
rekening houden met verschillen tussen leerlingen in de context van bewegen en spelen
het (veilig) kunnen organiseren van bewegingsactiviteiten
het uitleggen en op gang houden van deze activiteiten
eigen vaardigheid
Tijdens deze module geef je tijdens 2 verplichte praktijkdagen lessen op een basisschool. Dit doe je onder leiding van een opleidingsdocent samen met je studiegenoten. Ook een EHBO-scholingsdag is onderdeel van blok 1. Bij succesvolle afronding van het theorie- en praktijkexamen ontvang je een officieel geregistreerd certificaat van het NIKTA (acute zorgverlener). Dit deel van de opleiding is in handen van de professionals van opleidingsinstituut just4safety. Zij zijn aangesloten bij het Oranje Kruis en NIKTA.

Blok 2: Begeleiding en leerhulp
Tijdens blok 2 wordt de aandacht gericht op:

het zelfstandig in gang houden van bewegingssituaties door kinderen (reguleren)
het verbeteren van de begeleiding (leerhulp) aan de kinderen
motorisch leren, fysiologie en speelgedrag van kinderen
Tijdens deze module geef je tijdens 2 verplichte praktijkdagen lessen op een basisschool. Dit doe je onder leiding van een docent samen met je studiegenoten.

Blok 3: Maatwerk en visie
In blok 3 zoek je de verdieping. Thema’s die aan bod komen zijn:

vakconcepten en vakvisie
de betere beweger in groep 8
eigen vaardigheid
bewegen en spelen op het schoolplein
veiligheid en aansprakelijkheid
minder vaardige bewegers en steunlessen
In blok 3 geef je ook 20 lessen. Een aantal lessen verzorg je in groep 8. Ook moet je 2 examenlessen geven bij een aangewezen examinator. Je verzorgt deze lessen dan op de school van de examinator.

De blokken zijn ook afzonderlijk van elkaar te volgen, maar van de volgorde kan niet afgeweken worden.

Als je de opleiding hebt afgerond ontvang je een officieel erkend CPION-diploma. Ook word je opgenomen in het Abituriëntenregister van de Stichting Post HBO Nederland (SPHBO). Bovendien ontvang je een officieel geregistreerd certificaat van het NIKTA bij succesvolle afronding van het theorie- en praktijkexamen EHBO.Na het volgen van de opleiding Vakbekwaamheid bewegingsonderwijs:

kun je zelfstandig bewegingsonderwijs verzorgen aan alle groepen van de basisschool, bijvoorbeeld dagdelen of hele dagen
kun je als specialist ingezet worden door een school om het bewegen en spelen (nog) beter te organiseren
kun je onderdeel uitmaken van een beweegteam binnen een stichting of school
ben je vakspecialist bewegingsonderwijs
Als je de opleiding hebt afgerond ontvang je een officieel erkend CPION-diploma. Ook word je opgenomen in het Abituriëntenregister van de Stichting Post HBO Nederland (SPHBO). Bovendien ontvang je een officieel geregistreerd certificaat van het NIKTA bij succesvolle afronding van het theorie- en praktijkexamen EHBO.

De opleiding is geaccrediteerd door de NVAO en wordt erkend door het Ministerie van Onderwijs.

De opleiding Vakbekwaamheid bewegingsonderwijs is uitsluitend bestemd voor:

leerkrachten met een Pabo-diploma
leerkrachten met ervaring in het geven van bewegingsonderwijs aan kleuters
leerkrachten met affiniteit met bewegen en spelen
leerkrachten die graag met alle leeftijden werken
leerkrachten die de intentie hebben om meer bewegingsonderwijs te geven dan alleen aan hun eigen groepDe opleiding Vakbekwaamheid bewegingsonderwijs is uitsluitend bestemd voor:

leerkrachten met een Pabo-diploma
leerkrachten met ervaring in het geven van bewegingsonderwijs aan kleuters
leerkrachten met affiniteit met bewegen en spelen
leerkrachten die graag met alle leeftijden werken
leerkrachten die de intentie hebben om meer bewegingsonderwijs te geven dan alleen aan hun eigen groep
Leerkrachten die tijdens hun opleiding blok 1 of 2 (via keuzeonderwijs) met goed gevolg hebben afgerond, krijgen voor deze blokken vrijstelling en kunnen blok 3 via de nascholing volgen.

U zoekt persoonlijke aandacht en een opleider die met u meedenkt, u bent bij ons van harte welkom.

Blijf op de hoogte van nieuwe ervaringen

Er zijn nog geen ervaringen.

Deel je ervaring

Heb je ervaring met deze cursus? Deel je ervaring en help anderen kiezen. Als dank voor de moeite doneert Springest € 1,- aan Stichting Edukans.

Er zijn nog geen veelgestelde vragen over dit product. Als je een vraag hebt, neem dan contact op met onze klantenservice.

Download gratis en vrijblijvend de informatiebrochure

(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)

Heb je nog vragen?

(optioneel)

Aanmelden voor nieuwsbrief

We slaan je gegevens op om je via e-mail en evt. telefoon verder te helpen.
Meer info vind je in ons privacybeleid.