post-mbo-opleiding Instructeur in het praktijkonderwijs

Niveau
Tijdsduur
Locatie
Op locatie
Startdatum en plaats
Logo van Instituut Mentoris
Opleiderscore: starstarstarstarstar_border 8 Instituut Mentoris heeft een gemiddelde beoordeling van 8 (uit 2 ervaringen)

Tip: meer info over het programma, prijs, en inschrijven? Download de brochure!

Startdata en plaatsen

placeZutphen
11 nov. 2021 tot 30 jun. 2022

Beschrijving

Jij bent een echte specialist en je wilt je vakkennis en praktijkervaring delen met aankomende professionals. Door jarenlange ervaring weet je precies hoe het op de werkvloer eraan toegaat. Je weet wat werkt en wat niet. Je kent alle slimme trucjes en valkuilen. Je had zelf een geweldige leermeester en als leerling hing je aan zijn lippen. Zo heb jij het vak geleerd.
Nu is het tijd om zelf in de rol van leermeester te stappen. Tijd om in het klaslokaal jouw vakkennis en praktijkervaring te delen met studenten. Tijd om instructeur in het praktijkonderwijs te worden!

Praat je gemakkelijk en sta je zonder problemen voor een groep? Vind je het leuk om je vakkennis en praktijkervaring te delen me…

Lees de volledige beschrijving

Veelgestelde vragen

Er zijn nog geen veelgestelde vragen over dit product. Als je een vraag hebt, neem dan contact op met onze klantenservice.

Nog niet gevonden wat je zocht? Bekijk deze onderwerpen: Horeca, Klantgerichtheid, Eventmanagement, Ondernemen en Sociale Hygiene.

Jij bent een echte specialist en je wilt je vakkennis en praktijkervaring delen met aankomende professionals. Door jarenlange ervaring weet je precies hoe het op de werkvloer eraan toegaat. Je weet wat werkt en wat niet. Je kent alle slimme trucjes en valkuilen. Je had zelf een geweldige leermeester en als leerling hing je aan zijn lippen. Zo heb jij het vak geleerd.
Nu is het tijd om zelf in de rol van leermeester te stappen. Tijd om in het klaslokaal jouw vakkennis en praktijkervaring te delen met studenten. Tijd om instructeur in het praktijkonderwijs te worden!

Praat je gemakkelijk en sta je zonder problemen voor een groep? Vind je het leuk om je vakkennis en praktijkervaring te delen met pubers, adolescenten of volwassenen? Wanneer je op deze vragen zonder aarzelen ja antwoordt, is een carrière als instructeur in het praktijkonderwijs echt iets voor jou.
Tegelijk roept het vast en zeker allerlei vragen bij je op. Hoe houd ik de groep bij de les? Waarmee stimuleer ik de studenten? Wat moet ik wel doen en wat absoluut niet? Hoe geef ik inspirerend praktijkles? School is immers geen bedrijf!

Opleiding voor professionals uit de praktijk
Op al deze en nog veel meer vragen krijg je het antwoord in de opleiding Instructeur in het Praktijkonderwijs. Met deze post-mbo-opleiding word je vakkundig voorbereid op het toekomstige vak van praktijkinstructeur. De opleiding start in het voorjaar en in het najaar. Klik op de link voor de actuele opleidingsdata: voorjaar 2020.

Negen maanden opleiding
De opleiding Instructeur in het Praktijkonderwijs is een zeer praktisch leer-werktraject van negen maanden. Iedere maand kom je met de andere cursisten twee aaneengesloten dagen bij elkaar. Tussentijds zijn er intervisiebijeenkomsten ingepland en moet je minimaal 60 uur in de opleidingspraktijk meelopen. Je sluit de opleiding af met een officieel examen. De totale studiebelasting bedraagt zo'n 400 uur.

De opleiding in vogelvlucht
• De deelnemers komen uit verschillende vakgebieden.
• De gemiddelde leeftijd van de deelnemers ligt tussen 40 en 55 jaar. Soms jonger, soms ouder.
• 60% van de cursisten is man, 40% is vrouw.
• De opleiding is goed te doen naast je werk; tijdsinvestering is gemiddeld een dag per week.
• Je hoeft nog niet in het praktijkonderwijs te werken om de opleiding te kunnen volgen.
• Je hoeft vooraf nog niet te beslissen of je wilt gaan lesgeven op het voortgezet onderwijs (praktijkschool/vmbo), mbo, hbo of de volwasseneneducatie en of je dit fulltime, parttime of als hybride instructeur wilt doen.

Tekort aan vakmensen
De krantenkoppen schreeuwen dagelijks dat er een tekort is aan goede vakmensen in allerlei vakgebieden. Maar deze toekomstige professionals moeten wel eerst worden opgeleid. Het werken met je handen (mbo) is niet (meer) zo populair als werken met je hoofd (hbo). Jammer, want goede vakmensen houden wel onze maatschappij draaiende. Tijd om daar verandering in te brengen. Tijd dat het bedrijfsleven en het onderwijs de handen ineenslaan en samen zorgen voor goed praktijkonderwijs gegeven door inspirerende vakmensen.

Morgen al aan de slag
Door het tekort aan vakmensen in het onderwijs kun je morgen al (als zij-instromer) praktijklessen verzorgen. Als instructeur heb je namelijk geen onderwijsbevoegdheid nodig omdat je onder verantwoordelijkheid werkt van een bevoegd docent. De onderwijspraktijk leert echter dat dit vaak geen succes wordt. Liefst 30% van de zij-instromers die op deze wijze start, haalt het einde van het eerste lesjaar niet. De redenen? Er is geen match met de doelgroep leerlingen of de school. Maar ook de onervarenheid met geven van praktijklessen maakt het extra zwaar. Denk aan de diversiteit van studenten, orde houden, klassenmanagement en werkdruk.

Met de opleiding Instructeur in het Praktijkonderwijs maak jij wél een succes van je instructeurschap. Studenten in het praktijkonderwijs zijn doeners en willen graag leren van een echte vakman. Een vakman die ze alles leert over het vak en het werken in de praktijk. Een vakman die hen vleugels geeft, die ze laat dromen over een zonnige toekomst en hen voorbereidt op het echte werk. 

Wij gunnen alle leerlingen de beste leermeesters!
Bij Instituut Mentoris leiden we instructeurs van nu op, voor de studenten van nu en in de tijdgeest van nu. We hebben een duidelijke visie op het docentschap en volgen daarin onze eigen werkwijze. Wij willen instructeurs opleiden die met lef in het praktijklokaal staan en het verschil durven maken. 

Daarom kiezen zij-instromers voor Instituut Mentoris
• Veel aandacht voor de persoonlijke ontwikkeling tot instructeur met impact.
• Heel veel oefenen en doen met de groep en voor de groep. Altijd vanuit je eigen beroepspraktijk, onder de ervaren begeleiding van docent-trainer en gastdocenten.
• Een aantrekkelijke opleidingsduur. In slechts negen maanden ben je startklaar met een grote kans op werk.
• De groepsgrootte sluit aan bij de groepsgrootte die je straks in de praktijk hebt.
• Je hebt onbeperkt toegang tot de digitale kennisdatabank van Instituut Mentoris. Daarin staat echt heel veel praktische en nuttige informatie.
• Je krijgt met je opleiding ook veel trainersvaardigheden mee. Dat helpt je enorm bij het inzetten en begeleiden van praktijkopdrachten.

Je kunt als instructeur werkzaam zijn bij:
Passend onderwijs Praktijkscholen (VO)
VMBO beroepsgericht (VO)  
MBO/ HBO
Bedrijfsopleidingen

Je kunt als instructie lesgeven aan:
Pubers
Adolescenten
Volwassenen

Je kunt instructeur zijn als:
Fulltime instructeur
Parttime instructeur
Hybride instructeur
Freelance instructeur
Gastinstructeur

Kan iedereen de opleiding volgen?
Wil je deelnemen aan deze opleiding, dan volgt eerst een intakegesprek. We willen er zeker zijn dat jij met succes de opleiding kunt volgen én afronden. Nog belangrijker: we kijken naar je toekomstperspectief. Daar volg je immers deze opleiding voor. Bij twijfel vragen we je het Assessment Geschiktheid te doen.

Onze opleidingseisen
√ Je hebt mbo werk- en denkniveau.
√ Je bent in staat werk, privé en opleiden te combineren.
√ Je bent in staat te reflecteren, feedback te ontvangen en feedback te geven.
√ Je kunt een Verklaring omtrent gedrag (VOG) overleggen.

Deze opleiding vraagt een investering
• De kosten van de opleiding Instructeur in het Praktijkonderwijs bedragen 3985 euro per deelnemer. 
• De kosten voor het post-mbo-examen zijn 395 euro.
• De opleiding is inclusief lunch en/of snack, digitale documentatie en exclusief lesboeken. 
• Alle activiteiten van Instituut Mentoris zijn vrijgesteld van btw.
• Opleidingskosten over 2021 zijn nog fiscaal aftrekbaar. Vraag je accountant of de Belastingdienst om meer informatie.

Ben je al werkzaam in het onderwijs? Overleg met je werkgever of zij deze opleiding voor je bekostigen. Wellicht kom je in aanmerking voor een Lerarenbeurs.

Aanmelden of reserveren
Je kunt je het hele jaar door aanmelden voor deze opleiding. Bedenk wel dat we maximaal plek hebben voor circa 16 deelnemers en dat vol ook daadwerkelijk vol is. Wil je zeker zijn van een opleidingsplek, maar moet je nog een en ander regelen? Reserveer dan voor de zekerheid een plek.

Meer weten?
Voordat je je aanmeldt eerst meer weten over deze opleiding en/of werken in het onderwijs? In een handige folder hebben we alle informatie op een rij gezet. Bellen kan natuurlijk ook: 06 - 1211 7749. En uiteraard ben je natuurlijk ook van harte welkom in Zutphen voor een vrijblijvend informatief gesprek.

Benieuwd hoe deelnemers de opleiding ervaren?
Volg onderstaande link en lees het interview: Nieuwe opleiding Instructeur Praktijkonderwijs is een aanwinst. 
https://bit.ly/2tSvCRe 
Of Deelnemers vertellen: https://www.instituutmentoris.nl/over-instituut-mentoris/deelnemers-vertellen/

Liever persoonlijk of telefonisch contact met een van onze oud-deelnemers. We brengen hen graag met je in contact. 

Voor onderwijsinstellingen
De opleiding Instructeur in het Praktijkonderwijs is afgeleid van:
• Bekwaamheidseisen onderwijsondersteunend personeel in het mbo door de Beroepsverenging Opleiders MBO (bvmbo) en het Expertisecentrum Beroepsonderwijs (ecbo)
• Functiehandboek FUWO-VO instructeur
• Persoonlijke bekwaamheidseisen van Instituut Mentoris

De bekwaamheid van de (aankomend) instructeur wordt getoetst op post mbo-niveau door middel van een examen. Dit examen is een assessment bestaande uit een portfolio, proeve van bekwaamheid en een eindgesprek. Indien geslaagd ontvangt de deelnemer het diploma voor deze post-mbo-registeropleiding en wordt hij/zij ingeschreven in het abituriëntenregister van het Centrum voor Post Initieel Onderwijs Nederland (CPION). Het diploma van deze opleiding heeft hiermee een landelijke erkenning.
PS: In het onderwijs wordt dit ook wel Pedagogisch Didactisch Diploma (PDD) genoemd.

Programmawijzigingen en prijswijzigingen voorbehouden.

De kernactiviteiten van Instituut Mentoris, voor vakdocentschap in het beroepsonderwijs, zijn scholing en training en recruitment en detachering van vakdocenten. Achterliggend doel is het verhogen van de kwaliteit van het vakdocentschap in het beroepsonderwijs. Wij werken voor en met aankomende en ervaren instructeurs in het praktijkonderwijs en vakdocenten en/of gastdocenten met roc's, hogescholen en praktijkscholen als uitvoeringspartner of intermediair. Bij alle activiteiten van Instituut Mentoris staan onze vertrekpunten centraal: Professie, Plezier, Prestatie en bovenal Praktisch. De opleiding Doceren als 2e beroep is een post-hbo registeropleiding.

Blijf op de hoogte van nieuwe ervaringen

Er zijn nog geen ervaringen.

Deel je ervaring

Heb je ervaring met deze cursus? Deel je ervaring en help anderen kiezen. Als dank voor de moeite doneert Springest € 1,- aan Stichting Edukans.

Er zijn nog geen veelgestelde vragen over dit product. Als je een vraag hebt, neem dan contact op met onze klantenservice.

Download gratis en vrijblijvend de informatiebrochure

Aanhef
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)

Heb je nog vragen?

(optioneel)
We slaan je gegevens op om je via e-mail en evt. telefoon verder te helpen.
Meer info vind je in ons privacybeleid.