Training Bekwaam Stagebegeleider

Niveau
Tijdsduur

Training Bekwaam Stagebegeleider

Instituut Mentoris
Logo van Instituut Mentoris
Opleiderscore: starstarstarstarstar_border 8 Instituut Mentoris heeft een gemiddelde beoordeling van 8 (uit 2 ervaringen)

Tip: meer info over het programma, prijs, en inschrijven? Download de brochure!

Startdata en plaatsen

Er zijn nog geen startdata bekend voor dit product.

Instituut Mentoris biedt haar producten standaard aan in de volgende regio's: 's-Hertogenbosch, Amsterdam, Apeldoorn, Arnhem, Breda, Den Haag, Deventer, Groningen, Leeuwarden, Nijmegen, Rotterdam, Utrecht, Zwolle

Beschrijving

Hoe leuk is het om jonge mensen het vak te leren? Je krijgt er enorm veel energie van en ze zijn een bron van inspiratie. Toch is het in de praktijk best lastig om een goede stagebegeleider te zijn. De stagiaire komt met een boek vol opdrachten onder de arm aanzetten en die moeten worden afgewerkt binnen een gestelde tijd. Een hele klus. Hoe doe je dat en hoe doe je dat goed?

Een stagiaire lijkt veel op een nieuwe medewerker die moet worden ingewerkt: je maakt de stagiaire wegwijs binnen de organisatie, je zet de stagiaire aan het werk en brengt een professionele werkhouding bij. Vaak moet je ook nog sleutelen aan communicatieve vaardigheden, zowel verbaal als non-verbaal. Daar bovenop komt…

Lees de volledige beschrijving

Veelgestelde vragen

Er zijn nog geen veelgestelde vragen over dit product. Als je een vraag hebt, neem dan contact op met onze klantenservice.

Nog niet gevonden wat je zocht? Bekijk deze onderwerpen: Vergaderen, Notuleren, Samenwerken, Conflicthantering en Interne communicatie.

Hoe leuk is het om jonge mensen het vak te leren? Je krijgt er enorm veel energie van en ze zijn een bron van inspiratie. Toch is het in de praktijk best lastig om een goede stagebegeleider te zijn. De stagiaire komt met een boek vol opdrachten onder de arm aanzetten en die moeten worden afgewerkt binnen een gestelde tijd. Een hele klus. Hoe doe je dat en hoe doe je dat goed?

Een stagiaire lijkt veel op een nieuwe medewerker die moet worden ingewerkt: je maakt de stagiaire wegwijs binnen de organisatie, je zet de stagiaire aan het werk en brengt een professionele werkhouding bij. Vaak moet je ook nog sleutelen aan communicatieve vaardigheden, zowel verbaal als non-verbaal. Daar bovenop komt het monitoren van het leerproces: wat gaat goed, wat kan beter en wat gaat fout. Allemaal vastgelegd in stageopdrachten en -verslagen. En wellicht word je ook nog gevraagd als examinator voor diezelfde stagiaire. Dit doe je allemaal naast je eigen werk.

Leren is doen in de praktijk 
Na een stageperiode komen studenten¹ gedisciplineerd, gelouterd, volwassen en voorzien van een flinke dosis realisme en ervaring terug op school en dat is geweldig. Want tijdens een stage² leren studenten veel van de beroepspraktijk en leren ze zichzelf kennen. Zij oefenen datgene wat ze willen beheersen, en houden ogen en oren open. Vaak vragen ze hulp en die hulp bestaat dan uit een uitleg, uit raadgevingen, uit voordoen, uit suggesties voor verbetering en zo verder. In vaktaal heet dat instrueren en feedback geven. 
¹Waar studenten staat kan ook gelezen worden leerlingen of deelnemers.
²We spreken van stage en stageopdrachten. In het mbo kom je vaak de term Beroeps Praktijk vorming tegen (BPV). Een ‘snuffelstage’ of meeloopstage noemen we geen stage omdat concrete (beroeps)opdrachten ontbreken.

Training voor professionals op de werkvloer
De training Bekwaam stagebegeleider is een kort en krachtig scholingsprogramma dat professionals uit allerlei vakgebieden helpt om effectief en efficiënt stagiaires en examenkandidaten te begeleiden op de werkvloer. De training wordt twee keer per jaar aangeboden: in het najaar en in het voorjaar.

Het is geen geheim: studenten leren het meeste van gecombineerd werken in de praktijk en leren op school. Ze hebben gekozen voor een beroepsopleiding en tijdens een stage ervaren ze pas echt wat de beroepspraktijk allemaal omhelst. Hoe complex het allemaal kan zijn en dat ze nog heel veel niet kunnen en weten. Dat kan ernorm motiveren en inspireren. Verder is het begeleiden van stagiaires een feestje. Je kunt je eigen opgebouwde kennis en kunde onbeperkt delen. Dat geeft je een goed gevoel (van eigen waarde) en veel energie.

Een maatschappelijke missie 
Stagiaires begeleiden is niet alleen heel erg leuk en leerzaam, je draagt ook bij aan een maatschappelijke missie: een toekomstige generatie voorbereiden op een succesvolle en duurzame inzetbaarheid in de beroepspraktijk.

Kortom: bekwaam stagebegeleider worden heeft absoluut een toegevoegde waarde. Voor jezelf, voor het bedrijf en voor het onderwijs. Wij - bij Instituut Mentoris - zorgen ervoor dat je jouw stagiaires effectief (lees: doelgericht) en efficiënt (lees: doelmatig) een stap verder helpt in hun professionele en persoonlijke ontwikkeling.

Een positieve kruisbestuiving 
De praktijk heeft baat bij een goede relatie met het onderwijs maar het onderwijs heeft ook baat bij een goede relatie met de praktijk. Denk aan: 
 Toekomstige talenten (lees medewerkers) voor je bedrijf spotten 
 Goede PR voor je bedrijf en de bedrijfstak 
√ Een frisse wind op de werkvloer door creativiteit en verrassende nieuwsgierigheid 
 Extra handjes op de werkvloer 
 En … bij veel stagiaires vallen ‘de kwartjes’ pas in de praktijk

Verantwoordelijkheden tijdens de stage
• Als stagebegeleider ben jij verantwoordelijk voor het geven van stageopdrachten (lees: beroepstaken), voor de hulp die je geeft aan de stagiaire bij de uitvoering ervan en je ziet toe op de kwaliteit van het uitgevoerde stagewerk. Een goede stage is meer dan een ‘gelikt’ verslag schrijven.
• De stagiaire is verantwoordelijk voor de uitvoering van de stageopdrachten en alles wat daarbij hoort. Daar spreek je de stagiaire op aan.
• De docent is de eindverantwoordelijke voor de gehele stage en legt verantwoording af aan de opleiding. In een stagecontract wordt een en ander vastgelegd zodat er geen gebrek aan duidelijkheid bestaat. Dat maakt van stagelopen een serieuze zaak.

Het programma in vogelvlucht
In de training bekwaam stagebegeleider leren we je in 4 bijeenkomsten hoe je bekwaam stagiaires op de werkvloer kunt begeleiden. Denk aan:

1. Opstarten van de stage 
- Wat moet de stagiaire precies doen om de stage succesvol af te ronden? 
- Hoe geef je inhoud en richting aan de stageperiode en -opdrachten? 
- Advies kunnen geven bij het opstellen van een stagewerkplan en meedenken over de planning van de uit te voeren werkzaamheden/ opdrachten. 
- Hoe geeft je goede (werk)instructie?

2. Begeleiden tijdens de stage 
- Hoe houd je zicht op de voortgang? 
- Hoe geef je constructieve en ontwikkelingsgerichte feedback? 
- Hoe houd je (tussentijdse) evaluatiegesprekken? 
- Hoe leer je de stagiaire zelf te evalueren en te reflecteren? 
- Hoe ga je om met weerstand en ander probleemgedrag?

3. Afronden van de stage 
- Hoe beoordeel je de stage en het stageverslag? 
- Hoe houd je een eindgesprek? 
- Hoe stem je af met de begeleidende docent?

4. Je rol als examinator
Als stagebegeleider kun je ook ingezet worden als examinator.
- Wat betekent dat?
- Hoe kun je je daarop voorbereiden?

Praktijk op de werkvloer is leidend 
Deze training sluit goed aan bij de dagelijkse praktijk van de begeleiding van stagiaires. Voor deelname aan deze training is het daarom handig dat je nu al stagiaires begeleidt of gaat begeleiden. Er wordt veel gebruik gemaakt van actuele casuïstiek en praktijkvoorbeelden die de deelnemers zelf inbrengen.

Resultaat 
In deze training leer je effectief (lees: doelgericht) en efficiënt (lees: doelmatig) stagiaires te begeleiden op de werkvloer. Na afloop ontvang je het Certificaat Bekwaam stagebegeleider. 

Deze training vraagt een investering 
• De kosten van de training Bekwaam stagebegeleider bedragen 1695 euro per deelnemer. 
• De training is inclusief lunch en snack, digitale documentatie en exclusief lesboeken.
• Alle activiteiten van Instituut Mentoris zijn vrijgesteld van btw.

Aanmelden of reserveren 
Je kunt je het hele jaar door aanmelden voor deze training. Bedenk wel dat we maximaal plek hebben voor circa 12-16 deelnemers per groep en dat vol ook daadwerkelijk vol is. Wil je zeker zijn van een plek, maar moet je nog een en ander regelen? Een plek reserveren kan altijd.

Vervolg
Wil je meer met je eigen praktijkervaring doen, dan kun je de training Gastdocent volgen. Wil je voor de klas staan als instructeur of vakdocent, dan is de post-hbo-opleiding Doceren als 2e beroep of de post-mbo-opleiding Instructeur in het praktijkonderwijs wellicht een vervolgstap.

Incompany
Deze training biedt Instituut Mentoris ook incompany aan, voor maatwerk in jouw organisatie. Vraag ons naar de mogelijkheden.

©2021 | Programmawijzigingen en prijswijzigingen voorbehouden. 

De kernactiviteiten van Instituut Mentoris, voor vakdocentschap in het beroepsonderwijs, zijn scholing en training en recruitment en detachering van vakdocenten. Achterliggend doel is het verhogen van de kwaliteit van het vakdocentschap in het beroepsonderwijs. Wij werken voor en met aankomende en ervaren instructeurs in het praktijkonderwijs en vakdocenten en/of gastdocenten met roc's, hogescholen en praktijkscholen als uitvoeringspartner of intermediair. Bij alle activiteiten van Instituut Mentoris staan onze vertrekpunten centraal: Professie, Plezier, Prestatie en bovenal Praktisch. De opleiding Doceren als 2e beroep is een post-hbo registeropleiding.

Blijf op de hoogte van nieuwe ervaringen

Er zijn nog geen ervaringen.

Deel je ervaring

Heb je ervaring met deze cursus? Deel je ervaring en help anderen kiezen. Als dank voor de moeite doneert Springest € 1,- aan Stichting Edukans.

Er zijn nog geen veelgestelde vragen over dit product. Als je een vraag hebt, neem dan contact op met onze klantenservice.

Download gratis en vrijblijvend de informatiebrochure

Aanhef
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)

Heb je nog vragen?

(optioneel)
We slaan je gegevens op om je via e-mail en evt. telefoon verder te helpen.
Meer info vind je in ons privacybeleid.