Ecologisch Tuinontwerper

Niveau
Tijdsduur

Ecologisch Tuinontwerper

IPD Opleidingen
Logo van IPD Opleidingen
Opleiderscore: starstarstarstarstar_border 7,6 IPD Opleidingen heeft een gemiddelde beoordeling van 7,6 (uit 113 ervaringen)

Tip: meer info over het programma, prijs, en inschrijven? Download de brochure!

7
Gemiddeld cijfer voor Ecologisch Tuinontwerper
Gebaseerd op 2 ervaringen Lees alle ervaringenchevron_right
starstarstarstar_borderstar_border
Groeneveld
Tuinontwerper
6
Ecologisch Tuinontwerper

"De opleiding is ingeschaald op NLQF 5 (tussen mbo en hbo in). Ik vind de kwaliteit van de lessen echter sterk tegenvallen. Ik denk dat het eerder mbo niveau is. Ik krijg soms het idee dat met NLQF 5 wordt de student kan veel zelf uitzoeken. Nu had ik vanwege mijn universitaire diploma enige zelfredzaamheid wel verwacht, maar zelfredzaamheid is iets anders dan een enorme berg ongefilterde informatie dumpen en de student het maar laten uitzoeken. Het is een kunst om sheets goed in te delen. Ruim 100 sheets per les die vol staan met lappen tekst, daar verdrinken studenten in. Beter is het om de essentie op de sheets te zetten en de rest als optionele leesstof mee te geven in bijvoorbeeld een pdf-document. De opleiding begon met een portfolio-opdracht die heel veel klasgenoten heeft afgeschrikt. Het was een enorm grote tuin en ook nog eens een daktuin, waarbij direct werd gewezen op allerlei risico's van dakbelasting. Dit zorgt ervoor dat veel studenten niet beginnen aan het portfolio en het examen al helemaal als onhaalbaar zien. Zeker in de eerste modules had ik veel last van de ongestructureerdheid en docenten die zelf niet wisten wat er bij een portfolio-opdracht wordt verwacht. Later in de opleiding werden er roosterwijzigingen last-minute doorgevoerd. N.a.v. het vertrek van een collega op de administratie werd dit niet en zeker niet tijdig gecommuniceerd, waardoor de halve klas de lessen moest missen. Ook had ik verwacht dat er excursies, carrièredagen en een carrièreteam zouden zijn, zoals in de brochure werd aangegeven. Er was echter slechts 1 excursie bij te wonen die al snel volgeboekt was. Ik heb het afgelopen jaar veel geleerd, maar dat komt ook wel doordat ik er zelf zo hard aan heb getrokken." - 23-01-2023 14:13

"De opleiding is ingeschaald op NLQF 5 (tussen mbo en hbo in). Ik vind de kwaliteit van de lessen echter sterk tegenvallen. Ik denk dat het e… alles lezen - 23-01-2023 14:13

Beste Groeneveld, bedankt voor je review. Allereerst fijn om te horen dat je veel hebt geleerd bij de opleiding Ecologisch Tuinontwerper. Bedankt ook voor je feedback en tips. We nemen het mee in het blijvend verbeteren en updaten van de opleiding. Zo is onder andere de grote portfolio-opdracht Daktuin inmiddels vervangen door kleinere opdrachten en de excursies (die door Corona een tijd stillagen) worden ook weer frequenter aangeboden. Nogmaals bedankt voor je review en heel veel succes in je loopbaan als ecologisch tuinontwerper!

- 23-01-2023 14:13

Startdata en plaatsen

Er zijn nog geen startdata bekend voor dit product.

IPD Opleidingen biedt haar producten standaard aan in de volgende regio's: Almere / Lelystad, Amsterdam, Arnhem, Assen, Breda, Den Haag, Ede, Eindhoven, Enschede, Gouda, Leeuwarden, Leiden, Maastricht, Middelburg, Nijmegen, Rotterdam, Tilburg, Utrecht, Venlo, Zoetermeer, Zwolle

Beschrijving

Volg klassikale, praktijkgerichte opleidingen met een erkend diploma op het gebied van Makelaardij, Ecologie, Creativiteit en Administratie.

Ecologisch Tuinontwerper

Zelf een tuin ontwerpen - ecologisch en duurzaam

Word in een paar maanden tijd ecologisch tuinontwerper met een waardevol en erkend diploma. U leert een ecologische tuin ontwerpen van begin tot eind. U krijgt de theorie en oefent met alle praktische vaardigheden voor een bloeiende carrière in het duurzame tuinontwerp.

Intensieve en creatieve tuinopleiding

Dit gaat u allemaal leren!

Tekenen en ontwerpen
Leren kijken, loslaten, durven en opnieuw beginnen. Inclusief lessen ontwerpleer en toepassing in de praktijk met een digitaal tekenprogramma.

Materiaalkennis
Planten en tuinelementen leren kennen, voelen en hun effecten ervaren. Met de nadruk op duurzame en ecolog…

Lees de volledige beschrijving

Veelgestelde vragen

Er zijn nog geen veelgestelde vragen over dit product. Als je een vraag hebt, neem dan contact op met onze klantenservice.

Nog niet gevonden wat je zocht? Bekijk deze onderwerpen: Duurzaam ondernemen, Tuinarchitectuur, Duurzame energie / Energietransitie, Zonnepanelen en Circulaire Economie.

Volg klassikale, praktijkgerichte opleidingen met een erkend diploma op het gebied van Makelaardij, Ecologie, Creativiteit en Administratie.

Ecologisch Tuinontwerper

Zelf een tuin ontwerpen - ecologisch en duurzaam

Word in een paar maanden tijd ecologisch tuinontwerper met een waardevol en erkend diploma. U leert een ecologische tuin ontwerpen van begin tot eind. U krijgt de theorie en oefent met alle praktische vaardigheden voor een bloeiende carrière in het duurzame tuinontwerp.

Intensieve en creatieve tuinopleiding

Dit gaat u allemaal leren!

Tekenen en ontwerpen
Leren kijken, loslaten, durven en opnieuw beginnen. Inclusief lessen ontwerpleer en toepassing in de praktijk met een digitaal tekenprogramma.

Materiaalkennis
Planten en tuinelementen leren kennen, voelen en hun effecten ervaren. Met de nadruk op duurzame en ecologische materialen!

Presenteren van uw ontwerp
Plannen maken, presenteren, communiceren, samenwerken en ondernemen.

Duurzaamheid en ecologie
Verdiepende kennis over ecologische tuinen, duurzaam tuinontwerp en tuinonderhoud. Met de bijbehorende praktijkvaardigheden.

Na deze opleiding ontwerpt u zelf duurzame tuinprojecten en weet u wat er allemaal komt kijken bij de uitvoering en organisatie. 

Lessen

In 18 lesdagen (of 36 avonden) komen de volgende onderwerpen aan bod: 

(1) Plantensoorten en beplantingsleer   •  (2) Waterelementen en waterbeheer   •  (3) Een gezonde bodem   •   (4) Groene netwerken creëren   •   (5) Biodiversiteit bevorderen   •   (6) Belangen in het ontwerp uitwerken – begrip, belangstelling en draagvlak   •   (7) Communiceren in woord, schrift en ontwerp   •   (8)  Concept-ontwerp toetsen aan Plan van Aanpak en wettelijke normen en richtlijnen   •   (9) De effecten van en inzicht in de waarde van groen en water in de stad   •   (10) Ontwerpen voor gezonde stedelijke gebieden

Vooropleiding

Deze opleiding is bedoeld voor cursisten die een nieuwe stap in hun loopbaan willen zetten. De ingangseisen zijn:

  • Werkervaring in de tuinbranche (minimaal 2 jaar), OF
  • Een opleiding op hbo/wo-niveau

Lesmethode en docent

U gaat vanaf les 1 uw eerste tuin ontwerpen. Meteen aan de slag! En u krijgt meteen bruikbare tips. Aan welke eisen moet het ontwerp van een ecologische tuin voldoen? U presenteert uw ontwerpen aan uw mede-cursisten en de docent. Op die manier laat u zien dat u de theorie die u thuis bestudeert, kunt toepassen in ontwerpopdrachten.

U discussieert over uw ontwerpen en beoordeelt de producten van mede-cursisten. U deelt uw ervaringen en ideeën met elkaar. Dat doet u op de leslocatie of incidenteel tijdens een bezoek aan een tuinproject.

Portfolio
De casussen die u thuis uitwerkt, zijn een belangrijk onderdeel van het onderwijsprogramma. Ook thuis aan de slag dus! Vanaf de eerst les vult u uw portfolio. Uw docent is uw begeleider tijdens dit proces. 

Hij/zij geeft ook aan welke theorie u per week moet bestuderen en welke opdrachten u moet maken. Samen werkt u toe naar de eindopdrachten van deze opleiding waarmee u de erkende kwalificatie Ecologisch Tuinontwerper kunt halen.

Examen en diploma

U doet examen via IPD Opleidingen. Een onafhankelijke examencommissie beoordeelt uw werk en presentaties. Het examen bestaat uit drie onderdelen:

  • Kennistoets
  • Essay
  • Casus en eindgesprek

Waarom kiezen voor IPD?

De lessen van IPD Opleidingen bieden u veel voordelen:

  • Klassikaal les van ervaren, gecertificeerde docenten. IPD toetst ieder jaar of de docenten goed genoeg zijn om les te mogen geven. Alleen docenten die hebben aangetoond op een goede manier les te kunnen geven staan voor de klas.
  • Ook buiten de lessen contact & begeleiding via de elektronische leeromgeving waarmee u gemakkelijk op afstand kunt communiceren over al uw vragen met uw klasgenoten en uw leraar.
  • Gratis examentrainingen. Nog een keer de stof langslopen voor het examen en uzelf optimaal voorbereiden voor de toetsen.
7
Gemiddeld cijfer voor Ecologisch Tuinontwerper
Gebaseerd op 2 ervaringen
starstarstarstar_borderstar_border
Groeneveld
Tuinontwerper
6
Ecologisch Tuinontwerper

"De opleiding is ingeschaald op NLQF 5 (tussen mbo en hbo in). Ik vind de kwaliteit van de lessen echter sterk tegenvallen. Ik denk dat het eerder mbo niveau is. Ik krijg soms het idee dat met NLQF 5 wordt de student kan veel zelf uitzoeken. Nu had ik vanwege mijn universitaire diploma enige zelfredzaamheid wel verwacht, maar zelfredzaamheid is iets anders dan een enorme berg ongefilterde informatie dumpen en de student het maar laten uitzoeken. Het is een kunst om sheets goed in te delen. Ruim 100 sheets per les die vol staan met lappen tekst, daar verdrinken studenten in. Beter is het om de essentie op de sheets te zetten en de rest als optionele leesstof mee te geven in bijvoorbeeld een pdf-document. De opleiding begon met een portfolio-opdracht die heel veel klasgenoten heeft afgeschrikt. Het was een enorm grote tuin en ook nog eens een daktuin, waarbij direct werd gewezen op allerlei risico's van dakbelasting. Dit zorgt ervoor dat veel studenten niet beginnen aan het portfolio en het examen al helemaal als onhaalbaar zien. Zeker in de eerste modules had ik veel last van de ongestructureerdheid en docenten die zelf niet wisten wat er bij een portfolio-opdracht wordt verwacht. Later in de opleiding werden er roosterwijzigingen last-minute doorgevoerd. N.a.v. het vertrek van een collega op de administratie werd dit niet en zeker niet tijdig gecommuniceerd, waardoor de halve klas de lessen moest missen. Ook had ik verwacht dat er excursies, carrièredagen en een carrièreteam zouden zijn, zoals in de brochure werd aangegeven. Er was echter slechts 1 excursie bij te wonen die al snel volgeboekt was. Ik heb het afgelopen jaar veel geleerd, maar dat komt ook wel doordat ik er zelf zo hard aan heb getrokken." - 23-01-2023 14:13

"De opleiding is ingeschaald op NLQF 5 (tussen mbo en hbo in). Ik vind de kwaliteit van de lessen echter sterk tegenvallen. Ik denk dat het e… alles lezen - 23-01-2023 14:13

Beste Groeneveld, bedankt voor je review. Allereerst fijn om te horen dat je veel hebt geleerd bij de opleiding Ecologisch Tuinontwerper. Bedankt ook voor je feedback en tips. We nemen het mee in het blijvend verbeteren en updaten van de opleiding. Zo is onder andere de grote portfolio-opdracht Daktuin inmiddels vervangen door kleinere opdrachten en de excursies (die door Corona een tijd stillagen) worden ook weer frequenter aangeboden. Nogmaals bedankt voor je review en heel veel succes in je loopbaan als ecologisch tuinontwerper!

- 23-01-2023 14:13
starstarstarstarstar_border
Sanne Murray
8
Ecologisch Tuinontwerper

"De opleiding ben ik begonnen met het idee meer te weten te komen over ecologie in de tuin en hoe je in je tuin kan zorgen voor meer biodiversiteit. Blij dat ik deze opleiding heb gekozen. Ik heb les gehad van kundige mensen, wat fijn voelt. Veel geleerd, geoefend. Het tekenen en ontwerpen was heel leuk om te doen en echt een leerproces gedurende de opleiding. Inmiddels help ik ook andere mensen bij het vergroenen van hun tuin." - 28-06-2022 10:08

"De opleiding ben ik begonnen met het idee meer te weten te komen over ecologie in de tuin en hoe je in je tuin kan zorgen voor meer biodiver… alles lezen - 28-06-2022 10:08

Hartelijk bedankt voor je mooie beoordeling Sanne, daar worden we blij van! Wat fijn dat je zo positief terugkijkt op de opleiding en nu ook gelijk al aan de slag bent als Ecologisch Tuinontwerper! Heel veel succes bij het uitbouwen van je bedrijf!

- 28-06-2022 10:08

Er zijn nog geen veelgestelde vragen over dit product. Als je een vraag hebt, neem dan contact op met onze klantenservice.

Vraag nu gratis en vrijblijvend informatie aan:

(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)
(optioneel)

Aanmelden voor nieuwsbrief

We slaan je gegevens op, en delen ze met IPD Opleidingen, om je via e-mail en evt. telefoon verder te helpen. Meer info vind je in ons privacybeleid.