Keuzehulp MediationWaarom Mediation een goede keuze is

 • trending_up Speel een bemiddelende rol in een geschil
 • trending_upLeer beter luisteren naar anderen
 • trending_up Beter doorvragen in een gesprek
 • trending_up Leer onderhandelen en win-winsituaties creeëren

Mediation Trends

Op deze pagina:

 1. Wat is Mediation?
 2. Wat is een goede Mediation opleiding?
 3. Wat doet een Mediator?
 4. Welke Mediationopleidingen zijn er?
 5. Welke Mediationopleiding past bij jou?
 6. Welke certificaties zijn er?

Wat is Mediation?

Mediation is een vorm van conflictbemiddeling waarbij een neutrale derde partij aan de hand van speciale mediationtechnieken en communicatiestijlen conflicterende partijen begeleidt in het vinden van een oplossing. Zo’n neutrale positie is nodig wanneer de partijen er zelf niet tussen uit kunnen komen. Een mediator is de onpartijdige persoon die onpartijdig tussen de twee partijen staat die in conflict zijn.

Geschillen komen in allerlei vormen voor, in het bedrijfsleven, thuis, zelfs op de sportclub. Sommige geschillen lopen zo hoog op dat hierbij een advocaat moet worden ingeschakeld. Maar in veel gevallen is het ook mogelijk om met behulp van een mediator een oplossing te zoeken. Door een opleiding tot mediator te volgen kunt u leren hoe u deze bemiddelende rol in een geschil kunt spelen. In onderstaande overzicht kunt u opleidingen vergelijken en bepalen welke opleiding tot mediator het beste bij u past.

Bekijk de Mediation opleidingen


Wat is een goede Mediation Opleiding?

Er bestaan veel verschillende mediation-opleidingen. Belangrijk is om te beslissen of je een opleiding wil volgen die officieel erkend is door de Mediatorsfederatie in Nederland (MFN), want alleen dan word je MFN-mediator. Naast de basisopleiding mediation bestaan er ook gespecialiseerde mediator-opleidingen, zoals legal mediation voor juristen. Opleidingen variëren in duur. Je kunt een mediation training volgen van 1 dag of een cursus volgen die langer duurt. In het algemeen kun je voor een basisopleiding mediation rekenen op 7 tot 10 lesdagen verspreid over een half jaar. Een goede opleiding zal naast theorie ook veel praktijkoefening bieden in de vorm van rollenspellen met trainingsacteurs.

Resultaten van de opleiding

Na afloop van de opleiding ben je voorbereid op een officiële registratie tot MFN-mediator. Je hebt inzicht gekregen in de belangrijkste principes en processen van mediation en je hebt leren onderhandelen en win-win situaties creëren. Ook kun je een mediationovereenkomst en een vaststellingsovereenkomst opstellen.


Wat doet een mediator?


Het grootste aanbod mediation trainingen

Het grootste aanbod mediation trainingen vind je op Springest. Je kunt 98 Mediation & Arbitrage Cursussen vergelijken. De meeste mediation trainingen zijn op HBO niveau maar we hebben ook een aantal Mediation trainingen op MBO niveau.

Welke Mediation opleiding past bij jou?

Als je goed kan luisteren en doorvragen en je belangstelling hebt voor de menselijke psyche, ėn je bent niet bang voor een beetje weerstand, dan is de functie van mediator misschien wel wat voor jou. Vaak zijn mediators advocaten die naast hun rechtspraktijk mediation bij een arbeidsconflict of echtscheiding aanbieden, maar het vak van mediator kan in principe door iedereen met een HBO-diploma beoefend worden. Wel is het belangrijk om ook affiniteit te hebben met de juridische aspecten van het vak. Daarnaast staat er veel op het spel en kunnen emoties hoog oplopen. Je moet dus tegen een stootje kunnen en in staat zijn de belangen van beide partijen te beschermen, grenzen te stellen en te besluiten een traject te beëindigen als partijen er niet uit gaan komen.


Gecertificeerd mediator worden?

De twee belangrijkste certificaties/registraties die er zijn op het gebied van Mediation zijn de Mediatorsfederatie Nederland (mfN) en het ADR Register.

Er zijn veel instituten die mediationopleidingen en –trainingen aanbieden. Je kunt echter alleen toetreden tot het MfN-register wanneer je een erkende basisopleidingen mediation hebt afgerond. Wanneer je een erkende opleiding voor de MfN-registermediator hebt gevolgd, dan kun je er vanuit gaan dat je op adequate wijze wordt voorbereid op de uitoefening van het beroep van mediator. Dat wil zeggen dat je wordt opgeleid tot een algemeen mediator en niet tot een gespecialiseerd mediator. In sommige basisopleidingen wordt in de casuïstiek/rollenspellen wel aandacht besteed aan specifieke onderwerpen. Waar de MFn zich richt op een erkenning in Nederland, is de ADR juist internationaal bekend.

Het ADR Register certificeert wereldwijd ADR practitioners (arbiters, conflictcoaches, mediators, onderhandelaars) & hun bedrijven en is 100% onafhankelijk. ADR practitioners voldoen aan de vereisten voor permanente opleiding, hebben gedragsregels | procedure vereisten en vallen onder klacht- & tuchtrecht of geschiloplossing | arbitrage.


keyboard_arrow_upTerug naar boven

138.572 ervaringen

Voor elke ingevulde ervaring doneert Springest €1 aan Stichting Edukans.

Springest helpt je groeien.

Springest is de site waar je alles vindt voor je persoonlijke ontwikkeling. Voor particulieren én organisaties. Lees ervaringen van andere deelnemers en overleg met onze adviseurs.

 • Alles waarvan je verder kunt leren

  Meer dan 82.000 cursussen, opleidingen, trainers, coaches, e-learning en incompany trainingen.
 • Hulp bij het zoeken en inschrijven

  Stel je opleidingsvraag, gebruik de keuzehulp of neem contact op met onze klantenservice.
 • Gratis informatie aanvragen

  Op je gemak vergelijken en met je collega's overleggen, meestal direct met PDF.
 • Ervaringen van deelnemers

  Ruim 138.000 onafhankelijke ervaringen helpen je kiezen voor de beste opleiders.
 • Ook voor leren in je organisatie

  Volumekorting, incompany training, social learning met collega's en altijd real-time inzicht.
 • Inschrijven met laagste prijsgarantie

  Klaar om te gaan leren? Schrijf je direct in, gratis annuleren is mogelijk!